22 Февруари, 2018 10:00 2 505 21

Какви сме ние, българите?

  • традиции-
  • обичаи-
  • култура-
  • българи
Какви сме ние, българите? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да погледнем към т.нар. традиционно семейство. У нас 58% от децата се раждат извън брак, което значи, че повече от половината двойки живеят според свободни уговорки. В традиционните общества браковете по принцип се уреждат като сделка между родовете. Но има ли изобщо у нас младежи, които все още искат благословията на родителите преди да се съберат? Преди вече половин век се е състоял демографският преход, който наблюдаваме във всички модернизиращи се общества – там жените раждат по 1,5 деца, такива са горе-долу средните стойности за страните от ЕС.

Традиционно ли е това семейство?

Девствеността си двойките у нас губят, според статистиката, към 16-17 годишна възраст, а това значи, че 10-15 години младежите водят полов живот без да имат семейство - като модерни индивиди. Еманципацията на жената, която почва срамежливо откъм началото 20-и век и бива довършена в комунистическата епоха, променя радикално традиционната роля на жената. Днес разминаването в заплащането на жени и мъже в България е почти два пъти по-малко, отколкото в развита страна като Германия например.

Представата за традиционното семейство е вероятно някаква детска носталгия по времето, когато мама, татко и аз вечеряхме пред телевизора, и често ни спираше тока, така че трябваше да си говорим. Днес семействата все по рядко сядат заедно на масата, а когато го правят, единият гледа телевизора, другият се взира в лаптопа, третият си попипва телефона. В добрите семейства комуникацията може да мине през сателита: „Мамо, пратих ти един линк с много смешно видео“. На празници е наистина различно, например решават да си направят един колективен шопинг в мола, макар че в такава ситуация на мъжкия пол често не му достига търпение за празнично колебание пред всяка витрина заедно с женския пол.

В някакъв смисъл традицията се завръща през семейния бизнес, който може би се привижда някому като съвременна версия на полумитичната славянска задруга. Ще е интересно дали все пак той се връща към описаното от Иван Хаджийски „блажено време на българския човек с единството на стопанските интереси, с обезпечеността на задругата, със спокойствието, с което всеки гледаше бъдещето, с общата радост от живота, труда, споделяна с близки и открити души и сърца, със своето безгрижно веселие, непомрачено от завист, злорадство, съревнование и грижата за утрешния ден“. Новите десни търсят в идилията на дребния бизнес връзката между капиталистическия индивидуализъм и предполагаемите традиции. И все пак да не забравяме, че става дума за 16% от трудоспособното население, така че нека идиличните обобщения се правят предпазливо.

Българинът - дълбоко религиозен?

За дълбоката религиозност на българина също чуваме често напоследък. Но защо са празни църквите? Ами защото не е задължително религиозното възпитание в училище, отговарят някои, а традицията и Министерство на образованието май малко си противоречат. Според изследване на Галъп Интернешънъл нивата на религиозност у нас са с петнайсетина процента по-ниски от средните за света.

Но самата структура на тази религиозност някак не влиза в каноничните рамки. 58% вярват в бог, но само 29% - че има живот след смъртта. 60% смятат, че човек има душа, но само 23% че тя може да отиде в ада, а 25 % - евентуално в рая. Тези странни разминавания ни дават идея за това, че хората едва ли влагат в религиозните метафори традиционния смисъл. „Има бог“ вероятно значи „има справедливост“, „лошите ще бъдат наказани“; от друга страна „няма живот след смъртта“ може би трябва да разбираме в смисъл „к'вот хапнеш, к'вот сръбнеш - туй то“.

Според добронамерени специалисти по религиите, не повече от 5-10% от българите могат да се определят като православни християни – хора които имат духовен водач, изповядват се, спазват поста (включително сексуалното въздържание), посещават редовно църква и т.н. А останалите, които се записват „православни“ за статистиката? Те разглеждат религията като елемент от модерната националната идентичност (защото нацията се ражда много векове след християнството, нали сме наясно?).

Традицията от музея отдавна вече не е начин за живот

Наистина бомбардирани сме от традиции - едни са режисирани от етнографи, други преоткривани по проекти, трети възстановявани от ентусиасти. Играят ни традиционни нестинарски танци, за които бабите ни не са чували, маскират се като сурвакари. Това е чудесно забавление, особено когато го правят талантливи хора. Но нека сме наясно: че специално се занимаваме да пазим и възкресяваме ритуали, че шием бръчници, че дялкаме хурки – това означава, че тези неща са се загубили в модерната ни култура. А впрочем самият музей е модерна институция, защото в старите общества традицията няма защо да се съхранява, понеже е просто начин на живот.

Всяка сутрин по ТВ ни съобщават какви точно суеверия са подходящи за днешния ден. Но не бързайте да заключвате, че сме езически народ, толкова традиционен, че дори не е овладял християнството. Тия суеверия днес са част от постмодерната консуматорска култура. Поръчваме си леене на куршум за страх съвсем както плащаме за перлена вана в спа-център, чукаме на дърво да не се качи дяволът на масата също както блъскаме пералнята, дано тръгне. А традиционната българска кухня измислихме в момента, в който почнаха да идват туристи - древната шопска салата например "Балкантурист" създаде през 60-те, славно време на форсирана модернизация. Традиционните хора не ядат традиционна храна - те просто готвят както си знаят. А за нас традиционният боб-в-гърне е потребителска опция наред с пицата, сушито, кърито.

Какво общество сме?

Е добре, а защо тогава политици и говорители не спират да ни натякват колко традиционно е модерното ни общество? За новите десни това е начин да оградят идеологическата си идентичност в един свят, където и левите са приели демокрацията и пазара, тъй че различителните линии се замъгляват. За други предполагаемата ни традиционност е оръжие за борба срещу Европа, в частност израз на русофилско инатене срещу глобализацията. Трети я размахват агресивно колчем стане дума за бежанци, равенство на половете или модернизиране на образованието. Има и мрачна (гражданска) употреба в смисъл „абе, диви сме, няма да се оправим и това си е".

Аз пък ще ви кажа, че ние сме едно средно модернизирано общество - строим къщите си с бетон, адаптираме се с лекота към смартфона и никак не се умиляваме, когато видим традиционна конска каруца по улиците на София. Но има нещо друго, което ни се привижда като традиционност: съпротивата срещу реформи, които ни отнемат нещо, което вече сме извоювали. Опитайте да върнете жената в кухнята или да забраните абортите (което май се върти в главите на алтернативно десните) – ще срещнете яростен отпор. Опитайте да отмените такива модерни придобивки като пенсионната система, помощите за безработни, здравната помощ - и гледайте каква традиционалистка съпротива ще се надигне. Защото нашата традиция отдавна не е да сме кукери и лазарици – традицията ни е да сме модерни хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    21 3 Отговор
    Гладни и жадни сме !

    Коментиран от #21

  • 2 Ганьо

    30 6 Отговор
    Преди глобализацията бяхме готини, сега сме никакви и смазани.

    Коментиран от #6

  • 3 Хурка

    25 4 Отговор
    Така си е. Тези хурките изчезнаха, но въпреки това не искаме ИК и обратните да вземат връх. Чак толкова не сме модерни. Както казват, педе... не са нито леви, нито десни, те са обратни. Не ги искаме. Особено в детските градини и училищата. Достатъчно са ни в управлението
  • 4 само питам

    23 2 Отговор
    "МОДЕРНИ" ПРИДОБИВКИ КАТО ПЕНСИОННА СИСТЕМА, ПОМОЩИ ЗА БЕЗРАБОТНИ... Ало, Дойче веле, нещо да кажете за Ото фон Бисмарк, ваш канцлер, въвел тези придобивки преди два века?!
  • 5 Българофил

    19 4 Отговор
    Много сме готини, но сме като богомилите- хем обичаме държавата си, хем я рушим. Хем сме християни, хем страдаме по социализма.Ползваме придобивките на свободата и демокрацията, а с умиление славим бай Тошо. Раздвоени сме... Но затова са виновни политическите елити, верни на принципа:"Разделяй и владей!". Така че елитите трябва да са отговорни за народа си. Ние сме малък народ и не е трудно да се организираме бързо!
  • 6 Пеньо

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьо":

    От възрастта е ганьо.
  • 7 Сенко

    6 7 Отговор
    Жалки
  • 8 Кумчо Вълчо

    17 1 Отговор
    Айде пак ,някой си отвън дето го е срам да си напише името почва да ни ръси мозък и да ни анализира какви сме.А бе гледайте си Германията и ни оставета на мира.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    7 5 Отговор
    Всичко ни е криворазбрано. Криворазбрана цивилизация, криворазбрана демокрация, криворазбрана религия. Като народ, вярващ в Господ и Десетте Божи заповеди, сме напълно провалени. Десетки години наред църквата ни беше отнета, агенти следяха на големите празници кой посещава църквата и присъства на литургии и клеветяха, хората се пазеха да не започнат да ги тормозят и така насила станахме атеисти. Сега вярата уж се била възвръщала. Някои, които бяха ревностни атеисти, си окачиха кръстчета на вратовете и със свещи в ръка са в първите редици на богомолците. Поповете ни и те като нас - повечето уж набожни, но някак не им личи. И в заключение - всичко е криворазбрано от българина. Дали поради липса на трезва преценка, дали поради прекалени очаквания, че с магическа пръчка всичко ще се промени. Вечният страдалец, но и хитрец е българинът. Сега пък гладен и жаден! Това последното винаги ни е съпътствало. Няма насита, макар че доста от нас са преситени, но никога не им стига.
  • 11 Тончо

    18 3 Отговор
    Ясно!!! DW са антибългарско издание и в никакъв случай мнението му не ни интересува!Ние сме такива,каквито сме-БЪЛГАРИ!
    И няма да позволим смотаните соросоиди да ни учат как да живеем и какви да бъдем!По време на социализма имаше и много хубави неща-никой не може да го отрече.А сега имаме само свобода и бедност.Свобода да умрем бедни,но горди,че живеем в демократична държава,в демократичен свят на който му е все едно дали ни харесва или не!
  • 12 Веле ми мирише

    20 7 Отговор
    Щом писувачът от Дойче Веле си е спестил името,значи тия внушения нещо ми замирисват.Не,че самата институция Дойче веле от отдавна не се е превърнала в рупор на либеращината,соросоидизма и джендъризма.Целта на внушението ,че сме нещо като смотани модернистични запъртъци и зАлудо сме отхвърлили педалската Истанбулска конвенция.Всъщност българинът е прагматичен реалист и всичко полезно от модерността го приема и го е приел,но педалските девиантщини,които превръщат дещата му в зомбирани ентополови същества ....,разбира се не приема.С брак или без брак българите си обичат децата........,за разлика от студените немци ....или пък циганите.
  • 13 Емил

    7 2 Отговор
    Най-лесно и надълго се пише за неща дето не ги разбираш! Наивни писаници на невежа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Васил Левски

    5 3 Отговор
    През 1871г.българите са 7милиона барабар с Тракия,Добруджа и Македония!!!!!!!Сега са пак толкоз на по-малка територия!!!!!!!Тракия беше открадната от Турция и още не е платена!Гърчолята също краде от Тракия и плати мижави пари!Част от Добруджа беше открадната от Румъния,а Македония я Хариза на Югославия,Георги Димитров под натиска на Сталин!Махаме 2милиона турци и цигани,та за 150 години българите са наполовина от към територия и хора!Честито робство от Русия,това са последствията!!
  • 17 Айде по новому

    5 1 Отговор
    Е щом ми трият коментара , ще го пиша така.: ::::
    НИЕ НЕ СМЕ КРАДЛИВИ
    НЕ СМЕ МЪРЗЕЛИВИ
    НЕ СМЕ Е.... и не го е казал РАДОЙ РАЛИН.
  • 18 СУЛЬО И ПУЛЬО

    3 5 Отговор
    Драги"12",явно, дращиш колкото даучастваш в даването на " компетентни"мнения.DWе институция,с която ти не можеш да се сравняваш,колкото и да се напъваш.Явно,ти никога не си имал контакт с обикновенните немци.Те възпитават децата си като истински любящи родители,подготвяики ги заживота.За разлика отбългарина,който ги отглежда,докато може.После се чудиме,защо имаме толкова младежи тунеядци.

    Коментиран от #20

  • 19 someone

    4 1 Отговор
    ммм колко хитра статийка, вижте колко сме модерни, а не традиционни затова я вземете приемете Истанбулската конвенция,че ни дразните как отказвате.
  • 20 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "СУЛЬО И ПУЛЬО":

    Защо ли поставяте знак на равенство между Дойче Веле и житието битие на обикновенните немци?Те,гражданите на тази страна не се навират да ни поучават как трябва да сме модерни и кои конвенции трябва да приемем за да сме Cool.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.