24 Февруари, 2018 19:00 3 778 9

Били Греъм и Дядо Добри

  • били греъм-
  • дядо добри-
  • църква-
  • вяра

Фактът, че те живяха около век и повече от век всеки, никак не е случаен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни и двамата се представиха пред Бога и Той ще ги съди според заслугите и греховете им.

Това коментира в профила си във Фейсбук Огнян Дъскарев.

Единият беше световен, бляскав, обаятелен християнски водач, който покръсти в християнството повече от три милиона души. Греъм, наречен „Пасторът на Америка” проповядва на живо и чрез медиите общо за 60 години пред 215 /двеста и петнадесет ! / милиона души. Проповедите му стигнаха до 185 страни от всичко 195 страни на планетата. При „Световната проповед” от Пуерто Рико в 1995, думите му бяха превеждани едновременно на 48 езика и предавани чрез сателит в 185 държави! Греъм изказа утешение и сякаш наистина утеши десетки милиони хора – при 11 септ. 2001 г., по-рано при борбите на черните в Америка за човешки права, при жертвите на урагана „Катрина”. Греъм беше автентичен антикомунист и много пъти каза, че комунизмът и християнството са изцяло несъвместими. Въпреки това той отиде и проповядва в Северна Корея, Китай и СССР. Греъм беше приятел на седем американски президенти, вкл. на Тръмп, и евангелистката църква, която Греъм ръководеше помогна на сегашния президент да стане президент. Греъм беше признат от десетки крале и държавни ръководители. Не се сещам за световен ръководител, който да не е признал проповедника.

Дядо Добри беше необразован, обикновен човек, може би с първични реакции, никому неизвестен, освен в малката си страна. Той не познаваше света и никой него не познаваше. Вероятно Дядо Добри никога не е пътувал за всичките си години по-далеч от родното Байлово, София и няколко други български градове и села. Светът за Дядо Добри беше само в няколко софийски църкви, селото му и това е. Той дори и не си е представял, че ще бъде почитан и приет от британската кралица, премиера на Индия, президентите на Франция и САЩ. Дядо Добри дори за миг не е мечтал, че думите му ще стигнат до стотици милиони души и че той ще бъде техен ревнител и водач. Нито пък, че ще покръсти в Христа милиони хора.

Няма и ми е много трудно да си представя по-различни хора и съдби от огнения, страстен, световен проповедник и кроткия, скромен раб Божий, който гладува, студува и върви пеша от селото си до столицата, за да пести пари. Пари, които ще дари на църквата.

Но, странно, или всъщност не, като се замисля, и двамата са едно, единно цяло. И двамата са родени и през целия си живот бяха изпълнени с Божествената искра на ИСТИНСКАТА доброта и почтеност, която е дадена само на много, много малко хора.

Фактът, че те живяха около век и повече от век всеки, никак не е случаен.

За мен и двамата са еднакви – световният, прочут водач и тихият безсребърник от малката, бедна балканска страна.

Еднакви, заради Искрата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юбряяяяя

    20 8 Отговор
    Дядо Добри си е наш и православен а оня е католишки задник да го зачитат манафите!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Zax

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Юбряяяяя":

    Дори не е католишки а е евангелист.
  • 4 българин

    18 6 Отговор
    Били Греъм е евангелист и няма нищо общо с християнството.Православната църква отрича евангелистката религия.Това е църква на мормоните и тези мисии по света са били за приобщаване на народите към евангелистката църква,а не с някакви благородни цели.А дядо Добри наистина е светец,наш християнски светец!

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 5 Крум

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Юбряяяяя":

    Безхаберието ви е умопомрачително.
    Били Греъм е евангелски служител и с живота и проповедите си е променил милиони животи за добро...
    Евангелски (поради болшинството християни) са САЩ, Англия, Германия, Скандинавските страни и т.н. болшинството от страните където сънародниците ни мигрират. Защо ли? Защото вярата им в Христос е променила ценностите и животите им, от там и стандарта.
    Опорочаването на същите тези държави идва от светските и "демократични" глупости които връщат същите тези страни към езичеството и содомията!
    Евангелски църкви и вярващи в България има от преди повече от 150 години. Изиграли са огромна роля в освобождението.
    Райна Княгиня, Боримечката,... и с целите евангелски общества са се борили за освобождението на България.
    След робството са допринесли за образованието и за възхода на нацията... Петър Берон, буквара му ... много може да се каже но по-лесно е да се излющи някакъв "бисер" и да се демонстрира невежество, отколкото да се прочете малко история.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Православна християнка

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Крум":

    Безхаберието може би е при Вас! Какво значи да обърнеш много хора, когато ги "обръщаш " в лъжлива вяра и погубваш душите им! И изместването на цяла Европа от Христоцентрична в егоцентрична доведе до това състояние, че содомията приемат за нормалност! БОЖЕ ОПАЗИ!!!
  • 8 Елена

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Не е вярно това което говориш глупости пишеш но за всяка празна дума ще отговаряш в съдния ден еземи прочети библията че тогава говори кой какъв е Христос познава своите си и те чуват гласа му и го следват православието почита светци кланят се на светци и икони а Бог славата си не дели с ваяните идоли ако вземеш и прочетеш библията ще ме разбереш за какво говоря смирението е ключът за рая не съдете за да не бъдете съдени покайте се понеже небесното царство наближи
  • 9 Елена

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Не е вярно това което говориш глупости пишеш но за всяка празна дума ще отговаряш в съдния ден еземи прочети библията че тогава говори кой какъв е Христос познава своите си и те чуват гласа му и го следват православието почита светци кланят се на светци и икони а Бог славата си не дели с ваяните идоли ако вземеш и прочетеш библията ще ме разбереш за какво говоря смирението е ключът за рая не съдете за да не бъдете съдени покайте се понеже небесното царство наближи