Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 10:59 5 140 15

Може ли и във Великобритания да има Гинка?

  • чез-
  • сделка-
  • гинка върбакова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две приличащи си сделки, вълнуват обществеността в момента в България и Великобритания.

У нас никому неизвестната а Гинка Върбакова от Пазарджик е решила с фирмата си „Инерком България“ да закупи конгломерата от компании на чешката ЧЕЗ- "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро", "ЧЕЗ трейд" и малки ВЕИ активи - видинския соларен парк "Фри енерджи проджект Орешец" и недовършената централа на биомаса в Смолянско. Интерком е малка фирма, с никакъв опит в енергетиката, фирма с 50 000 лв. капитал, притежаваща три неголеми соларни парка, със скромни активи. Предложила е да плати над 300 млн. евро, някаква банка щяла да я кредитира.

Ако Гинка купуваше някакъв супермаркет в Пазарджик, никой нямаше да и обърне внимание, но тук тя иска да придобие обект, засягаш националната сигурност на държавата, защото ЧЕЗ държи енерго разпределението на почти една трета от държавата и всеки срив в системата може да донесе и срив в икономиката.

Затова и възникват следните въпроси:

- Коя банка би дала кредит на Гинка Върбакова, която има проблеми с обслужването на банковите кредити на фирмите си, висящи дългове към НАП и срещу която и съпругът и има три изпълнителни дела?

И ако Гинка извади някакъв кредитодател, няма ли това да означава, че тя е използвана за фасада, зад която стои друг неясен купувач?

Или както запита Мартин Владимиров,енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията "Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”?

- Как се е стигнало до там ЧЕЗ да избере точно Гинкиния „Интерком България“ между пет кандидата? От чешката „Energo-Pro” ,която е била един от кандидатите, заявиха, че “целият процес по тържната процедура на българските активи е непрозрачен”. Намекът с една дума е, че сделката мирише на далавера.

- Как ще управлява Гинка дейността на конгломерата от компаниите на ЧЕЗ в България, без да има никакъв опит в тази област? „Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика, и изрази безпокойство за това „доколко този нов купувач, ако се стигне до прехвърляне активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява бизнеса".

За Гинка Върбакова се знае че е близка до министърът на енергетиката Теменужка Попова. Дали това е повлияло за уреждането на сделката е въпрос, който мнозина си задават, но Петкова вече даде изявление, че нямала предварителна информация за сделката, и че тъй като тя била извършена съгласно чешките закони, българското правителство не можело да има никакво отношение към този процес.

Премиерът Борисов защити Петкова, като каза че тя е честен човек и, заяви, че „нито енергийният министър, нито аз можем да повлияем на подобна сделка. Сделка между частни компании в Чехия, ние нямаме как да контролираме и да попречим“.

Но даде разпореждане на ДАНС, КФН и НАП да направят проверка на сделката. И заяви, може би малко прибързано, преди да са приключили тези проверки, че няма основания сделката за ЧЕЗ да се смята за съмнителна.

Но какво точно ще и проверяват тези инстанции на тази сделка? Чешката компания и Гинка ще им покажат договора, съвсем законен според "чешкото законодателство“, подробности може и да откажат да им дадат, "търговска тайна" и т.н., пък и нали както и вицепремиерът Валери Симеонов и той каза, че "не може държавата да се меси в такива частни сделки".

И ако признаят, че сделката е законна, а след това се окаже, че Гинка е осигурила отнякъде исканата сума от над 300 млн. евро какво става тогава?

Кой ще и попречи да стане собственик на ЧЕЗ?

А ето какво става във Великобритания.

В тази страна, създадената преди 250 години компания GKN (Guest, Keen and Nettlefolds) -“Джей Кей Ен“ е крупен производител на части за автомобили, пътнически и военни самолети за Великобритания, САЩ и Европа.

Но тя изпитва временни затруднения и цените на акциите и са спаднали значително. Така тя изведнъж става обект на апетити от страна на друга компания Melrose- „Мелроуз“, която се опитва да изкупи контролния пакет от акции на „Джей Кей Ен“, като предлага изгодни, над пазарни цени на собствениците на акции.

Съвършено законна търговска практика.

Но обществеността е разтревожена. „Мелроуз“ е известна, като “predatory company”- компания хищник, която закупува закъсали компании, но не ги развива, а ги разпарчельосва, разпродава активите им и ги изоставя като празни черупки след няколко години.

Но “Джей Кей Ен“ е ключова компания за британската икономика, обект на национална сигурност. В пресата се вдига шум, загриженост изрази министърът на отбраната Гавин Уилямсон, а Рашел Рийвс, която е министър в сянка на икономиката, енергетиката и бизнес стратегията се обърна с призив към действащият министър отговаряящ за това министерство Грег Кларк с въпрос, ще използва ли правителството си правото си да блокира сделката.

Тереза Мей от своя страна заяви, че тя лично ще блокира сделката, ако това отговаря на националния интерес. Решението ще бъде взето след 6 март, когато ще има изслушване в Комитета по въпросите на бизнеса на парламента.

Оказва се, че държавата, която преди векове е измислила капитализма, се е постарала да му тури намордник, по отношение на бизнес сделки, засягащи националната сигурност. За тази цел е прието съответно законодателство, което дава права на правителството да се намеса, когато се наляга и да спирла такива сделки.

Какво ще излезе от тази, както в-к „Сега“ я нарече „воняща сделка“ за покупка от Гинка на ЧЕЗ предстои да видим. Но нещата в държавата няма да се оправят, докато и у нас, както е станало в развитите капиталистически страни по света, не се наложи разбирането, че на капитализмът и отделният капиталист е присъща алчност, моралът и грижата за обществения интерес и в случая за националната сигурност отстъпват пред стремежът към обогатяване, и, затова държавата трябва да упражнява контрол и да се намесва, когато интересите на обществото го налагат.

Коментар на Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    36 4 Отговор
    Гинка - президент!!!
    Гинка..Гинка..Гинка..Гинка..Ураааааааааа

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гого

    31 1 Отговор
    Станахме държавата на Гинкиите едната е от Банкя другата седи в ДПС-то
  • 4 Гай Тикварий

    30 3 Отговор
    Тука да не ви е Великобритания та ревете,марш веднага
    да учите стъпките на гинкиното хоро и да не съм чул
    повече приказки.

    Коментиран от #6

  • 5 Какъв президент

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    По-добре да заеме мястото на Борисов, т.к. той ще заеме нейното. А пък ако тя е министър-председател, то до две години и Турция и Западните Балкани ще станат членове на ЕС, а пък ние ще напуснем. И без това не сме за там.
  • 6 Анонимен

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гай Тикварий":

    Не е Великобритания, но не е и България! Тук е Герберистан и погерберастяването тече с пълна сила и никой не смее да гъкне!
  • 7 маргарет тачър

    25 2 Отговор
    Въпросът не е формулиран правилно.
    Правилният въпрос е:"Може ли да има във Великобритания Пеевски?"
    Това е въпросът.
    Други въпроси:
    Великобритания корумпирана ли е, има ли фиктивна съдебна система, могат ли английските политици да източат Банк ъф Ингланд, могат ли да си раздадат парите от спестяванията на британците под формата на кредити и да станат кредитни милиардери?
    Могат ли да си присвоят предприятия и фирми и да станат честни бизнесмени?
  • 8 София възмутена

    15 2 Отговор
    ALO Great britan репички папат хидропоника ..У нас след 10 ноември на власт са само нагло престъпни групировки маскирани като партии.
    Тези престъпници крадат от народа последните десет години десетки милиарди живи лева годишно, които перат предимно през обекти по оперативни програмки..ТУка се крадат стотици милиарди живи левове за десетина години..
  • 9 София възмутена

    18 2 Отговор
    АКо сравните доходите на тръмп с тези на крадящи милиарди през Оперативни програми на нагло престъпни министерства и ведомства Тръмп си е направо за оплакване.
    У нас над 5 700 000 нямат пари за оцеляване..терористите на власт сакат магистрали да градят до Луната и обратно
  • 10 Иван

    9 9 Отговор
    Тази статия е доста некоректно откъм фактология. Преобладава доста емоционалното. Първо сравнението е не съвсем точно. В единия случай имаме сделки на територията на Великобритания и там правителствот оможе да действа на местното законодателство. В нашия случай сделката става на територията на Чехия доколкот се разбра, като Гинка купува в Чехия дяловете в ЧЕЗ БГ и така става собственик на активите на ЧЕЗ България. Демек правителството нищо не може и няма и право да каже. Друг е въпросът че има регулаторни органи които могат да кажат дали например сделката е ок откъм някои закони на територията на БГ, а има и регулатор който взема и отнема лицензи. Да Гинка безспорно е някакъв пишман субект намерила начин да крие чужди интереси. Самия начин по който говори в интервюто показва, че капацитета и е на ниво точно максимум квартален супермаркет да управлява и не повече. Но ДАНС няма какво да гелдат договова а те трябва друг въпрос да отговорят-как при приходи както се писа от 2 млрд, се продава компания на цена от 320 млн. Какъв е интереса на ЧЕЗ да излезе от нашия пазар? Там е дургото нелогично нещо и ако не беше Гинка, а беше малко по засукана фирва сегурно нямаше и да разберем за далаверата. Апроблема е заровен още по назад по царск овреме когата раздадоха ЕРП-тата без държавна стопираща квота или златна акция да си оставят, защото става дума за бизнес свързан с националната сигурност. Оня палячо тогава Василев голямото юпи, ако се не лъжа беше министър на ик
  • 11 Този

    4 1 Отговор
    А нашият бойко седи и гледа
  • 12 мно ми хареса написаното

    6 0 Отговор
    на капитализмът и отделният капиталист е присъща алчност, моралът и грижата за обществения интерес и в случая за националната сигурност отстъпват пред стремежът към обогатяване, и затова държавата трябва да упражнява контрол и да се намесва, когато интересите на обществото го налагат!
  • 13 онзи

    3 0 Отговор
    Ами нали Гинка е негов човек,защо да се издава!
  • 14 бай Мите

    4 0 Отговор
    Чета коментарите и никъде не срещам името на Цветелина и нейната БАКБанка.Напълно ли се изключва нейно участие
  • 15 некойси

    1 0 Отговор
    Нещо и куца на тази държава ... такива като Гинка и техните опекуми отдавна трябваше да са в историята а вместо това са медийни звезди и високопоставени хора.
    Не съм вярвал че ще доживеем такива времена, това е по-зле и от соц лагерите.