Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2018 06:33 3 282 14

Опасното въздействие на Русия върху Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия-
  • украйна

Ролята на спецслужбите на Кремъл в конфликтен регион

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко много често и по различни поводи посочва, че Минск няма намерение да обръща гръб на Москва и да прави завой към Запада. От тази ситуация прекрасно се възползва Кремъл, за да лиши ръководителя на съюзната държава от възможността самостоятелно да взема решения. А пък това вече прилича на пореден проект на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), който вече сме виждали и в други „сиви зони“ на територията на Молдова, Грузия и Украйна.

Фактически независимостта на Беларус е продадена по същия начин и за същите пари, както и по време на Виктор Янукович, когато Русия определи 15 милиарда долара за неговия режим в Киев, но успя да изплати само три от тях.

Още новини от Украйна

Лукашенко знае за финансовите затруднения на Руската федерация и очаква, че след изборите през 2018 г., Путин няма как да изпълни финансовите си обещания, и така се надява да използва този факт за поредната промяна във външната политика на Беларус към Запада. На свой ред Путин и ФСБ на Русия имат други планове за този период - отстраняването на Лукашенко от власт, включително и по насилствен начин.

Беларуският Комитет за Държавна сигурност (КДС) отдавна се превърна в един вид отдел на ФСБ, и вече не е независима специална служба на една независима държава (ФСБ си чувства в Беларус като у дома си, а КДС е негов филиал).

В редиците на КДС на Беларус назрява разцепване на поддръжниците и противниците на т.н. "руски свят".

За да запази контрола над глава на държавата, преди няколко години ФСБ създаде изкуствено в Беларус друга вътрешна спецслужба – Оперативно-аналитическия център, който от една страна служи като един лост за влияние върху беларуския лидер, от друга, ще създаде основа, обясняваща причините за отстраняването на президента на страната във връзка с вътрешната конкуренция и борбата за властта на старшия му син Виктор, който в същност контролира споменатия център, припомня сайтът "Харта 97".

В случай, че Беларус се оттегли от наложения върху нея извън курс за пълна загуба на независимост, спецслужбите на Русия заедно с новосъздадената структура и подчинените звена в специалните служби на Република Беларус вече са готови да въведат в действие сценария «Вейшнория» (изкуствено дестабилизиране на вътрешната ситуация, посредством имитация на дейностите на незаконни въоръжени формирования с последващото прилагане на радикални средства за потискане на остатъци на правата и свободите в Беларус). Не трябва да се забравя, че през септември миналата година този сценарий беше тестван в рамките на съвместни военни учения на Беларус и Русия «Запад 2017».

От друга страна беларуските спецслужби по задание на своите руски куратори систематично и постоянно са унищожавали икономиката на страната, изкуствено създавали поводи за изостряне на недоволство на беларуския народ от водената на Лукашенко икономическа и социална политика («бунтове на чорбаджии» и други) и така отслабиха конкурентоспособността на беларуските стоки.

"Разделявай и властвай" - стар имперски прием, който Путин постоянно използва, за да прекъсне връзката между Беларус и Украйна.

Нежеланието на беларуското ръководство да тръгне във фарватера на традиционно приятелските отношения между Украйна и Беларус, постоянно прислушване към руските спецслужби, които дефакто осъществяват както стратегическо, така и оперативно управление на дейността на беларуските специални служби, принуждават Украйна да инициира преместване на «Минския процес» към друга международна платформа, тъй като официалният Минск не може да бъде неутрален посредник, а застъпва на страна на Москва, отбелязва в. "Новая газета".

И така се получава, че систематично неприязнените действия на ръководството на Беларус и снизхождението и зависимостта му от повлияни отвън собствените спецслужби създават обективни предпоставки за използването на асиметрични стъпки от страна на Украйна, включително във външноикономическата сфера. Преди всичко това се касае критичния сегмент, свързан с износа от Беларус на петролни продукти за Украйна, а също така и осъществяване на транзит през украинската територията и през нейните пристанищата продукция, насочена към трети страни.

От тук нататък може да се направи извод, че макар от Минск и са били направени някои стъпки, за да се отърве от влиянието на Кремъл посредством предоставяне на посредническите услуги във важен за безопасността на Европа преговорен процес в Минск, но уви това не стана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    20 35 Отговор
    Няма страна в света, в която Империята на злото да се меси и тя да процъфтява, НЯМА!

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Румяна Костова

    30 9 Отговор
    Господин, Михайлов,журналистиката не ми е професия,но ще Ви кажа коя е световната Топ новина от 01.03 :Представянето лично от Путин на 6-те нови разработки в областта на ядреното оръжие.Ето Ви само 3 от тях-Сармат,Синджар,Авангард.Ако Ви стане интересно, прочетете повече,за да не изоставате от колегите си.А що се отнася до Беларус,никога няма да бъде втора Украйна,народопсихологията там е по-различна.
  • 3 Румяна Костова

    13 6 Отговор
    Кинджал е второто оръжие
  • 4 Мирко

    31 8 Отговор
    Всичко е детаилно описано и е точно така, но се отнася за службите на САЩ. По този план са деиствали и деистват в Латинска Америка. В наши дни във Венецуела. Така прецакаха източния блок, включая България. И така атакуваха Украйна със снаиперисти наети от Саакашвили. Има италиански филм в нета ;)
  • 5 Румяна Костова

    23 10 Отговор
    ,,Фарватера на традиционното приятелство между Беларус и Украйна!!!?Не зная относно Вашия фарватера,но в Белорусия хората не са идиоти, особено като гледат колко Украйна е прокопсала с фарватера или без, ставайки подлога на Вашингтон.

    Коментиран от #11, #12

  • 6 PlimP

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Е как да няма БЕ, твоите господари. Нали руснаците им се мешаха в избора на перукан а са вързали и цъфнали.
  • 7 несведущ

    11 6 Отговор
    Сорос и цру казаха, че за украинският майдан са наляли по 5млрд. и им е трябвало 20г. подривна дейност, за да "освободят" Украйна от Русия. Има ли съответните данни за Беларусия!?
  • 8 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Бе то и ти няма тема да не напишеш някоя клиширана глупост от руската политпропаганда. Поне плащат ли добре да пишеш от сутрин до вечер?
  • 9 Натовец

    6 10 Отговор
    Руснаците са безнадеждно изостанали, дори замръзнали в 60-тте на миналия век. Стигнаха до срамното падение да си прожектират дилетантски анимацийки за оръжия и сила пред ДВЕТЕ камери. Конферансие на честушката, платена от гладните мизерни поданици е кремълското джудже-нарцис-крадец. И не било предизборна пропаганда. Хич даже.
    Ясно е, че с тия колхозно-кагебейски номерца ще ни върнат и Беларус, и Украйна и т.н. За Кьонигсберг е ясно.

    Коментиран от #10

  • 10 НАТО ВЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Натовец":

    Обичам вицове от НАТО.
  • 11 Да да

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Бих се съгласил с теб ако Украйна беше на нивото на Полша поне и после да се е скапала. Обаче не! След дълги години любов с Москва,пак си бяха бедни. А като гледам с каква радост работят украинците в пропадащия ЕС,едва ли биха се върнали към ватенките! Ще имат Луканов,Виденов,Орешарски но пътя е необратим!
  • 12 Да да

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Бих се съгласил с теб ако Украйна беше на нивото на Полша поне и после да се е скапала. Обаче не! След дълги години любов с Москва,пак си бяха бедни. А като гледам с каква радост работят украинците в пропадащия ЕС,едва ли биха се върнали към ватенките! Ще имат Луканов,Виденов,Орешарски но пътя е необратим!
  • 13 наште идат

    6 1 Отговор
    Пълни глупости!Лукашенко е проруски президент. Наистина доста се лута в предпочитанията си,но осъзна,че без Русия го очаква съдбата на Украина.Затова взе твърд курс с Русия във всяко едно отношение и по никакъв начин не се наблюдава отклонение от този курс.Дори скоро на една пресконференция с американски представител много рязко критикува политиката на Америка и официално заяви,че е твърдо с Русия.
  • 14 Диди

    1 2 Отговор
    Следващата жертва на Русия е Белорусия. ВЪПРОС НА ВРЕМЕ.