5 Март, 2018 10:07 4 283 18

Новите ракети на Путин и Западът

  • путин-
  • русия-
  • ракети-
  • запад

Какво се крие зад хвалбите на Путин за нови руски ракетни системи, които били непобедими?

Новите ракети на Путин и Западът - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нито една точка на този свят вече няма да е защитена от руските ракети. Новата ракета с ядрен двигател, която беше изпитана в края на 2017 година, може да достигне до всяка точка на земята. Това обяви Владимир Путин в своето годишно обръщение към нацията. Всички съществуващи отбранителни системи били безсилни пред новата междуконтинентална ракета, също както и срещу новата свръхзвукова ракета „Кинжал“. Новата ракетна система е „непобедима", заяви още Путин. В своята презентация, придружена от показването на видеофилми, той представи също и подводни дрони, способни да пренасят ядрено оръжие и възторжено заяви, че новата система е „просто фантастична“.

Руският президент не смята, че новите разработки биха могли да се тълкуват като едностранно въоръжаване на страната: „Става дума за нови стратегически ракетни системи на Русия, които разработихме в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и на фактическото разполагане на подобни системи на територията на САЩ и извън нея“, заяви Путин.

В речта му съвсем ясно прозвуча самочувствие от новата мощ: „Никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни чуе. Сега Вие ще ни слушате“, заяви той под гръмките ръкопляскания на публиката.

Заплашителна реторика

Речта на Путин буди спомените за Студената война, когато Русия и САЩ бяха застанали едни срещу други начело на два силно въоръжени блока. От едната страна бяха държавите от Варшавския договор, водени от Русия, от другата страна - бившите държави-членки на НАТО, водени от САЩ. Политоложката Сузане Шпан казва в разговор с ДВ, че речта на Путин ѝ е напомнила за времето на голямата надпревара във въоръжаването, когато главният враг на СССР са били САЩ.

Някои изявления от страна на САЩ също напомнят за времената на надпреварата във въоръжаването.Преди един месец Пентагонът представи новата американска ядрена стратегия и не остави никакво съмнение срещу кого е насочена тя: „Нашата стратегия трябва да накара Русия да разбере, че всякакъв вид употреба на ядрени оръжия е неприемлива, независимо колко е ограничена“, заявиха от Вашингтон. А в средата на февруари бившият вицепрезидент по времето на Барак Обама Джо Байдън също използва в речта си в Мюнхен думи, които напомняха за времето на Студената война. „Днес Кремъл и Путин правят всичко възможно, за да разрушат либералния световен ред, да отслабят НАТО, да изпразнят от съдържание западните демокрации и да съсипят трансатлантическото партньорство“, заяви Байдън пред Международната конференция за сигурността.

Западът взима тези заявления на сериозно. За това говори и дискусията за създаване на нов команден център на Бундесвера в рамките на сегашното преструктуриране на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви: „Ние имаме нужда от една командна структура, която да гарантира, че необходимите военни части навреме ще се окажат на точно необходимото място, с необходимото за целта въоръжение".

НАТО се въоръжава и с ядрени оръжия.Новата ядрена стратегия предвижда модернизирането на разположените в Германия американски атомни бомби. Става дума за общо 20 бомби, всяка една от които има четири пъти по-голяма разрушителна мощ от бомбата, хвърлена над Хирошима. Тези бомби са на борда на самолети тип „Торнадо", разположени във военната база Бюхел в провинция Райнланд-Пфалц.

Логика от отминали времена

Историкът Од Арне Вестад, автор на книга за Студената война, твърди, че сегашното въоръжаване напомня за логиката на Студената война, включително и поради това, че голяма част от сегашното поколение политици е свързано с онова време. „Идеите и представите за Студената война възникнаха в един контекст, който продължава да бъде валиден за тези политици“, казва той. Според него обаче, контекстът междувременно се е променил коренно. Той се отличава от времето до 1989 година в две отношения. Първо, Западът и Изтокът вече не носители на две конкуриращи се идеологии. Русия също се е сбогувала с комунизма в голяма степан. И САЩ вече почти не вярват на глобалната пробивна сила на капитализма и демокрацията. „Новият световен ред, за който навремето говореше американският президент Джордж Буш, претърпя пълно фиаско след нахлуването в Ирак“, твърди Од Арне Вестад.

Тясно свързана с идеологическото отрезвяване е и загубата на военна и политическа мощ и от двете страни. „Руско-американските отношения са обтегнати, но вече не става дума за двете суперсили, изправени една срещу друга през по-голямата част на 20-ия век. Отдавна вече не живеем в двуполюсна система, чиито порядък се определя от тези две империи“, казва Вестад. Действително и двете държави трябваше да се примирят със загубата на мощ и влияние. За разлика от времето на Студената война, техният глобален авторитет вече не е несъмнен. Особено отчетливо това се забелязва в Близкия изток. САЩ до голяма степен се изтеглиха от региона или поне не желаят да налагат своя ред там. Русия пък засили присъствието и влиянието си в региона и допринесе значително за запазването на властта на Башар Асад в Сирия. Москва обаче не казва как ще изглежда политическото бъдеще на страната.

Потребност от признание

Не е ясно докъде ще доведе руската властова политика. Анализирайки речта на Путин, политоложката Сузане Шпан твърди, че тя най-вероятно е израз на желанието на Русия да получи международно признание. „Мисля, че вече може да се говори за надпревара във въоръжаването. Но Путин накрая каза, че целта му е да се стигне до преговори, както и че Русия иска да бъде призната за равноправен партньор и световна сила. Мисля, че това е опит да се оказва натиск над Запада, САЩ и Европа, за да бъде призната Руската федерация като равноправен партньор“, заключава политоложката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    26 11 Отговор
    И за каква "надпревара" става дума, когато военния бюджет на сащ е 600млрд., а на Русия - 60млрд. Но гьонсуратлъкът на "политолозите" на Сорос, граници не знае и факти не признава. За тях е важно да повторят лъжливите си, сатанински внушения 1000 пъти.

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 2 777777

    12 17 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Мисля, че това е опит да се оказва натиск над Запада, САЩ и Европа, за да бъде призната Руската федерация като равноправен партньор“

    Ако само това е намерението на Путин, здраве му кажи:)
  • 3 аршинолог

    29 5 Отговор
    „Нашата стратегия трябва да накара Русия да разбере, че всякакъв вид употреба на ядрени оръжия е неприемлива, независимо колко е ограничена“, заявиха от Вашингтон."

    Тез същите ли са "от Вашингтон", дето плашат Ким с "огън и ярост" или някой други, пацифисти!?
  • 4 desync

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Айде пак Сорос...слабоумните атакисти друго не знаят, освен вечната опорка :)
    Апропо - Путлер колкото и да е “възторжен” е наясно, че пропагандата е много по-успешен инструмент от който и да е вид въоръжение. Факт - новинарски издания и форуми са залети с “червени” тролове, за ракети основно се говори, докато руските оръжейни системи продължават да не работят - падат самолети и въртолети, а по военните паради рухват Армати.
    Путлеровата пропаганда е страшна, другото е за смях...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Джус

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "desync":

    Абе ти гледай да не стана тава дето се говори !!Армагедона ако се случи ще видиш ти пропаганда или ще ти е до смях.така че замълчи и голяма дума не казвай.ще с чудиш във коя дупка да се завреш!Ще видиш Путин за каква пропаганда говори.
  • 6 балама

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "desync":

    Мъда бе - кой не скача е "червен". Пък кой не се връзва на дойчевелвската долна пропаганда е "трол". Все повече ще се увелечават тези "тролове" и все повече ще намалявате зомбитата на демоНОкрацията.
  • 7 Предсказа

    25 4 Отговор
    Това с което всички известни предзсказаха че Русия ще си възвърне и че ще стане отново силна империя вече е факт!Така че ще те нещете ще трябва да се съобразявате със Русия !Много ги боли Европа и Фащ но такива са реалностите във момента !!

    Коментиран от #13

  • 8 и ТЕ ТАКА

    22 5 Отговор
    Както го каза един сутринта по ТВ и 20% да е истина жална им майка на сороШлетата.
  • 9 наблюдател

    19 10 Отговор
    „Днес Кремъл и Путин правят всичко възможно, за да разрушат либералния световен ред, да отслабят НАТО, да изпразнят от съдържание западните демокрации и да съсипят трансатлантическото партньорство“, заяви Байдън пред Международната конференция за сигурността. - Това е мотото на войнолюбците от НАТО и САЩ, но то не е вярно! Защото Русия следва същия този "либерален модел", който и Запада. Единствената разлика е, че за разлика от Западните демокрации, Русия "не служи на Американските интереси"! И това е основния проблем на американците. Те открито заявяват, че всичко, което не служи на Американските интереси е вражеско! А светът не иска да служи вечно на Американските интереси!
  • 10 Morgoth

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Когато имаш на разположение най-добрите специалисти и не трябва използваш чужди скъпо платени ресурси, "ограничен" бюджет от 60млрд е предостатъчен. Северна Корея има успехи с много по-малък бюджет.
  • 11 Емигрант

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Абе Балама ,как няма да е 600млд.на Сащ като 80 % се разпределят в джобовете на тръмп и шуретата му .Справка -ракетата на Мъск струва 100млн ,а на НАСА 450млн.
    Същата система на кражби от бюджета работи и при нас..
  • 12 Ядеитн

    15 5 Отговор
    Те тва е сила! Путин, ако е реши, ша свърши свето за 5 минути!

    Коментиран от #17

  • 13 Morgoth

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "Предсказа":

    Русия никога не е преставала да бъде ядрена суперсила. Всички договори които съществуват за съкращаване на ядрените оръжия запазват възможността за взаимно унищожение и така пазят паритета от Студената война.
    Това което е необходимо на Русия не са допълнителни ядрени оръжия, а икономическо развитие и благоденствие на народа и.

    Коментиран от #14

  • 14 толерантен

    15 5 Отговор

    До коментар #13 от "Morgoth":

    Ми не щат хората " икономическо развитие и благоденствие на народа", като нашто и затова първо се подсигуряват срещу американско демоНОкратизиране на ресурсите си.
  • 15 Баба Ванга

    7 21 Отговор
    Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.

    Коментиран от #16

  • 16 БАБО ТАМ И НА ТЕБЕ

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Баба Ванга":

    ДОБРЕ ЛИ ТИЙ ИЛИ ИСКАШ ОЩЕ ДА СИ ЖИВИЧКА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 знаещият

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Речта на Путин буди спомените за Студената война...Ами да . Началото на такава война беше започнато преди няколко години от САЩ.,когато наложиха санкциии на Русия , а с изказванията си бившият ни преззидент Росен ,непрекъснато напомняше за Студената война.