Last news in Fakti

6 Март, 2018 19:00 2 865 16

Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

  • жоро плъха-
  • самоотбрана-
  • доктор-
  • пловдив

Ето това е проблемът - да се определи с пределна яснота дали защитаващият се не е прекалил

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха и продължават да искат много протестиращи, възмутени от случая, при който ръководителят на рентгеновото отделение на УМБАЛ Пловдив простреля смъртоносно влязъл в дома му крадец.

Това коментира за сайта „Актуално“ Ивайло Ачев.

Когато става въпрос за юриспруденция, нещата никога не са прости. И причината е очевидно явна, макар за мнозина в България, а и по света, да не е така. Причината е, че животът е прекалено сложен и не е черно-бял, за да очакваме и правилата да бъдат едни и същи завинаги. Защото ако беше така, все още мъжете щяха да ходят на лов, а жените - да поддържат огъня и да събират корени, ядки и грудки.

Какво казва Наказателният кодекс за конкретния случай с д-р Иванов? Съгласно член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". Притесненията обаче идва от ал. 2 на същия този член, която гласи: "Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението".

Ето това е проблемът - да се определи с пределна яснота дали защитаващият се не е прекалил. И това е работа на МВР, следствието и прокуратурата. Което само по себе си също е проблем, даже по-важен - защото прокуратурата и МВР в България, също както и съдът, отдавна са институции, на които хората не вярват! Те последователно са доказали, че не работят. Затова и усещането за липсата на справедливост в България е толкова високо - с пълно право.

В случая с д-р Димитров никой, освен той, МВР и прокуратурата не знае абсолютно всички детайли. Но точно МВР и прокуратурата все още нищо не обясняват, което подсилва основателно съмненията. Защото, ако лекарят е хванал крадеца на местопрестъплението, бил е нападнат и ранен, има пълното право да се отбранява и законът в сегашния си вид го защитава категорично т.е. няма нужда от никаква промяна и трупане на политически дивидент от нея. Ако, обаче, крадецът се е уплашил и тръгнал да бяга, а лекарят го е застрелял извън границите на имота си, това вече не е самоотбрана - и правилно трябва да се наказва. Изглежда, че говорим за първия вариант - и тогава няма какво да се коментира повече. Но МВР и прокуратурата следва да обявят какво е станало - ясно и категорично. При това следва да го направят бързо - това им е работата. Тежка, трудна, но това е положението - ако не им харесва, да не я работят, а да станат например чистачи. Защото усещането е, че явно не им харесва да работят - иначе хората нямаше буквално да мечтая крадците да бъдат разстрелвани, ако просто бяха там, където трябва - в затвора.

Колкото до политическото говорене на такива като Ангел Джамбазки - г-н Джамбазки, ВМРО е във властта! Ако искаше да променя Наказателния кодекс, досега време имаше достатъчно - преди д-р Димитров да влезе в ареста! Но вместо това "Обединени патриоти" се занимават с парк "Пирин", със Закона за посевния и посадъчен материал - все теми, свързани с "развитие" на бетона на последните места, където още не е поникнал т.е. тема за келепир. Така че - популизмът на боклука, а МВР, следствие и прокуратура да си свършат работата точно и бързо!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да бе

    42 0 Отговор
    Манипулациите на нпо-рките на боклука и да се копира американският закон за защита на частната собственост.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИВАН

    37 0 Отговор
    Днес сутрин един капацитет по тв то обясни че не само проблема е в Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението а влизането с взлом и насилие!Ако представете си че крадеца влезе пред отворена врата или с подправен ключ не е взлом!И тука значи има проблем!!!!!
  • 4 дедо иван

    32 0 Отговор
    Държавата липсва, затова всеки се спасява кой как може.
  • 5 доообре

    34 0 Отговор
    Чакахме ги "МВР, следствие и прокуратура да си свършат работата точно и бързо" 28години. Колко да ги чакаме още - колкото "развития социализъм ли"?
  • 6 Иванов

    30 2 Отговор
    Проблемът не е само в безумиците на този закон. Проблемът е, че нормалните граждани нямат абсолютно никакво право да притежават кно за самозащита, а само газ сигнални залъгалки, които в повечето случаи връщат газа в очите на защитаващия се. Ако гражданите имаха право на таково оръжие, то повярвайте ми, че нападенията ще спрат веднъж и завинаги.
  • 7 ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

    33 0 Отговор
    Ама някой вярва ли вече ,че прокуратурата защитава интересите на обикновенния човек в Бг??? Нима те не са хората,които създадоха всички всички мишки,плъхове ...и прочие със своето действие и бездействие. Но сега се сетиха , да прилагат законите и да защитават....
  • 8 Самоделник

    21 0 Отговор
    Арестите са с ограничен капацитет. Защитавайте се.
  • 9 Бог

    21 0 Отговор
    Дойде времето на саморазправта. Ако ние не защитим семействата си , няма кой.
  • 10 Гост

    18 0 Отговор
    Когато някой влезе у вас да краде, няма да го биеш, а ще му направиш кафе и ще му помогнеш да изнесе колкото може повече.

    Коментиран от #11

  • 11 незнайко

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Този на какво разстояние от къщата си е отишъл да пикае, както казва жена му , та се е намерил в двор, който е частна собственост ?
    Там е част от домът на доктора, това се записва в нотариалния акт !
    Аз нямам двор , но имам мазе и то ми е към домът, защото е вписано като част от притежавания от мен имот, дадени са размери и граничещи с него мазета на други съседи.
    Та ако някой е влезе в него с взлом или с технически средства е отворил ключалките , имам ли право да защитя този имот ?
  • 12 Гост

    13 0 Отговор
    Законите са писани от престъпници в полза на престъпници.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДДД

    4 0 Отговор
    Е значи се тълкува така
    влиза крадеца у вас вижда че си там НЕ ТЕ НАПАДА
    казва е мама му стара тука си ще мина друг път:)
    и ти какво ?
    да си седиш все у вас?
  • 15 впечатлен

    5 0 Отговор
    Необяснимо е как доказан престъпник с 9 присъди се разхожда свободно, развива дейността си, нахлувайки в чужди жилища и различни други собствености като гаражи например, горд със себе си, недосегаем, неуловим, гордеещ се с присъдите си, от които не му пука. В момента човекът, бил той лекар или какъвто и да е, защитавайки собствеността си, ранен, вече обиран няколко пъти според показанията на жена му, ще излезе виновен и подлежащ на присъда, а доказаният вилнеещ престъпник едва ли не невинна жертва?! Абсурдна държава, абсурдно правораздаване, абсурдни магистрати. Жалко за прекрасното географско местонахождение на държавата ни. Съседите ни завиждат за него. А както казаха сестрите, претърпели процеса в Либия, ние мислехме, че адът е там, оказа се, че адът е тук, в България!
  • 16 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Какъв закон по-голям от Конституцията ?
    Какво означава НЕПРИКОСНОВЕНОСТ ?
    И като е хукнал крадеца да бяга от имота / дома/, където е проникнал по някакъв начин без разрешение /покана/, ще ли може някой да ми каже , какво е откраднал и какво носи със себе си???
    Нека бяга-- щом мисли, че е по-бърз от куршума !!!
    Всеки , който влиза в чужд имот/дом/ без знание, разрешение или покана на собственика, или надявайки се ,че в този дом няма никой, трябва да знае, че с ЕДИНИЯ КРАК Е В ГРОБА !!!
    Дори с най-добри намерения, / приятелство, другарство, любов/ НЯМАШ ПРАВО ДА ВЛИЗАШ В ЧУЖД ДОМ ИЛИ ИМОТ без знанието на собственика !!
    Толкова е просто! Останалото са адвокатски усуквания по килифарски и начин кадията да си купи нов имот в Гърция !!!!