Last news in Fakti

11 Март, 2018 12:00 8 842 57

Допуснахме провокация на Трети март. Това ще ни струва скъпо!

  • трети март-
  • патриаршия-
  • църква-
  • провокация

Не можем да отречем, че войната 1877-1878 е политика на Руската империя.Но каквито и интереси да е имал руският император, то нашият интерес е бил ликвидиране на османската власт и възкресяване на българската държавност

Допуснахме провокация на Трети март. Това ще ни струва скъпо! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трети март 2018 г. не бе просто ден, в който България чества 140 години от освобождението си от османско иго. Този ден допуснахме да се превърне в една провокация. Тази провокация ще струва скъпо на нас, българите.

Има факти, които са неопровержими от историята. Първият е манифеста, с който Александър Втори обявява война на Османската империя. Поданиците на руския император съответно изпълняват заповедта и попълват руската армия, която навлиза в територията на Османската империя. Руският Патриарх благославя войските и те тръгват.

В резултат на военните действия e ликвидирана османската власт. На нейно място поетапно възкръсва и българската държавност. Това са исторически факти и те са неопровержими. Неопровержим факт е и състава на руската армия, която води военните действия с османската армия – поданици от различни народности, живеещи в пределите на Руската империя. Към императорската армия е и формированието на българските опълченци.

Ние не можем да си позволим да подменяме историята. Не можем да отречем, че войната 1877-1878 е политика на Руската империя. И като всяка империя, така и руската е имала своите интереси. Няма империя без интереси. Няма война без интереси. Но каквито и интереси да е имал руският император, то нашият интерес е бил ликвидиране на османската власт и възкресяване на българската държавност. За голяма част от българите този интерес бе изпълнен. За много българи остана тежката участ да бъдат под чуждо управление.

И нека да погледнем съдбата на тези българи, които не можаха да заживеят в свободна България. Нима историята не помни Илинденско-Преображенското въстание? Постигна ли то свободата на българите останали в границите на Османската империя? И нека направим едно отклонение. Нека погледнем случилото се с арменците, които живееха в Османската империя. И именно заради това трябва да ценим Трети март.

Защото без Трети март свободните днес българи можеше да бъдат все още поданици на Османската империя. И нека незабравяме, че българите допуснахме майката на Васил Левски неиздържайки на глада да се хвърли в кладенеца и прекъсне земния си живот. Нека погледнем съдбата на жената на Ботев. Нека погледнем само тези две съдби и преценим дали можехме сами да се освободим? Та ние убихме с глад майката на Левски и унижихме жената на Ботев, а ще говорим, че сме щели да се освободим сами.

Пишейки тези редове съм напълно наясно и с влиянието на Гръцкия проект на Евгений Булгарис върху руската имперска доктрина още от времето на Екатерина Велика и неговата пагубна роля за българската история. Но дори и сянката на Гръцкия проект не може да промени историческите факти. Често съм размишлявал защо българските русофоби не говорят за Гръцкия проект. Може би не го познават. В подробностите на Гръцкия проект са скрити много от проблемите на българите и до днес. И именно поради неговото непознаване, от страна на българските политици, опасностите скрити в него не са изчезнали.

И сега за гнева на Патриарха на Руската Православна Църква. Тези, които с изявленията си го предизвикаха, предполагам, че не могат да оценят случилото се. Днес тези хора коментират видеозапис с гневния глава на православните руснаци. В същото време не чуват ехото от неговия гняв. А то ехото отекна на запад от нас. Като казвам запад не разбирам Запада на Брюксел или Париж. Говоря за Белград.

Та след този руски православен гняв, от Белград дойде новината, че Сръбската Православна Църква сменя името си и добавя към настоящето и Печка Патриаршия. За политиците ни това трябва да е проглушителен камбанен звън на тревога. Дали те могат да разберат този звън на тревога? Дано да могат. Защото наследството на Печката Патриаршия пряко касае българската история. Водачите на Печката Патриаршия са се наричали „Отца и оучителя Сръблем и Блъгаром“. В границите на църковната юрисдикция на Печката Патриаршия попадали Кюстендил, Разлог, Банско, Самоков и Рилския манастир. Печката Патриаршия е част от великосръбската доктрина.

Ние българите имаме един израз - „Къде го чукаш, къде се пука?“ Та искам да кажа, че когато чукаме по Трети март 1878, не знаем къде ще се спука.

Та ето как заглъхва ехото от Трети март 2018г.

Дали това няма да бъде начало на една тиха война срещу интересите на Българската Православна Църква? А при това развитие на историята да си мислим, че Българската Православна Църква ще има влияние в Македония, значи сме наивници или пълни глупаци.

И как Българската Православна Църква ще помогне на непризнатата Македонска Православна Църква? Та нали диоцеза на Печката Патриаршия се е разпростирал върху земите, в които днес действа споменатата Македонска Православна Църква? С промяната на името на Сръбската Православна Църква, включвайки и името на Печката Патриаршия практически имаме предявяване на претенции за разширяване на нейния диоцез. А дали няма да има и претенции към диоцеза на Българската Православна Църква? За това историята ще покаже.

И да не забравяме за оная комисия, която трябва да изчиства спорни исторически моменти между историята на България и Македония. Кой ще ни гарантира, че в дневния ред на тази комисия няма да има документи, които постъпват от държавните и църковните архиви на Москва, Белград, Атина и Истанбул? И ако смятаме, че това ще бъдат документи, които обслужват българските интереси, значи нищо не сме научили от историята ни.

Размишлявайки върху всичко това си мисля, че е възможно някои, от провокиралите с думите си руския Патриарх, да са получили опорни точки от чужди служби за това. Защото на теория те изглеждат като русофоби, а практически създават условия за увреждане интересите на българския народ, нашата държава и Българската Православна Църква.

И накрая ще завърша с едно размишление за липсата на политическа традиция за поколенията в България. Вече почти 30 години живеем при нови политически условия. През тези години се появяваха и изчезваха от българската политика редица хора, които наричаха себе си политици и лидери. Въпросът е къде са техните деца и имат ли място в българската политика? С други думи дали създаваме политически традиции за поколенията или продължаваме с политическите еднодневки?

С болка трябва да си признаем, че нашите политици са еднодневки. Нека само погледнем синовете и дъщерите на българите, които са били Президенти, Председатели на Народното събрание и Министър-председатели на България. Кой от тези синове и дъщери е в българската политика днес? Никой… Кой от тези синове и дъщери има вероятност да бъде част от българския политически живот? Засега никой…. Изключвам царската ни фамилия, която по правило е изградена на основата на традициите и историята. То и затова еднодневките ни в политиката не могат да приемат Цар Симеон – те са от различни светове.

Ето защо не се учудвам, че докато позволяваме да ни ръководят политически еднодневки, мнозина от тях ще обслужват и чужди интереси. И така те шумно ще бъдат „фоби“ към някого, а в действителност тихо ще си получават лептата като „фили“.

Трети март 1878 година отдавна е в историята. След точно този Трети март османската власт бе ликвидирана и поетапно се възстанови българската държавност и независимост. В годините след това твърде често интересите на България и Русия, в последствие СССР се разминаваха. Дори сме били в състояние на война. Но това не означава, че трябва да подменяме значението на Трети март 1878 г.

Трети март 2018 година вече отмина. Плодовете от него можем да берем днес и утре ние, а след 50, 100 или 200 години нашите потомци. Ако продължаваме да позволяваме да ни управляват политици еднодневки, плодовете ще бъдат горчиви. Ако България се управлява от политически традиции и поколения плодовете могат да бъдат с сладки. Това трябва да е основният ни урок от Трети март 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слабаци

    53 5 Отговор
    Очевидно активно мероприятие а "нашите" служби го проспаха,"големите" разузнавачи и анал лизатори могат само да тормозят хората по форумите които пишат свободно какво мислят за власта.

    Коментиран от #54

  • 2 Марадона

    65 9 Отговор
    Един политик не може да плямпи всичко което му се върти в главата, затова е политик - да упражнява дипломацията и добирият тон - които рефлектират в обществото, освен тези социалистически качества трябва и да върши работа
  • 3 Jek

    102 49 Отговор
    Който каквото и да говори Русия ни направи държава, не Англия, не Франция, не Германия, не Турция. Ние се показахме предтели и тръгнахме срещу хората, които ни подариха държавата. Ще си платим цената, убеден съм.

    Коментиран от #4

  • 4 каквото кажа това е

    40 74 Отговор

    До коментар #3 от "Jek":

    Русия ни освободи и веднага ни окопира,сменихме само господарите преди ни клаха турците ,после руснасите а сега американците и всички евопейски държави плюс израел,абе клатят ни всички и то здраво.

    Коментиран от #23

  • 5 Атеист

    80 19 Отговор
    Много добре написана статия но се съмнявам ,че ще я разберат тези за който е написана.Те са се самозабравили от алчност и невежество.Жалко ,че идните поколения ще сърбят попарата на на тия дебили и нашият грях е ,че направим нищо да ги узаптим.Стия деиствия вървим към ислямизация мечтата на наще съседи.
  • 6 човек

    75 37 Отговор
    Президентът направи голям гаф или умишлено принизи ролята на Русия за освобождението на България,но най голямото лай.о роди Валери Симеонов.Как може политик от този ранг да си позволява подобни изказвания и да обижда главата на Руската православна църква!Той е поставен там не да изказва лична омраза към Русия и предана обич към Америка!Злобата с която се изказа и отказа да се извини,говорят за нисък интелект и ум и означава,че не е подходящ за този пост!Означава,че трябва да си подаде оставката и да си ходи на село,където може да изказва лично мнение колкото си иска.Голяма част от българския народ уважава Русия и е благодарен за нашето освобождение,за запазването ни като народ и сме обидени от тези изявления!Лицето Симеонов трябва да си ходи незабавно,а не да се прави на обиден и да бяга от журналистите!Вън такива!
  • 7 Иван

    39 49 Отговор
    Войната срещу Българската православна църква се води от висшия и клир,до един служители на бившите комунистически служби и повече верни на Кремълските бандити отколкото на своя народ.Проклети да са!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Велик

    30 79 Отговор
    Валери Симеонов е истински българин. Най накрая се намери някой да каже истината.
  • 10 Кукувци

    32 7 Отговор
    Сега пишат,че в руските медии се е коментирало много събитието на 3 март в България. Нищо. Освен малко при Соловьев.

    Нито е новините, нито в други токшоута, нито в таблоидите.
    Някои регионални и жълти медии преповъориха думите на вашия хулиганин - мед им капеше на душата, защото повечето от тях са либерастски.
    Няма нито едно съобщение в национални и официални медии в Русия. Пълен игнорир на хулиганина и на случката.Това не е добре
  • 11 ВЛКСМ

    53 10 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Добра статия,чудя се защо Россия ни освободи,да бяхме почакали Австро-унгария,Великобритания..до тогава щяхме да сме обединени, но турски виалет..Булгаристан,а фесовете наблюдатели..щяха да пишат на арабика..

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Наблюдател

    29 60 Отговор

    До коментар #11 от "ВЛКСМ":

    Руските мекерета все една и съща песен пее те, че без кочината сме щели да ходим с фесове е да говорим на турски. Истината, е че пак щяхме да се освободим, но нямаше да ви има вас робите на руските роби.
  • 13 Наблюдател

    23 30 Отговор

    До коментар #11 от "ВЛКСМ":

    А между другото кочината се е до питала до Австро-Унгария и Великобритания и те са дали разрешение да нападне Османската империя. Има го черно на бяло.

    Коментиран от #15

  • 14 До наблюдател

    45 8 Отговор
    Ние сме русофили или русофоби,но сме българи и няма да допуснем туркофил и индивид с турско самосъзнание тука да ни дава акъли!Така че,скрий се в дупката си и не си показвай задника и ако България не я смяташ за родина,свободно можеш да заминаваш за родния си Анадол при козите!!!

    Коментиран от #18

  • 15 ВЛКСМ

    33 8 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Да ,това е така.Но те са,,плескали,,когато Россия ни освобождава,и са,,зяпали,,по време на април. въстание. Единствено,страданията на братята славяни имат по-широк емоционален отзвук в Россия,защото сме православни..но това твоята,,кратуна,,не може да го разбере..

    Коментиран от #17

  • 16 MGMaschinengewehr

    22 30 Отговор
    За "3 Март" благодарско но след това нищо добро, само мъка и гадости от "рашата"!
  • 17 Наблюдател

    27 22 Отговор

    До коментар #15 от "ВЛКСМ":

    Ще ме разплачеш с това православие русофилче. Знаеш ли, че именно Русия е била против българската екзархия и налага схизма на българската църква през 1872 година продължила до 1946-а. Ако не знаеш какво е това прочети. Било е забранено на руснаците да се черкуват в наши църкви.
  • 18 Наблюдател

    20 36 Отговор

    До коментар #14 от "До наблюдател":

    Русофила не е българин а руска подлога. А русофобия просто няма. Самия термин са го измислили руснаците за са обозначат противниците на руските имперски амбиции.
  • 19 Тотхан

    48 13 Отговор
    До каквото кажа това е

    Мисли три пъти преди да кажеш някоя глупост. Русия никога не е окупирала България. Даже по съветско време нямаше нито една съветска военна база, за разлика от сега. Друг е въпросът, че нашите интереси не винаги са съвпадали, което е нормално за всички държави. А и защо, когато говорим за Освобождението и факта, че Русия ни Освободи, винаги се намира намира някой, който не може да каже по-една добра дума за този подвиг на руския народ, за тази уникално благородна война, когато дойдоха едни хора от север, създадоха ни държавата, институциите и администрацията, въоръжиха ни армията, после си тръгнаха, при това дадоха над 25 000 убити, отделно починали от болести и рани. Колко империи могат да се похвалят с подобно нещо?! Един британски историк нарече тая война "една от най-старите в света". А тук все гледаме изпод вежди, все нещо оспорваме, като бай ви Ганя. Имайте поне доблестта да признаете, че поне някой някога ни е помогнал и то с цената на човешка кръв. А поводи за конфликти човек винаги може да намери, даже и с най-близките си хора. Бъдете малко по-смирени пред историята, все пак българите сме православен народ.

    Коментиран от #21, #50

  • 20 Тотхан

    11 2 Отговор
    "една от най-справедливите в света" - поправка.
  • 21 Наблюдател

    21 28 Отговор

    До коментар #19 от "Тотхан":

    От 1944 до 47 руските войски на курорт ли са в България? И българския народ ги храни, пои и обува, дори им плаща горивото и командировъчните. И добра дума се каза, само, че цигарения поп се засегна защо се споменават и други народности. Руската империя не съществува от 100 години, "патриарх" Гундяев да не би да не знае това?

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ВЛКСМ

    30 6 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Ако отидеш на площада във Вилнюс и кажеш че литовците са те освободили от османско иго..ще те пратят в близкия клон на,,карлуково,,да си продължиш лечението..

    Коментиран от #25

  • 25 Наблюдател

    17 28 Отговор

    До коментар #24 от "ВЛКСМ":

    Докато България има измет, която да се гърчи като червей в краката на руснаците всеки Московски идиот, подобен на цигарения поп ще размахва пръст и ще поучава. И никой не е казвал лъжливо русофилче, че Латвия е освобождавала България. Това са измислици на руския дегенерат и на задунайските му крепостни.

    Коментиран от #26

  • 26 ВЛКСМ

    20 6 Отговор

    До коментар #25 от "Наблюдател":

    Ама ти верно си на,,антидеперсанти,,чети Литва-Вилнюс..а не,,латвия-рига,,..отиди на площада в Хелзинки,и кажи че финландия те освободила от турско робство..направо те,,пращат,,в близкия клон на 4км..да си продължиш лечението..

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    7 9 Отговор
    петко , не се кахъри.цара е толкова готин , че никой не го иска. това се отнася за всички вас от ндсв. върви на вилата си на дунав и се успокой. никой не отрича руския принос . но не трябва да траем вечно и на провокациите им.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наблюдател

    15 18 Отговор

    До коментар #26 от "ВЛКСМ":

    Вари я, пречи я руската подлога си е руска подлога. Лъже, маже, пише глупости и то само за да оправдае гафовете на руските дегенерати. НИКОЙ НЕ Е КАЗВАЛ, ЧЕ ЛИТВА дрИЛИ ЛАТВИЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА. Тези лъжи ги има само в руски прочит и в русофилските тролски писаници, като твоите.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 патриотъ

    29 9 Отговор
    Най-зле сме били под турско робство цели 500 години.А под руско робство никога не сме били и няма да бъдем.Въпреки всички глупости с които убеждавате,че Русия е поробител,това няма нищо общо с истината,а се цели дезинформация и дезориентация на младото поколение,което не може да се ориентира къде е истината и за съжаление някои се вързват на тези лъжи.А Русия е приятел и брат за нас,истинските българи и нищо не може да ни накара да мислим обратното!!!
  • 33 ВЛКСМ

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    А ма ти верно си с,,тенпература,,питай радев..той знае.Отиди на площада във Варшава и кажи на поляците че те са ни освободили от тур. иго..а не Россия,ще те помислят за ха-хо..

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кукувци

    13 6 Отговор
    Интересно, ще може ли някой от русофобите да общуват и да излагат своите аргументи "против" без да използват арогантни и груби изрази и думи? Само почетете постовете им - това е помийна яма. Нямат нито знания, нямат стил, нямат аргументи - затова тая болезнена "експресия". Лекувайте се.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 savage

    9 6 Отговор
    Нито турци нито руснаци са ви виновни,че сте със заеми за 30 години бе плиткоумници. Нито пък американци или евреи ще ви помогнат.Нормалните хора просто ви гледаме резила бе модерни роби.

    Коментиран от #44

  • 39 Наблюдател

    7 8 Отговор

    До коментар #33 от "ВЛКСМ":

    Като ти чета простотиите, които постоянно ръсиш, в действителност си по-скоро путлерюгенд а не влксм.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 до факт

    9 0 Отговор
    Ти къде ги четеш тия умни работи?Скоро не съм виждал толкова ерудиран човек като тебе,ама мисля,че по скоро си объркал дозата!Иначе интелекта ти е като на моите сандали!Спри да се излагаш и се научи да пишеш,поне ще си запълниш времето.
  • 42 Ads

    20 4 Отговор
    Никой с нищо не е провокирал руския патриарх. Той е провокаторът и причината беше молбата на македонската църква към българската да й бъде църква-майка. Само, че Кремъл залага на Сърбия, респективно на сръбската църква. Цялата работа е Западните Балкани да не станат членове на ЕС и НАТО, а да останат сива зона и в сферата на влияние на Москва. Всичко друго са празни приказки.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 OOF

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "savage":

    Брои си стотинките и гледай как хората живеят. Мани ги тия 30 годишни който не живеят с техните ,те имат заеми модерни роби са.

    Коментиран от #53

  • 45 Бил Борд

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: С болка трябва да си признаем, че нашите политици са еднодневки

    Е тук не познаха за бащицата Б.Б. :))))
  • 46 К&М

    3 3 Отговор
    К'во се пените за 3ти март, това което е станало до колкото разбирам от коментарите ви е дело на братушките! Тогава не е ли най добре 24ти Май да е точния ден за Нас Българите?
  • 47 неутрален

    7 5 Отговор
    току-що гледах срещата на руския патриарх с президента и съм омерзен от тона на руснака.Колкото и да ни го забиват западняците, поне имат лустро и ценз и не го правят по такъв груб имперски начин, не, че очаквам нещо добро от запад...Дошъл да ни нахока, добре, ама има за какво друго, и не точно за това.Само факта, че му се оказва тази покана и радушен прием, би трябвало да осмисли малко поведението му.Нищо не спечели с това поведение, само отблъсква .

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кукувци

    3 6 Отговор

    До коментар #47 от "неутрален":

    Всички гледаха това видео. Няма нищо омерзително.
    След като нямате шанс да опонирате на Патриарха, остава ви само да повторите сто пъти , че Патриархът не е на ниво. Милион пъти го повторете- пак това няма да се превърне в истината.
    Ваш Президент също се държа достойно.

    Коментиран от #52

  • 50 nik

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тотхан":

    руснаците мразят турците, защото преди 200г са владеели Йерусалим и на са им давали да имат повече руски монаси и по голямо влияние в светите земи, затова се водят всичките войни, и тази в която ни освобождават

    Коментиран от #57

  • 51 hjghj

    9 1 Отговор
    До всички със затруднения в мисленето. Българският президент покани Путин за трети март , но последния отказа. Поканихме патриарха на Русия. Не патриарха на Румъния или на Финландия. Това говори за отношението . А че руският патриарх се заяде с наглед правилна забележка беше повече от очевидно.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 savage

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "OOF":

    Наистина ли си мислите,че ако съм толкова прост ще ме върнат във банката. Вас върнаха ли ви? Това дето съм казал не е от позицията на човек броящ стотинките. А този дето живее с родителите си го има само в рекламата на банката за заем. Заедно със стадо маимуни дето се киснат във вода.От коя целева група сте вие?
  • 54 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "слабаци":

    Ти пък да мислиш, че като пишеш по форумите ще го накривиш на някой. Това е изпускане на напрежението и работи в полза на политиците, защото като ти е накипяло и надрусаш във форума попържните ще ти поолекне и няма да излезеш на улицата, а за политиците вече това е проблемът, когато във форумите се организират протести и после те излизат на улицата. Иначе драскачи, включително и аз с лопата да ги ринеш и от това никой няма да се впрегне, докато не му развеят байраците пред ведомството!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пеньо

    2 3 Отговор
    Разпищолилият се поп. Пък вчера един разпищолен олигарх, от ордата на оркът си позволил да навлезе на футболният терен в Гърция с пищов на задника. Ма бил той "собсвеник"...Цялата оркска мафия се е разпищолила и гледат на света, сякаш им е длъжен нещо! Та да попитам: руският поп проверен ли бе за оръжие?
  • 57 ХАСАН

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "nik":

    Тоя пък! Руснаците не мразят турците а-просто имат конфликт на интереси