Last news in Fakti

14 Март, 2018 17:05 2 795 11

Европа не е готова за новия световен ред

  • ги верхофстад-
  • европейски парламент-
  • европа-
  • бъдеще-
  • европейски съюз

Реч на Ги Верхофстад пред Европейския парламент

Европа не е готова за новия световен ред - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес в Европейския парламент се проведе дебат с министър-председателя на Португалия Антонио Коста на тема „Бъдещето на Европейския съюз“. На нея лидерът на либералите в парламента Ги Верхофстад изнеса реч не само как е нужно Европа да се промени, но и защо – особено в контекста на последните събития.

От "Терминал 3" публикуваха цялата реч на Верхофстад:

Миналата седмица, г-н премиер, в Китай председателят Си Дзинпин се коронася за доживотен император на тази огромна земя. Също миналата седмица Доналд Тръмп започна старомодна, но, вярвам, опасна търговска война и също миналата седмица Владимир Путин се размина безнаказано с покушение над бивш руски шпионин на европейска земя.

Бих казал: Добре дошли обратно в „Бъдещето“, добре дошли в новия световен ред. Световен ред, основан на империи, а вече не на националните държави – на 196-те национални държави, които можем да изброим.

И е ясно, че в подобен световен ред трябва да търсим едно нещо, ако искаме да говорим за реформа на Европа – какъв е интересът ни? Как може да защитим интереса си в този нов световен ред? Как може да опазим сигурността си, защото в бъдещето ще може да разчитаме единствено на себе си в този нов световен ред.

И в този нов световен ред основният въпрос е завършихме ли Европейския съюз? И моят отговор е: Не! Не сме готови понастоящем. И винаги давам примера с това как американците реагираха на финансовата криза и как ние реагирахме на финансовата криза през 2008 г.

Те за девет месеца – демократи и републиканци – взеха решение за три стъпки – изчистване на банките, инвестиционна програма – три пъти по-голяма от нашата – в размер на 900 млрд. – те се водят капиталистите, а ние кейнсианци, но изглежда истината е обратната. И в същото време облекчение за банките от 1,2 трилиона. А ние до ден днешен – вече 9 години – още обсъждаме банковия съюз и все още не сме изчистили всички банки в Европа.

И това не е единственият пример, той важи и за други сфери.

Истинският ни проблем е, че все още не сме истински съюз, какъвто са искали нашите бащи основатели. Ние все още сме конфедерация от национални държави, взимаща решения с единодушие. Това, което ни трябва като реформа, са три неща.

На първо място – отбранителна общност – европейска отбранителна общност. Сами сме в света на утрешния ден. И затова трябва да си направим домашното – изразходваме 40% от разходите на САЩ за отбрана, а сме способни да правим само 10% от операциите на американската армия. Ето ви сфера, в която задължително трябва да създадем общност възможно най-скоро.

На второ място, ни трябва ново управление на еврото – нов бюджет, фискален капацитет. Пълен абсурд е да имаме обща валута, а зад нея да не стои фискална политика и единна власт. Не може само с пакети за стабилност и развитие да станат нещата.

И на последно място – и това е третата ми точка – на нас ни трябва институционална реформа. Подновяване на европейската демокрация. Трябва ни например Европейски парламент, който не отгаваря само за разходите, но също така и за приходите като във всяка нормална европейска демокрация.

Също така не ни трябва комисия от 28, нека отново я сведем до истинско европейско правителство от 12, от 15 души.

И трябва да премахнем взимането на решения с единодушие, нека бъдем честни.

Също така ни трябва външна политика. Ще дам пример със случващото се в Британия. Случва се тази атака на европейска, на британска земя и ние все още нямаме реакция на Европейския съюз. Г-жа Могерини не е продумала и дума. Защо? Защото ѝ трябват 28 съгласия, преди да може да заеме позиция по толкова критичен проблем.

Време е да направим тази реформа сега. Защо ли, г-н премиер? Защото мисля, че разполагаме с такава възможност само през следващите две години. След Brexit нямаше Nexit, нямаше Frexit, нямаше Dexit, за щастие. Но не са само те. Може да има Nexit, Frexit и Dexit, ако в идните две години не успеем. И това е ваша отговорност, това е наша отговорност, това е наша обща отговорност. Затова нека го направим в тези две години.

Благодаря!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наясно

    43 3 Отговор
    При т.нар. "нов световен ред" ще така: кучетата са с предимство пред хората, циганите пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете.

    Лъжата става истина, а дяволът - бог.

    Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.

    Коментиран от #10

  • 2 Иванов

    29 1 Отговор
    За какво изобщо трябва да се говори, щом Меркел слуша само мъдреците на Сион. В следващите 4 години от нейния нов мандат от Европа няма да остане нищо европейско.
  • 3 no name no face no number

    15 1 Отговор
    Да спестя още малко пари и ви казвам Addio писнахте ми на........ с калпавите си решения и мъгливо бъдеще с много-полова и много-расова сбирщина Мерси тва не е за мен
  • 4 Комунист

    6 0 Отговор
    И сега отново иде време да цъфнат теменугите, нали знаете какво да правите.
  • 5 Кака Гинка

    7 1 Отговор
    Какво бъдеще,г-н премиер? - ЕС няма бъдеще,за нов световен ред ще се говори след разпадането му...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коко

    10 0 Отговор
    Крайно време е тая европейска кочина да се разпадне с нейните европейски ценности и джендърски закони при СССР имАше студена война некадърните политици сега ще докарат света до реална това е срам за човечеството да погледнем кво става в сирия хиляди избити невинни граждани това е алчноста на великите сили никога не съм бил привърженик на комунизма но имаше баланс сега е хаос и явно скоро ред не се очертава да има

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Ходи в Русия бе глупендер ма неЩеш. Същото и за хамерика важи. Та нали точно те направиха тма мазало в сирия,а ние ги прибираме (ние щото аз съм европеец), култура и морал,кво до ти кажа. И се поинтересувай,какво мислят мароканците и алжирците за французите, добро , защото са ги облагородили.а тия дето се гърмат са такива като много от пишещите , неграмотни но с претенции. Иначе условия имат,искат още обаче. Да се върнем на конфликта, тея от дивия запад и изток на гърба на хората трупат оръжие да ходят да се бият, иначе стандарто на живот -ужас (и за америка се отнася това). Да ви имам ценностите.
  • 9 Солаков

    4 0 Отговор
    Този гад пропусна ,че ни трябва още да си сменим пола, да се забрани всякакво гласуване и противоречене на ЕВРОПЕЙСКОТО ново правителство. Да се забрани на всички хора да имат собствено мнение по всички въпроси които се решават от Имперското Правителство. Защото той иска точно ,създаването на империя с централно управление във Вашингтон! Но забрави много неща. Забрави да спомене за създаването на нова раса от мелези, депопулацията на населението. Както спомена войната ще се води между империи , но пропуска че нито една империя в историята на земята не е доказала своята жизненост. И най-важното което каза ! НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ВИ БЪДЕМ РОБИ! Скоро ще се разруши ВАШИЯ нов световен ред.
  • 10 ХАСАН

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "наясно":

    Съгласен съм с всичко с исключение на мюсюлманите-кога е имало предиство за мюсюоманина???

    Коментиран от #11

  • 11 наясно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    Още от тодорживково имахте привилиегии при кандидатстване и завършване на "вишу".

    Сега, "бежанците" са с безнаказани и првилегировани в Зап. Европа.

    За вбъдеще, още повече, понеже сте удобна маша, в ръцете на глобалистите. Понеже сте лесно манипулироеми.