Last news in Fakti

26 Май, 2018 06:28 3 969 10

Българската империя

  • 24 май-
  • букви-
  • култура-
  • писменост

Няма славянска писменост. Има българска азбука, български букви, приютени и създадени в България, с които днес пишат македонци, руснаци, украинци, беларуси, сърби, а и монголци

Българската империя - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Фейсбук“ връща времето назад. Вашите спомени. Гледам, че през 2015 съм написал - в духовно отношение Русия, с цялото си имперско величие, винаги е била – и ще бъде – провинция на България. Всичко, с което днешна Русия се гордее – с изключение на атомните ракети и Владимир Путин – е получила от България. Буквите, книгите, държавната организация, християнството – всичко това е дошло от България.

Това коментира в профила си във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Сетих се, понеже и тази година върви „24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Няма славянска писменост. Има българска азбука, български букви, приютени и създадени в България, с които днес пишат, с някои модификации, македонци, руснаци, украинци, беларуси, сърби, а и монголци.

Както има гръцки букви, арменска писменост, иврит. Тази азбука е българска. Другите просто я ползват.

Латинската азбука е в основата на всички западни езици. Европа пише на латиница. Гръцката азбука, макар да е хронологично по-стара, не се е разпространила извън Гърция. Римската империя със силата на оръжието повече, отколкото на духа, е наложила единно културно пространство.

Гърция не е могла, макар често да се говори за гръко-римска цивилизация.

България, макар да е била империя, и със силно оръжие, е разпространила буквите, духа – и заедно с това – възприемането на света, доколкото светът се осмисля през езика – до половин Европа, единствено със силата на посланието.

Духовно завладей страните, които покори със меч, стихът на Стоян Михайловски, е по-скоро красива метафора, възпоминание за минало величие. Азбуката е шествала по Европа и когато вече не е имало българска държава.

Това ѝ е силата.

Българската империя съществува. В буквите.

И – да, те са български. И винаги ще бъдат.

Честит празник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами...

    1 50 Отговор
    Няма гръцка азбука, турска има. Тя е от Мала Азия, тоест турска. Значи и вашата е турска. Всъщност всички сте турци, и вие и македонците и другите там дето се приставят за славяни.

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 2 Българофил

    16 1 Отговор
    Крайно време е да се прочете внимателно творчеството на д-р Ганчо Ценов, доц.Добрин Денев, Петър Георгиев и Стоян Николов. Потвърждение на написаното от тях е генетичният анализ на българите. Всичко го има в Гугъл, а всички книги на Ганчо Ценов са на PDF формат.
  • 3 Хахаха

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами...":

    Смешко, да си чувал за Ататюрк и защо има навсякъде в Турция негови паметници? Провери и много ще научиш, както и че преди няколко десетилетия са пишели с арабски букви.
    А по отношение на симпатиите ти към този болюк от етноси - никой не ги обича в арабския свят и не само там!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Велика България

    5 0 Отговор
    Ама с алчни и бедни управници, скоро пак ще е..т
  • 6 Голям прос

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ами...":

    В античността не ти е силата умнико! И аз не съм турчин, не искам да съм толкова ограничен. Да не би да сте измислили и йога, или построили пирамидите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 касапина

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами...":

    турците,те с нищо не са напреднали в своето развитие,държави като нея са обречени на изчезване,от средновековието до сега паразитират в ЕВРОПА.Посочете ми едно нещо с което са допринесли за човечество.Винаги са носили смърт зарази и разруха.
  • 9 Гост

    2 2 Отговор
    Няколко малки въпросчета към екзалтирания автор. От 681 до 865 година какви букви е ползвала България? Глаголцата българска азбука ли е? За кого братята Константин и Методий създават азбука? От кого България е приела християнството?
  • 10 Българофил

    7 0 Отговор
    Да сте чувал случайно за епископ Улфила.Да сте чувал, че от 4- ти век по тези земи има християнство? Да сте чувал, че на глаголица Улфила превежда църковните книги? Посочих по- горе доста сериозна литература, която се базира на старите извори...