Last news in Fakti

25 Май, 2018 16:00 4 623 23

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин...

  • путин-
  • румен радев-
  • русия

И какво си говориха 40 минути на 4 очи

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първа визита в Русия като държавен глава.

Първа среща с Путин.

Първо гостуване в лятната резиденция „Бочаров ручей” в Сочи.

Престой три часа и половина, в рамките на който - три срещи с Путин в различен формат.

Последната - извън протокола – 40 минути на четири очи без преводач.

Начални встъпителни слова пред медиите. Путин - 1 минута. Радев – 4.

Финален брифинг на крак - 6 минути на терасата на резиденцията.

Путин - пак 1 минута. Радев – 5.

Радев - напрегнат.

Путин - отегчен.

Радев - със скръстени отпред ръце.

Путин - с отпуснати ръце покрай бедрата

КОЕ Е ЗНАКОВОТО?

Какви знаци да търсим зад тази суха статистика, за да разгадаем посещението на президента Радев при президента Путин, което и двамата определиха като „знаково”.

Между Москва и София лежи дълга пауза, в която контактите на високо ниво бяха прекъснати. Путин е идвал в България три пъти, но за последно през 2010 г. в качеството си на премиер. Български президент пък не е посещавал Русия от втория мандат на Първанов през 2009-та.

С избирането на Плевнелиев за държавен глава през 2011-а между двете страни настъпиха невиждани до тогава „ястребски времена”. Русофилството стана порок, русофобията - знаме, братушките се превърнаха поробители, а ние за тях- в предатели. Отнесе го бизнесът. Енергийните проекти оттекоха в канала, „тройният шлем” на Първанов замина в историята, санкциите пък ни затвориха пазарите.

До идването на Радев. Едно от първите обещания, които даде като новоизбран президент бе, че ще работи за подобряване на отношенията с Русия при спазване на ангажиментите ни към ЕС и НАТО. И покани Путин да дойде в България. За ужас на ястребите!

Честването на Дните на българската просвета и култура и славянската писменост пък се оказа поводът първо Радев да бъде поканен в Русия.

ФОРМАТИТЕ НА СРЕЩАТА И СЪСТАВЪТ НА ДЕЛЕГАЦИИТЕ

Така се стигна до срещата в Сочи – знакова наистина, но която поставя въпроси, на които все още няма отговори и в която, въпреки приятелския тон, проличаха и ръждивите натрупвания.

По първоначална програма срещата трябваше да се състои в два формата.

През първите 45 минути делегациите са в състав 1+3. До президента Путин се наредиха помощникът му Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Мантуров, министърът на енергетиката Новак и зам.-външнят министър Грушко. Все акули.

Радев застана срещу тях в компанията на началника на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и външнополитическия си секретар Атанас Кръстин. Видя се, че делегациите са неравностойни. При подготовката на посещението си Радев е отправил чрез премиера Борисов покани към министри да участват в делегацията му. Получил отказ. Това снижи нивото на представителността на визитата на президента. И ограничи възможността за конкретни икономически договорки.

РАЗГОВОР В УСЛОВИЯТА НА СТУДЕН МИР

Затова още в приветствените си думи в началото на разговора Путин заяви, че "сега няма да засяга темите на икономиката, защото по тези въпроси ще говори с премиера Борисов, когото очаква с нетърпение в близките дни”.

Въпреки това обаче и икономиката, и енергетиката са извадени на масата пред Радев. Разговорът е тежък. Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното политическо говорене”, на трите спрени руски проекта, на избуялото недоверие кара руският президент да е обран и предпазлив, както в оценките, така и в очакванията. Налага се на Радев да разчупва ледовете, да припомня за приятелството и духовните връзки, да уверява, че България има интерес да работи за ускоряване на диалога и за разбирателство с Русия.

Путин приема с разбиране, но лицето му не променя каменното си изражение. В душата му е горчивият спомен.

Въпреки това Радев настоява за откровен диалог, който да изчисти негативните наслоенния от миналото. Влизат в детайли. И двамата са прями. Не заобикалят болните теми.

ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ И ГРУБАТА ГРЕШКА НА БЪЛГАРИЯ

Радев подчертава, че България иска да възобнови някои от спрените енергийни проекти, говори за директна газова връзка между България и Русия, даже я нарича "Български поток", но руският министър на енергетиката е скептичен и категоричен – „Русия е готова да разгледа съвместните газови проекти с България при условние, че те бъдат гарантирани от българското правителство и от ЕС”. За да не се повтори сагата „Южен поток”! Този "Южен поток" вече ни виси като проклятие!

Става дума и за газовия хъб „Балкан”, „който няма с какво да се пълни”, подиграват се руснаците, и за АЕЦ „Белене”, към която „Росатом” проявява интерес.

Путин е прав. България няколко пъти се отказва от договорките и доверието е счупено. А дипломати под сурдинка цитират думите му „на българите не може да се вярва”. Същия ден членът на Съвета на Федерацията и известен тв коментатор Алексей Пушков написа в своя „Туитър“: „Отказът на България от „Южен поток“ беше груба грешка. Турция веднага се възползва от своя шанс, а Германия строи „Северен поток 2“. Добър урок за София“. Думите му бяха широко отразени от руските медии и най-точно отразяват отношението на руснаците към нас сега.

Този първи разговор с Путин продължава 50 минути и преминава в пленарно заседание с разширяване състава на екипите. Към съветниците на Радев се присъединяват и двамата депутати: Красимир Велчев, единственият член на делегацията от страна на управляващите, и Петър Кънев от БСП. Тонът на диалога като че ли леко се променя, но не съществено. Час и половина продължава тази среща. В която всичко е в пожелателно бъдеще. А Путин е все така с каменно лице.

ШЕСТМИНУТЕН БРИФИНГ НА КРАК

След пленарното заседание, което би трябвало да е финалът на визитата, двамата президенти дават предварително обявен заключителен брифинг. Но не в зала, а на терасата на резиденцията. Явно ще е кратък, но никой от журналистите не очаква, че ще трае само 6 минути, в които новината ще е, че руснаците чакат с нетърпение Борисов да пристигне в Москва, а пък Радев отново поканил Путин да дойде в България. Той обещал... когато намери време.

И двамата обаче дават висока оценка на завършилата среща.

Защо? Заради възстановения диалог. Заради излизането от мъртвата точка на контактите. Зарадии някакви надежди...

За Радев срещата е „пробив и положителен импулс за българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения”.

За Путин - „добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения”.

Радев е по-обнадежден. Путин - обран. Лицето му не трепва. Сините му очи са стъклени. Скулите - като восъчни. Стои изправен в безупречно сако, което подчертава фигурата му, леко разкрачен, с панталони по-дълги от допустимото, които правят видима чупка над обувките, но с изражение на повелител на света, пред който са дошли някави просители... Радев - с глава по-висок, притеснен, но точен в изказа си.

Въпреки изопнатите физиономи двамата дават да се разбере, че очакват ново начало.

Поне на думи.

За журналистите обаче това се оказва недостатъчно. Няма документ, няма подписи, няма даже обещания. За какво тогава е тази визита? Дори новината за идването на Борисов излезе от срещата на Радев с Медведев предишния ден, Путин само я подпечата в Сочи и задълбочи интригата, защото София мълчеше. Възобновяването на енергийните проекти е в обозримото бъдеще, с много условности и е от компетенцията на изпълнителната власт – затова и Путин, и Медведев чакат с отворени обятия Борисов.

Къде тогава е станал пробивът в подобряването на българо-руските отношения?

НА ТРЕТАТА СРЕЩА.

Извън регламента. Извън протокола.

Оказа се, че след 6-минутния брифинг, на който лицето на Путин изразяваше по-скоро досада, отколкото задоволство, двамата с Радев се оттеглят в една от залите на резиденцията. Освобождават преводачите. И вместо да си кажат довиждане, започват отново разговор. Прави. Един срещу друг. Разхождат се. Ръкомахат. Спорят. И се допълват...

За този динамичен разговор разказа в самолета президентът Радев, след като журналистите го предизвикаха...

Путин се оживил след брифинга, тогава диалогът им станал истински, задушевен. Двамата започнали приказката си от духовните връзки между двата народа, минали през Достоевски и стигнали до днешните глобални отношения. Без да влиза в детайли, за да запази създаденото доверие и да не нарушава искреността на споделеното, президентът Радев все пак очерта някои аспекти от разменените мисли, които са от съществено значение и за българската политика.

Според Путин ситуацията на Западните Балкани се усложнява, нещата не стоят добре. Софийската среща не е коментирана, но на евроразширяването се гледа със скептицизъм.

Руският президент изразил опасения за влиянието на Турция в Европа. Специално го подчертал.

По отношение на енергийните проекти Путин заявил, че няма яснота откъде ще мине „Турски поток” и откъде ще се пълни хъбът „Балкан”. Споделил проблемите, които има със САЩ, говорили за Китай, за военните проекти на Русия, за общата несигурност в света и растящото противопоставяне. Радев поставил въпроса за премахванетоо на лицензионните режими, които са от времето на СССР и пречат на търговските ни отношение с други страни, което каза и на Медведев. Путин не бил склонен. Отговорил, че ще мисли. И пак за енергетиката...

Без да се споменава името, в този разговор витаела сянката на онзи човек, който „с каска и шмайзер ще освобождава Крим” и чиито заклинания срещу Русия вгорчиха отношенията ни в последните години.

Руски дипломати няколко пъти подчертаха и пред Епицентър.бг, че те разбират ангажиментите ни към НАТО и ЕС, но не разбират отявленото антируско говорене у нас. Същото казал и Путин.

Даже в магазини, когато продавачките разбирали, че обслужват българин, сбръчквали вежди и изсъсквали:"Предател!", разказват наши дипломати. След всяка медийна изява на "човека с каската и шмайзера" в Русия настръхвали срещу нас. Няколко пъти Лавров викал посланика ни. за обяснения. След което отношенията ни тръгвали пак от нулата. Така поне четири пъти за пет години.

ВИЗИТАТА НА БОРИСОВ - ТАЙНА, РАЗГАДАНА В МОСКВА

За медиите остана необяснимо защо от Москва трябваше да научим, че отдавна се готви визита на премиера Борисов по негово настояване и че тя ще се състои в края на месеца. Ако това е тактика на българската дипломация – президентът да трасира пътя на премиера, би било много добре. Но самият Радев призна, че не е очаквал да чуе от Медведев тази новина, която в София се е носела като слух. На всичкото отгоре и българският посланик в Москва Бойко Коцев остана изключително смутен от факта, че чува тази информация първо от руснаците, а не от българския премиер. Това говори не само за липсата на координация между българските власти на най-високо ниво, но и за някакво ревностно пазене на международни територии, което изглежда странно в очите на чужденците.

Някакси не звучеше добре и от устата на Медведев, и от пестеливете изявления на Путин пред медиите Радев да чуе: Добре дошъл си, но ние чакаме с нетърпение Борисов! Радев запази самообладание, но коментарите плъзнаха веднага. А и не беше измислено обяснението защо президентът идва седмица преди премиера, пък на хартия нищо не остава. Вероятно заради това е и отсъствието на министри в делегацията на Радев. Нито едно посещение на президента обаче не би имало ефект, ако то не продължи на ниво изпълнителна власт. Може да му го каже и Стоянов, и Първанов. Последната визита на Първанов в Москва като президент бе в компанията на четирима министри!

Това първо посещение на Радев наистина е разчупване на ледовете и вероятно, ако той не бе станал президент, сега и Борисов нямаше да има път към Москва. Но може би трябваше да има някакъв базисен документ, върху който да стъпят новите отношения.

А сега за протокола остава клишето, че „Путин е информирал президента Радев за приоритетите на Русия по отношение на двустранните сътрудничества и подхода на Русия към международните проблеми и въпроси”, както съобщава лаконично ТАСС. И добавя новината, че „Путин е отбелязал, че след няколко дни Русия ще има удоволствието да приеме министър-председателя на България. И с него ще продължим тази дискусия".

От което излиза, че ако Радев е отворил вратата и е направил първата стъпка, то важният гостенин е Борисов. Приемаме оценката на президента, че това е „признак на реализм и отговорно поведение, от което се нуждаят нашите две страни”, но на Радев като че ли беше отредена неблагодатната роля, а за Борисов са фанфарите.

Ако така са се разбрали – добре. Все пак от премиера зависят и проектите, и парите, и отговорността.

Ако обаче не са – противоборството ще продължи.

Създаде се впечатлението, че руснаците са дирижирали и двете посещения, но защо са ги направили толкова близо едно до друго – не е ясно. Визитата на Борисов изглежда като спешна. Дали е заради отприщваннето на проекта АЕЦ „Белене” или заради идеята за пряка газова връзка – тепърва ще разберем. В Москва обаче не пропускат да отбележат задоволството си от позицията на правителството по скандала "Скрипал".

Има още един детайл, който се заслужава да му обърнем внимание. Путин казва: „Ние ще отбелязваме Деня на славянската писменост”.

Радев е коректен: „Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост”. Някакси трудно се преглъща БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА в Москва.

След срещата с Радев, Путин си тръгва от Сочи. Заминава за Петербург, на икономическия форум, където ще бъде разговорът му с Макрон.

А в средата на другата седмица – ще посрещне Борисов в Кремъл.

Радев прие тази роля – да понесе негативите от „неблагоразумното” поведение на българските политици спрямо Русия в последните 5-6 години. И с много такт да трасира новия път. Дали от тази първа стъпка ще стане пътека – зависи от разума ни. Защото не пътека, а магистрали към Путин са направили и Меркел, и Макрон, и други европейски лидери, минавайки през същите двери, през които влезе и Радев. И които гласуват за санкциите срещу Русия, но уреждат чрез Путин бизнес за милиарди за своите страни.

А ние? Верноподаниците на ЕС? Опитваме се да заслужим „газовата прошка“ на Русия”, както написа „Рамблер/новости“, защото направихме „изключително груба газова грешка и изпуснахме своя шанс”, според „НСН“.

Е, дали ще научим най-после урока си?

Поне като гледаме другите. По-умните от нас!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бубамара

    19 37 Отговор
    Цялата рубладжийска пасмина е активирана.
    Сега и тази "носачка на баници" и/или Мадам В., ако щете - и тя наострила антибългарското си перо. Ма шматко измекярска, ти не си ли даваш сметка, че като пише про-путлерски, всъщност си против българските интереси?!
    Ужас и безумие....

    Коментиран от #4

  • 2 Доган А

    20 35 Отговор
    Мадам В. е поредната руска подлога, която да се проснала се в краката на Русия в знак на преклонение.
  • 3 Мразя рублороби, но обичам майките им

    16 29 Отговор
    Какво пък давате трибуна на тая платена от Доган "журналистка"? Нормалните хора получават разтройство само като чуят името ѝ, а вие тука цяла статийка от нея сте пуснали. К Много ми е интересно кой ли пък ще се хване да чете тези диктувани от мацква смешки??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Владо":

    Ти да не си Мадам В та толкова се засягаш?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Омбуцманът

    24 5 Отговор
    Няма значение,че е дърта ,миризлива шу-да. Да ви имам изказа скъпи форумнико и то точно в дните на Бъгарската култура и писменост,но...какво неправилно и подвеждащо казва мадам В.?! нима не си проиграхме шанса с обещания за повече Европа? И получихме какво? ГЕЙропа ! И докато "човекът с каската и шмайзера,дето освобождава Крим" ще празнува незнамкоя си сватба на Халкидики...ти ще попълваш до припадък формуляри и информирани съгласия за GDPR и ще доказваш,че не си ненормален,след като си хетеросексуален. Нямаме го...ех ! Нямаме онова тарикатско ,византийско отношение към нещата и събитията като гърчугите. Същите тези гърчуги,дето ни се подиграват с думите:" Абе много сте умни и образовани българите,ама...акъл нямате".Ха сега бегайте в Осло,или в Стокхолм да се оплаете на тамошния омбуцман.
  • 9 Да уж

    8 4 Отговор
    Кой е Решетников? В Русия никой не го познава почти.
  • 10 дядо Иван

    19 4 Отговор
    Поне разбрахме подробно как е минала срещата Радев - Путин. Изявленията по българските информационни средства беше само,че там уведомили нашия Президент и всички българи,че след седмица в Москва очакват с нетърпение и отворени обятия Бойко.
  • 11 onq s konq

    12 13 Отговор
    Всъщност ЗА КАКВО ХОДИ РАДЕВ В МОСКВА?За да види с очите си пълният с досада поглед на Путин от политическото си безсилие ли?За да осъзнае че САМО ГУБИ ВРЕМЕНО НА ПУТИН ли,което рефлектира в УСЕЩАНЕТО МЕ ЗА НЕЛОВКОСТ И МАЛОЦЕННОСТ,а с изтърканите си лозунги от Живково време "Вечна дружба с Русия" и наизустената тирада/основен акцент във визитата му/ за "Значението на буквите в руско-българските отношения"/!?/ съвсем ЗАЦАПВА ПЕЙЗАЖА?А може би отива в Русия за да чуе "от първа ръка" унищожителната руска реплика "Добре си дошъл,но НИЕ ЧАКАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ БОРИСОВ!"...Което в ПОЛИТИЧЕСКИ превод значи "ЩЕ ТЕ НАХРАНИМ И НАПОИМ,НО...НЕ СЕ ЗАСТОЯВАЙ!"Е,накрая авторката се смилява и изразява "предположение",че визитата на Борисов не би била възможна без "утъпкване на пътеката " от Радев...за които думи АЗ лично бих я репликирал единствено с "Чувай Х..":)И възниква въпросите:КОЙ ОТ ДВАМАТА/РАДЕВ И БОРИСОВ / Е "ТИКВАТА?КОГО ЧАКАТ "с нетърпение"?А КОЙ Е ШЕФЪТ?На себеси си отговорете русофили ,аз отговора много отдавна го знам!

    Коментиран от #19

  • 12 Българофил

    12 5 Отговор
    Открай време е трудно да си съсед с много мощна държава. Много е трудно да си на фронтовата линия.Много е трудно да си френска болонка или минипинчер и да лаеш срещу мечката.Нелепо е...и трудно. Нашият единствен шанс е Русия да стане нормална държава, а не автокрация. Не завиждам нито на Румен, нито на Бойко!
  • 13 Кольо

    2 6 Отговор
    Не разбрах имашели целувки као ало брежнев ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Интересен подход

    4 1 Отговор
    интересна статия. Но, за уроци и за по-умни от нас, няма такова нещо. И уроците и заключенията се променят месечно; нашите политици Айнщайновци да бяха пак биха се затруднили. А те в повечето случаи дори не са и чували за него, сал един там се прави на велик, разнасят го като експонат по тивитата и ((то защото има навик да чете постоянно, за разлика от другите, и всяка втора дума му е да затвърди казаното си, че онзи (от преди век или преди няколко дни, който той много уважавал, бил казал същото, тоест няма как да не се съгласим с него..)Но така или иначе да му дадем кредит на човека, чете, предава добре в резюме прочетеното. Друг е въпросът с какви цели се опитва да използва наученото, но това е частен случай. ) На запад, за т.н. уроци, отговарят мощни централи с ниво експерти, които България не е и сънувала, най-вече за
    щото за тях се изразходват милиарди, а пък нашите милиарди, сме чували как и накъде са изтекли.. Информацията, анализите, и съветите, които се подават от тези централи по въпроси, за които на средностатистическият читател и през акъл не му минават, са точни, безпощадни, следейки единствено интереса на една държава или мощна прослойка от тази държава.. И въпреки това, светът не е розов днес. За справка в резюме, Север Лодгор, от Норвежкия Институт по Международни Отношения. "Така че" на фона на всичко това от една страна; и от друга на това с което разполагат и Радев и Борисо, Адмирации, с голямо А за Радев и за Борисов. По как
  • 16 Интересен подход

    8 1 Отговор
    Продължение към горния постинг: По каква причина отношенията им не са на ниво, те най-добре знаят; най-вероятно не -лично- на тях, както обикновенно се приема; по-скоро изпълняват колкото им стигат дадените им правомощия, не тези от поста им. От друга страна, ако човек се вгледа в багажа на някои от министрите ни, с изненада би открил, че някои от тях, без да са на ниво да бъдат дори и обикновенни специалисти в повереното им ведомство, на практика са точните хора, в този момент и това време. Едно е сигурно, ние сме пределно ясни на всяка световна суперсила, стига да поиска да спре вниманието си на нас, а на Русия най-вече. Още по-сигурното е, че с това което имаме, като държава, оцеляваме единствено благодарение на Бога. А това е най-важното. Него никой урок и никоя сила не може да пребори. Ако има нещо, което обезателно трябва да научим, това е то. И този урок върви откакто съществуваме като държава по българските земи в Европа.
  • 17 Димитров

    5 8 Отговор
    БЕЗМИСЛЕНО ХОДЕНЕ! ЕКС ПОСЛАННИКА Б.КОЦЕВ УВОЛНЕН А НОВОТО ПРОТЕЖЕ НА РАДЕВ НЕ Е ПОЛУЧИЛО АГРЕМАН-НАЗНАЧЕНИЕ -нормална БГ безмисленност.БЕЗМИСЛЕНО Е И ББ ДА ИМ ХОДИ НА КРАКА -това не е ЛилиПУТИН от 2008 който идва в София....................НАЙ на далавера е генерал ДЕСИ- показа си парцалките и посети за наша сметка Болшой театър-Лебедово езеро щото си няма лебед
  • 18 Толи

    4 1 Отговор
    Много не го харесват Радев в Русия ,защото е умен,точен,бързо реагира на провокация ,с беьупречен изказ.Казва всичко без да им се кланя.Каза им в очите,че няма да купим техни изтребители,защото не са в Нато и ЕС.Те харесват по- тъпички от техния вожд.Такива са и Меркелица и Макроница и Боковица.
  • 19 един от всички

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Не,ходи,за да бърше това,което неговият предшественик е акал,акал...!
  • 20 един от всички

    3 0 Отговор
    Ами разбира се, казали са,че очакват Бойко,защото той спря свои министри да пътуват с Радев ,имаенно заради своята скорошна визита,тези министри ще го придружат него.И ще се подпишат конкретни споразумения,докато президента (българският,имам предвид) няма такива правомощия по конституция! Всичко това трябва да го направи изпълнителната власт! Румен Радев и със западни президенти и други представителни лица ,и с руският си колега ,все правят и извън протоколна среща,като освобождават преводачите си! Той е интелект! А Бойко ако си освободи преводача,с никой няма да се разбере-:) Защото малко световни президенти говорят български -:(
  • 21 ааааааааа

    1 1 Отговор
    "Путин приема с разбиране, но лицето му не променя каменното си изражение. В душата му е горчивият спомен." И отрони една мъжка сълза. Рублите са добре похарчени. Ако руснаците искаха нормални отношения с България, щяха да ги имат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.