14 Юни, 2018 19:00 4 439 33

Как капитализмът като система уби след 1989 г. стотици хиляди българи

  • българия-
  • българи-
  • капитализъм
Как капитализмът като система уби след 1989 г.  стотици хиляди българи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изследване на учени от Масачузетския технологичен институт показва, че 1 % най-богати американци живеят средно около 15 години повече, отколкото най-бедните 1 %. При това през последните години тази пропаст нараства. [Gylfason, 2017] Така социално-икономическото неравенство и бедност предсрочно убиват милиони хора. Социалната система ги убива 15 години предсрочно. В този смисъл тя е гигантски убиец на по-бедната част от хората на всяко общество.

Това пише за сайта „24 май“ Васил Проданов.

Ако всички сме морално равни, това би означавало, че всички в равна степен би трябвало да имаме право на живот, както е според базисното либерално право от времето на Джон Лок насам. Но това не е така. Капитализмът убива, както е убивал и феодализмът преди Лок, но с други средства. Тогава е убивал чрез произвола на феодалите, сега убива чрез социално-икономическото неравенство. 20 % най-бедни българи нямат същото право на живот, както 20 % най-богати. Те живеят средно десетина години по-малко от най-богатите. Капитализмът ги убива, дрънкайки лицемерно либерални празнословия за права на човека.

Множество изследвания показват, че равнището на убийства в обществото е тясно корелирано със социално-икономическите неравенства. Там, където неравенствата нарастват, растат масовата агресия и убийствата, независимо дали няколко деца убиват клошар, или са пребивани и убивани лекари, медицински сестри, учители, бизнесмени [Daly, 2016]. Днес живеем в най-неравния период в развитието на човечеството, което означава, че днешният неолиберален капитализъм в най-висока степен в историята поражда насилие и убива хора. България е сред страните с най-голямо неравенство в ЕС, което означава, че българският капитализъм е един от най-убиващите и насилващите в Европа.

Изследване на „Алфа рисърч” на двадесетата година от прехода към капитализъм показва, че според 72.8 % от запитаните българи здравеопазването при социализма е било много по-добро отколкото сега. Днес България оглавява европейската класация за отсъствия по болест годишно, а средната продължителност на живота в страната е една от най-ниските в ЕС.

Според Евростат 16 % от населението на ЕС или около 75 милиона страдат от материална и социална депривация. Това означава, че те не могат да си осигурят поне 5 от следните 13 неща: неочаквани разходи; едноседмична почивка през годината извън дома; нямат възможност да вземат заеми, за да си купят или наемат определени неща; да ядат ястие с месо; да отопляват дома си; да имат кола; да заместят старите и увредени мебели с нови; да заменят старите и износени дреги с нови; да имат два чифта обувки; да имат джобни пари за себе си; да имат свободно време за различни дейности; да се съберат с приятели или близки на хапване и пийване; да имат интернет връзка. През 2016 г. най-високо е било равнището на материална и социална депривация в Румъния и България. В Румъния от нея са страдали 50 % от хората, а в България – 48 % [Material and Social Deprivation, 2017] . Половината от населението в България не може да си позволи елементарни неща и мизерства, но 4-5 % могат да си позволят да ходят на Хавайските, Азорските, Бахамските острови и къде ли не на почивка. Социално-икономическата нищета и мизерия, в които е вкарано половината от българското население, съпроводени с разделението във възможностите и шансовете за живот на това население с няколко процента най-богати, е израз и на морално неравенство. Половината от населението на България е жертва на структурното насилие на глобалния капитализъм, вкарал го в капана на безизходицата и недоимъка. Тези хора са по-стресирани, живеят по-малко, умират по-рано, децата им имат по-малки възможности да се развиват.

Кога сме били морално по-равни – при социализма ли, при който всеки имаше право на безплатно здравеопазване и на санаториум, почивка при минимални цени. Или при днешния реставриран капитализъм, където имаме разделението на такива, които имат право да живеят и на такива, които са принудени да умират. И биват убивани от този капитализъм, умирайки от невъзможност да се лекуват, от това че са клошари без дом, от насилие, стрес, безработица и какво ли още не. Убивани от българския капитализъм, при който над един милион българи не са здравно осигурени и нямат право да се лекуват. Убивани повече, отколкото навсякъде другаде в Европа, защото у нас човек трябва да плаща от джоба си за здравеопазване повече, отколкото във всяка друга държава на ЕС. Убивани, защото дори не могат да дъвчат и над 1 милион българи ходят с развалени зъби, защото нямат пари за зъболекар.

През 1989 г. в България има всеобщо и безплатно здравеопазване на всички равнища от раждането до смъртта. Осигурена е равнопоставеност в ползването на здравни услуги и никой не е изключен от тях. Държавата ежегодно увеличава разходите за здравеопазване, които между 1960 и 1989 г. нарастват от 2.77 на 5.74 % от националния доход. До 1989 г. са изградени 4 171 здравни заведения, от които 256 болници с леглови фонд от 111 185 места. На 313 човека през 1989 г. се пада по един лекар, а на 1487 – по един стоматолог. Изградена е система от санаториуми и огромна почивна база, ползвана през отпуските от всички българи при ниски цени [Илиев, 2004: 168-174].

По данни от 1986 г. в страната има 1512 почивни домове със 119 xиляди легла, а също и 401 xиляди лични вили и къщи за почивка. Средната продължителност на живота по отношение на 1939 г. е нараснала с 20 години, т.е. за разлика от предходния капитализъм, който е убил предсрочно милиони хора, социализмът ги е запазил чрез здравната система [Кременски, 2005: 77]. Голяма част от всичко това е унищожено, разпродадено, разграбено след 1989 г. И за да се скрие то, сега се пренаписват учебниците за средните училища и манипулират децата и младежите, че не сега, а тогава хората били убивани.

Да вземем Куба, където здравеопазването е всеобщо и безплатно, да я сравним с България, където то е маркетизирано и огромно количество хора нямат здравни осигуровки. Според Доклада на ООН за човешкото развитие от 2016 г. Куба дава за здравеопазване 10.6 % от своя БВП, а България 4.6 %, т.е. два пъти по-малко; Куба има 67.2 лекари на 10 000 човека, а България 38.7 лекари; средната очаквана продължителност на живота на човек, навършил 60 години в Куба е 23.1, а в България е била 19.2 години [Human Development Report 2016: 225-226]. Къде обществото се грижи за човешкия живот и здраве повече, и то на всички граждани, къде е по-морално – там или у нас? Българският капитализъм е убивал и убива предсрочно милиони хора, но неговите либерални идеолози го славословят колко „демократичен“ и „свободен“ е в сравнение с кубинския социализъм, който не убива, а защитава живота на своите граждани.

През 2004-2010 г. България се е смъкнала до равнището на страната с най-голяма детска смъртност в Европа и заела второ място в света по сърдечно-съдови заболявания. През 2010 г. България и Румъния са страните с най-голяма детска смъртност в ЕС – съответно 9.4 на 1000 деца и 9.8 на 1000 деца умират. При това има тясна връзка между социално-икономическо неравенство и детска смъртност в съответната държава [Health Inequalities in the EU, 2013: 19]. Така в 2014 г. тя е вече страната с най-голяма смъртност в Европа и мрачните демографски прогнози за нейните перспективи бързо се увеличават.

Социално-икономическото неравенство между България и ЕС директно се превръща в неравенство и в здравно отношение. Реставрираният български капитализъм убива хиляди хора. България е на първо място по смъртност в ЕС според Националната здравна стратегия 2014-2020, изготвена от Министерството на здравеопазването. У нас на всеки 100 000 население удар покосява 160 човека, докато средната смъртност в ЕС е повече от три пъти по-ниска – 51 човека. България е на първо място и по починалите от рак, болести на кръвообръщението. Коефициентът на смъртност от болести на органите на кръвообръщението в България е двойно по-висок от този в ЕС – на 100 000 българи умират 592, а в ЕС – 216. Исхемичната болест на сърцето убива 106 души на 100 000 в България, а средно в ЕС са 79. Заради стреса и мизерията всеки втори българин има високо кръвно налягане, основен рисков фактор за инсулт и инфаркт. [Национална здравна стратегия, 2013]. В световен план през същата тази година България е между шесте държави с най-голяма смъртност и в този смисъл най-мащабно лишаване от правото на живот на населението.

Според анализ на сайта на Световния икономически форум коефициентът на Джини по време на скотовъдната епоха в историята на човечеството е бил 0.17. Знаем, че стойност 0 е максимално равенство, а стойност 1 е максимално неравенство. Най-високото равнище на неравенство в античната робовладелска епоха, измерена чрез коефициента на Джини е 0.59, а в САЩ в момента е 0.81. В САЩ са надминали робовладелската епоха, Римската империя и всички предходни епохи на човечеството. Ние в България още вървим нататък. По – нататък в анализа на сайта на Световния икономически форум се цитира проучване, според което големите неравенства в предходните етапи на историята са водили до такава висока конфликтност в резултат на сриването на всяка етика и морал на равенство, че са се решавали по 4 основни начина, пред които сме изправени и ние днес – масова война; революции, които променят системата, а не от типа нежни революции, слагащи изгодни на външен господар управляващи; колапс на държави и катастрофични масови епидемии [Jezard, 2017].

Пред една от тези четири алтернативи сме изправени днес – масова война, революции, колапс на държави, масови епидемии. Това ни чака в резултат на етиката и морала на днешния неолиберален капитализъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    45 9 Отговор
    Браво за статията!!!
    Прочетох я и не знам защо се сетих за последната страница от тефтерчето на ОГРОМНИЯ БЪЛГАРИН Поп Кръстьо Никифоров, осквернен и охулен от няколко изрода...

    "Коги да е, истината винаги излиза на показ".
  • 2 СссереМ

    22 69 Отговор
    Това са пълни глупости,по добре направете тема-как комунизма разстреля и даде на прасетата в Белене милиони.

    Коментиран от #13, #18, #32

  • 3 българче

    45 19 Отговор
    Милиони има само в празната ти кратуна, и то - бръмбари.
  • 4 а бе авторе

    14 39 Отговор
    ти от кое НПО си ?? защо говориш , че трябвало да сме морално равни а разглеждаш равенството само от гледна точка хората да ПОЛУЧАВАТ нещо по равно...било то и безплатно здравеопазване,средства за живот ...,. защо не засегнеш и това равенство когато хората трябва и ДА ДАВАТ на това общество и държава а не само да чакат ??? сега границите са отворени и който ИСКА да работи и да има достъп до по-добро здравеопазване може да работи на запад
  • 5 no name no face no number

    35 12 Отговор
    Както си отиде социализма така ще си отиде и прословутата междукрация.

    И то няма да е след дълго време.
  • 6 ДЕМОКРАТИЧЕН РОБОВЛАДЕЛЕЦ

    31 2 Отговор
    Я НЕ ВЯРВАЙТЕ . КАРАЙТЕ СИ БЕЕМ ВЕТАТА. ЯЖТЕ ГАДОСТИ И ХИМИЯ ТРЕПЕТЕ СА В ТАЗ СВОБОДИЯ ЗА КВО ВИЙ ДА СТЕ ЗДРАВИ С БЕЗПЛАТНО ЗДРАВИОПАЗВАНЕ........
  • 7 tost

    29 1 Отговор
    Не е важно какво става с българския народ, важното е да има достатъчно за рантутниците у парламента.
  • 8 Компетентен

    38 2 Отговор
    В БГ никога не е имало капитализъм . В БГ има ФЕОДАЛИЗЪМ !
  • 9 ДОЛУ СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА

    24 39 Отговор
    През 1989г. соцкомунистите ни се заканваха че ще ни накарат да ядем камъни за това че не гласуваме за тях . Цяла България всички твърдяха тогава че системата е сбъркана и опорочена . Всеки се стремеше да избяга от България час по-скоро , за две три години емигрираха над половин милион души . . . Още да припомням ли за социалистическокомунистическия рай от когото бягаха всички , най-вече големите комунисти !!! Недейте да лъжете хората ! Никога няма да кажа нещо добро за комунистическото минало . Не изопачавайте миналото . Няма да работим за червените !!!

    Коментиран от #10

  • 10 А стига бе

    25 14 Отговор

    До коментар #9 от "ДОЛУ СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА":

    Хапчетата пич-бързо пий си хапчетата...че това с камъните направо изби цацата...
  • 11 Браво!!!

    27 8 Отговор
    Изключителна статия!!! Демократичния капитализъм е остарял, защото е създаден преди векове и се е отнасял за тогавашните знания, технологии, работна ръка, социални връзки. Да живеем и работим според този демократичен капитализъм , е като да се предвижваме още с каручки. Пак ще стигнем, но с много неудобства, забавяне, мъчения за коня (този , който дърпа). Затова се иска създаване на система, която отговаря на 21 век!!!! Политическите системи трябва да се сменят на 50-100 години. Няма универсална политическа система, която да работи успешно през 10-ти век и 110-ти век. Просто НЯМА!!!! Дебилните полити трябва да си го набият това в главите или ние трябва да им го набием!!!
  • 12 Вили

    10 25 Отговор
    Комунизмът фалира и уби десетки хиляди хора.
  • 13 ЗЕВС

    24 10 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Можеш ли да се аргументираш с някакви цифри и факти? За съжаление всичко в статия та е вярно. България е отличника във всички негативни класации!
  • 14 ЗЕВС

    30 10 Отговор
    България през 1988 г.
    заемаше 25-то място от 130
    държави. През 2016 г. България заема 88 място в света.

    България е на първо място по смъртност в ЕС.

    България е на първо място по заболеваемост от белодробни болести

    България на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз,

    България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз.

    България е на първо място по аборти сред непълнолетни момичета!

    България е страната с най-остро неравенство и най-голям дял застрашени от бедност в ЕС.

    България е на второ място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите.

    България е на второ място в ЕС по брой учители, които са над 50-годишна възраст

    България е на трето място в Европейския съюз по ръст на производство на вредни емисии.

    България е на трето място по аборти в Източна Европа

    България заема четвърта позиция в ЕС по брой умишлени убийства.

    България е на пето място в ЕС по дял на лошите кредити .

    Блгария е в челната петица в Европейския съюз по най-лоши пътища.

    България е на седмо място в Европа по ръст на цените на жилища

    България е сред първенците с най - голям дял на сивата икономика По данни на Международния валутен фонд е 29,17% за периода 1991-2015 г. Това ни приближава до нивата в Африка.

    България е 47-а в света по икономическа свобода

    България е на 55-о място по върховенство на закона.

    Швeйцapия e нaй-дoбpaтa cтpaнa в cвeтa. Бългapия e нa 63-o мяcтo.

    Бъл
  • 15 ЗЕВС

    21 10 Отговор
    България е на позорното 71-во място в индекса за корупция.

    България е на 93-о място в света по качество на пътищата. В рейтинга попадат общо 137 държави, като България получава 3,4 точки. С толкова са оценени още Виетнам и Уганда.

    България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света.

    България е на едно от последните места в Европа по отношение на използване на банкови карти.

    България е на едно от последните места в Европейския съюз по работещи в сферата на културата

    България е на предпоследно място в ЕС по цифровизация.

    България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа.

    България е на предпоследно място в Европа за просрочени задължения.
    Около 1/3 от българските граждани имат просрочена ипотека, наем или други финансови елементи, като например сметки за комунални услуги или плащания под наем.
    По този показател страната ни е на предпоследна, 27-ма позиция в ЕС, зад нас е само Гърция.

    България е на предпоследно място в Европа по продължителност на трудовия живот.
  • 16 ЗЕВС

    21 10 Отговор
    България запазва предпоследно място сред свободните страни в ЕС.
    Резултатът за страната ни в доклада „Свободата в света през 2018“

    България е на последно място в Европа в класация за ЖП превози.

    България е на последните места в ЕС по електронен бизнес.

    България е на последно място в Европейския съюз по жизнен стандарт.

    България е на последно място в Европа по заплащане на час. Почасовата надница у нас миналата година е нараснала с 12%, но продължава да е най-ниска в сравнение с целия ЕС, пет-шест пъти под средната за общността

    България е държава обитаваща европа с рейтинг на африканска държава !

    България от десетилетия устойчиво поддържа най-ниския жизнен стандарт и най-високо ниво на корупция в Европа.
  • 17 Гост

    21 11 Отговор
    Подобни статии/истини/ не се четат от Премиера и правителството защото Шефа им/ЕС/ не им разрешава. А пък Народ и Държава са тема табу за тях

    Коментиран от #25, #27

  • 18 любопитен

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    И колко милиона?
  • 19 Azazel

    16 25 Отговор
    Стига с тази лъжа "безплатно здравеопазване"! Никога здравеопазването не е било безплатно! По време на комунизма лекарите и сестрите получаваха ли заплати? Строяха ли се болници и поликлиники? Имаше ли лекарства и консумативи? Кое му е безплатното, при това положение?! Просто, държавата тогава удържаше, без да пита, много повече пари от доходите на хората - толкова, колкото е било необходимо, за да не се налага пациентите да доплащат. Сега държавата удържа значително по-малко и се налага доплащане. Но, кажете ми какво предпочитате - да имате брутна заплата от 1000 лв. и някакви корумпирани, и некомпетентни чиновници да ви удържат към 80% (тоест, от заплатата ви за вас да останат само 200 лв.) от нея като си ги разпределят, както намерат за добре, или да ви удържат само 20% (тоест, за вас да останат 800 лв.) от нея, пък било то и с риск да ви се наложи някой ден да доплатите нещо за лечение?!

    Коментиран от #23

  • 20 чернобил

    19 19 Отговор
    Невежеството е велико блаженство!Само един неграмотен простак може да иска реставрация на комунизма...!
  • 21 onq s konq

    16 19 Отговор
    Авторът на статията наистина се поувлече...Да дава на българите за пример КУБА,където СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е 20/ДВАДЕСЕТ ДОЛАРА/ МЕСЕЧНО...коментарът е май излишен.Между другото ако същият тоя автор се е наситил да плюе срещу капитализма,що не вземе да обясни Кой бяга от хубавото,т.е. ЗАЩО СОЦА У НАС СЕ СРУТИ?Нещо повече-ЗАЩО ТОВА СЕ СЛУЧИ И СЪС ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК?А какво стана със ВЕЛИКА РУСИЯ,която беше като "слънцето и въздуха за всяко живо същество" и ЗАЩО НИ ИЗОСТАВИ?А защо амторът ни сравнява със страните от ЕС,а не ни сравни с точно тая Русия,в която основната заплата Е НА ПОЛОВИНА НА БЪЛГАРСКАТА,А ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТ Е С 2 ГОДИНИ ПО-МАЛКА ОТ НАШАТА?А ако някой не вярва-има си Интернет за тая работа,да проверява!
  • 22 стоян георгиев

    15 8 Отговор
    страхотна статия и много вярна в много отношение,но имам един елементарен въпрос.защо продължителността на живота се увеличава след падането на комунизма.особено след влизането в ес?и що през соца продължителноста на живота в българия е пълна катастрофа?от влизнаето ни в комунизма до излизането ни въпреки уж сериозното здравеопазване липсата на стрес и готината храна продължителноста на мъжете е около 60 години,з а сравнение в гърция е била близка и по ниска през 50 те години ,а през 1989 година гърците вече живеят с 15 години повече от нас???та може ли някои да ми отговори що така?
  • 23 ЗЕВС

    17 14 Отговор

    До коментар #19 от "Azazel":

    "Държавата тогава удържаше, без да пита, много повече пари от доходите на хората" -
    Тълкуваш погрешно фактите. Не- удържа от доходите на хората, а от дивидентите на предприятия, заводи, фирми и тн. Деветдесет 90 % от печалбата се ре-инвестира в производство, пътища, здравеопазване..... При капитализма(България) 90% от печалбата остават за олигарсите. Парите отиват за Апартаменти, лимузини, яхти, къщи по островите! Затова не стигат парите за нищо, в това подобие на държава.

    Коментиран от #24, #31

  • 24 Azazel

    14 12 Отговор

    До коментар #23 от "ЗЕВС":

    Всъщност, ти погрешно тълкуваш фактите - твоето тълкуване би трябвало да е вярно, но само според учебниците по научен комунизъм. На практика обаче не проработи, просто защото предприята нямаха и лев печалба. Това доведе България до три (3!!!) фалита, а 1990 посрещнахме с 11 млрд. долара външен дълг и неплатежоспособност. Именно благодарение на изплащането на този дълг и до днес мизерстваме. Ако се чудиш как предприятията не са имали печелба - много просто - лошо планиране, свръхперсонал (нали всички трябваше да имат работа, та за позиция, на която е нужен един човек, работиха минимум по четири), лош мениджмънт (когато мениджърите не са съсобственици, а несменяеми партийни кадри, резултатът е плачевен...), липса на конкурентност и иновации, и крайно ограничени и зависещи от политическата конюктура пазари.
  • 25 Център дясно

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ало момче изписал си един куп глупости. Тази статистика ти е набита в промития мозък от социалистическите идеолози. Истината е съвсем друга. На всичките глупости, които си написал ще отговоря с един въпрос. Защо идеалната според теб соц система се срина като пясъчна кула сама? Защо децата на комунистическите ръководители живеят и учат на запад? Отрицателните статистики които си изброил са следствие от разрушителната способност на комунизма, по точно ако комунизма беше по-прогресивния строй то хората щяха да останат в България и всичката тази статистика щеше да бъде положителна. Според теб трябва да задържаме хората на сила за да си мислим, че сме добре.
    Към автора на статията, ако всички бъдат равни, както при соца повярвай пак няма да имат еднаква продължителност на живота защото тези които най много се скатават ще живеят най дълго.
  • 26 Антитролът

    6 8 Отговор
    Вместо да глупости авторът, нека извади статистики (ако въобще има такива от тоталитарна Б-я). Инфарктите и инсултите бяха на първо място по смъртност. Защо не видите какъв напредък има в лечението само в тези направления с нови технологии от Запад, а не от Изток!
    Добре е, че проф.Чирков дойде и има негови ученици в Б-я. Имам близък умрял млад от инфаркт в т.н. идеално тоталитарно общество и друг спасен с новите технологии.
    Нека АВТОРЪТ и последователите му да не търсят помощ от новите лекари, а да ги лекуват тях и близките им със старите методи в идеалното тоталитарно време!!!!!
    Алчността ви за някоя РУБЛА или ЛЕВ за ТРОЛЕНЕ в здравеопаването е ВРЕДНА!!!
  • 27 Център дясно

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Грешка отнася се за ЗЕВС.
  • 28 теории

    6 4 Отговор
    Браво за статията. Но философията, социологията и изобщо човешката история (т.е. движението на човешките общества през различните исторически моменти от своето развитие) казват следното: винаги ще има неравенство, винаги ще има богати и бедни, печеливщи и губещи, победители и жертви, както и винаги ще има удобни и полезни теории за силните на деня.
  • 29 ТОЧКАТА

    5 8 Отговор
    Както винаги неолибералните тролове избиват яростно и злостно комплекси с измислени и СТРАНИЧНИ факти......Статията е за ОТНОСИТЕЛНОТО РАВЕНСТВО и проблемите ,които ПОРАЖДА НЕРАВЕНСТВОТО...Тя не се базира на свръхмодерните лечения ,а на ДОСТЪПА ДО НОРМАЛНИТЕ......А за резултатът от прехода говорят СТАТИСТИКИТЕ,наши,евростат,СЗО,ООН,ЦРУ,Държавният департамент!!!!И нямаме основание да не им вярваме,защото просто ги ВИЖДАМЕ ВСЕКИ ДЕН!!!!И всичко това е ,,достижение,,,точно на капитализма....не на нещо друго...Ако бе толкова виновен соца,сега НЯМАШЕ ДА Я ИМА СТАТИЯТА......и нямаше да плюят сороските тролове....
  • 30 Другарчето

    12 1 Отговор
    проданов добре е подредило фактите, за да обслужат тезата, която трябва да се докаже - къв лош е капитализЪмът. Но пропуска най-важното - че такъв див комуно-милиционерски, компрадорски капитализъм без нищичко неолиберално в него няма никъде по света!!!

    Докато така безобразно се замазват корените на проблемите, компрадорската шайка от 3-4% ще продължи да си ходи по Малдивите, Хаваите и пр., а овцелюдието ще мре!
  • 31 ЮПИТЕР

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "ЗЕВС":

    На трите ви коментара мога само да кажа - прочетете отново какво е написал авторът с ник "другарчето". Добре задълбавате, но дайте докрай - КОЯ е ПЪРВОПРИЧИНАТА на всичките последици и статистически ужасии, които сте изредили? Аре де, по-смело, нито ще ви пратят в Белене, нито ще ви уволнят или интернират - слава Богу!
  • 32 ценности

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Не бе," милиарди" бяха, и ги пратиха в същите тези лагери дето ги завариха на 9.9. 44г. Странно къде се дяна престъпността , мафията,корупцията,затворите се изпразниха, хората заработиха спокойно , и се родиха 178 000 деца.Сега няма Белене , затворите се пукат по шевовете,и главните престъпници са на свобода и уважавани, мафия по всички нива,цигански банди,боища по улици села и паланки. Здравеопазване-естествен подбор. И родени 50 000 деца, половината небългари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.