Новини

Истината за баба Дора е тъжна и неудобна. И никой не смее да я съобщи

Скандалът с избиването на животни в Странджа получи наситен интензитет

Публикувана: 20 Юли, 2018 16:59
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19346
Истината за баба Дора е тъжна и неудобна. И никой не смее да я съобщи
Снимка: БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Животните не се ваксинират, България граничи с Турция, избиването е всепризнат метод… Какво ли е бъдещето на фермерството в Странджа?

Скандалът с избиването на животни в Странджа получи наситен интензитет. Море от информации и дезинформации удавиха искреното съчувствие към потърпевшите. Потъват истината и полезните практически решения. А всъщност темата е силно експертна, научна. Големият проблем не е, че истината е неизвестна. А че е грозна, неудобна за съобщаване.

Да започнем с отговорите на най-съществените въпроси. Подредени те сглобяват пъзел, който всеки би искал да скрие дълбоко в мазето.

Защо животните не се ваксинират?

Вече е известно, че имунизация срещу чума при дребни преживни животни у нас и в целия Европейски съюз (ЕС) не се прилага. Но защо е така, нали има ваксина? Отговорът е, че това е т.нар. жива ваксина, която оставя антитела. Принципно ваксината не вреди на човешкото здраве при консумация, но ЕС иска да консумира най-чистото месо. Но има и още един проблем. Антителата се появяват при последващи изследвания, трудно е да се разбере болно ли е животното и от какво. Същата е ситуацията с другите тежки болести като нодуларен дерматит, шап и т.н. – ваксина не се позволява като превенция.

Може ли все пак да се ваксинира?

Да, в определени екстремни ситуации – неовладени огнища, опасност за цялото животновъдство и т.н. Но следват ограничения за продажби в други държави от ЕС. Рестрикциите са “по договаряне” с Брюксел (срок и относно зони на произход), съпътстват се от сложни преговори. Ако България извърши имунизация, както стана при нодуларния дерматит (след възникване на огнища), следва търговски ограничения – за много повече фермери, отколкото пряко засегнатите. Битуват мнения, че България не изнася продукция в ЕС, следователно – нека си ваксинираме. Не са верни, изнасят и едри фермери, и не толкова такива.

ЕС ли е проблемът в цялата тази работа?

На вид е така. В епохата на социализма България разполагаше с развит научен потенциал в тази област, ваксинираха се животни. Пак се стигаше до масово избиване, но определено превенцията бе по-добра. На практика обаче ЕС спаси фермерите. Без европейските плащания те са живи-умрели и това се признава от всички тях. Кой, как и защо съсипа българското селско стопанство - темата е колкото съществена, толкова и необятна. Де факто обаче влизането в ЕС спаси разрушеното преди това българско животновъдство. Членството дава мед, носи и жило. Регламентите с ваксините са жило. Ситуацията “мед и жило” не дава особено много аргументи на България, ако все някак пожелае да “либерализира” имунизацията. Иска да кривне от общите условия, ама от плащанията към себе си ще кривне ли?

Каква е тази наша клета орисия?

Не е само наша, разбира се. “Лудата крава” доведе до масово избиване на животни във Великобритания, в момента в Румъния се унищожават свине (африканска чума до северната ни граница). Преди двадесетина години Холандия изтребваше добитък. Тъй като е под морското равнище и не бива да загробва, а екарисажите й не смогваха да поемат количествата, се наложи да ваксинира животните, за да… им удължи живота и ги избива бавно. Ужасът не е само наш, но дойде ли тук - боли. България обаче е с нещо уникална, което е предпоставка за вредите – на югоизток граничи с Турция. В съседката ни се извършва ваксинация. ЕС не я вълнува, продава на огромния си вътрешен пазар. Но ваксинирането е нецентрализирано, по сложен регламент, в резултат на което има и болни животни. Огнищата са най-вече в Азия, а европейската част е атрактивна с високите си продажни цени. Животни и продукти проникват в нея, от там – нелегално у нас.

Има ли алтернатива избиването?

Когато заразата е проникнала, няма друг метод, особено за свирепата чума. Колкото по навреме се хване, толкова по-добре, тогава унищожаването е в малки мащаби. Може да се слагат ваксини, но ще доведат до гореспоменатите търговски негативи. Избиването на болни и околните живи животни е единственият метод за справяне с проблема – грозен, ужасен, но безалтернативен. Признат! Той е и стопански най-целесъобразен. Да не забравяме – животновъдството не е доброта, икономика е. Приказките за карантина, изолиране, отделяне на животните и т.н. нямат връзка с реалността – един фермер да ги наруши, пламва държавата.

Сбъркаха ли нейде българските власти?

Със сигурност – да, но не там, където ги обвиняват най-много. “Вероломността” на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) си има обяснение. Служителите й отиват без предупреждение, не се церемонят, но представяте ли си следния диалог: “Добър ден, утре идваме да ви избием стоте овце! – О, заповядайте след 16 часа!”. Много стопани ще предпочитат да скрият животните, после да ги продадат, отговорността чия ще е? На БАБХ, естествено. Именно тази тежка отговорност вероятно е причина избиването да започне преди излизането на резултатите от Франция (разминаване по дати в заповедите, което шефът на БАБХ Дамян Илиев отрича). Но има и друго. Българската експертиза е със самочувствие, то идва и от постигнатото през далечните десетилетия. В случая бързото действие бе важно, а френската лаборатория потвърди нуждата от него.

Властовите грешки бяха други. Първо, допуснат е внос на заразени животни. Второ, недостатъчна превенция. Без ваксини тя няма да е пълна, но все пак имаше мерки, които можеха да се предприемат. Трето, при този щам симптомите са слаби, смъртта идва късно - което не значи, че го няма; това трябваше да бъде обяснено добре на фермерите. Четвъртата грешка са несъответствия в инструкции, заповеди, разпореждания – разминавания не бива да се допускат, макар да нямат пряка връзка с голямата беда.

Има обаче и пети проблем, много интересен. Макар да се смята, че чумата се пренася най-вече при животински контакт, експертен доклад описва как фермер намерил следи от бежанци край стопанството си малко преди появата на болестни признаци (преразказ на самия фермер). Докладът е изготвен от дирекцията по оценка на риска към земеделското министерство. Дни по-късно министър Порожанов заяви, че не го е одобрявал. Българите имат право да знаят – могат ли бежанци да пренасят зарази по животните или не.

Имаме ли “системен проблем”?

Да, чутовен – проблем с доверието. Дори след френските резултати има хора, високо образовани, които твърдят, че чума в Странджа няма! Появяват се версии: “Всичко това се прави с цел да бъде погубена България”, “Да се убие дребния стопанин”… Следва ли да бъдат винени хората? Та нали само преди пет дни видяха нещо титанично - председателят на ЕК едва стоеше на краката си, смеейки се и хвърляйки шегички, което най-официално бе обяснено с болезнен ишиас?

Има ли шансове занапред баба Дора?

Тя живее на границата, ваксини не се слагат, избиването е най-ефикасният метод... Как мислите, има ли шансове? Няма, и това е най-тъжната истина, която никой не ще да произнесе – нито политик, нито общественик. Десетки стопани ще бъдат като нея в бъдеще – мине - не мине година, ще влезе зараза, хиляди животни ще бъдат избити. Тези животни ще умрат, за да оцелеят много други. Както беше през 2011 г., когато заради шапа се случи същата трагедия в Странджа – избиване, протести, мъка… Евтаназираните сега овце и кози са към 0.4% от всичките в България. Такова е положението – остро, болезнено, неприятно, но районът е на кръстопът, личната трагедия е в графата “и други” за науката и икономиката.

Може ли да има смислен дебат?

Да, и той може да бъде в три посоки. Едната е превенция – при ясното съзнание, че най-добрият метод – ваксините – не се прилага. Но все пак може да се осигурява санитарна зона при нужда. В момента точно това се обсъжда – при проблем в Турция нашите животни да се изтеглят на север. Странно е, че сега не се направи. Втората посока са компенсациите. При очертаващите се неизменни проблеми натам следва да се натисне. Ако на баба Дора й избият 60-те животни, ще вземе 18 000 лв. Не са много за труда, мръсотията и пропуснатите ползи. Допреди двадесетина години България е имала фонд за покриване на подобни щети, умува се възстановяването му. Странно е, че и това досега не е сторено. Третата посока е да се изгради административен потенциал у нас – бързи проби, бързи резултати, спешни мерки. В това направление са и евентуалните опити на България да издейства режими на ваксиниране като държава с лошо географско положение, което обаче е утопия.

Всички тези факти, оценки и препоръки бяха събрани от специалисти и стопани през последните няколко дни. За да говорят всички откровено, анонимността им бе предварително гарантирана. Тези дни неанонимни политици толкова много спекулират, че да се чуди човек имат ли сърце.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
Преброяване на бесните язовци
3 Отговор
На мен ми се искаше да ги обяха оставили живи и да видим после каква ще е опорката на руските подметки като се заразят още повече животни.

Коментиран от #4, #18


Оценка:
-74 +22

Реалист
4 Отговор

До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":


Аз щях да ги закарам на курни да ги пасе както са чумави на жълтите павета. Може и на врата си да слага оФцата

Оценка:
-24 +25

К.К.
5 Отговор
Добре написано но, Фермер, който не може да оцелее без субсидии, не е никакъв фермер!
Той е далавераджия, който усвоява по различни методи всички възможни субсидии дори за дейности които не извършва. "Обработва" и "Отглежда" голяма бройка единствено с цел усвояване на средства.

Оценка:
-7 +59

истината не само за баба Дора
6 Отговор
Истината е много проста: от страна с високо развито селско стопанство ние се превърнахме в страна от третия свят, която внася почти всичката си храна! Това го дължим основно на политиките в тази област. ЕС затова ни и прие - за да разширим пазара му, а не да ставаме богати! Останалите проблеми са ясни - липса на държавност и тотална липса на доверие в институциите.

Коментиран от #8


Оценка:
-10 +89

Гост
7 Отговор
А защо плюете срещу Тато? Да, хогава имаше институти в които работеха Специалисти а не Калинки. Тогава имаше животн овъдство,което стресираше Запада и затова сега го унищожават. И не само него за жалост.

Оценка:
-16 +67

в момента
8 Отговор

До коментар #6 от "истината не само за баба Дора":


България е под 7 млн...а мисля , че реално живеят в България около 6,5 млн души. от тях 1 млн са пенсионери,1 млн шведи,има доста работещи на минималната заплата т. е реално хората които потребяват нещо по различно от стоки първа необходимост са ...около 1,5 млн души ...останалите имат толкова ниска покупателна сила та едва ли представляват интерес за 400 млн ес !!! айде стига с тия лъжи , че ес търсил да си разшири пазара у нас...какъв пазар като хората нямат пари освен за най-необходимото

Коментиран от #11, #22


Оценка:
-36 +20

9
Този коментар е премахнат от модератор
а бе
10 Отговор

До коментар #9 от "JPower":


ес ли ни е виновен , че НИЕ избираме политици които раздават субсидии само на определен кръг селскостопански производители и това са основно няколко едри зърнопроизводители ??? ми да си видял земеделците да протестират...да са блокирали столицата ??? а скоростта си я определя избирателя...според зависи кой слага на кормилото

Коментиран от #12


Оценка:
-11 +35

jambazina
11 Отговор

До коментар #8 от "в момента":


Ами то ЕС ни продава най-необходимото - ядене и пиене, всички хранителни вериги са от евро корпорации. Бедни и богати пазаруват там - човек последно от яденето се отказва.

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +35

JPower
12 Отговор

До коментар #10 от "а бе":


Едно шимпанзе има интелект на 5-6 годишно дете. Дете не може да пише, така че, примитивни размисли не ми се слушат. Само на теб ли не ти е ясно,че България не се управлява от българи, а от еврейски маши!!! Гласувай за който си искаш, Боко тиквата, пак ще управлява, даже никой да не гласува за него!!!

Коментиран от #14


Оценка:
-8 +36

а бе
13 Отговор

До коментар #11 от "jambazina":


то цяла България потребява колкото едномилионен европейски град !! според тебе големите европейски комании се избиват да печелят от потреблението на 1 млн български потребители при положение че ес е около 200 млн имащи добра потребителска сила ??? ами това прави 0,2 % увеличение на пазара !!

Коментиран от #21


Оценка:
-21 +5

а за гласувам
14 Отговор

До коментар #12 от "JPower":


за курц а ти си троли из форумите !! на вас в България все някой друг ви е виновен и целият свят заговорничи срещу българите...или католиците щото сме православни ,или западняците понеже сме бивша соц държава или америка понеже сме европейци или китай....по някаква си причина .

Коментиран от #20


Оценка:
-28 +5

Питащ
15 Отговор
Днес министъра каза, че щама още е неясен. В тази статия пишете, че бил бавнодействащ и т.н. Някой лъже и то лъже целенасочено май ??? Страх от Бога нямате ли ? На лъжата краката са къси ! С лъжа немогат да се убедят хората, по-зле става !!!

Оценка:
-1 +32

Питащ
16 Отговор
Днес министъра каза, че щама още е неясен. В тази статия пишете, че бил бавнодействащ и т.н. Някой лъже и то лъже целенасочено май ??? Страх от Бога нямате ли ? На лъжата краката са къси ! С лъжа немогат да се убедят хората, по-зле става !!!

Оценка:
-1 +22

17
Този коментар е премахнат от модератор
Наистина
18 Отговор

До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":


ли си пълен идиот или само се правиш?

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +6

Пешо
19 Отговор
Бабата е най-големия износител на козе месо за ЕС? Вярно ли?

Оценка:
-2 +15

Иво
20 Отговор

До коментар #14 от "а за гласувам":


Мии си чинии и не давай акъл! Брей, помиярите се изнесоха да слугуват на джендарите и акъл ръсят!

Оценка:
-4 +19

Гошко
21 Отговор

До коментар #13 от "а бе":


И защо тогава съсипаха селското ни стопанство? Взеха ни и пазарите в арабския свят, където сме били сила. Мисли преди да пишеш глупости.

Оценка:
-1 +28

По-тъпо
22 Отговор

До коментар #8 от "в момента":


нещо не бях чел! Или си соросоид или си мозъчно увреден, а най-вероятно са и двете в комплект.

Оценка:
-0 +12

23
Този коментар е премахнат от модератор
vasik atanasova
24 Отговор
как не можете да разберете че реда е този
има чума установено е
може да ядът деца и други хора и да има последици
кое е по важно животните или човека
баба Дора
че и президента Румен Радев тръгнал да защитава животните
нарочно са срещу Борисов но според мене тука не са прави
има наредба от ЕС и се следи какво се прави
много хора го удариха на емоции

Оценка:
-20 +8

Тапир
25 Отговор
Уж 200.. 250 лв на глава пък 18 000 лева ще вземе!? Нещо ги повишаваш. А и никой не е описсл, колко мъжки, колко женски, млади, стари, какво се изтребва, да видим сега, кой по колко ще каже, че е имал и как ще се доказва!? Дали на нашите хора, няма да избием кокошките, пък да кажем сетне, че са агнета... Аз виждам един хаос и хаотични действия на правителството. 🤔😰🐏

Оценка:
-0 +11

Преброяване на бесните язовци
26 Отговор

До коментар #18 от "Наистина":


А ти безплатна руска подметка ли си, или ти и плащат за това?

Оценка:
-11 +2

Диди
27 Отговор
Стига с тези хвалебствени слова за ЕС,което спасило българските животновъди.Запада първо унищожи нашето развито и модерно селско стопанство и животновъдство,имам предвид на социалистическия блок,за да си преодолее поредната криза на капитализма,а сега пдхвърля едни пари, които сме ги внесли като вноска в ЕС,те ни ги дават като заем,и така ни ограбват двойно.Усещате ли врътката...Вие от факти сте просто фашисти

Оценка:
-4 +20

Чича ви СкруЧ
28 Отговор
Иедно вриме давале дотации, което е много лошо и непазарно, сега дават субсидии, което добро и пазарно. Нали?

Оценка:
-1 +8

29
Този коментар е премахнат от модератор
,,,,
30 Отговор
Много нагаждаческа статия, много думи, малко мисъл. Написана така, че за всички да става, никого да не настъпи. Така и не разбрахме, кои овце(кози) са болни, с кой номер марка, така че да бъде намерена. Това, което разбрахме е че не трябва да бъде намерена, защото май не е болна, а вероятно ваксинирана.

Оценка:
-1 +11

Бг.реалност
31 Отговор
Единственият стойностен коментар е снимката в началото на статията.
Управлявани сме вече 28год.от ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
Така е !
Заслужавате разстрел !!!

Оценка:
-0 +15

32
Този коментар е премахнат от модератор
гост
33 Отговор
ЕС иска да консумира най-чисто месо ли??? Стига бе! За кой ЕС говорим?! Че то откакто има ЕС няма нищо чисто бе?! Кое е чисто??? ГМО-то?!?! Е-тата?!?! Изкуственото сирене, мляко, яйца?!?! ЕС иска нищо естествено да не остане, това е истината! Такава гавра с хората и такава гавра със словото, таково словоблудство, не е имало до сега!!! Та вие престъпленията ги наричате хуманизъм!!!!

Оценка:
-1 +16

Иванов
34 Отговор
Това с гмо- то е така. Освен гмо животните в западните страни получават и хормонални добавки, които са причинител на масовото сменяне на пола на населението. Да, ядеш птиче месо и се изпедепсваш. Щом като сме близо до Турция трябва да се приеме ваксинацията, а отделните големи ферми, които изнасят за Меркел да не ваксинират, а директно да загробват при проблем. Смятате ли, че баба Дора от Шарково си изнася месото в Германия? Изнасят го прекупвачите, които го купуват бадева и го продават прескъпо. Заради тези юнаци, от близо 30 години, обикновените хора ядат по Великден и Гергьовден замразени агнешки главички от Бразилия. Българското агнешко е на цени непосилни, а производители като Дора ходят окъсани, защото Мафията вездесъща обира сметаната и маслото, а на нея и оставя суроватката. Мафията обира не само дребните животновъди, тя обира всеки дребен производител, като налагат ниски картелни цени с което обезмислят пазарната икономика изобщо като понятие. Та проблемът не е в Дора, проблемът е в Мафията, която уби българската държава и застана на нейното място.

Оценка:
-1 +13

Иванов
35 Отговор
Как е възможно в Турция, държавата да се грижи за всеки човек и ако той иска да произвежда нещо, тя да му осигури всичко необходимо за това, включително и да му изкупи продукцията на едни, бих казал високи цени, само и само този човек да остане в Турция, да работи и печели, да се задоми и народи челяд, която да расте щастливо и да се възпита в родолюбие?! А в "цивилизована" европейска ... управляващите да се чудят, как по- бързо да си изгонят народа в чужбина, а старите хора да бъдат загробени, та да не смучат от бюджета, придназначен за крадене?! Периодично спират вноса на животоспасяващи лекарства и смъртността скача и подскача! Това е позор, това е мерзост на Пустотата за нашите управлявящи, които с всяко свое действие доказват, че са пълна измет.

Оценка:
-1 +13

Бай село
36 Отговор
ЧИСТ БЪЛГАРИН СЪМ ама започнах да се моля дано някоя сутрин като стана и по новините да съобщят че вече сме северна ТУРЦИЯ..с мерак да отида на работа..

Оценка:
-2 +3

37
Този коментар е премахнат от модератор
Siegfried
38 Отговор
Тези на снимката да се издирят и да се съдят за клевета на Държавата - има такъв член .Срок - 3 години .

Оценка:
-4 +1

евтаназия за тиквите
39 Отговор
В такъв случай е най-добре да НЯМА животновъдство - проблемът се решава - тиквите са щастливи.

Оценка:
-1 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Антон Тодоров
Коментар на Антон Тодоров за комисията по досиетата
Да не правим посткомунистически ”Джурасик парк”"

Още бисери