10 Август, 2018 17:00 2 142 11

Беларус - Репресии като по Сталиново време

  • беларус-
  • журналисти-
  • репресии

Властите в Беларус арестуваха повече от десет журналисти, вкл. и кореспондента на ДВ в Минск. Обвиненията са, меко казано, странни и напомнят за репресиите от Сталиново време. Какво точно се случи?

Беларус - Репресии като по Сталиново време - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следственият комитет в Беларус арестува повече от десет журналисти от независими медии. На 7 и 8 август бяха претърсени офисите на най-големия интернет-портал tut.by, на осведомителната агенция BelaPAN, на портала за недвижими имоти Realt.by и редакцията на вестник Kultura, както и жилищата на редактори и журналисти. Иззети бяха компютри и твърди дискове. Арестувана бе главната редакторка на BelaPAN, както и кореспондентът на ДВ в Минск Павлюк Биковский. За разпит беше повикан основателят на tut.by Юрий Зисер.

Наказателното производство заради „нерегламентиран достъп до платена компютърна информация" беше предизвикано от оплакване на ръководството на Държавната осведомителна агенция BElta, което сигнализира, че при използването на платените съдържания от абонати финансовите постъпления не съответстват на действителното потребление. Президентският вестник „Съветска Белорусия" незабавно публикува на своя сайт снимки от претърсванията и два кратки фрагмента от телефонни разговори. Следователите твърдят, че става дума за разговори между главната редакторка на портала Марина Золотова и нейната колежка Анна Колтигина, които обсъждат възможностите да се използват съдържанията на агенция BElta.

Ставало дума за кражба на информация

Беларуското външно министерство бързо оповести, че става дума не за посегателство срещу свободата на словото, а за мерки срещу „банален незаконен достъп до платена информация". Но задържането на хора в продължение на три дни, проведените разпити и наказателното преследване, които официално се аргументират единствено със записа на един телефонен разговор, показват, че силовите структури в Беларус очевидно действат в духа на сталинските времена, когато самопризнанието беше сразяващото доказателство.

Не е тайна, че абонатите на BElta могат да четат новините малко по-рано, отколкото потребителите на безплатния сайт. Ако някой е използвал чужди пароли, за да чете платените съдържания, то това по-скоро е проблем на самата агенция, която е трябвало своевременно да вземе мерки. Препечатването на статии с позоваване на BElta като източник на информацията не може да се смята за кражба. Пък и в Беларус все още няма официално обявен монопол върху информацията.

В беларуския интернет се шегуват, че на сайта на BElta изобщо няма горещи новини, които стават за крадене. Там в най-добрия случай ще намериш информация са количествата пожънато зърно. И така отново стигаме до въпроса към властите: Защо един гражданско-правен проблем се раздува до наказателно преследване с обиски и изземане на документи, а задържаните са вкарани в единични килии в предварителния арест?

Същинската цел е друга

Всичко това се прави с по-далечен прицел. Тук изобщо не става дума за мерки вследствие на нерегламентиран достъп до платените съдържания на осведомителната агенция. Просто се търси повод за нови репресии, чрез които силовите структури в Беларус отново да докажат своята значимост. А заплахите срещу журналисти, които не работят в правителствените медии и вече се намират под много силен натиск, както и опитите за тяхното дискредитиране, отдавна са станали част от дейността на силовите структури.

В Беларус вече е блокиран достъпът до независими информационни източници в интернет като charter97.org и belaruspartisan.by. На непрестанни арести и съдебни дела са подложени беларуските кореспонденти на тв-канал Belsat и на радио Racyja – две медии, които излъчват от Полша. Паричните глоби срещу тези журналисти възлизат вече на десетки хиляди долари.

Разбира се, сега най-разумно би било да се прекрати съдебното преследване на журналистите и да се даде възможност на икономическите субекти да разрешат спора помежду си. Но дали беларуските власти ще се вслушат в гласа на разума?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я ДАЙТЕ КАДРИ ОТ ОКУПИРАЙ

    13 3 Отговор
    УОЛСТРИЙТ АМА СЛОЖЕТЕ НАДПИС ЗАБРАНЕНО ПОД 18 ГОДИНИ .
  • 2 Справедлив

    24 7 Отговор
    Щом има и арестуван журналист от Дойче Веле-значи правилно са ги закопчали....Няма какво повече да се коментира...
  • 3 те ли пак

    19 7 Отговор
    Сорос се опитва и там да направи преврат,браво на властите в Беларус те защитават страната си...
  • 4 Минск

    16 7 Отговор
    Журналистите били от "независими медии". Ха-ха-ха ! Не мога да разбера защо нещо след като не е проправителствено или държавно, веднага се обявява за "независимо".

    Коментиран от #11

  • 5 Предложение

    13 6 Отговор
    Малко им е боя....бой-само бой до пос.ране за тези сорослиди...
  • 6 Eee

    11 4 Отговор
    Че какви журналисти е имало по Сталиново време че да сравняват?
  • 7 Boxer

    13 1 Отговор
    Няма независими медии. За информационни източници си търся различно зависими медии, така придобивам поне някаква представа, макар и изкривена и непълна...
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    7 1 Отговор
    Тия май искат да ги демократизират по бързата процедура.
  • 9 антисоросоид

    11 2 Отговор
    Ахааа. Опитват се и там со ро сои дните джурналисти и разни джендар активисти ама ше ядат палката и пандиз десетина години
  • 10 подред на номерата

    9 2 Отговор
    След Украйна, дойде ред и на Беларус!
  • 11 София

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Минск":

    За заблуда на 80-те%