25 Август, 2018 10:00 1 887 3

Спокойно, британци! Брекзитът няма да ви изяде сандвичите

  • британци-
  • брекзит-
  • сандвичи-
  • ес-
  • развод

Неяснота около развода на Лондон с ЕС

Спокойно, британци! Брекзитът няма да ви изяде сандвичите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква ужасяваща представа само! Във Великобритания скоро вече няма да има сандвичи с бекон, домат и салата… Защото след евентуален „твърд" Брекзит – т.е. без сключване на споразумение с ЕС – от март 2019 г. във Великобритания няма да могат да се внасят нито салати от Испания, нито пък домати или бекон от континентална Европа. Подобни сценарии на ужаса от няколко седмици насам пълнят страниците на британските вестници. Само медийна истерия ли е това или Брекзитът действително ще лиши британците от любимите им сандвичи?

Министърът по въпросите на Брекзита Доминик Рааб се опита да разсее тези кулинарни страхове на своите сънародници. „Разбира се, че и след Брекзита ще продължаваме да ядем сандвичи с бекон, домати и салата", заяви той. В крайна сметка самите европейци били заинтересовани от това взаимната търговия да не спира. Критици обаче смятат, че Рааб смесва желаното с реалното, тъй като ЕС неизменно подчертава, че има правила, които ще трябва да се спазват.

Рааб пусна за обнародване над 20 кризисни плана, в които отделните министерства в Лондон представят своите виждания за това как ще функционират различните икономически и обществени сфери в случай на „твърд" Брекзит. До края на септември техният брой ще нарасне до към 80.

По отношение на фармацевтичната индустрия правителството оповести, че Великобритания принципно ще признава контролът за сигурност на ЕС. С други думи, в страната и занапред ще може безпрепятствено да се внасят медикаменти от останалата част на Европа. Рааб се надява, че и ЕС ще подходи прагматично по този въпрос и няма да създава пречки пред износа на британски лекарства в страните от ЕС. Дали не си прави сметката без кръчмаря, засега е още трудно да се каже. Още повече, че министърът за Брекзита отсега обявява, че Великобритания можела да се отклонява от европейските правила винаги, когато счете това за правилно. ЕС обаче държи на това договореното да се спазва.

Край на свободното движение на стоки

Поне на първо време Лондон смята да следва европейските правила в сферата на хранителните продукти, за да гарантира техния безпрепятствен внос и износ. Само така салатите и доматите за любимия сандвич на британците настина биха стигали до британските магазини.

В Лондон подготвят нови митнически бланки и нови формуляри за ДДС, предназначени за експортиращите британски фирми. От представените планове обаче се вижда, че британската икономика ще бъде затисната от нова бюрократична лавина; че на границите няма да може да се преминава без дълги чакания и че свободното движение на стоки, което съществува сега, в бъдеще на практика ще приключи.

Отсега е ясно, че Брекзитът ще излезе на британците твърде солено. В добавка към планираните вече 700 млн., финансовият министър ще задели още три милиарда британски лири за последиците от Брекзита. За целта ще бъдат мобилизирани допълнителни 9000 държавни служители и 1000 митничари.

Брекзитът си е супер - напук на проблемите?

Много от проблемите обаче остават неизяснени. Например въпросът за правата на европейските граждани, живеещи на Острова, и на британците в континентална Европа. Косвено бяха потвърдени някои съобщения от последните дни, че британските пенсионери, живеещи в Испания, например, навярно ще имат затруднен достъп до банковите си сметки и съответно до своите пенсии.

Нерешен е и големият проблем около границата със Северна Ирландия. По този въпрос позициите на ЕС и на Лондон не са се сближили ни най-малко.

Доминик Рааб има трудна задача. От една страна трябва да въодушеви британците за предстоящия Брекзит, а от друга – да ги подготви за очакваните проблеми. Но докато Рааб не получи от министър-председателката Тереза Мей повече свобода на действие за повече и по-обширни компромиси, няма да има никакъв съществен напредък в преговорите за Брекзит. А те наистина тъпчат на място. Мeй пък не разполага с политическа свобода да помръдне от досегашните си позиции, защото хардлайнерите в нейната партия още отсега мобилизират за борба срещу досегашните компромиси. Колкото по-малко време остава до ноември, толкова по-вероятно е Брекзитът да се извърши без споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ми добре

    5 1 Отговор
    Може и да няма сандвичи със салата от Испания но пък може и да има Дойче Зеле ха ха ха ха !
  • 2 ние да му мислим

    5 0 Отговор
    Не техните.Нашите ще изяде!
  • 3 плевен

    5 0 Отговор
    До факти: Една от малкото смислени статии на DW.Чета в сивата лента, че партньор е и ВВС. Тя би говорела като немците. Но по качество е с класи над тях. Ясно, че ще ни облъчвате с платени глупости, но поне заложете на класна журналистика, а не на немски некадърници.