Last news in Fakti

25 Август, 2018 13:00 22 323 39

СУ е дупка, в която загубих 4 години от живота си

  • дупка-
  • вуз-
  • софия-
  • су-
  • университет-
  • следване-
  • образование

Следвайте в чужбина и след това се върнете тук

СУ е дупка, в която загубих 4 години от живота си - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статията, че дори след трето класиране в СУ има стотици незаети места и университетът обяви, че ще приема жадно куцо и сакато, не ме изненада, но най-сетне ме накара да разкажа за своите премеждия с ВУЗ-а. Ако не ви се чете до края, запомнете само това: Никога не следвайте в български университет, изучете се в чужбина и се върнете! Но, ако все пак имате една цигара време, моля:

Годината е 2012, дръзко отхвърлям идеята да следвам в чужбина, защото за мен Софийският университет винаги е бил Светая Светих на образованието, дори вече не помня защо: дали заради криворазбрано родолюбство, или толкова ми е разбирала главата. Приеха ме с първо желание Връзки с обществеността („престижна специалност“) във Факултета по журналистика и масова комуникация, а конспектът пращеше от гръмки обещания, че ще науча широк спектър от дисциплини – от ВО и реклама, през журналистика и социология, до психология и т.н.

Червените лампички замигаха, когато на първата ни изобщо лекция с „доайена“ на PR-а у нас – Здравко Райков – ни беше казано, че по предмета ще трябва да учим само от неговите книги, които той услужливо може да ни продаде. Те бяха общо 5 на брой за около 70-80 лв., а курсът малко над 60 души, повечето от които си ги закупиха. Аз обаче не бях сред тях, тъй като две от книгите, които той се опита да ни пробута, бяха озаглавени „Вино за здраве“ и „Сън за здраве“ и нямаха нищо общо с предмета.

През следващите седмици потресът ми от правописната, пунктуационна и техническа грамотност на различните преподаватели растеше обратнопропорционално на актуалността на техните лекции, които дори преди 20 години е било комплимент да наречеш „овехтели“. По Компютърно-опосредствена комуникация (КОК, голям майтап, знам) учехме по учебник от 90-те години на миналия век, в който се казваше, че “chat rooms” са бъдещето на интернет комуникацията.

По Писане за ВО имахме графа как се пускат телеграми, по Редактиране ни изпитваха на коректорски знаци, нещо, което след скромните ми 6 години като журналист още не съм видял да се ползва дори в чужбина.

Това обаче не беше особено голяма болка за умиране, тъй като в много от случаите преподавателите дори не се появяваха за лекции, а когато го правеха, от предвидените 3-4 часа стояхме един, пряко сили два, след което отвисявахме няколко часа по кафетата до следващата лекция, ако изобщо се проведеше. Така още в началото, след като две поредни седмици 60 души бихме път за лекция, на която Райков просто не се появи и дори не си направи труда да предупреди, аз спрях да ходя. Подобни примери бол; Георги Лозанов повече от веднъж не се вясна на лекция, а на самия изпит дойде, написа темите на дъската и си тръгна с думите, като сме готови, да съберем листовете си на един чин и той щял да се върне в някой неопределен момент в бъдещето, за да ги събере.

Комуникацията с повечето преподаватели беше само теория: телефон не можеш да намериш, на електронната си поща рядко отговаряха, а приемното им време беше по-скоро пожелателно. Аз дори подозирам, че част от тях не можеха да боравят добре с техника, след като поне два пъти наблюдавах различни лектори да стигат до ръба на отчаянието в опит да включат лаптопа си или проектора. А тези, които все пак успяваха, не впечатляваха с PowerPoint презентациите си на ниво 10-и клас. Но това не бива да ви изненадва, тъй като средната възраст на лекторите сигурно беше 50-60 години. За Бога, Минка Златева и Здравко Райков се познаваха от времето, когато са работили заедно във в. „Работническо дело“. Тук може би започвам да звуча злобно и дребнаво, но няма да се съглася с вас. Да, моите собствени майка и баща не могат да включат компютъра, но те не са преподаватели във Факултета по журналистика и МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ, където се предполага, че да си в крак с технологиите е част от характеристиката.

В тази връзка, намирането на материали, по които да учиш, ставаше почти апокрифно – ще вземеш от някой колега в по-горен курс лекции, ще преснимаш от друг страниците на едно от общо двете копия в цялата страна на едия-коя-си книга, ще надраскаш надве-натри записките, които преподавателят каканиже, гледайки от ръчно написания си лист хартия, нищо, че Гутенберг още през 15-и век е измислил печатането. Практиката в нормалните университети материалите, по които да учиш, да ти бъдат лесно и достъпно предоставени в електронен формат или поне разпечатани и раздадени преди/след лекцията е блян. Вместо това, преди да започне да учи и без това безумните глупости и алабалистики, студентът преминава през приключение в търсенето им, сравнимо с това на Индиана Джоунс, само че в случая Храмът на обречените се нарича Софийски университет.

След ученето, разбира се, идваха изпитите, голяма част от които бяха просто скандални. При страшилището на ФЖМК – Бондиков – никой и досега не може да каже критериите, по които оценяваше. Един колега преписва със слушалка на неговия изпит едно към едно от лекциите по предмета и въпреки това едва получи тройка. Мен ме къса може би 4-5 пъти по общо два предмета. След последната поправка с няколко колеги дори го видяхме как хвърля през прозореца листовете от изпита ни (не се ебавам). Подозрението е, че пишеше оценки за присъствие. Същият беше случаят с Райков, при когото няколко души три години подред предавахме едни и същи курсови работи и всеки път получавахме тройки. Същото беше и при Абаджимарионова, Фъртунова и кой ли още не. Слава на Помагало.ком. Положението беше такова: те ни преподаваха колкото да не заспим, ние учехме колкото да не ни скъсат. След всички премеждия и небивалици последните две години от следването си не стъпих на нито една-единствена лекция, дори на някои изпити не отидох. Към този момент аз и още доста колеги отдавна бяхме загрели накъде отиват нещата и се бяхме ориентирали към професионално развитие. На защитата на дипломната ми работа реших да съм малко по-креативен и вместо PowerPoint да използвам онлайн софтуера Prezi. Видите ли обаче, интернет в залата нямаше. Минутата, в която излязох от защитата, хвърлих всички копия на дипломната си работа в най-близката кофа и си обещах, че кракът ми повече няма да стъпи в български университет като студент.

Дори няма да отварям дума за бумащината и безкрайното редене на всякакви тъпи опашки сякаш сме Зимбабве, а онлайн администрацията е мираж от прогнилия западен капитализъм. За общежитията не мога да говоря, от София съм, но след малкото ми посещения в Студентски съм се къпал с „Мистър Пропър“ и „Райд“. Колкото до колегите... в началото на първи курс проведох анкета за една статия, от която се разбра, че около половината дори не знаеха коя е Людмила Живкова, а няколко откровено не виждаха смисъл от това да се изучава история изобщо.

Виждате ли, сблъсъкът с цяла учебна система, която сякаш е скроена по най-неудобния начин за студента, арогантните и морално остарели преподаватели, колегите, събрани от кол и въже, след 4 години оставят у теб дълбоко чувство на обида и отчаяние. И знам от мои приятели и роднини, че положението не е по-различно в повечето факултети и специалности на Софийския. Корумпираността на УНСС дори е възпята в песен, а НСА, Господи, НСА каква порнография е. Бедна ми е фантастиката какво е положението в останалите университети и университетчета.

И не е въпрос на пари, пичове и дами, колко струва да си набереш лекциите на компютър и да ги разпратиш до студентите? Колко струва да сканираш нужната глава от книга? Колко му е да пратиш един мейл, че утре няма да проведеш лекцията или да следиш няколко онлайн международни журнала по специалността си, за да не се излагаш като кифладжия? Струва усилието да си вдигнеш глутеус максимуса и да свършиш малко работа, вместо да лежиш на стари лаври, ако бъдем достатъчно щедри и предположим, че такива някога е имало. И ако все пак ще си говорим за пари, нека да попитаме: заслужава ли гореизброеното 20 милиона лева (от общ бюджет на СУ 48 милиона за 2016 г.) в надбавки към заплатите, раздадени само за една година?!? Нима не можеха тия пари да се вкарат в направата на сносен сайт, на нови общежития, оборудване, пропускателна система? Можете ли да си представите какви колосални суми пари са прилапани от администрацията и преподавателското тяло... не, туловище на Софийския за последните 20 години!

И се чудите защо няма достатъчно студенти. Аз се чудя как изобщо има и един студент. Да, попаднах и на преподаватели като Нели Огнянова, Христо Кафтанджиев, Николай Михайлов, Искра Баева, Мария Николова, за които не мога да кажа и една лоша дума и от чиито професионални качества съм останал впечатлен, но дори няколко птички пролет не правят.

Крайно време e да признаем, че царят е гол и да си кажем право, куме, в очи истината, вместо да мълчим гузно, защото всички участваме в заверата. Може би това е една от причините да си мълча досега, защото не е като да съм бил мечтаният студент. Имал съм своите прегрешения и заставам с името си зад тях, затова и си позволих да назова поименно редица преподаватели – както с лошо, така и с добро – за да понесат отговорността за своите дела. За това, че прахосват най-хубавите години в живота на едни деца, за това, че опропастяват бъдещето им с мързела и глупавите си брътвежи, за това, че предават едно от най-отговорните призвания и обричат родината си на гибел. Но и за да признаем, че повечето от нас допринасят със своето мълчаливо съгласие за кочината, в която живеем. Е, аз няма да си мълча повече. На мен ми писна да съм прасе.

Авторът Калоян Константинов завършва бакалавърската си степен по ВО в Софийския университет, продължава да следва Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд, както и да представя страната ни на редица журналистически и политически конференции и форуми в Англия, Шотландия, Германия, Белгия, Египет. В момента работи в Тунис, където преподава на деца и младежи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казак

    85 6 Отговор
    Право куме в ......целта.Браво.
  • 2 Готин ама не съвсем

    82 8 Отговор
    Ми, това е грозната истина!!!
    Това са последствията от псевдо ДемоКРАДЦИЯТА!
    Затова младите бягат на Запад! И да учат и да живеят! Защото България вече не е държава, а територия!

    Коментиран от #29

  • 3 Фокси

    71 3 Отговор
    Браво много хубав коментар
  • 4 дИмУкрат

    66 3 Отговор
    Разсипаха и окрадоха армията, здравеопазването, образованието, социалната сигурност... държавата.

    Коментиран от #8

  • 5 Алф

    62 8 Отговор
    Поздравявам Ви за статията !!!
  • 6 фжр

    66 0 Отговор
    Ако не су купиш учебниците на преподавателя, може и да не вземеш никога изпита. При нас в НСА 99-2005, преподавателите, за да си направят тиража се подписваха на учебниците, по време на сесия и ако отидеш с подписан учебник на първи изпит - веднага те забиваха в 9-та глуха, защото явно не си го купил, а си го взел от колега. Въобще образованието в БГ наистина е МНОГО покварено и меркантилно. Няма го и достойнството и гордостта, когато взимаш диплом, а се чувстваш прекаран.
  • 7 Тъп но упорит

    25 25 Отговор
    Доста милиардери също раздуват, че в университетите на запад не се учи нищо разумно. Разликата е, че веднага след като са се усетили са напуснали университета, а авторът е изкарал целия курс и сега реве.

    Коментиран от #21

  • 8 Надежда всяка тука оставете

    41 7 Отговор

    До коментар #4 от "дИмУкрат":

    Това е в действителност болезнената истина за българското образование! Не само че няма студенти, а и тези които учат в БГ "университети" излизат крайно неподготвени и на нищо не научени!!! Жалко и тежко й на майка България!!!
  • 9 Гост2

    34 8 Отговор
    ТУ-Пловдив, място където загубих 3 години от живота си, добре че благодарение не тях заминах извън БГ преди 10+ години и дано никога не ми се налага да се върна.
  • 10 Западните Балкани

    50 0 Отговор
    Какъвто собственика, такъв и университета. Университетът, БАН, училищата, поликлиниките си имат собственик и той е държавата (или общината). След като собственикът не се грижи за собствеността си, то тя запада. Университетът се използва за политически цели, назначават се калинки, не се плащат нормални заплати, не се изисква качество от образованието. Плаща се на калпак на студент. Натворили са се още 50 университета, които само бълват дипломи, без покритие. Не се търси сметка от Ректора, т.к. е политически назначен, а той не става (такъв беше и когато беше във ФНИ и МОН). Просто България загива, то загиват и университетите. Така че тази статия показва резултата, не причините за този резултат и как да се оправи положението.
  • 11 антрашпиц

    38 0 Отговор
    Корупция ли..авторе ...да си чувал за академията в Свищов...
  • 12 Японеца

    35 2 Отговор
    Браво пич, върна една надежда в мен!
  • 13 Обикновен Бг

    29 1 Отговор
    Дори и училището не можа да попречи на мойто образование.
  • 14 942

    25 5 Отговор
    2/3 от затворниците, ако ги попиташ, ще кажат, че са невинни. Също толкова, 2/3 от тройкаджиите, ако ги попиташ, ще кажат, че са заслужавали поне 5.
  • 15 Илия

    25 32 Отговор
    Авторът нали уж препоръчваше да учим в чужбина и да се върнем? Той защо не го е направил? Явно цялата му статия е ПОРЪЧКОВА! Какво й се прехласвате толкова?
  • 16 Ние сме убийци на бъдещето си

    38 4 Отговор
    Съгласен съм, НО не си мислете, че на запад положението е добро. Следвал съм в 2 известни университет и бизнес училище по финанси. Такива неща мога да разкажа, че шапката ви ще падне. Никъде не е цвете за мирисане на 100%, но управлението на България от 30 годинк насам е на едни мутри прости, които 1 ден не са видели в университет, а са си купуваши дипломи и титли. Всичко, което е зависимо от държавата (субсидии или подобни) е компрометирано. Но на нас ни харесва да ни е..т отзад и затова не протестирме. Едни румънци-мамалигари се вдигат и защитават бъдещето си и това на децата и страната си. При нас е кенеф. Важно е да си снимаме краката по фейса, но онези протестиращи майки (20-30), Босия, Слави и кой ли не се пробва да отвори очите ни, са сами , защото ние ги предадохме, защото ние сме убийци на себе си, на бъдещето си и на децата си, защото се оставяме убийци да ни чертаят пътя! А той е един-нямаме много пътища...
  • 17 Ристе

    5 14 Отговор
    Е как няма да е дупка като е пълно кой от кой по червен пък и професор.
  • 18 Незнам

    9 4 Отговор
    Аз завърших колежа по туризъм(бившето ИМТ)преди около 20г.и тогава обучението и езиковата подготовка беше на много високо ниво.Как е сега незнам?
  • 19 ГосТ

    25 4 Отговор
    "ВО и реклама, през журналистика и социология, до психология"
    К'во е т'ва бе бате? Скрий се бе смешка. Аз пък завърших Молекулярна Биология в СУ и след това специализирах във Франция и Люксембург и сега съм в Токио. Много съм доволен от теоретичната си подготовка в СУ. Моят съвет е,учете истински специалности и после бегайте в чужбина. Не всеки има 10 000 паунда на година плюс издръжка за отрочето си да учи в Англия. Освен т'ва,после самочувствие- голямо,знания -съмнителни.Треа да ги доучваш в лаба.
  • 20 Гарга

    32 2 Отговор
    Девалвацията на образованието в Бългаия е на нивото на колумбийската инфлация. Работодател съм и по-пинцип позициите при мен изискват висше.
    Поне от 10 г нито им искам, нито им гледам дипломите на кандидатите. Само се надявам да могат да пишат грамотно и поне две,три книги да са прочели.
    Докато не изметат 80% от унивеситетите и не вкатрат в затвора 100-200 корумпирани “научни светила" , ще имаме бутафорни вишисти на килограм с намаление.
  • 21 Не е тъп

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп но упорит":

    - поне си е взел една дипломка.
  • 22 несъгласен

    14 11 Отговор
    Не е проблем обучението във висшите ни училища, а това че тези като теб са проости и комплексирани.
    Аз завърших висше образование, за да задоволя глада си за знания.
    Работя си по професията, доставя ми удоволствие и съм щастлив.
    Такива като теб, които се чувстват, че живеят в кочина, пълни с комплекси, умствено бъгнати никой не може да им помогне.
    Това, че си давате парите на западни университети и се кланяте на чужди нации като Бойко и Цвъки си е ваш проблем.
    Иначе да нивото е по-слабо, но не на университетите, а на младежите закърмени с демокрация - умствените им капацитет е доста ограничен.Но това е непоправимо.
    Нали искате толеризъм и банани. Ами имате.
    Защо тогава не сте щастливи, а се чудите как да се фукате като циган на селско кафе

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Ицо Багера

    4 1 Отговор
    Започнах леко да се депресирам.Дано не съм сгрешил, като се записах във ВСУ.

    Коментиран от #35

  • 24 Философ

    10 0 Отговор
    Е добре де, когато толкова народ се дипломира кой ще работи физическа и майсторската работа? Повечето дипломирани искат къща искат кола, после искат ремонт и нова кухня и баня, еми то само с високопарно бръщолевене не става.
  • 25 ааааааааааа

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "несъгласен":

    Ти верваш ли си на глупостите дето си ги написал?Брато,ако идеш в един реномиран западен университет- ще видиш - друга планета. Пък ти вервай ,че СУ е върха на сладоледа. Коко англичани или французи или холандци искат да учат в СУ- щи кажа- нула. А обратното ,как е? Колко българи искат в загниващия запад? Смешен си

    Коментиран от #27

  • 26 ааааааааааа

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "несъгласен":

    Странно е ,че споменаваш банани.Явно си на възраст и тъгуваш по онова време ,когато банани имаше само по Нова Година.Тогава образованието беше по-добро от сега-факт. Тук съм съгласен. Но за нищо друго
  • 27 Болгар

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "ааааааааааа":

    Завърших, Славянския университдт, тогава беше ректор проф. Великов. Мафиотите от държавната администрация, фенове на рушветите го бяха пуснали да прдподава университета, но след трдтата четвъртата година отказаха да подновят лиценза, явно натягането пред Уорлик е взело връх сред министрите или рушвет е бил отказан... Професорите бяха от София, само 1 доцент от Пловдив. Преподаваха стриктно имаше и практика. ,, Финанси и кредит'' Съдейки по наученото от тези хора, като гледам министрите ни на какво ниво са, те не знаят дори какво е,, Икономика,, , но като партийни Калинки лапат луди пари и бонуси. Тогава се отричаше всичко славянско, русско... Което продължава и до днес, съдейки по делата на Най-Калинката Генерал, нищо не е променено. Учителите са добри, преподават умно, стегнато, Право, Мат. Анализ, счетоводство... Не зная сега кои преподават в СУ, нл и тогава си купувах учебниците им. Добре бяха написани, не бяха евтини. Проф. Великов знае какво е Икономика, аз също, но Министфите на финансите от 29 години насам очевидно не го разбират. Ефекта го виждате в реалността. Но връзкарството и корупцията тук са критерий за успеваемост. В друга страна бих отишъл да науча езика. А, техниката вече е навред.
  • 28 Болгар

    8 0 Отговор
    Ще кажа, че записах в него, защото бе най-близо до Казанлък, в самия град и да не пътувам надалеч, защото бях задочно. Преподавателите са компетентни, каквото питаш ти казват. Учил съм и,, Текстил и влакнообработващи машини,, в ТУ Габрово. Там взискателността бе по-висока и от ВМЕИ Варна. Така, че мога да направя оценка и на диференциалноинтегрален анализ и на Економии. Има отлични преподаватели и тук. Но не срещнах сред Министеите ни реален,, Економист,, а само министти нажфинансите, тоест бирници Калинки по интереси. Така, че е важно къде учиш, но и как учиш. Автора е случил вероятно на разхайтена ситуация, каквито са от години ненаказваните ни Институции и Калинките им. Вероятно в ТУ са олабили дисциплината? Защо не зная, но преди баха на ниво.
  • 29 1944

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Готин ама не съвсем":

    каква очакваш да е направената от комунетата демокрация? важното беше да останат на власт. в промяната вярват само дебилите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Знаещ

    10 3 Отговор
    И какво прави автора при мюслитата в Тунис вместо да се върне в България и да преподава в СУ? Сам казва, че заплатите и издръжката на СУ са огромни. Явно не го бива щом са го късали толкова пъти и затова е отишъл да преподава на туземците в Африка вместо да седи в Европа. Между другото мой по-малък роднина завърши преди 5 години СУ. Ходеше си на лекциите учеше наистина много и си взимаше изпитите. В момента работи в България и изкарва много добри пари, въпреки нашите управници. Не искам да си представям с нормални депутати каква щеше да бъде България.

    Коментиран от #32

  • 32 ЗНАЕЩ

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Знаещ":

    България НЕ е Европа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    9 4 Отговор
    Това не е съвсем вярно.Аз съм студент в Медицинския факултет и смея да твърдя,че нивото е изключително високо в някой специалности.Уважаемият Калоян Константинов доста тенденциозно се отнася към образованието в България.Искам да отбележа,че почти никой завършил в чужбина не се връща България.В Бълагрия все още обучаващите се по следните дисциплини като медицина,фармация,дентална медицина,архитектура,инжинерни специалности,геодезия и т.н. студенти,когато приключат своето образование са изключително добри специалисти в своята област.0бразуванието по тези специалности е значително по-добро от това,което би могло да бъде получено в западно-европейските университети.
  • 35 Шоо

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ицо Багера":

    ВСУ? Хахаха...
  • 36 ДОХ

    5 3 Отговор
    Брат учил съм във Икономически Университет Варна , там е същото АМА СЪЩОТО !!! Във всички български вузове е така !!! Постъпих точно като теб .
  • 37 Емигрант

    10 3 Отговор
    Какви бг.университети бе хора ,в Бг.всичко е чалга от премиера до последния циганин.На кой му трябват умни хора ,току виж изместили тъпунгерите в парламента тогава край на кражбите .Млади хора бягайте в чужбина защото годините си вървят,а на БЪЛГАРИЯ ще и дойде редът ако не след 20 сре 50 години все ще изпукат идиотите които ни управляват
  • 38 Гоошу

    1 1 Отговор
    Не знам как е в тия измислени специалности, но аз лично следвам Компютърни Науки в СУ и мога да кажа, че обучението е на европейско (ако не световно) ниво. Преподавателите са грамотни, не те карат са купуват техните учебници, а самите учебници са на цена между 7 и 20 лв. Казват предварително, когато ще пропускат лекция или се налага някой да ги замести. Да, има доста педантични преподаватели (в някои случаи прекалено), но това доста повишава нивото на кадрите, които излизат от там, а пък и който не може да се справи е свободен да си тръгне. Гафове се случват от време на време, разбира се, но съм сигурен, че и в Харвард се случват

    Коментиран от #39

  • 39 Гоошу

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гоошу":

    + това за (средно) 400 на семестър какво искаш, бе, братле? Дори частната поръчка е не повече е 3000 лв на семестър. Ходи в Англия да плащаш по 10-15к паунда на година и виж дали там ще получиш някакво много по-добро обучение и дали си заслужава.