31 Август, 2018 10:03, обновена 31 Август, 2018 10:04 2 367 54

Пенсионерът - новият враг на Русия

  • владимир путин-
  • пенсионери-
  • пенсионна система-
  • иван преображенский-
  • русия

Пенсионната реформа в Русия се оказа по-страшна дори от войната в Сирия. Но сега Путин потвърди: пенсионната възраст ще се покачи. Защото пари няма. Новият държавен враг са недоволните пенсионери.

Пенсионерът - новият враг на Русия - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Преображенский:

Владимир Путин излезе с 30-минутно телевизионно обръщение към руските граждани и обясни как ще изглежда пенсионната реформа. Той обяви, че правителството продължава да работи и няма да изпрати никого в пенсия. А накрая дори престана да се преструва, че повишаването на пенсионната възраст не било негова идея.

Нова категория: хора в предпенсионна възраст

Путин надълго и нашироко обясни защо се е наложило повишаването на възрастта. Явно властите са се уплашили от острите реакции срещу решението. В крайна сметка дори и двумесечната масирана пропаганда не успя да накара руснаците да променят мнението си. Повишаването на пенсионната възраст с пет години се оказа по-страшно за Русия от войната в Сирия.

Още в деня на обявяването на пенсионната реформа, предположих, че правителството нарочно предлага пенсионната вързаст за жените да бъде повишена с осем, а не с пет години, за да може после президентът да се представи за благодетел. Та нали жените в предпенсионна възраст и пенсионерките са основни избиратели в Русия. Путин не може да ги нарани. И ето, че сега първоначалният план бе променен и те ще излизат в пенсия не на 63, а на 60 години.

На най-възмутените граждани пък, които трябва да се пенсионират в близките две години, ще им разрешат да сторят това шест месеца по-рано. Компенсациите за миньорите, за работниците в химическата промишленост, за пострадалите от Чернобилската катастрофа и за други категории също ще бъдат запазени, заяви Путин, скромно назовавайки под "други категории" няколкото милиона силоваци, които всъщност са повече от всички други получатели на компенсации в Русия.

Сега в страната ще се появи и една нова категория: "човек в предпенсионна възраст". За тези хора властите ще намалят необходимият за излизане в предварителна пенсия трудов стаж с три години. Освен това ще им бъде разрешено да не плащат данък върху собствеността, а правилата за работодателите ще бъдат затегнати така, че хората в предпенсионна възраст почти няма да могат да бъдат уволнявани. И още: помощите за безработица за тази група ще бъдат увеличени. Всъщност това е единствената мярка, която ще изисква от руските власти допълнителни разходи.

При Путин ще бъде като при Елцин

Русия се завръща в 1990-те години. Преди при всички конфликти властите просто заливаха обществото с пари. Допълнителните социални надбавки потушаваха всички социални пожари. Сега пари няма, но Кремъл се държи. На дневен ред излизат триковете, измислени още в първите години от управлението на Борис Елцин, когато трябваше да се провеждат непопулярни реформи, а пари за запълване на дупките в държавния бюджет просто нямаше. Барел петрол струваше няколко долара, икономиката все още не се беше отърсила от "социалистическото планиране", което всъщност погреба Съветския съюз през 1991 година. А политиката на икономическия министър Егор Гайдар започна да дава плодове едва по-късно и именно от тях се възползва и Владимир Путин - в първите години от своето управление.

Всъщност президентът не предлага на бъдещите пенсионери никакви парични компенсации. Русия стремително се завръща назад в онези години, когато нямаше пари, но властите говореха честно за това без да призовават за затягане на коланите, за да защитят страната от външните врагове.

Пенсиите като заплаха за сигурността

Днес дори пенсионната реформа се превръща в средство в борбата с външния свят. Какво казва Путин? "(...) Заплахата за стабилността на обществото означава и заплаха за сигурността на страната". Оказва се значи, че противниците се опитват да правят реформи! Това беше предупреждение, което малцина забелязаха.

Нищо. После правоохранителните органи ще обяснят на разните там протестиращи, които подкопават руската стабилност, как стоят нещата. Властите вече направиха всички възможни отстъпки на гражданите. След изявлението на Путин дискусията е приключена. Точка! Второ и трето четене в Държавната Дума, в Съвета на федерацията, а после и подпис на президента. И от 1 януари 2019 година живейте по новому и се радвайте! А този, който и сега е недоволен, е враг!

Учениците вече бяха в ролята на врага. Сега на ред са пенсионерите и хората в предпенсионна възраст. Остава да видим кога най-сетне и недоволните от режима дечурлига от детските градини ще започнат да подкопават "стабилността" в страната. Изглежда, че при тези темпове и това ще стане скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    32 8 Отговор
    Дойче веле, в демократична България каква е пенсионната възраст, че не съм осведомен!?

    Коментиран от #42

  • 2 българче

    21 20 Отговор
    300 000 домакинства в германия не са си платили тока, платените мукерета с Русия тръгнали да се занимават.
  • 3 Да уж

    21 14 Отговор
    Стииигааа. Стига сте заливали публиката с лаишки коментарии. Нямам думи.
    "Учениците в роля на врага".....Болен мозък.
    Думата "враг" се ражда само в вашите глави. В Русия тая дума се използва само по отношени на фашистите. Нищо не знаете, нищо не разбирате по темата Русия. Противно и отвратително да се чете подобни глупости.

    Коментиран от #5, #40

  • 4 експерт

    22 15 Отговор
    Няма пари, а?
    Западът откъде има пари, да не ги бере от дърветата?
    Фалиралата Кочина например, не спира печатницата.
    Само фактът, че ВСИЧКИ ФИНАНСОВИ СПЕКУЛАНТИ СА ГОВЕДА, е причина още да крета кочината и да не е влязла във втората Голяма Депресия.

    Коментиран от #37

  • 5 Българин

    21 26 Отговор

    До коментар #3 от "Да уж":

    Русия е най-фашизираната държава а най-големият фашист е в Кремъл!

    Коментиран от #9, #20

  • 6 Да го кажем направо.

    23 8 Отговор
    Е в последно време DW паднаха много ниско-вече надминават и пропагандиските медии които имахме в комунизма. Язък ,че навремето бяха сериозна медия-а сега просто превърнаха тяхната"журналистика" в посмешище за читателите им. Дори и европейците вече открито пишат по форумите,че DW прекалява със идиотските си анти-руски статии.

    Коментиран от #10

  • 7 ЦРУ

    17 22 Отговор
    Да вдигнеш пенсионната възраст на мъжете на 65 год.. след като статистиката ти казва .че сред. продължит. на живот им е 59 год. - това може само Жужи да го измисли ! Денги нет…..но вие се дръжте ! А не деиствали санкциите ! Но пък КРИМНАШ !

    Коментиран от #14, #33, #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българче

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Бря - българеещ се циганин??

    Коментиран от #13

  • 10 тарикат момче

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо.":

    Тия бозаят от две майки - вземат пари от Сорос за антируска пропаганда, но и от Путин и затова пишат идиотщини, които всъщност се обръщат в негова полза.
  • 11 отегчен

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba FOREVER":

    Соросоидиот с глинена глава, служител на империята на злото.
  • 12 Гост

    16 10 Отговор
    Дойче Веле вместо да пишат глупости, да кажат каква е пенсионната възраст в Германия! 65,9г. за мъжете и за жените! Апропо, в повечето страни от ЕС пенсионната възраст е 65 години, без значение от пола. Така че, мерките които предприема правителството на Русия са правилни, т.к. и там, както и в цяла Европа има демографски проблем. Явно в Дойче Веле все още има ученици на Гьобелс в лицето на автора на статията...

    Коментиран от #19

  • 13 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "българче":

    И циганите са повече българи от русофилите!
  • 14 експерт

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    Наистина е 59 години, ама в кочината. Там богатите живеят средно с 18 години повече от бедните, а бедните нагъват смляна метла по програма СНАП и мрат като мухи.
  • 15 Баба Ванга

    8 12 Отговор
    Русия ке се оправи кога стане 53-я щат.
  • 16 СссереМ

    13 14 Отговор
    Руската пролет чука на вратата,и сега какво излезе-че Навални е бил прав през цялото време,обаче той много бърка плановете на олигарсите и затова техния слуга вова периодично го проща на почивка по занданите,съдбата на всички диктатори е ясна-свършват като кадафи,садам и прочие.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    парите в русия отиват за оръжие и скъпи придобивки на кликата около царя,но напрежението дето се трупа в тази огромна страна при подобни ситуации избива.скоро другарите ще го разберат отново и няма да ги спаси ни армата ни калибър ни кгб, а и няма къде да бягат.лошото е че цената пак ще я плащаме ние я с помощи ,я с ижранването на нов путин.
  • 19 ЦРУ

    11 9 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    В Германия отчисленията за пенсий са си твой- стоят в твоя сметка....може да теглиш ЗАЕМ с-у тях.....а когато починеш .ако има още пари ги дават на НАСЛЕДНИЦИТЕ ти !!! ПАНИМАЕШ ??? Затова казваме. че победител в ВСВ е Германия .защото направи хората си богати и е двигател на цял свят !
  • 20 Random

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Аз нвмам нищо против, каквито ще да са, само белите да са най-горе, а педерасите 3 метра под земята барабар с циганите.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мууууааа

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Kcaniba":

    Кой живее в злата европа бе, мамул??
    Ми то и тука има 12 000 наглосаксонци вече.
  • 23 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #20 от "Random":

    Ами ако смяташ Шойгу и Лавров за бели......
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 българче

    14 6 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Поредната говежда пръдня, пълна с лъжи.
    Западните кочини се опитват да лъжат балъците.

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 НАТО ВЕЦ

    15 6 Отговор
    Бе, некой ша ма светне ли, колко е пенсионната възраст тука и кви са пенсиите, че сте се разревали за Русия?! Нагледал съм се на руски пенсионери, живеещи добре тук, ма на български, не мога да случа.

    Коментиран от #29

  • 28 тяхната е лесна

    4 6 Отговор
    Има мнооого доходен изход за пенсионерите-да стават доносници и това е!!!Путин плаща!!!!!!!!!!!!!!!
    https://fakti.bg/world/325748-100-000-evro-ako-izdadesh-prestapnik-v-rusia
  • 29 велик но без пенсия

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "НАТО ВЕЦ":

    Батка,несъпоставимо е.Русия е ВЕЛИКА страна,поне така рецитират те.Докато ние българите,нямаме такива претенции и затова не ни полагаааааааааа.
  • 30 българче

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Преброяване на бесните язовци":

    Нещох си нервна, соросова мастийо?

    Коментиран от #34

  • 31 Само питам

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Не знам само дали русофилите спадат към този род?
  • 32 Дойче

    7 6 Отговор
    Дойче Веле - новият враг на България
  • 33 Хехехе

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    А как твоята логика оправдава протеста на хората, които (по написаното от теб) отдавна ще са си заминали?
    Нещо да коментираш за РОДНАТА СИ СТРАНА?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Random

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "Преброяване на бесните язовци":

    Какво ти нет бе? Даже с реформата пенсионната възраст е по-ниска от тази в много европейски страни.
  • 36 onq s konq

    7 7 Отговор
    На упоритите "аргументи" на русофилсващите тука,че "Пенсионната възраст даже и след реформите ще е по-ниска от пенс. възраст в доста други страни" ще напомня една съществена подробност:РУСКАТА СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ Е МНОГО ПОД ЕВРОПЕЙСКАТА ПРИМЕРНО,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПОД БЪЛГАРСКАТА.Което значи,че на практика доживяването до пенсия в русия става блян.А ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ Е РУСОФИЛИТЕ ТУК ...ДА ОТИДАТ В РУСИЯ И ДА ИЗКАЖАТ "НА ЖИВО" АРГУМЕНТИТЕ СИ ПРЕД ОЗВЕРЕЛИТЕ РУСКИ ПЕНСИОНЕРИ...за да усетят ЛИЧНО НА ГЪРБОВЕТЕ СИ твърдостта на руския пенсионерски бастун!После ще разказват тука емоционални преживявания...ЩЕ БЪДЕ ЗАБАВНО:)
  • 37 Анонимен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "експерт":

    Че тя в Русия, дори с увеличението пенсионната възраст е по-ниска от тази във ЕС

    Коментиран от #38

  • 38 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Анонимен":

    Да , ама с едно дрееееебно уточнение !!! В Русия живеят до 67 , а в Европа до 84 , а в някои страни и повече !!!! Айде сега пак смятай кой ще взима повече пенсия , да не отваряме дума за РАЗМЕРА , че там вече съвсем ще се оакат руските "фенове" , не че и сега не са така !!!

    Коментиран от #53

  • 39 гост

    5 3 Отговор
    Всички русконагъзени да четат и да реват : Русия - 137 място от 190 държави , след Венецуела , Гвиана , Монголия и Таджикистан !!!!!! Среден живот мъже - 59 години , среден живот жени - 72 !!!!!!!!!!! И той ще ги пенсионира на 65 , хахаххахаххахахаххахахаххахаха !!!!!!!!!!!!!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_средна_продължителност_на_живота
  • 40 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да уж":

    За тебе най-много се отнася , червеногъзнико !!!! Чети коментар 39 и си запуши вмирисаното гърло с него !!!! Само да ти обърна внимание , малка България -87 място , "голямата" Русия -137 !!!!!!!!!!! България мъже - 69 години , Русия - 59 !!!!!!!!!!!!! Нямам какво да добавя за "хубавия" руски живот !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 41 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    Споко , всичко е сметнато , още от догодина от "спестените" пенсии по един самальот , танк и ракетка отгоре за парадите и "пробни пускове" пред медиите , а след десетина годинки може и повече , ама то дотогава тоя пусти петрол пак ще се срине , та и за толкова нема да има , ам поне ще можем да обвиняваме "външния враг" , ама и то както винаги , те са си свикнали !!!!!
  • 42 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "балама":

    Коментари 38, 39 , 40 !!!!!! Ако можеш да ги преглътнеш де , че най-вероятно ще ти преседнат !!!!!
  • 43 Jack Western

    2 1 Отговор
    Пенсионната "реформа" е по принцип неприемлива. Възраст от 50-55 е нормална. Ако имахме истинска опозиция при нас никога нямаше да мине. Достатъчно е някой да издигне като главно искане отмяната на тези "реформи" и ще получи огромен брой гласове. Пенсионния фонд трябва да се финансира държавно, от данъците и по конкретно от повишение на корпоративния данък.

    Коментиран от #44

  • 44 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Jack Western":

    Това от коминтерна ли ти го издиктуваха или сам го сътвори ?? Значи при очаквана след десетина години продължителност на живота 85 години , ти ще се пенсионираш на 50 и със стаж 25-30 години най-много ще взимаш 35 години пенсийка , а ???? Добре си го намислил , че и "лошите" фирми вече приготвил да му я плащат , я какъв умник , хахаххахах !!! И кои ще са тия тъпи фирми , дето няма да си вдигнат чукалата и да идат в друга държава , умнико и де те оставят да си ядеш цървулите , щото само и единствено това заслужаваш ???

    Коментиран от #47

  • 45 Да уж

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Който прави сравнения между Русия и България не се заслужава никакво доверие. Русия е вселена. България е с размери на една малка нейна област. Някакви там числа могат само вас да ви вълнуват, на когото живота минава по край вас, а вие сте извън обективната реалност.😀

    Коментиран от #48, #49

  • 46 No Exit from Brexit

    0 0 Отговор
    След много години в Лондон аз мога да взема английска пенсия когато навърша пенсионната възраст - 67 години.
  • 47 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Ооо какви философи станахме , като усетихме дебелия отзад , хахаххахха !!! Вселена викаш , а , ама от тия изчезващите вселени , дето остава само прах и пепел от тях , и МРААААААК , хахаххаха !!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Да уж":

    То това , че даже България е на светлинни години напред е най-малкото !!! Нали сте велики , дай да сравняваме с великите , а ??? Япония -82,6 , Швейцария -81,7 , Австралия , Испания , Швеция , Израел , Франция , Канада , Италия , Нова Зеландия , Норвегия , Австрия , Холандия , Гърция , Белгия , Англия , Германия , Дания , САЩ - от 79 до 81 години !!!!!!! И назаааааааад , в дълбините на галактиката , хахаххаххаха , "вселената " Русия - 137 място с 65 години СРЕДНО !!!!! А за мъже -59 , еееееех , руска мъкооооо , как да обясняваш после за "прекрасния " живот във "вселената" , хахаххахахх !!!!!!! И да видим някои от предхождащите я , Пакистан , Боливия , Киргистан , Таджикистан , Монголия , Бутан , Западна Сахара (!!!!!!!!!!! хахаххахаххаха ) , Тринидат и Тобаго , Суринам , Хондурас , Египет , еееееех , край няма тая мъка , и няма да има , ами по-зле ще става !!!!!!

    Коментиран от #50

  • 50 No Exit from Brexit

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Защо лъжеш? 70.5 Русия / 74.5 БГ. 76.3 Рускините / 78 българките. Wikipedia - life expectancy at birth. Картинката е ясна - блядовете умират сравнително млади от проблеми с черния дроб и сърцето. Блядките живеят петнайсет месеца по-малко от нашите баби. Нищо ново което да не знаем. Гост ли си що си, кротни се малко че правиш лошо впечатление!

    Коментиран от #51

  • 51 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "No Exit from Brexit":

    Дал съм ти списък на всички държави в света по официални данни в коментар 39 !!!!!Ако искаш да си правиш свободни съчинения , в кварталната кръчма !!!

    Коментиран от #52

  • 52 No Exit from Brexit

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    На никой не му трябват твоите списъци. Аз съм дал източника който съм цитирал. Така се прави, а не хи хи Сенегал ха ха Нубия хе хе бла бла бла ... Правиш лошо впечатление.
  • 53 един от всички

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Ами кажи за размера на пенсиите,де! Кажи колко е средната българска и колко е средната руска пенсия? Май не знаеш,нали? И кажи,как в Русия на доктор или зъболекар се плаща точно 0. А в Бг? Знаеш ли или не знаеш? На една позната,майка й миналата година беше паднала на леда в Русия,счупена ключица и незнам ти какво -ами платинени пирони ли какво ли там, и се оказа,че нито една стотинка не дължи. Ако това (не дай Боже) се случи на някой в Бг ,жална му майка -няколко хиляди трябва да има,за да му обърнат внимание само...!
  • 54 Дара

    2 1 Отговор
    Преди едните да хулите, а др. да превъзнасяте бих искала да разбера как вообще се изчислява СПЖивота?
    Припомних си починалите роднини и познати. МЪЖЕ - 56,59,57,42,38,52...само дядо ми 82. Жени- 48,50,47,54,73,16 и само едната ми баба на 80. Причина за смъртта 50% рак, 20% катастрофа.
    А когато ходя на гробища и заглеждам паметници, край които минавам възраст 12-59 години, 1от 15 възраст 75 г.нагоре.
    Е кой живее толкова много. Прилича ми на СТЪКМИСТИКА !