Last news in Fakti

31 Август, 2018 16:00 1 903 15

Защо САЩ никога не се учат от провалите си във външната политика

  • сащ-
  • иран-
  • доналд тръмп-
  • външна политика

Даниел Ларисън от The American Conservative продължава да критикува остро Вашингтон заради Иран

Защо САЩ никога не се учат от провалите си във външната политика - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от основните автори на авторитетното американско списание The American Conservative Даниел Ларисън продължава да критикува остро Вашингтон за санкционната му политика спрямо Иран и в конкретната статия, за това, че не се учи от провалите на американската външна политика в миналото и ги повтаря. Материалът е представен без редакторска намеса.

Томас Пикъринг обяснява, че иранската политика на администрацията Тръмп е изначално обречена на неуспех.

„Политиката на максимален натиск и недостижими искания се основава на дълбоко погрешни оценки за Иран и мъдрото използване на американската мощ“.

Пикъринг описва иранската политика на Тръмп, но това лесно може да бъде отнесено и до работата на президента по много други въпроси. Администрацията на Тръмп настоява да иска от другите правителства да капитулират, да правят широки отстъпки, които биха противоречали на повечето от сегашните им политики и след това ги наказва, ако другата страна откаже да се съобрази с лудите ултиматуми. Никой не реагира добре на това, че е притискан, а това е особено вярно за режими, които са направили съпротивата срещу САЩ основна част от тяхната управляваща идеология. Максималният натиск обикновено предизвиква максимална съпротива и води до още по-широко демонстриране на поведението, което кампанията за натиск трябва да спре.

По-нататък в колонката си, Пикеринг разглежда жалките резултати на спонсорираните от САЩ преврати и тогава пита:

„Ще се научим ли някога?"

Ако вземем предвид последните две десетилетия, отговорът е – никога. Нашите политици рядко, ако изобщо някога, научават нещо от миналите грешки и престъпления на правителствата ни. Ако признат, че предишните политики са се провалили, те избягват да признаят, че тези политики поначало са били обречени на провал. Много по-обичайно е за политиците и анализаторите да хвърлят вината за провалите ни в чужбина на неадекватността на нашите проксита и съюзници, или действията на нашите противници. Фактът, че тези политики могат да бъдат провалени от толкова очевидни и предвидими проблеми изглежда изобщо няма значение. Няма много хора, които са готови да приемат, че определен замисъл се е провалил, защото поначало е бил лош.

„Ние“ никога не се учим, защото много от нашите политически лидери и анализатори не мислят, че провалените ни политика си били поначало грешни. Единственото, което те са заинтересовани да разберат е как да прилагат същите лоши идеи „по-ефективно“ следващия път. Това са хората, които продължават да си мислят, че превантивната война или сменянето на режима са подходящи политически опции, когато са приложени по „правилния“ начин. Истинското учене е невъзможно без желание да се подлагат под въпрос и да се отстраняват грешните оценки и прекалено много от нашите политици и лидери никога няма да се отърват от определени предразсъдъци за ролята на САЩ в света. Щом веднъж някой приеме за даденост, че САЩ има и правото, и възможността да се намесва в работите на други държави и да диктува своята политика върху тях под заплахата от колективно наказание и/или война, той най-вероятно ще докара нещата до там, че стремежа към смяна на режима се възприема като синоним на американското „лидерство“ по другите страни.

Превод: Иван Христов

Източник: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    14 4 Отговор
    Всъщност американските политици и съветниците им изобщо не са глупави - по скоро политиката им е насочена към предизвикване на локални конфликти които помагат на икономиката им. Няма какво да се заблуждаваме за това. Такава е политиката на всяка една държава стремяща се към световно господство. Такива са и раша и Китай. Още Рим го е казал - "Разделяй и Владей".
  • 2 среднощен

    10 2 Отговор
    Имидж на "световен полицай N:1" се гради така! Но когато градиш и имидж на най-демократичната държавата в света, не пасват нещата! Лицемерието във външната политика на САЩ придобива доста грозно лице! Не правят правилни изводи от провалите, защото за най-могъщат държава в света, всъщност, провали няма!? "Историята се пише от победителите...!"
  • 3 Така де

    6 8 Отговор
    САЩ са прекалено умни и нито веднъж не са се провалили!!! Това, което се случва, не е никакъв провал, а добре организиран сценарий. Политиците на САЩ имат нужда от врагове, за да точат трилиони долари от бюджета им. Освен това искат да да създават напрежение в другите държави, с което ги държат слаби и зависими. На силния не му трябват нито съюзници, нито лайкове. САЩ са силни и преебават мамата на всички балъци като нас. Хем си точат тяхния бюджет, хем ни изцеждат силите на нас. Дето се вика с един куршум два заека
  • 4 1234

    9 2 Отговор
    Учи се който е умен и има мозък в главата си.Американците са доказали,че нямат такова нещо в главите си.Те си мислят,че като ти обявят някаква санкция???!? вече са голямата работа,да ама не.Така само настройват света срещу себе си.Ще стане така,че целия свят ще скочи срещу тях и тогава ще видят кон боб яде ли.Едно е да действаш като разбойник,друго е да се разбереш с хората като със хора.Сами преценете в какво положение сами се поставят.Днес така ,утре така и кратунката ще се счупи,пък тогава световният яд няма да се успокои докато не ги сложат на мястото им.
  • 5 за тУй

    3 0 Отговор
    Защото не им дреме,защото им е широко около вратовете и защото им е тясно около......онуй де..!!!Ей за тУй!!
  • 6 Morgoth

    7 0 Отговор
    Отговора е много прост - защото след провала си оставят други да сърбат попарата.
  • 7 ГосТ

    6 0 Отговор
    Интересно е наглото поведение спрямо ЕС, след като бъдещето им изцяло зависи от Европа. Според мен,това е просто едно перчене, по скоро за тяхна консумация отколкото реална политика. сащ много добре знаят положението си и угаждат на Европа в много отношения. Тея циркове обаче са твърде простовати и ЕС би трябвало да смени курса твърдо на изток.Би било по добре за планетата и човечеството
  • 8 Реалист1

    6 1 Отговор
    Наглеци с много пари. Затова. Заради тия пари даже и в тоя форум някои забравиха че са българи, а се мислят американци
  • 9 ГАЛЕВ

    7 1 Отговор
    ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СПОЛУЧЛИВА ВЪНШНА ПОЛИТИКА-ЗАЩОТО САЩ СА ЕДНА ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА-ДЪРЖАВА НА СБИРЩИНА НА КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ,НЕГРИ,ДИВАЦИ,ИНДИАНЦИ И ВСЯКАКВИ ИЗВРАТЕНИ ДЖЕНДЪРИ И Т.Н.ЗАЩОТО НЕ СА ЧИСТА НАЦИЯ КАТО БЪЛГАРИ ,ГЕРМАНЦИ,ИТАЛИАНЦИ И Т.Н.
  • 10 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Може в политиката да допускат грешки - малки ,големиV Но в икономиката, санким в трупането на пари от някой хора и лапане на природните богатства на държавиците по света - НЯМАТ ГРЕШКА !! Че някъде били избити няколко хиляди войници на САЩ .... много важно, гладен народ колкото искаш, дори афро-американци има бол . Пример - Ирак. Колко народ бе избит там ? Вървят ли танкерите с нефт към рафинериите на фамилия Буш ? " Вървят "- даже плуват !
  • 11 Чудомир Радков

    3 0 Отговор
    Знаете ли защо не се учат от грешките си ?
    Защото им е изгодно.

    Коментиран от #14

  • 12 Ицата

    3 1 Отговор
    Тръмп е най-успешният президент за 21 век. Или поне досега.

    Коментиран от #13

  • 13 Ники Отворкото

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ицата":

    Тръмп е най-успешният президент от 1974г насам. Той е едва петия успешен президент след края на ВСВ. Предишните четирима успешни президенти са Айк, Джей Еф Кей, Дик Никсън и Рон Рейгън.
  • 14 Rambaldievskievichus

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чудомир Радков":

    И освен това те нямат такива.
  • 15 бай. ГАНЯ селендура

    0 0 Отговор
    ЛУД УМОРА НЕМА