Last news in Fakti

4 Септември, 2018 20:35 12 625 12

Те строят стадионите в Катар. И мрат като мухи

  • катар-
  • световно първенство-
  • футбол-
  • работници-
  • строители

Стотици загиват по строителните обекти за предстоящото Световно първенство по футбол

Те строят стадионите в Катар. И мрат като мухи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стотици загиват по строителните обекти за предстоящото Световно първенство по футбол в Катар. Непоносимата жега и лошите битови условия редовно взимат жертви. Гастарбайтери казват, че животът им там е истински ад.

През 2019 година стадионът трябва да е готов. Престижният „Education City Stadium" в Катар ще предлага места за 40.000 зрители. В разгара на лятото температурите в Катар често стигат и до 50 градуса, а работата на открито в подобна жега е твърде опасна за здравето. Затова арабската държава забрани извършването на строителни дейности от средата на юни до края на август в часовете между 11.30 и 15.00. Но спазва ли се това?

Проверка на Дойче Веле, направена на 29 юли, установи, че и в обедната жега на един от обектите за Световното първенство по футбол продължават да се трудят около дузина строителни работници. Това представлява ясно нарушение на разпоредбите. Стотици работници загинаха по строителните обекти за предстоящото Световно първенство по футбол в Катар. Само през 2012 год. техният брой надмина 500 души. В 300 от въпросните случаи причините за смъртта така и не бяха изяснени. Властите в Катар твърдят, че повечето смъртни случаи нямат нищо общо с условията на труд - ставало дума предимно за инфаркти или за внезапно спиране на дихателната дейност. Правозащитни организации обаче смятат, че властите се опитват да прикрият истината и обвиняват Катар, че не предоставя резултатите от направените аутопсии, за да не се види истинската причина за смъртните случаи.

Скандални нарушения

Никълас Макгиън е експерт трудово право. По поръчка на „Хюмън Райтс Уоч“ той е разследвал смъртта на работници в Катар. Разследванията на ДВ, според него, показват, че „строителните фирми не спазват дори най-основните разпоредби". Експерти като Макгиън се питат дали Катар изобщо има намерение да подобри ситуацията. „Строителството си продължава пред очите на обществеността. Човек трудно може да повярва, че никой нищо не е забелязал", казва той. ДВ показа на отговорната комисия видеоклип, в който се вижда, че строителните работи продължават и между 11.30 и 15.00 часа. От Комисията, отговаряща за строителството на обектите от Световното първенство по футбол в Катар, отговориха, че ще проверят случая и ще наложат наказания, ако бъдат установени нарушения на официалните директиви.

Министерството на труда и социалната политика на Катар обръща внимание на това, че вече са били предприети мерки, подобряващи условията на труда на чуждите работници, включително и наличието на повече от 400 инспектори, които контролирали ситуацията по строителните обекти. На ДВ обаче не бе разрешено да си състави картина на място. Молбата на медията била подадена прекалено късно, заявиха официалните органи.

Козметични корекции

Гастарбайтерите живеят в общежития като „Барава кампус“, на около 45 минути път с автобус, насред пустинята. Те са напълно откъснати от местните хора. На територията на селището има джамия, по няколко ресторанта с южноазиатска кухня и магазини, в които се предлагат например СИМ-карти за смартфони. Властите междувременно предоставят на работниците климатизирани автобуси, които ги докарват до строителните площадки. Въведена е и система за електронно изплащане на заплатите. Гастарбайтерите приветстват тези подобрения. Заплатите се привеждали редовно и навреме, но възнагражденията са мизерни: по 750 риала на месец – т.е. около 175 евро.

Мохамед Акрам и Вазим Хан (имената са променени от редакцията) са от Индия и работят като електротехници при строителството на една гара за скоростните влакове. Мохамед Акрам казва, че не е усетил нищо от обявените преди две години реформи. От десет години той работи в най-богатата страна на света, но споделя, че нищо не се е променило. Единствената разлика била, че междувременно е настанен в общежитие, докато преди спял в каравана: "Живеем по седем души в една стая. И храната е лоша.“ На въпроса къде е паспортът му, Акрам видимо започва да се притеснява и след известно колебание казва, че работодателят им е прибрал паспортите веднага след пристигането им. „За първи път чувам, че имам право да задържа паспорта в себе си“, казва той още.

Тотален контрол

Катар беше поел задължението да предприеме мерки срещу т.нар. система "Кафала", с която контролира чуждестранните работници. Критиците ѝ твърдят, че с нейна помощ Катар ограничава свободата на придвижване на гастарбайтерите. Трудовата реформа, обявена преди две години, всъщност целеше именно това - работниците да имат право да задържат паспортите си. Повечето гастарбайтери в лагера „Барава кампус“ обаче споделят, че личните им документи все още не са им върнати.

Вазим Хан вече се колебае дали да не си стегне куфарите и да се върне в Индия. Дошъл е в Катар преди шест месеца и казва, че животът в лагера е непоносим. "Кучетата в моето село живеят по-добре. По цял ден се трудим в пот и смрад, от жегата постоянно ми се вие свят. Работя приклещен в едно тясно пространство между тавана и облицовката му, а вечерно време трябва да деля стаята с още шестима души. Парите, които ни плащат, не стигат за нищо - нито да живееш, нито да умреш", казва той.

Въпреки всички обещания по строителните обекти за Световното първенство по футбол в Катар продължават да загиват хора. Само няколко дни след журналистическото разследване на ДВ на стадиона „Al-Wakrah" в Катар загина 23-годишен работник от Непал, който паднал отвисоко при изграждането на строително скеле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    52 1 Отговор
    Веднага да се уреди транспортирането на около 1 млн. тъмнозелени да помагат в строитеството! Нека съберем пари да заплатим пътуването!
  • 2 1234

    13 14 Отговор
    Никой не го интересува съдбата на разни цветнокожи глупаци, освен на соросоидите от "немска вълна", дето дядовците им са били надзиратели от SS в концлагерите!
  • 3 vasik atanasova

    12 2 Отговор
    човешкия живот е нищо
  • 4 Кръст

    20 3 Отговор
    Пустинниците са варвари. Тва да имаш среден годишен доход на човек $120 000, и да плащаш по $200 заплата на хората дошли да ти строят градовете и стадионите, да ги третираш като добитък, да им прибираш паспортите ... Кой ти е сайбията? Кой ти е душманина? Страх. Унижение. Пус Тиня. Катар - Британска колония допреди 40 години. Аз ако бях, взимам си петрола, и натирвам камиларите там където им е мястото - в пустинята. Но Америка им забрани.
  • 5 Контрабандист

    12 6 Отговор
    Бил съм много пъти в Доха, предимно в хотел Софител Доха Палас.... Тия са извънземни, страхотно е, обожавам басейна на хотела, вътре има бар, в който сервират всичко, вкл. алкохол ! Разбира се, лукса е извънредно скъп, но има и евтино - на сука всякакви дрехи са чист пакистански памук и са много евтини, 6 памучни фанелки за 3 долара, печено пиле 1.5 кг. - 2 долара, курса им не е мръднал от 30 години - 3.65 риала за долар.... Е, може би ми харесва, защото държавата ми поема пътните, хотела и ми дава командировки (165 дол/ден), ама такъв е живота - кой за кво е учИл ! Полицаите в Катар са оманци, а работниците - индуси или пакистанци. Оманците карат едни чисто бели мотори БМВ и ежедневно млатят маймуните с едни дървени парки, и никой не смее да гъкне, имат право само да бягат...... Права ли ?! Ха ! :-)

    Коментиран от #11, #12

  • 6 Лимонад

    4 0 Отговор
    Да бяха спретнали на И.Д едно световно вместо война ...
  • 7 Преброяване на бесните язовци

    16 8 Отговор
    Мечтая си за момента когато ние християните ще изринем мюсюлманската паплач от Земята.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Крипли

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Мечти, мечти... Две трети от света вече е техен
  • 9 Тъмнозелен

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Бита карта си вече, касно е чадо.
    Свиквай и си трайййййй
  • 10 Rambaldievskievichus

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    А не допускаш ли, че и те си мечтаят същото, но за християните?
  • 11 Кръст

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Контрабандист":

    И аз бях там и те видях в басеина. Много ти беше гот! Ти плуваше в човешка кръв, а отзад стърчеше един рязан чорбаджийски тукмак.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.