Last news in Fakti

5 Септември, 2018 13:00 4 820 17

Тъпата държава, в която две кози са повече от един човек

  • държава-
  • обезщетение-
  • кози-
  • своге-
  • чума-
  • катастрофа

Добре, че беше тая държава, дето пре*ба пътищата и загубих близките си заради нея, но виж па как ми дадоха 375 лева

Тъпата държава, в която две кози са повече от един човек - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стойността на човешкия живот, ако се допитаме до философските учения, е безценна и вечна. Ако се допитаме обаче до държавата България, ще забележим, че в нейните бакалски тефтери фигурират интересни цифри, които стават още по-интересни през една съпоставка.

От 190 до 250 лева вървят обезщетенията за кози, овце и свине, поразени от чума това лято, като се сметнат и пропуснатите ползи от млеконадой.

А по 375 лева ще получат близките на починалите в адската катастрофа край Своге.

Това неминуемо довежда до определени изводи. Математически човешкият живот изглежда струва почти два пъти повече от козия, но чак за два пъти повече не стига. Тоест човешкият живот е като цяло малко по-ценен от овцо-кози-свинския. Следва един неоспорим логически извод: за две мъртви кози държавата дава повече отколкото за един починал човек.

В министерствата вероятно е мислено много по този въпрос. Някой е излязъл пред една бяла дъска с показалка, нарисувал е една коза и един човек, и е започнало голямо умуване. От една страна, справедливо е рекъл някой, човекът си е човек и определено заслужава повече. Всички са кимнали охотно - та нима е възможно да си стигнал чак до министерството и да не си наясно, че един човек струва повече от една коза? Не пасеш трева ти, знаеш ги тия работи.

Добре обаче, тогава друг чиновник е направил страхотна провокация: нарисувал втора коза до първата. Това предизвикало голямо объркване. Човекът си останал човек, обаче козите вече са две. Чиновниците присвили напрегнато очи, масажирайки слепоочията си, започнал да върви тежък умствен процес. Ако една коза си е просто коза, то две кози вече означават стопанство. С две кози може да изкараш и зиме и лете, а от тях при по-голям късмет четири ярета, от тях три заколваш за буркани, едно оставяш и догодина си вече с три кози и примерно седем ярета. Целият този прогрес въобще не може да се случи с човека - след 1 година той пак ще е един човек и отново ще гледа телевизия по цял ден.

Тази серия от аргументи напълно обезоръжила чиновниците и те одобрително заклатили глава - не, не, две кози са си две кози, а един човек си е един човек. Настъпило облекчение, блажени въздишки и чувство за свършена работа. Някой дори се обадил - абе трябваше ли въобще да го мислим като е очевидно, че две е повече от едно? Ей, вярно бе, брат, рекли му другите, само си изгубихме времето, къде е там един-едничък човек, къде са цели две кози, ясна е работата.

И верно, как точно решихте да дадете за всеки починал човек в катастрофата по 375 лева? Каква е тази прецизност с петичката накрая? Някой е предложил 350, друг 400, а вие демократично сте теглили чертата по средата? Един загрижен министър каза по телевизора, че това е "максималната сума, предвидена от закона". И гордо подчерта, че потърпевшите от трагедията нямало да бъдат принудени да чакат по гишетата, за да получат средствата, а щели да бъдат посетени по домовете. На ръка ще им ги дадат, опасна работа, звънят на звънеца, казват добър ден и директно им пускат в джобчето 375 лева. И хората грейват и ахват и си казват - добре, че беше тая държава, дето пре*ба пътищата и загубих близките си заради нея, но виж па как ми дадоха 375 лева, пък и човекът влезе възпитан, костюмиран и на крака ми ги донесе, даже чай не поиска. Иначе козите много сладко блееха.

Автор: Райко Байчев

Източник: "Актуално"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    38 6 Отговор
    Иначе, сте " компетентни" по отношение за Турция, Русия, САЩ и др. но собствената ви държава потъва бавно и славно, докато се правите на експерти за турската икономика..

    Коментиран от #3

  • 2 Николай

    35 15 Отговор
    Бягате от България братя, спасете се от беднотията и мизерията на майка България
  • 3 компетентния

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    И за собствената си държава сме компетентни, просто сме в момент когато политиците не ни чуват. Не се притеснявай ние малко по малко ще се оправим. Ти си гледай твоята кочинка.

    Коментиран от #4, #15

  • 4 999

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "компетентния":

    Че то вашите политици кога са ви чували, че сега да сте в такъв момент? Вижте какво направиха турците на площад Таксим, вижте румънците какво правят, вие българите сте жалък и мързелив народ, докато чакате чудото да падне от небето и България да се оправи, потиватр като Титаник
  • 5 Гост

    16 1 Отговор
    Откъде пък ги взехте вие тези 375,00 лв.?! Автобусът има застраховка "гражданска отговорност", съответно обезщетенията за нанесените щети ще се поемат от застрахователя му. Друг е въпросът, че това дело ще се точи с години, преди да се установи кой аджеба е отговорен за инцидента. Едва след това и при условие, че се докаже еднозначно вината на водача, застрахователят ще започне изплащане на обезщетенията. Това е абсолютна подигравка с хората, но такава е процедурата. В някои държави, обезщетунията се изплащат от застрахователя, а когато приключи делото и ако се установи, че отговорността е/и на друго лице /АПИ, община и т.н./, то застрахователят си иска парите /или съответният дял/ от него. Така е по-справедливо, но затова са нужни законодателни промени! Чудя се, дали цялата тази дандания /за лоша настилка, за неподходяща мантинела и т.н./ не е, за да се спестят едни пари на определен застраховател?!
  • 6 hh88

    16 10 Отговор
    Или авторът на статията е некомпетентен, или манипулира хората.
    Много е жалко и тъжно за загиналите, но в случая с катастрофата, всяко място в автобуса е застраховано и обезщетенията ще се изплатят от застрахователя.
    Тия 375 лв. се дават да се поемат първоначалните разходи и въобще не е длъжна държавата да ги дава на който и да е.
    Така е и при природни бедствия и др. Трябва да се научат хората да се застраховат и да не очакват "помощи" от данъците на другите.
  • 7 Джентълмен

    19 4 Отговор
    О Винету, о вожде наш
    Като слънцето денем и луната нощем
    Осветяваш душите наши несретни
    Сал ти бдиш като орел над нас клетите
    затуй за народната любов
    Биха ти завидели дори и съветите

    О миротворецо, о каратисте, о бодигарде, о пожарникарино, о министре, о европеецо, о псевдосоциалисте, о велики шахматисте,
    Аз зная, че с единствен и неповторим твой мъдър и премъдър ход, ще сложиш даже Тръмп във малкия си джоб.

    А някой казват, че носът ти дълъг бил
    И с народното доверие умело ти боравиш
    Че за рейтинга готов си бил
    На черното да кажеш бяло
    Че простолюдието с лекота манипулираш
    Говорейки на собственият му език

    Но кой интересува се от тяхната позиция
    И какво тук значи някаква си опозиция
    Ще загубят следващите избори, друг ще ги смени и толкоз
    Ако някой окаже се все пак корназ
    Ината му ще излекуваш, заслепявайки го с малко власт
    Така хем вълкът, ще се нахрани,
    Хем електората твой, ще се запази
    За да те следваме пастире наш
    докато бавничко умираме от глад
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bubbles

    24 4 Отговор
    И тук идва въпроса - Колко трябва да струва човешкия живот?
    Хайде да разгледаме фактите :

    Козата е животно което през целия си живот пасе, създава малки, отглежда ги и по една случайност ние пием от нейното мляко.
    Вреда за природата 0%.

    Човека : Алчно, злобно животно готово да затрие всичко и всички за шепа стотинки, основен замърсител на околната среда, основен виновник за изчезването на сума животински видове, унищожител на гори, води и всякакви природни богатства.
    Вреда за природата минимум 90%.

    Излиза че тия 375лв. са даже прекалено много.

    Всъщност факта че дори тая ужасяваща трагедия я обръщаме на бит пазар, че видиш ли КОЛКО ПАРИ щяли да получат близките на загиналите, показва колко покъртително ТЪПО същество е човека.
    Каква е разликата в това дали бащата на загиналите деца ще получи 300лв. или 300 000лв.?
    С втората сума дали ще може да си откупи децата от смъртта?
    Или ще иде до пазара да си купи нови деца?
    Не нали!?
    Е а тогава за какво ще са му тези пари?
    Да си накупи една камара неща които когато ги погледне все ще му напомнят че са от парите с които държавата е платила за смъртта на децата му?
    Не е ли това твърде жестоко?

    Кога хората ще разберат че не всичко на тоя свят е пари?
  • 10 Сашка

    13 0 Отговор
    И крадците от АПИ,отново нямат никаква вина????Божееее....
  • 11 osmiatorg

    4 0 Отговор
    Ставката каза само война да нема, а за секирата нищо не е споменавал :)
  • 12 Димов

    9 1 Отговор
    Рядко добре написана статия. Браво на автора! И благодаря!
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    До hh88 аз съм застрахован в ОЛИМПИК😀
  • 14 Исак

    3 8 Отговор
    Е няма угодия. За всичко са виновни управляващите и държавата. Когато една държава е държава на некадърници и мрънкала, то те сди я заслужават. Продължавайте да мрънкате и да отваряте уста като бременен хипопотам и чакайте някой да ви оправи. Бъдете сигурни, че ще се намери кой. Винаги. Е, дано поне веднъж да сте доволни. Погледнете се и поне веднъж си признайте, че сте смотаняци и сами сте си виновни.
  • 15 антрашпиц

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "компетентния":

    Брат миии....ти не си компетентен ами си балък.Тази държава никога няма да се оправи и скоро няма даже и да я има.
  • 16 Иии

    0 0 Отговор
    След повече от един месец Мантинелата си стои паднала и никой не благволи да я оправи!!!!!!!
  • 17 един българин

    0 0 Отговор
    Ми нормално, в министерството са го смятали на килограм живо тегло. Например, една коза тежи стедно 40 кг. Един човек средно 75-80 кг...... Сега кое не разбирате?