5 Септември, 2018 11:23 3 899 28

Узурпаторите на системата плюха в лицето на народа

  • референдум-
  • статукво-
  • власт-
  • валери симеонов-
  • субсидии

Статуквото плаши с хаос хората, които го хрантутят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След има-няма два месеца се навършват две години от едно събитие, отдавна закопано дълбоко от политическата система у нас. Референдумът за смяна на същата тази система. В него взеха участие 3,5 милиона избиратели, като 2,5 милиона от тях поискаха властта да се избира на мажоритарни избори в два тура, а субсидията на партиите да бъде намалена от 11 лв на 1 лв. 2,1 милиона пък настояха гласуването на избори и референдуми да стане задължително.

Няколко хиляди гласа не достигнаха, за да станат задължителни въпросните предложения, но внушителният брой гласували беше факт. Помните и внушенията, които се правеха по време на предизборната кампания за президентските избори, които се проведоха в един ден с референдума. Мажоритарните избори щели да дадат абсолютно мнозинство на една от партиите, сочеха се дори над 80%. Толкова ли е страшно това?! Да ги спечели тази партия, да си състави свое правителство и да си носи отговорността, без размиване в безумни коалиции с още по-безумно поведение.

По-добре ли е сега, когато ни плашат с хвърляне на страната в хаос, ако правителството подаде оставка? Не е ли пълен хаос управление, в което вицепремиер дава на прокуратурата министър от същия кабинет, коалиционните партнори не си говорят или се обиждат през медиите, а премиерът постоянно иска оставки на министри, които заместникът му в управляващата партията не позволява да бъдат подадени?! Триумф на нормалността и стабилността.

Следващата мантра беше по отношение на субсидията за партиите. Ако се намали на левче, клетите и беззащитни депутати веднага щели да бъдат корумпирани от коварни бизнесмени, за да им прокарват интересите в парламента. Дори цели парламентарни групи щели да бъдат пазарувани анблок. Нима това не е факт и при 11 лв субсидия на глас, втората най-скъпа субсидия в Европа след финландската? Ама нерде Харманли, нерде Хелзинки. Нима някой живее с илюзията, че депутатите не изпълняват поръчки и не са на хранилки извън сградата на жълтите павета.

Но да се върнем на субсидиите с цифри. За отрицателно време водещите партии се превърнаха в солидни трезори за народна пара. Трезори, ама и нещо повече. Към месец май т.г. ГЕРБ имат 17 милиона лева на депозит, спестили над 3 млн лв от субсидии само за 2017 г. Към същия период БСП държи на депозит 4 млн лв и разполага с 600 хиляди в брой. Дори бутиковата „Воля“ успява да спастри за лоши дни 1,2 млн лв. от народните 11 лв. Държат си ги хората на лихва и си пазят подопечните да не би да ги корумпира някой злодей.

С ръка на сърцето признаваме, че по въпроса за задължителното гласуване все пак се взеха мерки. Такива, че превърнаха окончателно темата във фарс. Първо обмисляха солидни глоби за негласувалите, а после решиха да дерегистрират от избирателните списъци автоматично тези, които не са гласували. С идеята, че ужасът, който съпътства всяко ходене до служба ЕСГРАОН, ще ги накара да отидат до урните, за да не влизат отново в административния пъкъл. Великолепие - системата ни плаши със себе си.

Фарс се получи и с машинното гласуване, за което се оказахме напълно неподготвени, а наскоро стана ясно, че трябва да платим 20 бона, само за да ни кажат колко ще струва ориентировъчно една машина, та да обявим търг с някаква цена. Уж и евентуално за другите избори.

Като сме подкарали цифрите, помните ли думите за референдума на настоящия вицепремиер и генератор на непрекъснати истерични скандали Валери Симеонов. Нямало как „някакъв чалгар“ да казва какво трябва и какво не трябва да се прави. Те били избрани от народа и те решавали. Виж ти.

Сухите цифри сочат, че 3,5 милиона избиратели са гласували на референдума, от които 72% за предложенията на инициативния комитет. Няколко месеца след референдума коалицията, в която участва Валери Симеонов получи 318 513 гласа. Никой не може да каже колко от тях са гласували персонално заради него или за партията му НФСБ. Така или иначе резултатът му е осем пъти по-нисък от този на „чалгарите“.

Както виждаме, това не попречи въпросите от референдума да бъдат заровени в задния двор на политическия дневен ред, а Симеонов да се пъчи гордо в парламента като водещ български политик. Узурпаторите на политическата власт нямат никакъв интерес от промяна на системата, дори при минимален риск за техния комфорт. Тя възпроизвежда постоянно властта им като добре смазана машина за понички. Останалото е пошло театро уж в името на „мила майчица България“, както я наричат хрантутниците на народа.

Отговорете си сами - оправдан риск ли е смяната на системата при бутафорията на която сме свидетели?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 избирател

    36 10 Отговор
    80 % за ГЕРБ??? И какво като "ще си носят отговорността"? Виждаме как я носят.
  • 2 ЦИК

    51 6 Отговор
    А нали се сещате,че в избирателните списъци има близо милион "фантоми",които се използват от ГЕРБ,за да "печели"избори...

    Коментиран от #24

  • 3 80 дебуки дебили

    27 6 Отговор
    Пълнете урната на мутромилиционерите от БКП-Гербаджийско -Обединеноидиотската камарила и се окуражавайте един друг че друг нема и че сте много. Простият Мат'риял.
  • 4 Прометей

    29 4 Отговор
    ПОРЕДЕН БЛЕСТЯЩ ТЕКСТ!ЧЕСТЕН...ИСКРЕН....БРУТАЛНО ВЕРЕН!!

    АПЛАУЗИ....

    Започвам да подозирам, че това не е случайно.....тъкмо се отчая и реша да не влизам НИКОГА в този сайт.....ясно е.....ЗАЩО и хоп.....СВЕТЛИНКА в тунела.........
  • 5 Ядеитн

    23 7 Отговор
    Къф народ?! Желе, стадо безпросветно! Страхливи, лениви и алчни. Аз да съм на власт - ша ва вкарам във една война, а после - глад, галд, дето и Босия не го е виждал - че да се поизчисти мършата!
  • 6 Прометей

    31 0 Отговор
    ““““..Публикувано във факти.бг: Отговорете си сами - оправдан риск ли е смяната на системата при бутафорията на която сме свидетели?..““““

    Само да допълня......това не е...“риск“........иде реч за нашето ФИЗИЧЕСКО оцеляване.......
    Моментът е........ИЛИ НИЕ..........ИЛИ.......ТЕ!?!?!

    Вече няма накъде!?!?

    .....ДА ГИ......ИЗМЕТЕЕЕЕМ......ЗАВИНАГИ......
  • 7 Народе

    12 22 Отговор
    Истинските узурпатори - Българската мафия - сделано от Россия, подизпълнител - Държавна сигурност. ГЭРБ, Путриотичен съюз и БСП = Сборная команда
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bahti

    11 0 Отговор
    ЗАКРИВАЙ!
  • 10 Bahti

    11 21 Отговор
    Ако алтернатива на тиквата и цецко е дългия чалгар си е още по голяма Пародия!
  • 11 Иван

    3 17 Отговор
    Г-н Ганев а вие продължавайте тук с бомбастични заглавия да опростачвате българина и после чакайте да има нещо добро.
    Вие участвате в това което се случва индиректно по този начин и да ми пишете сега такива статии, колкото и да е вярно това, полза няма вече. Не може хем да правиш пропаганда и да си съпричастен към опростачването и след това да искаш да си знаменосец на промяната....
  • 12 875

    25 2 Отговор
    Гласуването трябва да е електронно и са няма простотии от типа еди си кой от Горно Нанадолнище, кандидат от Куйтово Конаре. Всяко населено място трябва да си праща собствените представители. А иначе... Трябва бой на чиновниците в София. Всеки трети в този град е някакъв чиновник! - Е как искате да се промени системата? Чиновникът си мисли само за собствения Г*з
  • 13 ЦИК

    3 21 Отговор
    Позициите, които този референдум целеше да наложи бяха неадекватни и не това което трябва(ше) да се направи. Така че добре се получи, че не мина. Още по-малко пък е нужно на власт да идват тези, които стояха зад референдума. Да не говорим и за това, че много от гласувалите изобщо никакво понятие си нямаха за какво става дума, а гласуваха автоматично, просто защото и други го правят.

    Коментиран от #27

  • 14 на амбразурата

    24 1 Отговор
    Опа, май изригнаха подлогите да защитават системата. Иначе на въпроса мога да отговоря така: видяхме, че с тази система която възпроизвежда същите тези боклуци не става, нека пробваме с мажоритарни избори, пък да видим. По-зле едва ли можем да паднем. Нищо не можем да загубим от това.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Учински селянин

    7 17 Отговор
    Написаното в тази статия е лично виждане на даден журналист. Същата информация като факти може да бъде представена и по съвсем друг начин. Например това, че чалгара си е чалгар и че яхва една идея, не го прави по-малко чалгар и негативен човек. Що за селтак иска да стане и той храненик на народа? Не че част от другите не са по-диви селтаци и от него.
  • 18 osmiatorg

    3 1 Отговор
    Точно затова няма да има 'избори". Щом станат готови списъците, ще издам указ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 иво

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "AntoniettaTurner":

    Това е лъжа не влизайте в адреса,те точно това търсят.Всяко влизане им носи пари,понякога много пари!
  • 21 патриотъ

    10 2 Отговор
    Без кръв няма да пуснат кокала гербаджийте!Само еднолично управление и персонална отговорност може да нормализират нещата-президентско!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СссереМ

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЦИК":

    Аааа,друже обърка нулите,поне един милиард са фантомите,а шефката ти ( кака курни) каза че са около 6 милиарда фантоми......то бива надупване ама това вашето на нищо не мяза.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Янко партизанина

    3 1 Отговор
    Тоя Слави сигурно го гласят за министър-председател. Не може всеки ден да говорят за него и позициите му. Е явно може.
  • 27 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЦИК":

    Бих гласувал за Слави и само затова да измете сегашните боклуци - независимо от цвета и.
  • 28 Хасанчо

    0 1 Отговор
    Аз как ще им нарисувам един к.р ако е електронно гласуването. Щото на следващите избори каквито и да са те съм организирал партия Наш К.р и ще видите колко бюлетини ще има вътре .Горе- долу колкото на Слави. И кво ще ме изплашиш със задължителното гласуване. Нали фърлих . Хем пари ще взема този път от който е тъп да даде. Все аз ли ще съм такован с данъци и всичко друго. Да ги ----- Само от Слави няма да взема . За него ще е подарък.