ФАКТИ.БГ

От КТБ до завоя при Своге - катастрофа до катастрофа

Публикувана: 6 Септември, 2018 17:06
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2275
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В програмите си партиите обещават да ни построят рая, но когато се доберат до властта, отварят широко портите на ада. Вече повече от 10 години членуваме в Европейския съюз, а Бай Ганьо царува навсякъде. Живеем в 21-ви век, но по електронно правителство още сме в миналия век. Политици и чиновници се грижат за интересите на обществото и на обикновения гражданин, но само наужким, приоритетите им са съвсем други. Това се вижда всеки ден, но най-много личи, когато се стигне до кризисна ситуация. А кризите са неизбежни, когато контролните органи са заети да обслужват управляващите и техните фирмени обръчи и нехаят за обикновения, за малкия човек.

Катаклизмите КТБ и "Олимпик", Търговският регистър и фаталният път София - Своге по трагичен начин си приличат - във всеки от тези случаи държавата, която трябва да пази гражданите, не е на поста си.

Видяхме го болезнено ясно преди четири години, когато рухна КТБ, а

трите власти излъчваха обърканост и безпомощност

- като се започне от БНБ, проспала възхода на "пирамидата", и се стигне до яловите законотворци, глухонямата ДАНС и сляпата Темида, която работи със скоростта на охлюва. Фалитът разтресе държавата, защото завлече милиарди левове и хиляди граждани и фирми. Четири години по-късно отново се разигра подобен сюжет. Застрахователят "Олимпик" изпадна в несъстоятелност, стотици хиляди негови български клиенти изгубиха защитата на неговите застраховки "Гражданска отговорност", а органите, чиято работа е да се грижат за сигурността на гражданите, се оказаха тотално неподготвени да реагират на критичната ситуация.

Горе-долу по същото време изгърмя една от най-важните информационни система в държавата - Търговският регистър. Заговори се за саботаж, за кражба на данни, за фалшифициране и изпразване на фирмени досиета. Бизнесът на хиляди предприятия и предприемачи се оказа заложник на няколко гигабайта изгорели дискове. Отговорните институции начело с правосъдния министър Цецка Цачева изпаднаха в безпомощен блокаж - и така повече от две седмици. Което не попречи на разни политици и висши чиновници да се перчат на конференции по въпросите на киберсигурността. Шефката на Търговския регистър се раздели с поста, но съмненията за криминално ровене във фирмени файлове остават. Съдебно преследване, уличаване на виновните? Забравете!

Катастрофата край Своге, която погуби 17 души, сложи нов голям черен печат върху диагнозата на властта -

"безхаберие и безотговорност"

Оставките на трима министри няма как да покрият срама, че държавните органи от години не могат да гарантират качество на пътищата и нашата безопасност по тях. Отговорните органи и този път отричат да имат вина, признават само, че имали проблеми с комуникацията и координацията между различните нива на контрол. Тази безотговорност убива. Буквално.

Паралелите между КТБ и "Олимпик" са особено натрапчиви. Четири години след краха на КТБ в България отново има "ужилени" и пак се говори за финансова пирамида. Мащабите на злото в двата случая са различни, но действията и бездействията на държавата стряскащо си приличат. И при рухването на КТБ, и при фалита на кипърския застраховател "Олимпик" органите, на които плащаме прескъпо да надзирават финансовия пазар и да бдят за сигурността в държавата, се държат като паднали от Марс - нито знаели, нито можели да направят нещо, за да предотвратят белята. Повтарянето на катастрофичния сюжет разкрива, че

за 4 години нищо не се е променило

и надзорните институции са все така безпомощни.

Разследването в Кипър тепърва ще доказва дали застрахователят "Олимпик" е действал като пирамида. Но гледани от България, нещата изглеждат точно така. Компанията, чийто собственик Диего Гонсалес Алонсо има забрана да извършва финансови услуги в родната си Испания, е регистрирана в Люксембург, получава застрахователен лиценз в Кипър, а работи основно в България. Доста "офшорно", нали? С ниски цени "Олимпик" само за няколко години става четвъртият по големина у нас в сектора на "Гражданска отговорност". Също като КТБ, която се изкатери до четвърта по големина банка в България, предлагайки съмнително високи лихви по депозитите, а се оказа колос на глинени крака. И Диего Алонсо, и Цветан Василев са използвали едни и същи хватки - прехвърляне на активи между свързани фирми, използване на плетеници от офшорки в близки и далечни дестинации.

И при "Олимпик", и при КТБ има съмнителни сделки, довели до дупки в балансите им, загуби и банкрут. При банката на Цветан Василев ставаше дума за огромни кредити, отпускани на свързани фирми и лица, и с погасяване на стари заеми от КТБ с нови заеми от КТБ. Лицензът на "Олимпик" бе отнет от кипърския застрахователен надзор заради две съмнителни сделки за около 200 млн. евро, явно финансирани с парите на застрахованите. Става дума за доста екзотични инвестиции, довели до недостиг на капитал. Едната е придобиването на бразилската компания Оlympic Brasil Sequros Ltda за 150 млн. евро. Другият случай е с NYSB Dominicana, която застрахователят заменил срещу корпоративни облигации на своята компания майка Hispakol.

И в двата казуса - с КТБ и с "Олимпик", не стана ясно каква работа е свършила ДАНС, проучвала ли е финансовите машинации и следите на офшорните собственици. Виси въпросът дали спецслужбите са направили всичко възможно да предупредят регулаторите за рисковете, така че да не се стига до фалити и "ужилени".

Банковият надзор години наред си затваряше очите за нездравословното разрастване на КТБ, довело до издигането на малката "бутиковата" банка до в №4 в класацията на големите. А когато КТБ рухна, управата на БНБ начело с Иван Искров се оказа изненадана за лошото състояние на КТБ и неподготвена да защити многобройните клиенти на "четвъртата по големина". По подобен начин и Комисията за финансов надзор, призвана да следи

дали играчите на пазара не злоупотребяват

с парите на клиентите си, проспа драмата с "Олимпик".

КФН се опита да пробута оправданието, че компанията майка е кипърска и затова е подопечна заедно с българския си клон на кипърския надзор. Това е само донякъде вярно. Не може клонът на "Олимпик" да е четвърти по големина играч на българския пазар на застраховката "Гражданска отговорност" и КФН да нехае как се развива той и защитени ли са интересите на многохилядните му клиенти у нас. Както се разбра, още на 10 май нашите финансови комисари са били известени от колегите си в Никозия, че "Олимпик" е изпаднал в неплатежоспособност и остава без лиценз. Чак след четири месеца нищоправене на КФН клиентите на "Олимпик" в България научиха - и то защото медиите вдигнаха врява, - че застрахователят им ще бъде ликвидиран, а на 18 август застраховките им ще станат безполезен лист хартия. От размяната на словесни удари между председателката Карина Караиванова и Ралица Агайн се разбра, че трудно общували помежду си, а освен това имали разногласия и за комуникационната политика на комисията, затова жертвите на "Олимпик" не били уведомени навреме, че ще загубят застрахователната си защита. Звучи налудничаво, нали?

И в двата казуса като дежурно оправдание ни се сервираха

"несъвършенства" в законите

И в двата случая управляващите се напъват да внушават, че не може да командват независими регулатори - като БНБ и КФН. И централната банка, и КТБ, изправени пред критична ситуация, обясняват, че действат според правилата, т.е. нищо не зависи от тях. А в добри времена обясняват, че са безценни по важност институции, държат на своята независимост и затова трябва да получават огромни бюджети и респектиращи заплати.

За единствен виновник за казуса с "Олимпик" бе нарочена зам.-председателката на КФН Ралица Агайн. Началничката й Карина Караиванова се измъкна от отговорност. По подобен начин управителят на БНБ Иван Искров се измъкна и вместо да измие срама от КТБ с оставка, довърши мандата си. Цялото бреме на фалита се стовари върху подуправителя Цветан Гунев.

И отново като под индиго и за КТБ, и за "Олимпик" търсенето на виновници и на решения затъна в проверки, разследвания и работни групи. Проверката в КФН по случая с "Олимпик", назначена от главния прокурор, тепърва ще установява дали ръководството на КФН е проспала проблемите в "Олимпик" от безхаберие или умишлено.

Държавата, която уж трябва да е страж на интересите на данъкоплатците, дезертира по унизителен начин. А на всичкото отгоре "стражите" са най-високоплатените персони. Преди година надзорниците от КФН успяха да убедят парламента да им гласува охолни заплати от порядъка на 13 000-15 000 лв. по подобие на ръководството на централната банка, което по традиция е на Еверест по доходи.

Като стане поредният катаклизъм, политиците се юрват да ремонтират законите. А законите са си добри, проблемът е, че никой не ги уважава. Например не е законно път, претърпял основен ремонт, да бъде пуснат в експлоатация, преди да е бил одобрен от приемателна комисия и снабден с Акт 16 и разрешително за ползване. Не е законно, обаче точно това се е случило със злощастното шосе София - Своге. Случва се непрекъснато и с много други пътища, включително и магистрални. И няма сила, която да спре тази порочна практика.

Най-ужасното е, че провалите на контролните органи продължават.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пешо
1 Отговор
Виновни няма. Който не вярва да пита Цацаратурата.

Оценка:
-1 +28

55667
2 Отговор
От КТБ - ошушкана от кръга Анти-Борисов - ТВ7, Василев, Пеевски, БСП и ДПС - разбира се майсторска работа на бивши ДС-та - до Своге - където все пак има ремонтиран път( кой знае какво щеше да става ако и това нямаше)

Оценка:
-17 +7

3
Този коментар е премахнат от модератор
Илиян
4 Отговор
Катастрофата край Своге, която погуби 17 души, сложи нов голям черен печат върху диагнозата на властта - "безхаберие и безотговорност".
Оставките на трима министри няма как да покрият срама, че държавните органи от години не могат да гарантират качество на пътищата и нашата безопасност по тях.
Точно така е. Докога властимащите ще се измъкват от отговорност? Кога ще проумеем че нещата са сбъркани генерално, на най-високо ниво?

Оценка:
-2 +19

НАЙ КАТАСТРОФАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ
5 Отговор
ДоСЕГА .ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КВИ ГАДОСТИ СЕ СЛУЧИХА .

Оценка:
-1 +16

екзорсист
6 Отговор
" В програмите си партиите обещават да ни построят рая, но когато се доберат до властта, отварят широко портите на ада."
Аз откога разправям, че т.нар. "демокрация" - власт на народа, е само маска на демоНОкрацията. По делата им ще ги познаете, не по сладките приказки на политически, телефонни, имотни, застрахователни, тото... измамници

Оценка:
-0 +14

Анонимен
7 Отговор

До коментар #3 от "MyrtlePolk":


Г*й долен.

Оценка:
-0 +2

А БЕ
8 Отговор
ВСИЧКО ПО СЦЕНАРИЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ ! ЦАРЕ СА НА ФАЛИТИТЕ, КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЛЕДИ КВО СЕ СЛУЧВА ОТ 1989год.!

Оценка:
-6 +6

ТОЧКАТА
9 Отговор
Причината и вината е в чл.1 на КОНСТИТУЦИЯТА...ТАМ СЪВСЕМ ЯСНО Е КАЗАНО ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е подчинена НА ПАЗАРА и ,,демократичните институции,,,А сЪщо така и на СВОБОДНИЯТ ИНДИВИД!!!!!КОЙТО МОЖЕ ДА Я СЪДИ НА НЯКОЛКО МЕСТА.....

Оценка:
-3 +3

ХАРЛИК
10 Отговор
ЗАБРАВИХМЕ КОИ СМЕ, КАКВИ СМЕ В И КОЛКО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ!!! ДОКАРАХА ЕДИН НАРОД С 1300 Г ИСТОРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЙ-ЛОШОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ. ДЪРЖАВА КЖЯТО ПО ВСИЧКИ КРИТЕРИИ БЕШЕ ВЪВ ЧЕЛНИ ЧЕСТА , СЕГА Е НА ПОСЛЕДНО!!! УНИЩОЖЕНИЕТО Е ФАТАЛНО!!! КОЛКО ВРЕМЕ НИ Е НУЖНО ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ НИЩЕТАТА ДО КОЯТО НИ ДОКАРАХА ТЕЗИ КРАДЦИ ПРОДАЖНИ???? СТАНЕТЕ, СЪБУДЕНЕ СЕ И ПОМЕТЕТЕ ТАЗИ СГАН ПОСЕГНАЛА НА ЖИВОТА ВИ!! ТОВА Е ГЕНОЦИД И ТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТАТ ЗА ТОЛКОВА ПОГУБЕНИ СЕМЕЙСТВА!!! ЗА ИЗГУБЕНАТА ВЯРА И НАДЕЖДА!! ДРУГ НАЧИН НЯМА!!!!

Оценка:
-1 +6

Мартин
11 Отговор
А за аферата с КТБ дори и собственикът на пирамидата - Цветан Василев не е осъден!

Оценка:
-0 +6

Дезертьор Първа Степен
12 Отговор
Дезертира държавата за съжаление при всеки стон на народа да бъде защитен - така стана и при КТБ, и при "Олимпик", и при Своге...

Оценка:
-0 +5

Миро
13 Отговор
Само малко уточнение: КТБ и Олимпик са измамни схеми, втората бледнее пред мащабите на първата; търговски регистър гръмна заради неграмотно управление, а катастрофата в Своге е класически пример за липса на адекватен контрол на държавните поръчки.

Оценка:
-0 +5

Росен
14 Отговор
Да не забравяме, че Цветан Василев има да връща 4 милиарда на депозантите на КТБ.

Оценка:
-2 +2

патриотъ
15 Отговор
Няма място за коментари!Боко и сие трябва да си отидат,но не безнаказано!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димитър Делчев
Политикът от Реформаторския блок Димитър Делчев с прогноза за кабинета
Правителството е като кола с развити болтове, която ще катастрофира"

Още бисери