12 Септември, 2018 12:59 5 583 14

Азис и Цветана Манева - очаквано лоша комбинация

  • азис-
  • цветана манева-
  • клип-
  • музика
Азис и Цветана Манева - очаквано лоша комбинация - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев
Има умни и съобразителни хора, които разберат ли, че Азис и Цветана Манева имат общ клип, разсъдливо преценяват, че това е някакво голямо недоразумение и повече не се занимават с тоя проблем. Нас обаче ни влече да се прецакаме и да похарчим малко време, пък вие го изгледайте и се прецакайте също, защото не е хубаво само ние.

За какво всъщност става дума в "Позна ли ме"? (така е озаглавил Азис парчето и като цяло да, познахме те, то има си хас да не те познаем точно тебе). В началото през завеса бавно преминава тъмен и нежен силует и постепенно човек осъзнава, че ето, това е самата Цветана Манева. Но преди да почне шоуто нещо прещраква в мозъка и се сещаме за едни думи на самия Азис по повод българския театър, ето какво беше рекъл:

“Пред театрите висят млади хора - един върху друг, висят, седят, клечат. Постоянно въртят едни пластмасови бутилки алкохол, дърпат фасовете на другите хора, за да пушат. Тези, които пият лигите си от бутилките, стават един ден хора “арт”. И те ще ми говорят за изкуство! Знаеш ли на колко хора името на Теди Москов нищо не говори? Просто той се наби най-ярко в коментарите си срещу чалгата. И като видях снимките му в Интернет, си казах – този некъпан човек, ще ми коментира музиката!”

Едно не може да се отрече: в клипът на Азис безспорно има много изкъпани хора. Какво обаче да кажем за всичко останало? Мощната заявка с фигурата на Цветана Манева дори и да е създала настройка за определени високи честоти, самият Азис общо взето бързо потушава очакванията. Гръмват едни тромпети, човекът си изпада в онзи фалцет - народопсихология и всичко си протича както обикновено: опияняващо за едни и много, много досадно за други.

Текстът, видян от мнозина като библейско откровение, действително има прогрес в сравнение с "Напипай го", но то как да не прогресираш на този безрадостен фон? Накрая се появява отново самата Манева и казва няколко неща, свързани с това, че трябва да уважаваме и разбираме различните, наистина давайки всичко от себе си чрез интонации и емоция да раздвижи малко текста. Идеята на цялото нещо сякаш е следната: "Вижте, аз съм Азис, през мен манифестира всяко различие, вие ми казвахте, че съм гей, но сега видяхте, че съм стойностен човек, и покрай мен има и други, който са различни и стойностни и понеже песента май не убеждава много в това, за всеки случай накрая Цветана Манева ще каже нещо, че да съм сигурен".

Впечатлява ме ето това: че години наред Азис правеше скандал от това, че е гей, а сега години наред прави скандал от това, че не е гей. Това е донякъде гениално. Свалянето на табутата стигна крайна фаза и всички професионалисти по скандала сякаш си зададоха въпроса: а сега накъде? Какво повече да направим? Може ли да измислим въобще нещо след Кончита Вурст? Не може, наистина. Тогава някой е предложил: а какво ако станем пак нормални?

Например Азис да махне грима, токчетата, прашките и застане като хетеросексуален мъж, който просто пее. Това е супер скандално. И ново. Нещата стигнаха дотам, че в момента няма нищо по-авангардно от това да си хетеросексуален и да кажем с някаква черна тениска. Идват времена, в които полът ще се сменя два пъти - да станеш жена няма да е достатъчно, после ще трябва да се завърнеш като мъж, за да видиш дали не е било все пак по-интересно. Хубаво, добре.

Но нищо чудно покрай този шум да вземеш да не знаеш кой е Теди Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илиян

    20 18 Отговор
    Не обичам чалга и всичко свързано с тази "култура",но какво лошо има че Ц.Манева се е снимала в клип с Азис.Както се казва "всеки има право на лош вкус".......дразни ме обаче,че такива "Ентелектуалци" като автора се опитват да ми кажат какво да харевам и какво не! г-н Райко Байчев и КОЙ беше точно Теди Москов.....освен с оная боза "Улицата" аз с друго не го познавам....Азис може да най-долния джендър,но е в пъти по-голяма звезда от Москов....и моля спрете да ми давате наклон на х.. какво да харесвам,ям,слушам и тн.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Брат ми

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Илиян":

    Бегай за железо и бакърец.Не се напъвай излишно.А кой е Теди Москов?Отвори гугъл и ще разбереш.

    Коментиран от #4

  • 3 Jurgen Klopp

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Илиян":

    По-скоро май обичаш чалга.
  • 4 Илиян

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Брат ми":

    Знам кой е....незнам защо трябва да ми харесва това което прави.....а желЕзото,майка ти ме е изпреварила!

    Коментиран от #13

  • 5 опи;йкнм

    24 4 Отговор
    В това парче видях само, че Цеца Манева е проявила много, ама много лош вкус. Нерде-нерде с претенциите за високо изкуство се е набутала и тя шаро с групата във фалцетната чалга на Васко циганина, за който така и не разбрахме гей ли е всъщност или не е гей. Аз не виждам друга причина да го направи, освен че жената има нужда от пари...
  • 6 Цецо

    11 7 Отговор
    Жената е актриса, предложили са й работа, приела е... какво толкова?!? Всеки стил в музиката си има привърженици, а също и противници, не виждам какво има да се коментира?!? Ако песента накарала поне един човек да се изкефи, значи си е постигнала целта... всичко останало е празнословие...
  • 7 НАЙ СА КЕФЯ ЧИ ТОЯ КИРЛИВИЯ

    3 7 Отговор
    СА ОПИТА ДА ПРОБИЕ ПРИ УШАНКИТЕ НО СА ПРОВАЛИ БЕЗГЛАСНО ЩОТ ПРИ ОНИЯ ПОШЛОТО НЕ ВЪРВИ .
  • 8 Инкогнито

    11 9 Отговор
    Българино, `що не спреш да мразиш, завиждаш и клюкариш, клетнико?! Бездарен си, нали - празен и нещастен - и затова страдаш и получаваш няк`во облекчение като залееш с помия някой с талант. И к`во като е циганин, гей, скандален и е правил грешки?! Той има талант, и душа има и е човек, а ти какво си - критик, интелектуалец, морален съдия, съвест и т.н. И кой си ти, морален стожер, истукан завистлив, че да разрешаваш или не на проф. Цветана Манева какво да прави или не?! Ааа, разбрах, използваш случая да се изплюеш с омраза върху нещо стойностно и за да го обезцениш, и да те забележат, `щото иначе кой ще ти обърне внимание?! `Що не се пъхнеш обратно в дупката си?! И, между другото, Азис е много по-достоен българин от теб!
  • 9 Александър

    5 3 Отговор
    Щом си инкогнито, значи си невзрачен човечец като другите!
  • 10 Аххх ЗТВ гола воода сте вече

    3 2 Отговор
    Горката, кво ли не е играла, помня в :ЧЕРНИТЕ АНГЕЛИ. Трепаха свободно хората, беше терористка ( шумкарка) .
    И ся , за малко погледнах и прескочих и смених канала.
    Бош лаф, умря му шоуто на дългия и кани уж световни звезди.
    Нямам нищо проотив към никого , но да беше развил нещо на политическа или икономическа тема тъй като е бъдещ кандидат за голяма клечка.
    Все повече предлага безвкусица и скука и е изчерпан тотално.
    Уж шоу но без шоу , пълна скука. Пошлостта завзе и навлезе на всякъде, и без това скучния и мизерния бивот на хората.
    Това ЗТВ умря като чели

    Коментиран от #11

  • 11 табсо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аххх ЗТВ гола воода сте вече":

    А бе,ти верно си гола вода..Ц.Манева никога не е играла в,,Черните ангели,,там играе Виолета Гиндева,и не трепеха хора,а шваби.Гледай Цветана Манева във филм на И.черкелов-,,Търкалящи Се Камъни,,заедно с Ролинг Стоунс.

    Коментиран от #12

  • 12 Ха хаха. Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "табсо":

    Как не? Ся че играе кючек с батко Езис.
    Бе добре си живеееха при бай ти тошко, бяха галенижите на партията.
    Привилегийи , апартименти , пари , бонуси ихууууууу .
    Ами сега ? Сега ?
  • 13 Доко

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Илиян":

    Абе паляци и измислени ентелектуалци, влезнете в ютуб и вижте Азис колко милиона го гледат и слушат.Къде е той а къде сте вие, нещасници...

    Коментиран от #14

  • 14 Rauchmann

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Доко":

    Критерий за какво е това колко стотици хиляди или милиона посещения има даден канал в Youtube? Какво стойностно като съдържание предлагат първите 10 (или дори 100) по посещаемост? Ами нищо, т.е. все неща, които правят мозъците още по-плоски и след ден биват забравени.