ФАКТИ.БГ

„Децата на партията” – амбициозни, послушни и заменими

Публикувана: 21 Септември, 2018 19:31
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3011
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Септември 2014 г. , месец преди предсрочните избори, предизвикани от рухването на кабинета „Орешарски”. Младежката организация на ГЕРБ провежда своя 7-и „летен университет” край морето, съвместно с партийното ръководство. Насъбралите се комсомолци притихват в очакване да чуят наставленията на Бойко Борисов. Бъдещият премиер тъкмо започва да говори, когато съзира пред себе си микрофон на „Алфа” – партийната телевизия на „Атака”, и безцеремонно го отмества далеч встрани. „Не са ми най-приятните поради това, че една година и два месеца благодарение на тяхната партия тази пагубна тройна коалиция БСП - ДПС - "Атака” ни доведоха до тука ... “Златният пръст” една година крепи това управление”, обяснява раздразнено Борисов, съпроводен от подхилванията на своята млада, възхитена публика.

Днес лидерът на ГЕРБ управлява страната съвместно с вожда на „Атака” Волен Сидеров. „Златният пръст” продължава да служи достатъчно добре, като натиска бутона за гласуване в пленарната зала, когато и както трябва. Нещо повече, атакистът е може би най-ревностният защитник на Борисов пред обществеността и другите коалиционни партньори. А премиерът си мълчи, дори когато Сидеров се опитва да го скара с най-близкото му обкръжение. Въобще обратът е направо главозамайващ.

Затова не е никак чудно, че иначе словоохотливият водач на ГЕРБ въобще не засегна подобни теми, когато събра този септември партийната младеж на поредния, 11-и „летен университет”. Не че някой посмя да го попита. Подобни тънки и деликатни политически моменти никога не са били предмет на дискусия дори на големите конгреси на ГЕРБ, камо ли сред нейния комсомол. Да се говори против опозиционната БСП – това може и трябва. Да се раздират от критики предишните управления, на практика е задължително. Да се поставят под съмнение нечистите политически маньоври на партийния водач, които очевидно са

подчинени единствено на принципа на моментната изгода

- това си е чисто кариерно самоубийство в политическа сила, в която един човек има абсолютната власт на фюрер.

А ГЕРБ е достатъчно щедра към своите кадри, за да бъдат наясно амбициозните млади партийци, че мълчанието и послушанието се отплащат, при това твърде добре. Нека само да хвърлим един поглед към изумителната биография на Георг Георгиев, който оглавява партийния комсомол през последните 4 години. Кариерата му започва още от студентската скамейка – първо като асистент на евродепутати от ГЕРБ, а после стига до високи постове в студентската организация на Европейската народна партия. През 2014 г. става депутат в 43-тото Народно събрание, където парламентарните репортери го запомниха с яростните му битки срещу комунизма (за който не знае нищо, по простата причина че е роден през 1991 г.). Активната му политико-идеологическа деятелност обаче бързо се отплати – първо го издигнаха за шеф на Младежи ГЕРБ, а през 2017 г. го възнаградиха с пост в изпълнителната власт - зам.-министър на външните работи, при това с важни ресори като Америка и Азия. Накратко казано, Георгиев не изкачи бързо кариерната стълбица, той светкавично беше пренесен на няколко ръце до върха й.

Нека да обърнем внимание и на регионалния министър в оставка Николай Нанков - така скъп на партията, че се стигна до спекулации за вътрешен бунт срещу решението на Борисов да изхвърли него и още двама министри от кабинета заради катастрофата край Своге.

Навремето Нанков постави неподобрен и досега кариерен рекорд

- стана най-младият областен управител в страната - на 26 години, на Ловеч. Дотогавашният му професионален опит е в класическата за герберските кадри размита сфера „разработване и управление на европейски проекти”. От ловешката областна управа беше катапултиран на зам.-министерски пост в регионалното министерство (2011 - 2013 г.), после беше депутат от ГЕРБ, а след това отново зам.-министър. Кулминацията (досега) на това стремглаво издигане настана, когато Лиляна Павлова се захвана с европредседателството, а Нанков пое от нея регионалното ведомство. Управляваше го със самочувствие, ако не с компетентност, докато Борисов не му отсече главата, за да я покаже на възмутената общественост, която искаше виновник за Своге. Можем да сме сигурни обаче, че скоро ще му я пришие обратно и Нанков ще възкръсне политически – повсеместните ласкателства по адрес на министъра от страна на партията и нейните съюзници са индикатор точно в тази посока.

Кариерното израстване на Георгиев и Нанков обаче е бавно като охлюв в сравнение с другия „светъл пример” на герберския комсомол – Мария Габриел, която се придвижи нагоре направо със скоростта на светлината. Биографията й всъщност започва направо от върха - през 2009 г., когато е едва 30-годишна, е избрана за евродепутат и продължи да работи като такъв до 2017 г., когато стана еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество. Ако спрете някого случайно на улицата и го запитате за Габриел, човекът вероятно би се присетил, че тя представлява България на най-високо ниво в Брюксел. Но здраво ще се затрудни, ако поискате да посочи нещо друго, с което я е запомнил.

Всъщност, забележителното в нея, а и в двамата й съпартийци, е феноменалната скорост, с която на ранна възраст достигнаха върховете на политиката. Човек няма как да не направи паралел с екслидера на БСП Сергей Станишев, на когото Бойко Борисов някога постоянно се подиграваше, че няма и един ден трудов стаж извън партийната централа на „Позитано” 20.

На кого обаче му трябва да се труди, ако си има партия кърмилница?

И това е очевиден факт за младите партийци, които ежегодно се събират на „летния университет” на Черноморието. Знаят също, че ако бъдат послушни, пригласят на ръководството и не проявяват критично и самостоятелно мислене, шансовете им да повторят кариерния скок на споменатите късметлии нарастват главоломно. По същата причина си мълчат, ако внезапно, по една или друга причина, отпаднат от основния състав на отбора. Просто са наясно, че резервната скамейка на ГЕРБ е къса и ако не вдигат шум и не се правят на интересни, слънцето отново може да огрее тяхната улица. Затова по правило онези, които си тръгват от партията със скандал, за да си търсят мястото другаде, са зрели хора с опит в политиката, различен от ГЕРБ, или със свой бизнес, което ги прави по-самостоятелни и по-дръзки.

„Децата на партията”, както умилително ги нарича Борисов, обаче не познават нищо друго освен нея и несменяемия й водач. И не търсят друго, след като вече близо 10 години ГЕРБ, с едно краткотрайно прекъсване, владее държавата. Преди 10 ноември казваха така - ако искаш да бъдеш някой, трябва да си член на партията (онази, която я изписваха с главно П). Е, днес има и други възможности, но сериозните постове в държавното управление все така остават запазени за избраниците на партията. „Децата” са пределно наясно с това. Както и познават изискванията към тях - да бъдат послушни; да стискат очи и да запушват уши, когато е необходимо; да раззинват уста, когато трябва да пеят „Цъфнал ГЕРБ”; да повтарят до прегракване спуснатите им от партията интерпретации на обществените събития и процеси; и да бъдат безмилостни към опониращото мнение. И винаги да са наясно, че са напълно заменими, което означава да не се бунтуват, когато босът прецени, че му носят повече вреда, отколкото полза.

Такова е новото поколение политически лидери на България – произведено от ГЕРБ. Това са хората, които ще осигурят розово бъдеще на фалшивата родна демокрация, в която младежкият дух, на когото разчитаме да донесе промяна, е обязден от управляващата групировка. „Децата на партията”, които Борисов отглежда близо 10 години, са изгубени за България.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ВЕЧНА ДРУЖБА
1 Отговор
Одгледани в саксия и са били с партийна протекция без капацитет но в разкош.
Кво можем да очакваме от някой ашлак който няма нормален жизнен опит ?

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +43

2
Този коментар е премахнат от модератор
Мдааа
3 Отговор
Много е жалко!!! Това са бъдещи политици на които не може да се разчита за нищо. Те са научени да изпълняват заповеди на големите господари и да мислят само за своето оцеляване. Истинските политици никога не биха станали част от сегашните партии. Само глупавите, продажните и асоциалните се бутат да са част от днешните партии, защото знаят, че това им е единствения шанс да оцелеят при тази конкуренция на знания и умения. Така едни хора с нисък интелект и с близане на гъзове си уреждат живота. В политиката трябва да има лимит от 4-8 години и никога повече да нямаш право да заемаш постове в държавни или неправителствени политически организации, освен най-обикновенни административни. Само така ще се избавим от некадърници работещи цял живот на държавна хранилка и създаващи ОПГ. Само така ще научат чиновници и политици какво е да се работи на реалния пазар и ще разберат поне малко болката на другите. Също така ще се отървем от бандити влезли в политиката за да правят големи удари. А партия ГРОБ си е партия на немските фашисти и просто са сложили простовати хора начело, които да манипулират с невежеството им и криминалните им деяния. За жалост обществото е масово зло, щом си мълчи. Явно по-голяма част от народа иска да е на мястото на бандитите и заради това не се бунтува, както младежите на ГРОБ, очаквайки един ден слънцето да угрее на тяхната улица и те да станат част от мафията. Партия ГРОБ има реалния шанс да се превърне като партията на Путин, затова Атака

Оценка:
-1 +33

А БЕ
4 Отговор
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОМИЯРИ, ПУКАТЕ СЕ ОТ ЗЛОБА , ЧЕ ЛЮБИМИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИ МАФИОТИ НЕМОГАТ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ВЛАСТТА , ПРОБВАХТЕ КВО ЛИ НЕ ЗА ДА СЕ ПРЕБРОИ ТЕ НО ЕДВАМ 0,5% ВИ ОСТАНА ОЛИГОФРЕНСКАТА ПОДКРЕПА !

Коментиран от #10


Оценка:
-42 +3

Ефтини сензации
5 Отговор
Комунистическото простолюдие си заработи хонорара с величествен пасквил. Сега сигурно го прочитат и препрочитат примлясквайки злобно с течащите им лиги, а почесвайки си непраните от миналия девети септември кюлоти вече замислят следващия очернящ пасквил....
Простолюдие... Даже и презрение не заслужавате, толкова сте жалки. 😆🤠
А радун кога ще го пуснете да поплюе малко? Неговото плюене беше една идея по възвишено от на редовото комунистическо простолюдие, описало себеси и сменило имената.. .

Оценка:
-28 +6

6
Този коментар е премахнат от модератор
Косьо
7 Отговор
В голяма степен има сходство с партията преди десети ноември(БКП) и партията на Боко. Но ако има демократично мислещи хора послушните комсомолци ще отпаднат от играта, все пак живеем в демократична държава. Второ ако живееш и работиш в непрекъснато слагачество и послушание няма как да станеш лидер и не можеш да оглавиш никаква партия.

Оценка:
-0 +22

Голям прос
8 Отговор

До коментар #1 от "ВЕЧНА ДРУЖБА":


Калинка и Калинчо. Нарочно ги слагат на места от които нищо не разбират, за да може да се манипулират лесно.

Оценка:
-2 +23

месара
9 Отговор
статия на бкп!

Оценка:
-15 +4

ДА БЕ
10 Отговор

До коментар #4 от "А БЕ":


Кой не скача, е "червен". Знайм. Ама айде и нещо друго да измислиш, че бактън от тъпотии, нечовешки.

Оценка:
-1 +10

Комсомолци
11 Отговор
В момента ни управляват най-гадните от едновремешните комсомолци. Да не би Борисов, Цветанов, Цецка, Бъчварова и т.н. да не са би от най-отвратителните комсомолци едно време. А такива си отглеждат себеподобни.

Оценка:
-1 +13

Morgoth
12 Отговор
91-ва бил роден и затова не можел да знае за комунизма, че да бъде антикомунист. Абе вие под турско живяли ли сте? Не, нали? Смятате ли че това е причина да не можете да кажете, че турското робство е лошо?

Коментиран от #13


Оценка:
-8 +1

ОлигУфрен
13 Отговор

До коментар #12 от "Morgoth":


В самия израз "Турско робство", втората дума е достатъчно красноречива! Когато някой напише, като дядо Вазов, "Под игото" и за комунизЪма, тогава може да се правиш на отворен! Засега примера ти е неуместен!

Оценка:
-0 +5

патриотъ
14 Отговор
Какво искате от възпитаник на бай Тошо?!Добре си е научил урока и добре го претворява в живота!Това са същите,които ни управляваха до

Оценка:
-0 +5

патриотъ
15 Отговор
1944 година,от тогава до 1989 гадина и в периода на така наречената демокрация.Само си сменят цвета и имената.Бяха царисти,земеделци,комунисти,демократи,но са си все същите народни изедници!

Оценка:
-0 +8

кифладжиев
16 Отговор
Ну БОЙКО Ну погоди

Оценка:
-0 +2

Пурко
17 Отговор
Вижте кметовете! Пълно е с кравари, овчари, кръчмари и т.н. Платиха им изборите и сега се мислят за велики.

Оценка:
-0 +5

ПЕШО
18 Отговор
И кого ще управляват тези вождове като индианците са на изчезване.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов разкрива своите впечатления от Давос.
На всеки баир има по 10 лифта"

Още бисери
ТОП 5