13 Октомври, 2018 14:07 1 656 2

Ако сега в Германия имаше избори

  • германия-
  • избори-
  • меркел
Ако сега в Германия имаше избори - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако сега германците трябваше да гласуват на избори за нов парламент, резултатите за управляващитe партии щяха да бъдат катастрофални. Ето какви са политическите нагласи сред германците:
Тези дни германците са затаили дъх в очакване на изборите в Бавария. Едва ли има други местни избори в страната, които да оказват по-голямо влияние върху политиката на федерално ниво и върху управляващата широка коалиция от консерватори и социалдемократи, която напоследък става все по-непопулярна. На изборите, които ще се проведат в неделя (14.10.), се очаква Християнсоциалният съюз (ХСС) - баварската посестрима на партията на Ангела Меркел (ХДС), да получи най-ниския резултат в историята си. Срив се очаква и при социалдемократите. Затова пък Зелените набират сили и стават по-популярни.
Зелените - втора сила

От актуалното допитване "Дойчландтренд", проведено от социологическия институт Infratest-dimap по поръчка на германската обществено-правна телевизия ARD, става ясно, че ако в Германия тази неделя се провеждаха парламентарни избори, сегашната управляваща коалиция не би постигнала мнозинство. В проучването са участвали 1500 души от цялата страна, то е проведено в началото на тази седмица.

Резултатите от допитването са катастрофални за консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите от ГСДП: ако парламентарните избори в Германия бяха тази неделя, те биха събрали съответно 26% и 15%. Както за едните, така и за другите това би означавало 3% загуба на гласове в сравнение с нагласите от началото на септември 2018.

Същевременно десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ) биха получили 16%. Най-голям скок правят Зелените, които се засилват с три процента - те биха спечелили 17 на сто от гласовете на германските избиратели и така биха станали втора политическа сила на федерално ниво - директно след ХДС/ХСС.

56%: "Меркел е виновна"

На въпроса "Кой е виновен за лошото представяне на правителството?" повече от половината анкетирани са дали следния отговор: канцлерката Ангела Меркел (56 процента). Това е донякъде изненадващо - все пак медиите сочеха лидера на ХСС Хорст Зеехофер като основен виновник за конфликтите в правителството. В допитването на ARD обаче едва 31% от участниците смятат, че Зеехофер е виновен за лошото представяне на кабинета. И само 2% са на мнение, че социалдемократите са отговорни за неуспехите на управляващите.

Германците са сравнително доволни от начина, по който правителството се справя с престъпността: половината от участниците изразяват одобрение по този въпрос. 31% смятат, че управляващите имат добра миграционна политика. Само 23% са на мнение, че правителството се справя добре с темата "околната среда" и едва 16% одобряват "жилищната политика".

Актуалното допитване за политическите нагласи сред германците потвърждава тенденциите от предишни проучвания: като цяло настроенията сред населението са значително по-лоши от личното положение, в което се намира отделният човек. Мнозинството избиратели (53%) критикува остро правителството, но цели 77% оценяват икономическата ситуация в Германия като добра или дори много добра.

Накратко: Германия е дълбоко неуверена в самата себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dido

    1 0 Отговор
    и каква е връзката на статията с снимката, на която се вижда италиански полицай?

    Коментиран от #2

  • 2 ЗайоБайо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Dido":

    жената май кара vw.....