28 Октомври, 2018 06:30 4 574 26

Докога ще се повишават цените на горивата?

  • валентин кънев-
  • цени-
  • горива

Според Валентин Кънев има тенденции за понижаване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на горивата се повишават заради повишаването на цените на петрола на световните пазари. През последните няколко дни цените на нефта всъщност не се повишават, а се държат на едно място. От тук нататък може да се каже, че цените в бензиностанциите ще паднат.

Това заяви Валентин Кънев - експерт от Балканската петролна асоциация, в интервю за Факти. Той коментира причините за повишаването на горивата през последните седмици. Според Кънев е важно да се следят цените на петрола.

На какво се дължи повишаването на цените на горивата? Докога ще продължава?

Цените на горивата се повишават заради повишаването на цените на петрола на световните пазари. Това е основната причина за скока на цените.

В момента цената на нефта пада. От началото на октомври тя пада. За някои сортове тя е паднала с около $ 10. Не е ясно дали това ще продължи. Това се отразява върху възходящия тренд на цените на горивата. През последните няколко дни цените всъщност не се повишават, а се държат на едно място. От тук нататък може да се каже, че цените в бензиностанциите ще паднат. Трябва да се има в предвид спадът от близо половин месец. По-възможно е цените да падат.

След като влязат в сила санкциите срещу Иран е възможно цените на нефта да се повишават. В същото време вече са започнали да се пренареждат доставките. Вероятно самата дата няма да е толкова важна. Тогава нещата вече ще са започнали да се случват като говорим за съкращаването. Не е толкова лесно да се прогнозира.

От друга страна световните прогнози за икономическия растеж не са много положителни. Прогнозира се не толкова бърз растеж. Това може да действа в обратна посока. Не е много сигурно, че цените на нефта ще се повишават, както и на горивата. Ако тази тенденция в цените на нефта се задържи, горивата ще паднат. Цените на нефта настина се повишават, но през последните седмици се понижават. Ситуацията не е много сигурна.

Преобладава мнението, че цените ще се качват. Все пак цените на нефта през последните две седмици паднаха.

Някои коментират, че се чака как ще се развият събитията със Саудитска Арабия и убийството на Джамал Хашоги. Струва ми се, че тенденцията не е много добра като се добави и Венецуела. Там имат проблеми и добивът пада. Нещата в Либия също не са много сигурни.

Все пак през последните няколко седмици цените падат. Това трябва да се спомене.

Можем ли да очакваме ново повишаване, ако се вземе решение за санкции срещу Саудитска Арабия?

Това е по-сложна ситуация. Вероятно, да. Мисля обаче, че няма да се стигне до там.

Как се отразява повишаването на цените на горивата на икономиката? Как го приема българският бизнес?

По принцип това води до инфлация и повишаване на цените. Понижава се конкурентноспособността. Конкурентноспособността обаче засяга и други страни. Това по принцип води до инфлация.

Това се отразява върху разходите на компаниите. Те трябва да предприемат мерки, с които да се съобразят с тази ситуация.

Това е нещо, което касае не само България, но и всички страни. Ние сме наравно по отношение на конкурентноспособност, но не сме наравно по отношение на доходи с останалите страни от ЕС. Това ще се отрази повече на бюджетите на нашите семейства в сравнение с бюджетите на семействата от страните с по-висок стандарт. Това обаче е ясно. Няма какво да се коментира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колю

    64 1 Отговор
    За Бога братя , не зареждайте. Те имат пари за да живеят ,но всеки ден непродаденото гориво ги дърпа на долу. В това време тече и договорът им за доставка и ако го нарушат... Или държавата ще си намали 50% печалба от всеки литър или ще се намали печалбата за бензанджиите. Този скок направо вдигна винетната такса на 200 лв. Таковат на по всички параграфи. 6 месеца след изборите Герб бутнаха аванта и всичко изглеждаше добре . Сега се хванахме за палците за останалите 3 год и половина. А още колко има ? Данъци,глоби, наредби ,цени на всичко нагоре ,наливане на едни избиратели и другите да мрат. Разделяне по класов признак на бедни и богати при това все по-чувствително с цели райони на страната. Обезселяване защото хората бягат от кметско богаташки феодализъм към големия град или вън от страната. Най-във всичко отрицателно водещо до размисъл дали не сме мазохисти.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИВАН

    14 6 Отговор
    Все ще намеря две капки масло, да смажа веригата на колелото, а всъщност може и пеша - не ми трябва кола
  • 4 соросоидни кърлежи

    37 2 Отговор
    Би трябвало при нас сега бензина 1.20-1.30 за литър, според заплатите, но уви, като имаме в предвид как ни управляват и кой,нищо чудно бензина може да стигне и 4лв.
  • 5 1944

    16 11 Отговор
    цените са високи, защото еничарина златев от боклукойл е получил такъв ферман от високата порта в масковското блато.
  • 6 guest

    13 1 Отговор
    ..."В момента цената на нефта пада. От началото на октомври тя пада. За някои сортове тя е паднала с около $ 10. Не е ясно дали това ще продължи. Това се отразява върху възходящия тренд на цените на горивата"...
  • 7 Тоз

    8 3 Отговор
    Вие май за плана Ран- ът не сте чували...
  • 8 Киро Келеша

    4 17 Отговор
    А ве който нема пари няма кара............тукмо ще останем на пътя само тея дето сме с Мергели и Бенвета.......

    Коментиран от #17

  • 9 004

    10 1 Отговор
    Никакви протести ( макар че времето не е лошо, топличко, има и малко слънце)! Караме докато пресушим резервоарите и след това 2 седмици не зареждаме личните автомобили. Ако не помогне, един месец не зареждаме. Може пък тогава световните котировки да паднат?!
  • 10 Илиев

    4 0 Отговор
    Боже мой колко е тъп този идиот. В България цените зависи от Сони трак, който е месечна котировка и Средиземномирският плаж. Другото е дрън дрън. Какво се случва в момента... Чакаме да излезе новия Сонотрак а средиземноморски леко пада. Но тук против о на всяка логика ние вървим нагоре
  • 11 Борис

    16 0 Отговор
    Цените растели заради повишаването на петрола дотук добре . Немога да разбера само ,защо когато петрола падна наполовина (около 47 долара) цената на горивата паднаха само с около 10 ст. ?
  • 12 Borislav Popov

    24 0 Отговор
    Средата на 2008 година - при около 147 долара за барел международна котировка на петрола, в България цените на най-продаваното гориво - дизела, стигнаха 2.60 лв. за литър.......................................................При цена на петрола 75 долара от 24 . 10 - цена на дизела 2,44 !!!! При почти два пъти по ниска цена на петрола и приблизително близки цени на долара - горивата с около 15 стотинки разлика !!!!!

    Коментиран от #16

  • 13 хахаха

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цените на нефта настина се повишават, но през последните седмици се понижават. Ситуацията не е много сигурна.

    Днес може да вали, ама може и да не вали:) Я моем да копам, ама мое и да не копам:)
  • 14 Боц

    5 1 Отговор
    Значи ся като има вероятност протеста да придобие мащаби, цената започна да се колебае!?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЯНИ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Точно така е...евала бате...
  • 17 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Киро Келеша":

    демек, 80% бразилска раса
  • 18 уср

    3 5 Отговор
    И после руснаците искат да сме ги обичали! Да живее българо-съветската дружба-(дране на кожи)

    Коментиран от #24

  • 19 офе

    4 1 Отговор
    Прокуратурата в Румъния разследва за пране на пари и укриване на данъци от страна на румънската рафинерия на „Лукойл“ - Petrotel, от 2014 г. Съмненията на прокурорите бяха, че по тези дела компанията е ощетила бюджета на Румъния с 230 млн. евро...През септември 2017 г. румънските медии съобщиха и за дело за укриване на данъци за 9 млн. леи (1,9 млн. евро) срещу румънското звено на „Лукойл“. В схемата, коментирана от румънската специализирана прокуратура, е замесено и името на България.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да бъдем реалисти

    5 5 Отговор
    Цената на петрола е международна и не винете нито руснаците или който и да е друг. Никой няма вече да ни продава петрол на по-ниски цени от международните. Това е един от най-регулираните пазари и каквито и протести да има нищо не може да го промени. Единствено с акциза би могло да се направи нещо ако изобщо ЕС ни го позволи и по този начин да се намали цената, но той е едно от основните пера за приходи на държавата. Цената на горивата са като във всички останали страни на света в които няма находища на нефт, но заплатите ни са доста по-ниски. Има неща които се решават с протести, но има и неща които не зависят от България.
  • 22 onq s konq

    2 3 Отговор
    Никой,ама НИКОЙ ОСВЕН МЕН няма да ви каже ,че ПРИ ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ПАДАТ ЦЕНИТЕ НА КОЛИТЕ "ВТОРА РЪКА".Закономерно и логично!
  • 23 Дедо1

    1 0 Отговор
    САМО ОЩЕ 4 ДЕНТА И ВЛИЗА ЗЕЛЕНАТА ЗОНА И МНОГО ИЗМИСЛЕНИ ГЪЗАРИ ,КЕ ОТПАДНАТ
  • 24 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "уср":

    Ходи надраскаи съветските паметници да видиш нафтата 5 пари
  • 25 jforfk

    1 1 Отговор
    Г-н Стойчев, докога ще вярвате на приказки и на лъжливи основания на псевдо икономисти и политици?! За Вас направих една проста справка. И ето какво видях.

    2008 година м. 10 цени на бензин 2.45 лв/л; дизел - 2.60 лв/л; цена барел суров петрол 147 долара; курс лев - долар 1.4 - 1.5 лв/долар

    2018 год, днес цени бензин 2.38 лв/л; дизел - 2.42 лв/л; цена барел суров петрол 83.5 долара; курс лев - долар 1.72 лв/долар

    Та нещо съвсем не ми излиза аритметиката ... прицена на барел петрол 1.7 ПЪТИ по-висока разликата в цената на бензина е 1.03 ПЪТИ по-висока. Цена на барел в лв 2008 - 213 лв, сега 143 лв разлика 1.5 ПЪТИ. Демек лъжат Ви г-н Стойчев, Лъжат Вииии!!!
  • 26 ДОКО

    0 2 Отговор
    ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ЩЕ СЕ ПОВИШАВАТ ДОКАТО ТИ БЪЛГАРИНО ЗАГУБИШ ТВОЯТА ЕРЕКЦИЯ..ТОВА Е ЦЕЛТА НА ПАРТИЯ ГЕРБ..ГОЛЕМИ КОЛИ ГОЛЕМО МОТОРИ А ДА ТЕ ВИДИМ СЕГА ..ПЛАЩАЙ ПЛАЩАЙ И ПАК И ПАК..ДОКАТО ТИ ДОЙДЕ АКЪЛУ НА ТОЧНОТО МЕСТО..