Last news in Fakti

28 Октомври, 2018 14:45 6 348 21

Жертва на домашно насилие: Повече жени трябва да излязат с лицата си

  • домашно насилие-
  • диана николова-
  • модел

Насилниците трябва да бъдат разпознати в обществото, смята Диана

Жертва на домашно насилие: Повече жени трябва да излязат с лицата си - 1
Диана Николова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Диана Николова е жена, чиято история е необикновена, но води началото си от кошмара, в който живеят много българки. Диана е жертва на домашно насилие. Тя обаче отказва да остане анонимна, отказва да пази в тайна престъпленията срещу себе си.

На 39 години тя започва кариера на модел. Отвъд вдъхновението, че никога не е прекалено късно да следваме мечтите си, тя иска да постигне нещо още по-важно, а именно - да започне да се говори у нас за домашното насилие като първа стъпка към справянето с този проблем.

Ето какво сподели Диана за ФАКТИ:

Как решихте да разкажете вашата история?

Провокира ме статия за жена, която е убила мъжа си с чук след много години психически и физически тормоз.

Кога разпознахте насилник у човека, когото обичате?

Насилникът трудно се разпознава в началото… започва се с нещо рутинно и малко като хващане за китката или стискане на ръката, когато не си на същото мнение. Първия път, когато изобщо имаше подобна ситуация беше, когато излизахме заедно и аз реших да си тръгна от заведението.

Остави ме да тръгна, но ме догони отвън, за да ме стисне за раменете, да ме раздруса и да ми каже, че не може да го ИЗЛАГАМ пред всички, какво щели да си помислят хората. Малко след това се извини и каза, че е реагирал бурно, но да не правя повече така, понеже го излагам. После нещата бяха чудесни и помислих, че съм сбъркала и наистина съм го изложила тогава, затова и такава е била неговата реакция.

Защо остава една жена в условията на тормоз?

Жените, които са подложени на това имат психологически проблем и емоционален, често са били третирани зле в детството и вярват, че това заслужават. Обикновено нещата ескалират с годините неусетно. Преминава единия скандал и после следва затишие, което може да продължи и месец или два, след което следва нова порция поднесена изненадващо и неочаквано.

Бившият ми беше доста убедителен в думите си. Убедена бях, че не струвам нищо и че никой няма да ме обича такава, каквато съм.. Че не мога да бъда майка, жена и изобщо не си заслужава да опитвам да търся нещо различно, защото без него съм НУЛА и никой не би искал "Кравата с Телето!", както обичаше да казва. Емоционалните травми, които нанасят такива хора са непоправими! Белезите от побой минават, но емоционалното и психическо насилие е трудно доказуемо и оставя белези и рани за цял живот, от които няма възстановяване.

Коя е точката на пречупване, какво предизвиква промяната от примирението до бягството?

Точката на пречупване за мен беше когато осъзнах, че този човек не ме обича, не обича и детето и никога никой не би могъл да обича. Тогава осъзнаваш, че си просто едно парче месо, което някой ръфа за своя забава. Детето беше поставено в ситуация, в която изпадна в истерия и ужас. До този момент не се беше случвало такова нещо. Това ми отвори очите! Подлагах себе си на тормоз, но не осъзнавах, че тормозя и сина си! Освен това, осъзнах, че връщане назад този път няма да има и че, ако оцелея, трябва да се боря да запазя и малкото си самочувствие като жена и да се боря с всички сили да живея нормално без стрес и насилие.

Имаше ли по време на живота ви в тормоз някой, който можеше да помогне, но не го направи?

За околните е трудно колкото и за мен! Понякога хората помагат и след това се обезверяват, когато го приема отново в дома си. Не разбират, че това е психологическо повече, отколкото друго. Помагал ми е моят баща, няколко пъти го е гонил от дома ми, но след месец или повече аз го прибирах.

Обикновено ми ставаше жал, успяваше да насади чувство за вина, че заради другите хора са ни се развалили нещата. Че сега той - беден и нещастен - толкова ме обича, а аз така да го изхвърля, той правил всичко за мен и т.н. Започва да играе роля на жертва, да плаче, всеки ден да ме чака пред входа, да носи цветя, да се старае да ми се хареса с всичко, което знае, че харесвам.

Това е моментът, когато съм отстъпвала след известно време и съм го прибирала, говорим за период от 3-4 месеца в които няма даже повишен тон. Тогава започваш да вярваш, че нещата може би са само в твоята глава и се съмняваш в преценката си. Хората около мен бяха вече без надежда, че ще го махна. На улицата обикновено хората не се месят в скандали или ако посегне, понеже си казват, че това е наша си работа.

Как реагира обществото ни на сцените на насилие срещу жени, какво трябва да се промени?

Обществото не е готово да се изправи пред проблема. Не само срещу жени, има и насилие срещу мъже, но при тях е още по-зле, понеже срама е по-голям и на всичкото отгоре има подигравки, травмиращо е. Трябва да има повече жени, които да излязат с лицата си, за да могат тези хора, които правят живота им невъзможен да бъдат разпознати в обществото!

Колкото повече показност има, толкова по-лесно ще се реши проблемът. Не мисля, че помага да се крие лицето на жената, защото е поредната история, но не се знае кой е човекът, който седи зад тормоза. Ако има повече гласност, проблемът ще бъде по-лесен за решаване.

Разбираемо е, че жените ги е страх, но както видяхме, това не помага. Ако насилникът е решил да отмъсти, ще го направи, независимо дали ще е скрито лицето или не. Срам, вина, страх всичко това смесено го изпитва всяка една, която е в такава връзка или дори след години, когато има успешен завършек. Смелост трябва да посочиш на всички човека, който те е тормозил, за да предпазиш и други жени от същото. Знаейки, че този човек е насилник нещата за него ще се променят! Смятам, че това ще накара останалите да се замислят.

Адекватно ли реагират на проблема органите на реда?

Адекватно… не винаги. В повечето случаи идват, предупреждават или го изкарват от жилището за една вечер. Но не могат да се намесят, за жалост. Семеен скандал се води и реално не могат да помогнат, а това ядосва повече насилника. Жената е повикала полиция и след това е страшно. Откровено има нужда от промяна в закона за насилието, за да могат и органите на реда да се намесят и да има бърза и адекватна реакция.

Специално за заповедта за защита тя се издава изключително бързо! - за 24 часа. Това е първата стъпка и съдът адекватно си върши работата. Трябва комуникация между съда и полицията, за да бъде всичко по-бързо и да има възможност да се реагира на момента.

Имах приятели в СОТ, те се намесиха една вечер, когато бившият посегна на моя приятелка. Нямат право да се месят, но го направиха понеже бяха запознати със ситуацията. Моята приятелка ги извика, след като успя да се отскубне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЯКОЙ СИ

    36 6 Отговор
    А КОЛКО МЪЖЕ ИМА КОИТО СА ТОРМОЗЕНИ ОТ ЖЕНИТЕ СИ....? ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ...
    ЩО НЕ КАЖЕТЕ....???
    ВЯРНО Е ,ЧЕ ИМА КАЛПАВИ МЪЖЕ...НО И ДОСТА ЖЕНИ НЕ СА СТОКА....ТОРМОЗЕНИТЕ МЪЖЕ ПОПАДАТ ЛИ ПОД ЗАКРИЛА....ИЛИ ТОВА Е ТРУДНО ДОКАЗУЕМО....???

    Коментиран от #4, #12

  • 3 гост

    11 28 Отговор
    Стига с тези тормозени мъже, сега статията е за една тормозена жена, която най-сетне се е осъзнала и разбрала , че не може повече

    Коментиран от #9

  • 4 Пепа Русо

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ СИ":

    Тя самата казва, че на тормозените мъже им е още по-трудно. Не коментирай преди да четеш. Ако пък си тормозен, потърси помощ.
  • 5 НЯКОЙ СИ

    15 2 Отговор
    МИНАЛО -ЗАМИНАЛО..... ТОГАВА СИТУАЦИЯТА БЕШЕ ТАКАВА...НЕ СЪМ КОНФЛИКТНА ЛИЧНОСТ И СЪМ ГЛЕДАЛ ДА СИ РЕШАВАМ ПРОБЛЕМИТЕ С ВЕЧЕ БИВШАТА С БЛАГА ПРИКАЗКА....ВСУЕ....ДОРИ ТЯ МИ ПРАЩАШЕ ХОРА (РАЗБИРАЙ МУТРИ) ДА МЕ ЗАПЛАШВАТ КОГАТО СЕ ВИЖДАХ С ДЕЦАТА СИ,ДА НЕ СМЕ СЕ СРЕЩАЛИ ЩОТО МОЖЕЛО ДА НЕ ОСЪМНА....
    ПОСЛЕ СЕ СЪРДЕТЕ ,ЧЕ МЪЖЕТЕ СА ЖИВОТНИ...
    Е ЗАТОВА ЧОВЕК СТАВА ЦИНИЧЕН ,ГРУБ И БЕЗЧУВСТВЕН....ЗАЩОТО МНОГО ПЪТИ Е БИЛ ЛЪГАН,ПРЕДАВАН И УНИЖАВАН ,А ТОЙ Е ДАВАЛ И ПРАВИЛ ВСИЧКО ЗА СЕМЙСТВОТО СИ...

    Коментиран от #10

  • 6 НЯКОЙ СИ

    7 1 Отговор
    КОМЕНТАРА МИ БЕШЕ ДО ,,ПЕПА РУСО "
  • 7 мнение

    11 4 Отговор
    не звучи добре "модел". Знаете ли, че психическия тормоз на жени над мъже е с пъти по лошо нещо от физическия . Нямате ли информация г-жо Ингилизова или просто си пишете зядянеето.
  • 8 Генерал

    14 2 Отговор
    А за жертвите от циганското насилие по селата, някой журналист нещо да каже?! Или от БХК казват, кое трябва да бъде "насилие".
  • 9 МE TOO

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не, приятелю! Сега и оттук насетне статията е за американизация на България. Me Too като го стартират, после идва следващото им творение, Black Lives Matter. Тогава, циганите като дзяпнат, с подкрепа от Америка разбира се, тогава може и да разбереш за какво е статията. За скопяването на българския народ. На ТЯХ мислещи бели хора не им са по вкуса. Трудно се манипулират с Black Friday и Christmas Sale. Тук трябва да ги спрем. А за всички жертви на насилие си имаме закони които трябва да започнат да работят. Но на ТЯХ не им отърва така.
  • 10 Пепа Русо

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "НЯКОЙ СИ":

    Твоят опит означава какво?! Че бити и убити жени няма, проблем няма, така ли?!

    Коментиран от #11

  • 11 НЯКОЙ СИ

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пепа Русо":

    С ВРЕМЕТО ИДВА И ОПИТА....ЕДНО НЕЩО РАЗБРАХ,МНОГО ЯСНО....НЕ СИ ЛИ МАЛКО ГАДЕН В ТОЗИ ЖИВОТ ,ПОСТЯННО ЩЕ ТЕ МАЧКАТ.....РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ИМА БИТИ И УБИТИ ЖЕНИ,НО ТОВА Е ВСЛЕДСТВИЕ ,ЧЕ МЪЖА Е ПО-СИЛЕН ФИЗИЧЕСКИ,А НЕ ,ЧЕ МЪЖЕТЕ ВИНАГИ СА ПРАВИ....МИСЛИШ ЛИ ,ЧЕ ЖЕНИТЕ АКО МОЖЕХА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ФИЗИЧЕСКИ НА МЪЖЕТЕ НЯМАШЕ ДА ИМА И УБИТИ МЪЖЕ...
  • 12 gost

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ СИ":

    "А КОЛКО МЪЖЕ ИМА КОИТО СА ТОРМОЗЕНИ ОТ ЖЕНИТЕ СИ....? ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ..." //// 99 na 100 ////
  • 13 Пешо

    9 6 Отговор
    Типична джендар-соросоидна драсканица в стил Истанбулска конвенция. Не минава, мерси!

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    пешо ти имаш ли семеиство бе убавец?нямаш!!!няма и да имаш !!!!с тия твои умни изводи за джендъри и т.н.няма да завъдиш ни ,жена ни деца.само комплекасираните неудачници могат да приемат боя над жените им за решение на проблемите по между им.обикновенно ситуацията завършва печално с развод и липса на семеиство,загуба на децата и омразата им към насилника на маика им и на самите тях.понякога порасналите деца дават на бащата насилник бонусите дето си е търсил .та тва те очаква теб и твоите другари .

    Коментиран от #15

  • 15 ME TOO

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Проблемът ми с такива като теб е, че вие, като сте направили семейства, и смятате че сте Върха Небесен, а всъщност сте захлупени в своите семейни клетки и оставате слепи за голямата истина извън вашето тесногръдие и самодоволство на “улегнали глави на семейства”. Започвате да мислите като жените си и да правите компромиси сакън да има мир в семейството! Защо тази бита красавица постоянно се връща при насилника? Тя трябва да носи отговорност за решенията си! Щом се връща, значи сама си иска още от същото. И най - важното: тук се манипулира с чувствата на хората, за да се създаде организирано движение за правата на едно малцинство, което ще иска още много, още и още неща нямащи нищо общо с милионите човешки трагедии на които се пише защитник. А малцинства в България дал Господ, нали? Както вече казах, после идват брачедите от Факултето и Столипиново. И там много мъка и неправда има. И там те самите са са си избрали да живеят така, точно както и тази тормозена красавица. Америка се разкъсва от вътрешните си проблеми пред очите ми. Те изнасят проблемите си навънка. Стигнаха и до нас. Една вече срината демографски България ще бъде довършена по този начин отвътре.

    Коментиран от #17

  • 16 гощо

    4 4 Отговор
    99% от мъжете са тормозени от постояно мрънкащи жени на всякаква възраст.А че някоя не е слушала и се е правила на важна и е хапнала шамарите голямо реване пада тцтцтцтцт.....
  • 17 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "ME TOO":

    ти убавецо си като учител по плуване дето никога не е влизал в басеин.като създадеш семеиство ,гледаш го 15 години и имаш три деца в него ще даваш акъл кво да правя,дотогава може само да си мълчиш щото нищо не знаеш.мишок като теб дето си спи на детското креватче в детската няма как да ми дава акъл ,особено като е с твоя интелектуален капацитет.само едно ще ти кажа убавецо ако си плъх и жена ти не те уважава ,дори д я убиеш от бои нищо няма да промениш.тва ти го пиша бонус ,може да се сетиш за него един ден.семеиството убавецо не се гранди на база компромиси ,а на база уважение.аз няма как да направя компромис в нещата които вярвам.ако го сторя няма да съм аз и семеиството ми няма да е семеиство.та тва е безплатно за теб,макар че струва пара .и като не си чел истанбулската конвенция не коментираи.никакви права за никакви малцинства няма в нея.тя е за мнозинството у нас,а именно за пребиваните жени и деца ,които са убивани всяка седмица.всъщност неприемането на конвенцията показва че нашето общество е доминирано от насилници над жени и деца.вие осъждате убиеца на маиката и детето ,но всъщност сте с неговия профил.жалка работа!

    Коментиран от #18

  • 18 МЕ ТОО

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Ето виждаш ли? Точно това имах предвид. Ти! Ти! Аз! Аз! Няма нищо лично тук! И циганите няма как да ги биеш по плодовитост. И когато твоите деца и внуци започнат да растат между циганчета, те нищо друго няма да са видели. Ще ти слушат старческите спомени как в училище сте били само българчета в един изгубен свят.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "МЕ ТОО":

    кво да виждам бе убавец?да виждам че ти няма да се размножаваш щото неможеш да биеш циганите по плодовитост?и ми даваш акъл на мен по темата?та убавецо,що да не бием циганите по плодовитост както ги биеха нашите баби и дядовци?а сетих се щото е пълно с такива умници като теб,дето като ги хванеш да напишат нещо конкретно и почват да праят тъпи и неверни намеци!!!!иначе мен не ме притесняват циганите ,дори и да станат много,но ти си стои импотентен и чакаи времето когато те ще са мнозинство ,а ти ще си на далавера щото налия няма да имаш деца,а?жалка работа!и както ти писах в редния пост ,не даваи акъл щото ти не си нито в позицията на опита нито си в позицията да имаш наследници,демек твоето мнение е без значение.остави тая работа с децата и семеиствата ,а и с бъдещето на мен и на циганите .ти може да се оплакваш и да се надяваш да претрепаш някоя жена.

    Коментиран от #20

  • 20 Херкулес

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Стоян Георгиев, неграмотнико, Я пак си помисли дали не си Стоянка, а се представяш за Стоян? Първо се научи на пишеш грамотно, преди да правиш забележки на коментарите на МЕ ТОО! Ясно е казал, че женската наглост и злоба са ненадминати, и ако жените бяха по-силни от мъжете, или поне толкова силни, щеше да има много убити мъже от жени. Само че, "на бодлива крава, Господ рога не дава"! Феминизмът е уродлива идеология, която има за цел юридическото подчиняване на мъжете, финансирано от световните милиардери като Сорос, за световно господство. Само че в природния алгоритъм, стимулиращ живота на планетата е предвидено върховенството на мъжкия пол! Няма такова нещо, като власт на жените и женско управление на света. Бъгове в системата винаги могат да възникват, но в крайна сметка винаги следва рестарт и отстраняване на повредата! Защо не проумееш причината заради която, мъжете пребиват от бой жените? Всяка жена, унижила мъжкия авторитет и изгаврила се с мъжкия облик, подстрекавана от феминистките и насърчавана от феми-законите заслужава не само да бъде бита от мъжа, а убита на място от него! Я, погледни реалността по света! Дали в ислямския свят някоя жена ще посмее да се гаври с мъж, да го обижда или да му зашлеви шамар на публично място, и да остане ненаказана за тая мерзост? Как мислиш? Дали ще бъде жива след това? Дали там животът на хората е по-лош от този в така наречения (загиващ и остаряващ) "цивилизован свят"? Ако си поне малко интелигент(на)ен, щеше да

    Коментиран от #21

  • 21 Херкулес

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Херкулес":

    прозреш обективната истина, че свят, в който мъжете не еманципират жените, човешкият фактор расте прогресивно, и след време ще населява територията, където мъжете са дали власт на жените за да съсипят всичко създадено от мъжката гениалност! Който копае гроб другиму, сам пада в него!