Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 10:30 4 145 17

Жените в Северна Корея: Жертви на тотален произвол

  • жени-
  • северна корея-
  • сексуален тормоз

Доскоро не се знаеше почти нищо за сексуалното насилие над жени в Северна Корея

Жените в Северна Корея: Жертви на тотален произвол - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Жените в Северна Корея са безпомощни жертви на сексуален тормоз от страна на държавни служители и партийни функционери, става ясно от доклад на "Хюман Райтс Уоч". Правозащитната организация обвинява правителството на диктатора Ким Чен Ун, че не предприема нищо срещу широко разпространените случаи на издевателства срещу жени, а вместо това се опитва да потули скандалите.

Част от севернокорейското ежедневие

"Принудителните сексуални контакти и насилието срещу жени са се превърнали до такава степен в част от ежедневието на Северна Корея, че хората ги възприемат почти като нещо нормално", се казва в съобщение на "Хюман Райтс Уоч".

Организацията се позовава на интервюта със севернокорейци, които са успели да избягат от тази силно изолирана от света страна. Те разказват, че една жена няма никаква възможност да се противопостави на попълзновенията на някой държавен служител с реална власт, щом бъде "избрана" от него. В случая нямало никакво значение дали той иска от жената сексуален контакт, пари или някакви други услуги.

"Всяка нощ принуждаваха някои от жените да излизат навън с един от пазачите, където биваха изнасилвани", разказала пред "Хюман Райтс Уоч" жена, която е била задържана в затворнически лагер край границата. "Всяка нощ един пазач отваряше вратата на килията. Аз застивах на мястото си и се опитвах да се сниша и да остана незабелязана с надеждата, че няма да съм аз", казва жената.

Според доклада на правозащитната организация, жените, които внасят нелегално стоки от Китай, за да ги продават на пазара в Северна Корея, са принуждавани да дават "подкупи" под формата на секс. От това се възползват севернокорейските охранители на пазари, граничари, а също така полицаи, прокурори, войници и служители на железниците.

Бивша продавачка на текстил разказва, че е била жертва на тотален произвол: "В дните, в които имаха настроение за подобни неща, охранителите на пазара или полицаи ме викаха в някое празно помещение встрани от пазара." Именно там били извършвани сексуалните издевателства.

"Подобни неща се случват толкова често, че никой вече не смята, че става дума за нещо необичайно. Дори ние самите сякаш отначало не осъзнаваме какво се случва с нас, но душите ни го усещат. Понякога плачеш нощем просто така - сякаш без причина", казва жената, цитирана от "Хюман Райтс Уоч".

Организацията твърди, че е съставила своя доклад въз основа на интервюта с 54 жени и осем бивши държавни служители, които са избягали от Северна Корея, след като Ким Чен Ун пое властта през 2011 година.

Пхенян отхвърля всички обвинения

Правозащитната организация призова правителството в Пхенян да признае за наличието на сексуален тормоз над жени и да гарантира, че подобни издевателства ще бъдат преследвани и наказвани от властите. Правителството на Ким Чен Ун категорично отхвърля всички обвинения и неизменно подчертава, че спазва човешките права.

Според доклада на "Хюман Райтс Уоч", сексуалното насилие е тема-табу в Северна Корея – страна, която се отличава със строго йерархични и патерналистични структури на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    32 6 Отговор
    Еми, при комунизма всичко е общо, жените също.
  • 2 какво чакат

    23 5 Отговор
    Внедряват и яхват Истанбулската конвенция и са спасени.Тя е доказано вълшебна!!!Щом цяла Ойропа плаче за нея,няма как да не е.
  • 3 Муси

    28 8 Отговор
    Маргарит и Маргарита - в България беше същото по време на комунизма

    Коментиран от #8, #13, #17

  • 4 фжр

    18 4 Отговор
    Да им пратим малко араби и африканци да видят, че досега не е било сексуален тормоз, а ренесансова романтика!
  • 5 Ким Чук Чук

    13 3 Отговор
    Опрашваме другарките по партийна линия!
  • 6 Morgoth

    15 3 Отговор
    При социализма партията е властта, а партийните функционери могат да си правят каквото искат. След това тяхната дума тежи повече, могат да отрекат, могат и да се наговорят с другите като тях и всеки който не им се подчинява бързо намира пътя към затвора като враг на народа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 антрашпиц

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Муси":

    Ами сега как се насилват жени...от Севериновци по-добре ли е?
  • 9 Доктор Охболи

    17 4 Отговор
    Поредната партенка на дойче веле. То бяха изяли всички кучета и опасли всичката трева из парковете, то пък гърмели опозиционерите си с оръдия...абе що за тъпотии? Да вземаш интервю от избягал?! Че той ще ти разкаже какво ли не, само за да поспечели нещо. Ама вие си вярвайте де.
  • 10 Дойче веле

    11 2 Отговор
    Винаги най-добри в лъжите! Ама така е, откакто Германия стана джендарска.
  • 11 гост

    4 0 Отговор
    Кой го е видял това ???на времето само кораби на БМФ ходиха ,а???
  • 12 Стрелков

    4 1 Отговор
    Всяка година от северна в южна Корея бягат средно 13 000 души, а от южна в северна Корея 25 000 души и това е официалната статистика оотвърдена от Южна Корея.
    Севернокорейските военни по демаркационната линия са оттеглени от близо две години, границата се пази само от южнокорейци.
    Та в духа на всичко това тая зверски компрометирана организация "Хюмън Райтс Уоч" каквото и да напише ще е поредния фейлетон в хумористичната преса.
    Няма идеална власт/държава, но тия да погледнат първо държавата от която са се пръкнали, щото ако и сравним крайм индекса със севернокорейския, жълтурковците ще изглеждат като безобидни овчици.
  • 13 История България

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Муси":

    Абе , нямам аз такива спомени. Каквото" ударехме" по ученическите бригади , екскурзии , квартири , чужди летни бройки , и студентски купончета ,рождени дни - това беше. При това напълно доброволно , и с желание от двете страни. "Маргарит и Маргарита" филм пропаганда в духа на промените , трябваше да промива мозъците на овцете. Отдавна "Маргарита" работи на магистралата , а "Маргарит" умря от свръх доза. За това и никой не се сеща за филма.
  • 14 хаха

    3 0 Отговор
    До 12 "Стрелков":Напълно си прав!Тая т. нар. "хуманитарна" организация що не тръби какви ужасии правят саудитците в Йемен,а се захванали със СК?За съжаление "Дойче Веле" преди 30 години беше интересна и правдива агенция,а сега се е превърнала във вестник "Правда" на Запада!
  • 15 Анализатор

    0 0 Отговор
    Той пък един контакт с тия пишлета като лютиви чушлета
  • 16 да да

    1 0 Отговор
    Те са луди - за дойчо велев стаа въпрос де.
  • 17 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Муси":

    Вие едва ли сте били роден щом говорите за комунизъм в миналото !!! Комунизъм не е имало НИКОГА и като не знаете какво значи, не пишете глупости !!!