Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 20:00 6 618 45

Недосегаемите надзиратели в руските затвори

  • надзиратели-
  • затвори

Затворникът Евгений Макаров разказва за побой в руски затвор, в който участват 18 надзиратели

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видео с насилие в руски затвор взриви мрежата – надзирателите пребиват до безсъзнание затворник. Журналистите от „Дойче веле” предлагат ексклузивен разказ за ситуацията в руските затвори.

Надзирателите пият бира, замезват и се забавляват с видеоклипа, разказва затворникът Евгений Макаров след освобождаването си. В побоя участват 18 надзиратели. Русия е шокирана. Милиона вече са гледали видеоклипа. И, каквото и да е, срещу няколко надзиратели се води следствие.

Евгений Макаров излиза на свобода благодарение на обществения натиск. Подкрепят го приятелите. Но Евгений е тежко травматизиран и иска да започне нов живот. А в Русия това е трудно начинание за един бивш затворник. Да не говорим, че Евгений се страхува от отмъщение. Надзирателите се чувстват натопени.

„Системата отдавна прекрачи всяка граница. Снимат видеото, за да се забавляват с него после. И за началниците. Винаги правят така. Смятат го за част от професията. Може да видиш и чуеш във видеото, те смятат, че водят някаква война. Един от надзирателите дори казва пред камерата: Тук си е война, всеки ден. Като че ли играят някакви тренировъчни военни игри и си снимат рекламно видео. За тях е нормално да пребиват затворници”, посочва Макаров, цитиран от бТВ.

За адвокатката му Ирина Бирюкова животът става опасен след публикуването на видеото. Тя започва да получава смъртни заплахи и е принудена временно да напусне страната заедно с дъщеря си. Сега обаче отново е в Русия.

„Беше ни ясно, че това видео ще притисне до стената мнозина служители в местата за изтърпяване на наказания. Замесено е дори самото ръководство на затвора. А и по-висшестоящите власти. Може да се предполага, че те са знаели за тези издевателства. И беше близко до ума, че ще ни заплашват. Ама че ще го правят толкова пряко и агресивно – това беше вече нещо съвсем ново”, каза Ирина Бирюкова, адвокат.

Откакто милиони видяха сцените на насилие, към Ирина се обръщат толкова много хора, че тя не може да поеме всички случаи. Помага ѝ хуманитарната организация „Русия зад решетките”. Председателката на организацията, руската журналистка Олга Романова, ръководи офиса от Берлин, по скайп. Преместила се е в Германия, защото руските власти постоянно претърсват офиса ѝ и се опитват да я сплашат.

„От 5 години насам за да те изтезават или да те вкарат в затвора е достатъчно просто да си кажеш мнението или да постваш нещо в социалните мрежи, да огласиш идеите си”, заяви Олга Романова, журналистка.

Тя е изпитала всичко това на гърба си. Съпругът ѝ Алексей Козлов, навремето успешен бизнесмен, лежал години в затвора без никаква вина. От страх да не го убият, тя плащала големи суми, за да го закрилят в затвора. Романова разказва, че надзирателите непрекъснато „доят” за пари затворниците-предприемачи, много от които тъй или иначе са корумпирани.

„Около затворите и наказателните колонии се възникнаха поселища и дори градове. В Сибир около затворите има цели малки градчета. Там друго препитание няма. Някои от наказателните колонии съществуват вече от 70 години. Цели поколения израстват около затворите. Има и селяни, които вече не отглеждат животни, защото им е по-лесно да „доят” затворниците”, допълни Романова.

Днешните наказателни лагери са наследство от Гулаг, смята Романова. Изтезанията се всекидневие. Изнудването и изнасилванията също.Това е една система, която не може да бъде реформирана. Тя трябва да бъде изградена наново.

„Онзи Гулаг от 1930 г. още го има, само дето се нарича другояче. Сменено е името, всичко останало си е по старому”, заяви Романова.

Руските наказателни колонии - един капсулиран свят със собствени закони зад високи дувари. Държава в държавата. В някои наказателни колонии истинските престъпници са тъкмо представителите на държавата. А затворниците са като дивеч за отстрел. Тук на власт са истински династии надзиратели. Тъкмо срещу тази система се е надигнал Евгений Макаров. И не е чудно, че се чувства доста напрегнат.

„Страхувам се за живота си. Може да ми се случи какво ли не. За тях законността изобщо не важи, смятат се за недосегаеми”, посочи Евгений Макаров.

Въпреки всичко той не се дава. Единствената му закрила е общественото мнение. А бруталните сцени от видеото все пак предизвикаха вътрешно разследване в затвора. В Русия такова нещо досега не се беше случвало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    35 38 Отговор
    Заповядайте в Русия на Путин,там ще се отнесат с вас животински,че са забравили какво е да си Човек!!!:(:(:(

    Коментиран от #6, #33

  • 2 българче

    36 7 Отговор
    Айде ся светослава да пусне и една "статия" за пребития бургаски затворник горан горанов - или да препише някоя новина от нета. Това е в БЪЛГАРИЯ.
  • 3 Тръмп

    17 13 Отговор
    А в Руска лудница който не е бил,не се страхува от ада!!!:):):)

    Коментиран от #7

  • 4 българче

    10 5 Отговор
    светналаСлава да чете:

    https://btvnovinite.bg/bulgaria/boj-i-naprezhenie-v-zatvora-v-burgas.html

    Коментиран от #30

  • 5 Брежнев

    22 26 Отговор
    Цяло чудо е че в Русия изобщо съществуват такива хуманитарни организации, при положение че за Путкин човешкият живот не представлява никаква ценност.Wellkome in Russia.

    Коментиран от #9

  • 6 НАТО ВЕЦ

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    А нещо да "споделиш" за вашите частни "институции"?
  • 7 НАТО ВЕЦ

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Теб кога те изпуснаха?

    Коментиран от #10

  • 8 Тръмп

    10 6 Отговор
    Ингилизова,вървете да проверите данните пък дано се върнете жива и здрава!!!:)(:
    А дано,но надали!:€
  • 9 НАТО ВЕЦ

    43 6 Отговор

    До коментар #5 от "Брежнев":

    Аре да оставим Русия на руснаците и да видим какво се случва в Тиквовистан.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Тръмп

    5 10 Отговор

    До коментар #7 от "НАТО ВЕЦ":

    Защото не ме хаванаха!:)Хвани ме Путин,ако можеш!:)

    Коментиран от #12

  • 11 Брежнев

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЕЦ":

    Тази статия е за Русия,не за България

    Коментиран от #14

  • 12 НАТО ВЕЦ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    Ма нали той те "избра". Кротувай.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НАТО ВЕЦ

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Брежнев":

    Щото не им стиска да пишат за Батковината, ми ни занимават с "хибридна заплаха"
  • 15 Тръмп

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ВЕЦ":

    Избра ме,защото му платих!:)Продава се редовно,само долари да имаш!:)

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАТО ВЕЦ

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Сигурно от зета си ги взел на заем?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НАТО ВЕЦ

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Ако излиянието ти е адресирано към мен, само ще те попитам: А Наполеон познаваш ли?

    Коментиран от #32

  • 22 Брежнев

    3 10 Отговор

    До коментар #20 от "Чакра":

    Скоро някакъв граф Монте Кристо тук се изказа че руснаците са кристална и чиста нация.Откъде дойдоха тези терористи, изнасилвачи, масови убийци, канибали и тема подобни, питам??

    Коментиран от #25

  • 23 Иванов

    1 3 Отговор
    МОРДОР!!!
  • 24 Генерал

    22 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Журналистите от „Дойче веле” предлагат ексклузивен разказ за ситуацията в руските затвори............Ха-ха, днес да не е първи април ?! Все едно турчин да ти говори за Османското робство, или евреин за Холокоста - смех )))
  • 25 Чакра

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "Брежнев":

    Кадето има хора, има и престъпници. И колкото повече са хората, толкова повече са престъпниците. Стойността на една държава не се определя от това дали и в нея има далавераджии и ненормалници, а от това дали ги наказва адекватно!! Е, руските надзиратели се стараят да изкарат тарикатлъка и откачалщината през носа на престъпната паплач!
  • 26 Оппа

    16 0 Отговор
    Хайде сега да направим сравнение между руските и българските затвори. Тук затворник с пари е цар( не че ги има, човек с пари в затвор в Бг- "Мисия невъзможна"), всяка вечер си е вкъщи, в затвора му мият краката...
  • 27 ванката

    14 1 Отговор
    светле защо го няма видеото да не се види че е от бутгаския затвор ли? напоследък забелязвам каква ви е идеята във "факти" намерете видео направете скандал от него и драскачите ще се избият под материала а за истината ще се говори в някой друг живот тук е важно да се правят скандални статиики насърчаващи народа ни да се плюе било то на расова политическа или автомобилна основа важното да послъжем нещичко така че да изглежда скандално...
  • 28 Човек в нещата

    8 0 Отговор
    Със старите системи на затвори като нашата и тяхната трябва да се процедира по този начин иначе ще стане като при нас комунистически изградени затвори при които е наложително контрола да се извършва с бой ама с евро ценности при които боят е недопустим става изродясване на цялата система свободия на затворниците подаряване на свобода неефективно изтърпяни наказания и най лошото поне за мен циганите излизат правят дете на циганката вече често придружено със спин и по собствено желание се връщат вътре защото има ядене топло кабелна и каквото може да си позволи. Заключението ми е или да сеизградят чисто нови евро стандарт затвори или да не се допускат организации до затворите за да е всичко точно.
  • 29 Димитър

    17 1 Отговор
    Има ли ден без гнойче дойче да пуснат поредната си пропагандистка русофобска статийка?

    Коментиран от #31

  • 30 Левски

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Ама нали това е затвор трябва да ги бийват а не да ги хрантутят само
  • 31 А де

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Димитър":

    Именно според статията в Русия било трудно да се впишеш след излизане от затвора, ами мога да ви уверя, че примерно и в Америка е така, гледах документален филм, в който при интервюто, като каже че е бил в затвора и повече не му се обаждат за работа
  • 32 Психиатър

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "НАТО ВЕЦ":

    Познава го , познава и Юлий Цезар , защото са в една стая .

    Коментиран от #38

  • 33 Ристе

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Много ти порасна работата ! Наблюдавам те !
  • 34 1944

    5 3 Отговор
    "Това е една система, която не може да бъде реформирана. Тя трябва да бъде изградена наново." - точно определение за евразийския рай на пияните прасета.
  • 35 бббббб

    9 1 Отговор
    Престъпник иска човешко отношение и права!?!? Да видят в американските затвори как е ,но там никой не мърмори.А,тук журнолята творят нови медийни звезди от престъпници да им вдигат имиджа пред неуката младеж като нещо редно и правилно.
  • 36 Бай Благой

    4 0 Отговор
    Според мен е доста преувеличено всичко написано в тази статия.
    DW отдавна не е независима медия.
  • 37 так точна

    3 0 Отговор
    И както казваше един наш МВР министър Петканов,затвор е все пак,не е санаториум!
  • 38 Хер Отто Флик

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Психиатър":

    Докторе, явно не си от ЦПЗ "Д-р Иван Темков" Бургас! Докато бях охрана там, имаше един кукундел- дето се мислеше за син на путин! Леле колко палки изяде тоя!

    Коментиран от #40

  • 39 123

    3 1 Отговор
    Хайде, хайде - това го има навсякъде по света, във всички затвори! Все едно, че не сте гледали филми! Например филма "Изкуплението Шоушенк"който е правен по действителен случай! Как мислите че ще се отнесат със оня изрод дето е застрелял жена си и 2 годишното си момиченце?! Просто това се е случило в Русия и официоза на ЦРУ в Германия - Дойче веле просто го е публикувал! Това не значи че такива изродщини не се случват в затворите в САЩ, Германия, Италия, Полша, България, Румъния или някъде другаде!

    Коментиран от #41

  • 40 ха ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хер Отто Флик":

    Гледам обаче, че и ти много палки си отнесъл...отзад!
  • 41 1234

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "123":

    Изродщини се случват и другаде, но в Русия мащабите са космически!
  • 42 ЗайоБайо

    3 0 Отговор
    Дойче Зеле си заработва парите, кога ще излезе статия за Гуантанамо да речем?
  • 43 СТАНИ БОГАТ

    2 0 Отговор
    Защо ли Дойче веле не публикуваха такива "разкази" по времето на Горбачов и Елцин. Въпросът е за 5 лв.На журналистката Ингилизова давам 1000 ,ако отговори правилно.
  • 44 изи

    0 0 Отговор
    Нещо за Гуантанамо и за оня затвор в Ирак-Абу Гариб да напишете ??
  • 45 България

    1 0 Отговор
    Защо в нашите затвори надзирател не опита да направи така с някой от групата на киларите например?Защото хората им отвън ще изпапкат надзирателчето и семейството му за секунди и ще ги разбера ако го направят!