9 Ноември, 2018 10:55 7 160 42

Първан Симеонов: Разберете, България се разпада

  • първан симеонов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Работата ми е да съм навсякъде и никъде. Затова и се опитвам да разбера всяка позиция по терена, поради което често се превръщам в инстинктивна „контра". Когато съм с „либерали", внезапно ставам „консерватор". И обратното. Смятам, че такъв трябва да е инстинктът на изследователя, а и на мислещия гражданин въобще.

Винаги съм разсъждавал така. Но признавам, че това никога не е било толкова уморително, колкото сега. Става все по-трудно да говоря с приятелите си от различните сектори. Дебатът все е черно-бял, нюансите изчезват, ескалацията е видима с просто око. В публичната ни среда вече има поне две успоредни реалности, които не просто не се разбират, не просто не говорят на един език, а дори се презират.

Два полюса

Прословутата битка между „либерали“ и „консерватори“ като че ли създаде два полюса, които взаимно отричат правото си на съществуване. В същото време заради регионалните различия и чувствителното социално разслояване само в София и в малка част от големите градове има повечко пари. А това означава образование, което пък значи мислене за постмодерни и космополитни неща. Навсякъде другаде се мисли предимно за растеж, а не за права, правила, природа.

Това е идеологически спор: и двете гледни точки имат основателни доводи и затова е логично да си противоречат. Но разликите помежду им стават потресаващи. Ако България продължи да се развива така, скоро интелигентното младо поколение от центъра на София просто няма да може да понася народа си, камо ли да го води, възвисява и прочие.

Достатъчно е да направите сравнение между което и да било място в страната и София с нейната новоизграждаща се социална тъкан. Тя е просто на другия край на вселената спрямо привържениците на всички парламентарни партии, взети заедно.

Да, знам, че казвам нещо банално ясно. Но липсата на усещане за някакво общностно живеене е изумителна. Зад всичко това наднича вездесъщото отчуждение между „народ" и „елит". Разбира се, че е нормално космополитната интелигенция да страни от масовия вкус. Но имам усещането, че вече става дума не за дистанция, а за погнуса. При това не осъзната и изговорена, а инстинктивна, нормализирана, ежедневна. Няма сила на света, която да накара либералната интелигенция да лайкне снимка от мъжкото хоро в Калофер. Младата софийска екосистема за граждански активизъм е чудовищно далеч от всичко останало в страната. При това либералната интелигенция намира това за свой дълг - противопоставяйки се на „народа“, да го ограмотява.

Ще кажете: а може ли да бъде иначе? И има ли изобщо значение? Има. Днес повече от преди. В сегашния разпадащ се свят такива като нас ще трябва да започнат повече да разчитат на себе си. А това означава някакво съзнание за общност в рамките на националните държави. Не казвам дали е добро или лошо. Казвам, че ще се налага.

Трябва да помирим двете Българии

а страна, в която достъпът до благосъстояние, респективно до кръгозор, е така неравномерно разпределен. Заедно с тази имунна недостатъчност идва и друго. Умните хора в България странят от националното мислене. Вярно, умните хора по правило са космополити. Но идеята за национална общност изглежда напълно неприсъща на интелигенцията, формираща се днес в България. „Национално“ и „умно“ стават полюси.

Нямаме избор: щем или не щем, ще трябва да помирим успоредните Българии. Не заради някакви сантименти, а заради простичката логика. Тук живеем, тук плащаме данъци, тук гласът ни влияе на властта. Затова няма как да насърчаваме отчуждението, суетната интелектуалска гнусливост и естетическото високомерие на интелигенцията към останалите. И проблемът не е на „народа“, а тъкмо на „елита“.

Тук въобще не става дума за поощряването на някакъв злокачествен национализъм - става дума за онова, което може да го предотврати. Ако няма нормална визия за националното, то ще продължи да си намира път и да избива като патология. Ако мирогледната нетърпимост межу „либерали“ и „консерватори“ (осъзнати или неосъзнати) се задълбочи, това ще доведе до още по-дълбоки дезинтеграционни процеси. Ако страната ни продължава да допуска крещящи неравенства в развитието на човешкия си капитал, прословутото българско усещане за обществено нещастие ще се задълбочава още повече. Ако няма ефективна комуникация между „народ" и „елит", ще пулсират рецидивите на популизма. Колко още примери са нужни?

Първан Симеонов, „Дойче веле“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегче

    41 13 Отговор
    Първанчо, на теб ти плащата, за да разделяш, за може господарчетата ти да владеят. Не ми се пръй на честната Калудка. Късно е за такива прикрития. Не фърфиш. Ама ич.
  • 2 Карагенан (Е-407)

    49 5 Отговор
    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц г-н Симеонов, и моля Ви не преувеличавайте толкова много влиянието на космополитните либерали. Например, преди 30-тина години, нали именно тези учени ГЛАВИ установиха, че "Черноризец Храбър" е просто една фантасмагория (сп. “Философска мисъл”, кн. 2, 1979 г., стр. 81 – 85). Е и, какво от това? Мислите ли, че учените от БАН не знаят на кого са кръстили селото си шопите от Мусагеница. Е и, какво от това? Фантасмагориите за България се съчиняват другаде, а „ЕЛИТНИТЕ” ни КОСМОПОЛИТИ са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар. Когато цял свят ти повтаря, че си „отрепка” е много трудно да запазиш достойнството си...

    Коментиран от #37

  • 3 Тръмп

    15 30 Отговор
    Ало-ало,момчето от ”народа” на което му се привиждат две Българии и сам признава,че не знае къде се намира,ще му обясня кратко и ясно!:):):)
    Не,не се намираш в Руска България!!!:):):)

    Коментиран от #10

  • 4 Ttt

    17 26 Отговор
    Комунистите вече са в агония, взеха да бълнувАт( боравят),,, покривайте ГИ!!!
  • 5 Джигит

    37 5 Отговор
    Соросите са щастливи чеБългария се разпада, те ще си вземат шекелите.
  • 6 Тръмп

    19 21 Отговор
    Първан е ”свято” партизанско име и всеки болшевик мечтае да се именува тъй!:):):)
  • 7 Тръмп

    17 24 Отговор
    Голям рев,че Съветска България се разпада и ще остане само България!:):):)
  • 8 Съгласен

    20 4 Отговор
    Г-не Симеонов, ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ!!! За съжаление! Както има Господ, така има и сатана! Така Светът ще съществува, докато не дойде Второто пришествие! А после..........е, тогава ще видиме!
  • 9 агония

    12 21 Отговор
    комунистите са в пълна изолация и агония, защото са наясно , че повече до власт няма да стигнат, и вече се чудят на кого да платят да припява простотии по медиите по цял ден
  • 10 Възмутен

    18 20 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Напротив, ВИНАГИ СМЕ БИЛИ И ЩЕ БЪДЕМ РУСКА БЪЛГАРИЯ, просто, защото сме оттам!!! А ако не вярвате........ПИТАЙТЕ ХАН АСПАРУХ!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Тръмп

    15 13 Отговор
    ”Елитите” на Съветска България са КТБ,Баневи и всички останали милионери в ДПС и БКП на ДС под ръководството на КГБ!!!:):):)Денги нет и настана драма!!!:):):)
  • 12 Обективно

    22 16 Отговор

    До коментар #10 от "Възмутен":

    Колкото пъти сме сеобръщали срещу Русия толковапъти сме влизали в национална катастрофа! Извода е че русофобите са антибългатрки настроени

    Коментиран от #14

  • 13 Тръмп

    12 15 Отговор

    До коментар #10 от "Възмутен":

    Заминавай си обратно там,откъдето си дошъл!!!:):):)Тук е за Тракийци!!!:):):)
  • 14 Тръмп

    13 19 Отговор

    До коментар #12 от "Обективно":

    Обърни се към Русия и заминавай,не ни занимавай!:):):)

    Коментиран от #19, #32

  • 15 Тръмп

    10 26 Отговор
    На България не са и нужни неграмотни русофили!!!:):):)
  • 16 Тръмп

    8 21 Отговор
    Първан Симеон е заприличал на Ленин!!!:):):)Браво,страхотна ретро-визия за Бъдеща Съветска България!!!:):):)

    Коментиран от #18

  • 17 НАТО ВЕЦ

    25 2 Отговор
    Г-н Симеонов, "Публикувано във факти.бг: интелигентното младо поколение от центъра на София просто няма да може да понася народа си, камо ли да го води, възвисява и прочие.", кой ви излъга, че въпросната сбирщина от индивиди имат правото или "задължението" до водят народа. Те не са част от него, а обикновени отродници. Автентичният водач на народа ще се появи там и където е народа, не в "пъпа" на София. Описаните от Вас антагонистични групи не са "либерални" и "консервативни". Колкото и да не ви се ще, трябва да достигнем отново до трудовете на Маркс. Докато не се нарекат нещата с автентичните им имена, няма и да се постигне разбиране за същността на процесите. Няма да върша вашата работа, но моля Ви, обяснете причината за нарастването на "индекса на Джини". Обяснете маля, защо твърдите, че обяздилата дължавата плутократична групичка, трябва да бъде призната от народа за "елит"!

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Обективно

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    Ооо вече и римуваме имаме ли достатъчно шекели за едно късо тиражче от книжлета хайко в стил русофобски брътвежи?
  • 20 999

    25 7 Отговор
    Проблемът винаги е бил един! - Хората от вътрешността мразят София защото столицата като разпоредител на средствата на страната харчи парите на всички за себе си. На всичкото отгоре демонстрира и надменност именно към тези, от които прибира пари повече от 130 години. Това е като да наемеш домоуправител за входа, а той да си оправят апартамента със събраните пари от всички. - Защото точно това се случва! Аз лично мисля, че или ще има гражданска война заради горното или просто страната ще престане да съществува като такава и ще бъде поделена измежду съседите. Но така или иначе не може да продължава по този начин!

    Коментиран от #34

  • 21 Шабиха

    7 4 Отговор
    Като слугуваш на Каракачана, т.е. на и на Тиквата, как помагаш на България, Първане ? Не те ли знаем - от пубертета си във ВМРО !
  • 22 УЛК

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "НАТО ВЕЦ":

    Много точно описание, на пълно съм съгласен, че трудно ще се пръкне някой водач сред т.нар. "интелигентно младо поколение от центъра на София" и че не те ще формират непременно "елита" (между другото аз съм софиянец). Но специално тази група едва ли би могла да роди нещо положително. Според мен е вярно, че те биха били по-склонни към либерални наклонности, но аз лично не си падам по тези неща.

    Коментиран от #23

  • 23 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "УЛК":

    Благодаря за разбирането. Нямам за цел да обиждам софианци, те отлично знаят, че самата София е все повече град на контрасти.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мдааа

    13 7 Отговор
    България е в много добро и много лошо геополитическо положение. При мирни времена и развиваща се икономика е супер изгодно да си граничната част на даден териториален съюз. При размирни времена и западаща икономика е супер неизгодно да си граничната част на даден териториален съюз. За жалост България е граница на Евро Съюза и то във времена на предстоящи войни с Русия и Турция. Това означава БГ съвсем скоро да се превърне в бойното поле между Запада и Изтока. Политиците много добре знаят какво ще се случи и затова толкова фалшиво се държат и имитират загриженост. Не случайно всички политици и олигарси накупиха жилища в чужбина, защото се готвят за масово изнасяне от държавата. БГ си отива благодарение на демокрацията, либерализма и капитализма, които създадоха хора-чудовища!!! Западните сили готвят жестока касапница и заличаване на 90% от населението, понеже вече има роботика и изкуствен интелект, които им създават комфорта да управляват света еднолично и да източват суровините от всички краища на планетата
  • 26 Джони Иванов

    15 1 Отговор
    Разпада се България, но въпреки това животът е хубав! Подарък!

    Коментиран от #28

  • 27 Пеньо

    8 6 Отговор
    Стигнах до този цитат и не можах да продължа:"Няма сила на света, която да накара либералната интелигенция да лайкне снимка от мъжкото хоро в Калофер". Рядко опростенческо мислене на кон с капаци, който на всичкото отгоре е и далтонист. Кога най-после тези псевдоизследователи ще проумеят, че светът е пъстър! И ако задълбочено изследва хората "лайкнали" калоферското хоро ще се изненада колко много от тях са джендъри или въобще хора с психически проблеми.
  • 28 НАТО ВЕЦ

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Джони Иванов":

    Само за любители на мушмули и "райски" ябълки ;)
  • 29 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 0 Отговор
    Боли ги шмаизера олигарсите и мутрити и политиците с милиардите им
  • 30 Пешо

    8 5 Отговор
    Първане вземете та се съберете със дебилния "професор" па си идете при спонсора и там си останете.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЗАМИНАВАЙ ЗАД ОКЕАНА АМА

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    СИ СТЕГНИ КОЛАНА.ТАМ ГЛАДЕН ША УМРЕШ СОЦИАЛИЗМА ША ЗАЩЕШ.
  • 33 да бе

    6 0 Отговор
    "Нато Вец" и "Тръмп" само ненормалисимо може да се именува:)

    Коментиран от #35

  • 34 Говедар

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "999":

    Ей варненски бек, сезона на морето свърши. Идвай към Боровец, защото ни трябват сервитьори.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 vasik atanasova

    5 1 Отговор
    ЗА 25 ГОДИНИ
    2 000 000 ЕМИГРИРАЛИ БЪЛГАРИ
  • 37 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Карагенан (Е-407)":

    Щом толкова лесно се пропуква националното ти самочувствие, много са ти тънки фундаментите, че чак нулеви щом тръгваш на скрити мюсюлмански Мусалашки, Мусагенишки аргументи. От хиляди исторически факти си направил много странна подборка, че чак идиотска, не се обиждай. Пък и да се обидиш се радвай, че ти обръщам изобщо внимание. Следващото стъпало ще стигнеш като почнеш да цитираш македонски учебници. Дерзай!
  • 38 Везирев

    6 1 Отговор
    "Елитът", за който говорите не е никакъв елит. Сбирщина от разглезени първенюта с претенция за аристократизъм, лениви и импотентни до мозъка на костите си могат да се нарекат само и единствено "консуматорска утайка" на едно преципитирало общество.
  • 39 незнайко

    2 0 Отговор
    Това в статията може да го каже всеки, интелигентен, здравомислещ, БЪЛГАРИН !!! Говоренето никога не е имало особен успех.
  • 40 яне

    4 2 Отговор
    Първане май ти се разпада мозъка 337
  • 41 Манаф

    2 2 Отговор
    Първане , започваш да ми харесваш . . .
  • 42 Правдата

    2 4 Отговор
    На българите им върви на "присъствия". Татарско присътвие, римско присътвие, византийско, османско, руско, германско, съветско и сега идва индийското присъствие. Кога сме живели свободно?