Last news in Fakti

10 Ноември, 2018 12:00 5 027 19

Борисов, Борисов става въпрос за ядрена енергетика, не за мачле

  • бойко борисов-
  • аец "белене"

Думите на Борисов тотално противоречат на думите на Петкова за деветте стъпки и условията на търга

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този човек чува ли се какво говори? Проектът с руския реактор Феновойма, макар и споразумението да бе подписано 2014 година, след трудно решение на финския парламент, е тотално блокиран в регулатора, защото АСЕ още не е представила нужните документи, които касаят безопасността.

В най-оптимистичния случай се очаква да стартира 2020 година, но настроенията са силно негативни. Това написа анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев на страницата си във фейсбук.

Поводът за коментара е, че България ще търси съдействие от Финландия как да използва руски реактори в ядрената си енергетика. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след разговор с финландския си колега Юха Сипила.

"Да не говорим, че финската страна през националната енергийна компания с близко име, притежава мажоритарен дял, тоест ние трябва да извадим от джоба си 7 милиарда евро, ако приложим финския модел?!. Основен проблем са опасенията, че руснаците чрез тази централа се стремят да манипулират цените на Нордската/Скандинавската енергийна борса. Тоест не става въпрос за задоволяване на базисни енергийни нужди а за инструмент за манипулиране и зависимост. Нещо като Северен поток - 2. през Германия да манипулират цените на природния газ в ЕС.
Думите на Борисов тотално противоречат на думите на Петкова за деветте стъпки и условията на търга. Объркан човек.

А другият ядрен проект там - Олкилуото -3 - пак не чете този човек че сравнение с България не може тъй като имат баланс в ядрената си енергетика е синоним на забавен, оскъпен и безмислен проект.

Борисов, Борисов трябва минимална подготовка преди да говориш по тези теми. Защото все пак става дума за ядрена енергетика, не за мачле.

Както винаги съм твърдял - равнището на лична експертиза, на професионализъм у хората, които в годините са се опитвали да се заиграват с темата ядрена енергетика и АЕЦ "Белене" е далеч от минимално необходимата. Още не могат да проумеят, че живеем в пазарна икономика и преди да мислиш да инвестираш и строиш ядрена централа, трябва да си сигурен, че има пазар и си осигурил приходите. Всичко, буквално всички, до един са "специалисти" по разходите, и нито един по приходите", написа Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pompev

    43 2 Отговор
    Вие сте прости И бедни,аз съм прост,но съм политик-затова се разбираме !
  • 2 Реалист

    11 41 Отговор
    Давай желязото на Надин и да се приключва с тая глупост Белене дето изхранва "червените ескадрони" крадци и политици.
  • 3 Руските свине

    46 8 Отговор
    Отдавна държат Баце за топките и той няма воля да защитава българските интереси в енергетиката а и не само там.

    Коментиран от #4

  • 4 ГосТ

    33 5 Отговор

    До коментар #3 от "Руските свине":

    А така,най якия интерес е като с мариците да харижеме и атомната енергетика на американците пхаХАХАХА. Що? Щот имат нек'ви невиждани технологии ли ? Или к'во? Неква геополитическа позиция? скоро ще бъдат съвсем изхвърлени от Европа,не се съмнявай ;)
  • 5 Ангел

    25 4 Отговор
    Ама какво ореолче има на снимката. Еи богопомазани сме с такъв министър председател. Не случайно трима папи са го галили по главата :)
  • 6 стоян георгиев

    17 9 Отговор
    много ясна статия.как ще се върнат парите с приходите от аец а ?това е фундаментален въпрос на които нито един радетел за аец белене неможе да отговори.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Емил в.

    27 5 Отговор
    Не знам защо продължава да ни излага тая Тиква?
  • 8 ГосТ

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Кои пари, откраднатите или тези за лихвите? Могат да върнат всички,ако заработи на принципа на пазара като разбие всички веита. Че и неква индустрия може да се завърти в България с по евтин ток. Нали руснаците искат да участват и те? Защо скачате? Тея неща като дългосрочна инвестиция в България май са тема табу...досущ като една част от индийците. Подчертавам една част-тея дето са се пръснали по света с катуните. Защото с другата част не мое се сравняваме изобщо.

    Коментиран от #11, #19

  • 9 Иван

    19 5 Отговор
    Какво да му четеш глупостите на тоя соросоид. Ако централата беше американска, щеше да говори точно обратното. Болен човек.
  • 10 Иван

    14 3 Отговор
    Какво да му четеш глупостите на тоя соросоид. Ако централата беше американска, щеше да говори точно обратното. Болен човек.
  • 11 Реалист

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    Ами точно пазара разбива теориите на такива като теб които и с гол газ искат да поканят ушанките в България. Цената на тая еко бомба и последващите разходи с десетки години, плюс монополната доставка на гориво от "братска рашка" ще ни заробят за стотина години. Истината е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА на енергопроизводството а това са ВЕИтата. Понял?

    Коментиран от #12

  • 12 ГосТ

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Не ми се прави на английската кралица. Преди да пиеш чай на веита, треа си свършил неква работа. Т'ва вашто и в Непал го нема бе!
  • 13 Синия гол шаман

    8 2 Отговор
    Посланик Василев е включен в „черния списък“ на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия – един от 89 граждани на Европейския съюз.[1]
  • 14 пак

    9 2 Отговор
    пълни глепости от самообявилия се за спец !!!
  • 15 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Не плачи на чужд гроб, инвеститорите си правят сметките добре. Но това не е за недоразвити соросоидни тикви.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    4 0 Отговор
    Привлеченият капитал че ще се върне ясно, но дали ще се върне собственият и колко ще беде нашето, участе . Министърът каза, че ще е такова че проекта да стане възможен. Това може да значи наливане до безкрай.
    Ако няма друг акционер а само строител и държавен заем, кой ще капитализира централата, ако тя работи на загуба? Т.е. наливането може да продължи и след построяването. Най голямата загуба би била предсрочното затваряне на АЕЦ Козлодуй. Ако централата беше построена по план и строежа не беше прекратен, сега 5 блок на Козлодуй щеше да е спрял, а догодина и 6.
  • 17 тоя си чист

    2 0 Отговор
    Простак.....
  • 18 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    инвеститори няма другарю.инвеститорите сме ние българския народ.знаеш ли кво ще стане ако на ядрената централа не и излиза сметката и инвеститора каже че няма пара да си плаща задълженията и ще я реже за скраб.лошото е че с такива лапнишарани като теб и масовката ,номера с инвеститорите пак ще мине и вместо да ти вдигнат пенсията със 100 лева ще идат парите при другарите да им потдържаме новата придобивка.
  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГосТ":

    другарю нека задам въпроса конкретно.два хилядника на централата ще правят 2000 мегавата в час.ако централата ги продава на 120 ,което е цена много по-висока от пазарната в момента на час ще правят 240 бона.при 22 часа работа на ден са 5 милиона на ден.демек 150 мил. на месец оборот или ако централата работи без почивка всеки ден годишно идват около 1,6 млрд лева годишно оборот.като махнем заплати,ражоди за гориво,сигурност и разход за загробване на ядрените отпадъци ще останат в наи-добрия случаи половината пари ,демек 800 млн. ,махаме данък 10% остават грубо 700 или 350 млн. евро. я сега кажи как се връщат 12-15 млрд. с 350 млн.?и тва ако централата бачка непрекъснато без планови ремонти без спиране и на висока цена.и те питам кво ще стане с малките производители на ток когато собственика на аец а ревне че фалира и ще ни обгази с радиация щото неможе да потдържа системите?та чакам отговори другари ,а не разни приказки за мачлета като бат ви боико .