Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 11:59 12 506 32

От 2019 г. депутатите разрешават незаконното подслушване

  • срс-
  • пламен иванов-
  • подслушване-
  • бюро за контрол на срс-
  • данс

Скандалът със СРС-та или Quis custodiet ipsos custodes?

От 2019 г. депутатите разрешават незаконното подслушване - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Quis custodiet ipsos custodes? (Кой ще ни пази от пазачите) Тази древна латинска сентенция очертава един от основните постулати, върху които се е градило римското право и държавност.

Депутатите обаче са готови да превърнат Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) в придатък на специалните ни служби.

То няма да ги контролира, а ще прикрива техните практики на незаконно подслушване и следене на гражданите.

ФАКТИ вече писа, че по ръба на бръснача на закона депутатите ще попълнят неговия състав.

Пламен Колев Иванов е предложен от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ за член на Бюрото за контрол на СРС. Интересното е, че той обаче е служител на ДАНС.

Формално той има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Въпросът е, доколко като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

Кандидатът на Воля за Бюрото за контрол на СРС - та, първо трябва да подаде оставка от заеманата в момента длъжност и тогава да се кандидатира. Това е процедурата, която следва разпоредбите на чл.45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, както и чл.130 от правилника за прилагане на закона за ДАНС.

През ноември 2012 г. Венета Марковска беше избрана с гласовете на ГЕРБ и Атака за член на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. Тя беше принудена да подаде оставка като заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), за да бъде допусната до полагането на клетва в Конституционния съд. На церемонията Венета Марковска беше бламирана от тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев. Малко по-късно тя се пенсионира и започна да работи като адвокат.

По тази причина и Пламен Иванов трябва да подаде оставка от ДАНС. В противен случай има основателни съмнения, че специалната служба иска да овладее Бюрото за контрол на СРС.

Илко Желязков – Сивият кардинал на ДПС в службите.

Той е бивш служител на Национална служба “Сигурност” и ДАНС.

От 2013 г. насам, откакто Делян Пеевски не успя да се задържи на поста председател на ДАНС, ръководните кадри в службите за сигурност стават лица, близки до Илко Желязков. Такива са Ангело Прокопиев, зам.-председател на Държавна агенция “Разузнаване”, Росен Тодоров, зам.-началник на Националната служба за охрана, Цветан Китов, председател на Държавна агенция “Технически операции” и други, припомня „Терминал 3“.

Така на всички служби в сектор “Сигурност”, включително КПКОНПИ бяха инсталирани кадри на Илко Желязков през 2018 г.

През 2018 г. на 60-годишния юбилей на Желязков присъства целият ръководен елит на сектор “Сигурност”.

Влизането на кандидатът на ДПС в Бюрото за контрол на СРС-та е явната заплаха за гражданското общество и правата на гражданите.

Сянката на „Големия брат“ надвисва над България.

Всеизвестен факт е, че специалните служби по света се изкушават да прекрачват закона. В същото време гражданското общество изработва механизми, за да се противопостави на безконтролното подслушване и следене.

За целта беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства като е независим държавен орган, който осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

По тази причина издигането кандидатурите от ВОЛЯ на Пламен Колев Иванов и на Илко Желязков от ДПС повдигат редица въпроси.

Основният е доколко един служител на ДАНС ще може безпристрастно да контролира не само бившата си служба, но и други органи да не се изкушават да подслушват или следят незаконно гражданите.

От своя страна „Терминал 3“ припомня, че Илко Желязков достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

Бившият депутат и председател на „Да, България“ Христо Иванов смята, че управляващите не желаят да направят реформи, а в вместо това продължават с "ескалацията на тоталитаризмите". Той даде пример с това, че ДПС лансира за председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства хора, обвързани с Пеевски. "Още една структура, която се обезличава и обезкостява, която трябва да гарантира гражданските свободи", предупреди Христо Иванов.

Както се вижда, на хоризонта се очертава заплаха за гражданското общество и медиите в България. Тя броди из кулоарите на парламента. До дни депутатите ще пратят в историята гарантирани от Конституцията права на гражданите.

Това ще е реалност, ако се приемат новите кандидатури за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Честито! От новата 2019 г. депутатите ще разрешат безконтролното подслушване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    24 8 Отговор
    Браво!А са да го видим комшията къде ме плюе сека вечер кво ше праи!
  • 2 mimi

    75 3 Отговор
    Безконтролно подслушване-мечтата на Цветанов

    Коментиран от #22

  • 3 Ехе

    73 2 Отговор
    Фашистката диктатура е на крачка от осъществяване!!! Те контролират правителството, общините, правосъдие, скоро ЧЕЗ и останалия бизнес.... остана само по един сенджир с топуз да ни вържат за глезените и да си знаем от вкъщи на работа, и от работа вкъщи!!! Явно ние сме създадени да бачкаме за да печелят тия гадове на власт и да си купуват имоти и яхти по цял свят!!!
  • 4 Бай Хой

    52 5 Отговор
    Ох,дано само протестите да не спрат!

    Коментиран от #8, #10, #12, #14

  • 5 Irmao

    45 2 Отговор
    Eй я улицата, ей го поредния МЕГАповод да излизаме!
  • 6 filo

    4 36 Отговор
    Поредната опорна точка. Как не се уморихте да лъжете бе изроди неграмотни.

    Коментиран от #7

  • 7 Доктор Ох Боли

    24 5 Отговор

    До коментар #6 от "filo":

    Прибирай се в стаята или пак ще ти сложим ризата с дългите ръкави и терапия със студен душ.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Протеста

    4 44 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Хой":

    Само руснаци и цигани са на протестите.
    Искат да свалят българското правителство.

    Коментиран от #26

  • 11 рашка с прашка

    14 0 Отговор
    И сега за Ваш разговори, които могат да са интересни за кретените от ДАНС, и др. подобни идиоти, ползвайте Телеграм, Сигнал. За поща - Протон мейл, Тутанота и др. Излишно е да споменавам Тор браузър...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Хой

    4 20 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Хой":

    Много ми е интересно как малоумници като теб се притесняват от подслушване! може би от заговори срещу България с любимата ти пРоссия или от кражбите които вие червени боклуци перманентно сте си ги усвоили и са си вашия живот. Може би се притеснявате че ще ви хванат като се уговаряте с вашия цигански електорат за изборите! Интересно от какво се притеснява нормален човек че ще го подслушват? ама като си полисля че вие червенушките нямате нищо нормално в себе си нещата се изясняват.
  • 15 Ники

    1 7 Отговор
    Все тая дали е законно или не ... сигурно искат да го узаконят да може да си имат собствен бюджет и тн .. иначе те така или иначе си правят квото искат така че ... голяма работа ...
  • 16 Колко още

    13 1 Отговор
    Да им е.ба м..та вече на тея!
  • 17 партокрация

    15 1 Отговор
    В нашата "българска демокрация", всичко се управлява по партиен признак. Съд, прокуратура, държавни комисии, медии, кметове - всички гледат и слушат "вожда". Каквото каже "вожда" на управляващата партия, това става.
  • 18 ванката

    16 1 Отговор
    а кога ще забранят законния рекет от страна на праеителството???
  • 19 патриотъ

    14 3 Отговор
    Престанете тук да коментирайте,а отивайте на протест да сваляме гадовете!Тая работа без кръв няма да стане!

    Коментиран от #21

  • 20 goni

    8 1 Отговор
    Точният превод е :" Кой варди вардяните?" Отговора е вардат се един друг!:) Изборът им e много важен! Не трябва да се понасят помежду си! Това е най-важното! Станат ли приятели....!:) Отиде коньо в реката...!:)
  • 21 Kcaniba

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "патриотъ":

    А де, стоите и тримата тук и си сменяте никовете за да пишете коментари, аде бегайте на улицата да ревете че ви са малки заплатите, вие и без това не работите а само висите на компютъра или на улицата. И крайно време е да вземете да свършите нещо, ако не е полезно поне може да помръзнете на улицата час-два, пък като се приберете да не вземете да се сгрявате с бояршник?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 1 Отговор
    Ползваите сателитен телефон или радиостанция със бягащи честоти и криптиране на разговорите така няма подслушване
  • 24 Кочо Честименски

    7 1 Отговор
    от срс-та се страхуват само онези , които имат какво да крият! все ми е тая дали ме подслушват или не!
  • 25 Много фалшименто

    1 0 Отговор
    Стефанаки, скрий се моля те . Ние не ядем доматите с колците. Грамотни сме бре джанъм.
  • 26 hmhmhm

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Протеста":

    Ти си стой в къщи мишко такава

    Коментиран от #27

  • 27 Протеста

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "hmhmhm":

    На ДС-арски прояви не участвам.
    Още по-малко на платени!
  • 28 СмотанЯк

    0 0 Отговор
    Когато нямаш мозък то какво друго да прави освен да подслушва.
  • 29 Ххх

    1 0 Отговор
    Всички са за еб**е!
  • 30 Красимира

    0 0 Отговор
    Проста врачанска курва, която не можа да си сбъдне мечтите и затова ме постави под сателитно наблюдение и следи по цял свят. Тъпата курва ме държи под наблюдение, за да не забогатея извън България. Този боклук ме унижава с брутални простаци 24/7 вече 5 години в реално време! Няма ред, който курвата да не е прочела! 14 години не мога да се спася от тях!


    http://www.advokatyordanova.com/
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.