28 Ноември, 2018 10:29 5 027 18

Основават Велика Албания, а ЕС не казва и дума

  • албания-
  • косово-
  • велика албания-
  • ес-
  • сърбия

Албания и Косово ще вървят ръка за ръка като два горди орела

Основават Велика Албания, а ЕС не казва и дума - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Насред Метохия, правителството на самопровъзгласената държава и министерски екип от Тирана, с провокации и обиди за сметка на Сърбия, в понеделник направиха важна стъпка към реализацията на опасния проект „Велика Албания“! Те подписаха редица споразумения и изпълниха най-важните предпоставки за разрушаване на границата от двете страни, с очевидното одобрение на Запада, като всичко това ще се реализира от 1 януари“, алармира на първа страница белградският ежедневник „Вечерне новости“. Предаваме материалът без редакторска намеса.

„Символично – четвъртото съвместно отбелязване на прословутата Призренска лига се състоя недалеч от сръбската светиня Печката патриаршия, а срещата завърши със злокобна снимка – Рамуш Харадинай и Еди Рама съединиха ръцете си върху черен двуглав орел на червено знаме.

„Албания и Косово ще вървят ръка за ръка като два горди орела“, обеща албанският премиер Еди Рама, който преди това открито подкрепи безумните мита на Прищина върху стоките от Централна Сърбия и призова Белград „да слезе на земята“.

След това оцени, че Сърбия действа „агресивно спрямо Прищина“.

„Спирането на Косово да стане член на Интерпол беше грозно. Освен това Сърбия поиска от един косовски министър да отстрани думата „Република Косово“ от речника си. Европейският съюз би казал на това: ‚What the fuck’”, изруга Рама, демонстрирайки своето възпитание.

На съвместна пресконференция с (премиера на Косово Рамуш) Харадинай след заседанието, на което бе постигнато съгласие Албания и така наречената държава Косово да влязат в митнически съюз, да признаят взаимно шофьорските книжки, както и за преминаването на границата да е достатъчна лична карта, издадена или в Албания, или в Косово, Рама оцени, че Сърбия не е жертва на митата, въведени от Прищина, защото това не е икономическа мярка, а „ясно политическо решение, за да осъзнае Сърбия, че пътят към бъдещето не минава през забиване на нож в гърба“.

„Днес е денят, в който налагаме 100-процентови мита на север и нулеви на юг. Сърбия не трябва да използва две лица – едно за Косово и едно за Албания“.

По повод изявлението на Рама в Печ, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че с подкрепата за косовската блокада върху стоките от Централна Сърбия, албанският премиер е нарушил споразумението за регионално сътрудничество.

„Рама уби уникално икономическо пространство. Няма смисъл да се провеждат срещи за регионално сътрудничество, след това, което той наговори и което каза на Харадинай“.

Иначе, петата съвместна сесия на правителствата на Тирана и Прищина бе оценена като най-важната досега от албанският премиер, който посочи също, че сътрудничеството между Косово и Албания е насочено към бъдещето. Той съобщи, че в най-скоро двете страни ще имат "нулеви мита", призова за създаването на общ фонд за работа външната политика, за да се подпомогне интегрирането на двете страни в Европейския съюз до 2025 г. и обяви, че от 1 януари, Косово трябва да има възможност за свободен транзитен достъп до пристанището в Драч..

„Който смята, че това е заплаха, независимо дали в Белград или Брюксел, може да дойде и ние ще обясним, че не е така“.

Според сръбския министър на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, договорките между албанското правителство и Прищина относно премахването на митата и създаването на общ фонд за външната политика, представлява началото на прилагането на концепцията за обединение в т.нар. Косовска Албания.

„Това, всички подписани и планирани споразумения, с акцент върху Фонда за външна политика, т.нар. Косово и Албания за постигане на пълноправно членство в ЕС до 2025 г., по открит и очевидно финансово осигурен начин, означава териториално разширяване. Това е началото на колапса на основите, които ОССЕ и ЕС са създали и които правят Европа цялостна и свободна“.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот заяви, че „Косово применя спрямо една държава дискриминационна политика, като в една част от страната има една данъчна политика, а в другата част – различна, това не е наред“.

В реакция за димите на Харадинай, че Албания и Косово ще се обединят икономически, Скопт заяви, че САЩ гледат на всички активности, които водят към икономическа интеграция в региона позитивно.

Министърът на търговията на Сърбия Расим Ляич заяви, че всичко това е „класическо политическо шоу“.

„Днес не можете да намерите нито един случай на планетата, където в едната част на територията прилагате една, а в другата част – друга митническа политика.

В навечерието на срещата министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че е ясно, че албанците никога не са се отказвали от проекта за т.нар Велика Албания, но също така е ясно, че това не може да бъде постигнато без насилие и без други народи да престанат да съществуват на определено пространство.

„Велика Албания се създава като етнически чиста държава, а за да се направи тя, трбва да се изселят сърбите, да се откъсне цялата територия на Косово и метохия, трябва да се вземе и част от Черна гора и част от Македония, както и част от Гърция. Т.нар. Велика Албания е заплаха за целия регион. Тревожно е, че ЕС, НАТО като да не разбират, или се правят, че не разбират, че сме свидетели на създаването на Велика Албания“.

Иначе, след срещата в Печ членовете на двата кабинета се снимаха направили жест с ръце, символизиращ двуглавият орел от албанското знаме, който обикновено показват поддръжниците на идеята за Велика Албания. Тази снимка говори повече от хиляди думи. И Западът, както обикновено, мълчи.

Представителите на правителството на Албания и т.нар. правителство на Косово след съвместното си заседание в Печ посетиха гроба на основателя на т.нар. „Армия за освобождение на Косово“ (АОК, на алб. – УЧК) Адем Яшари в Преказ, където Харадинай заяви, че това място „обединява албанците“.

Рама, от своя страна, посочи, че са в Преказ „ в чест на славата и историята на семейството на Яшари.

„Споделяме славната история на това семейство и вярваме, че няма по-добро място, от което мога да поздравя всички албанци, където и да са, с празника на знамето с двуглавия орел, символ, който трябва да ни вдъхновява всеки ден“.

Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    57 7 Отговор
    Не мога да разбера разликата между Косово и Крим ?!?!?!
    Може би щото Крим е присъединен към Русия е проблем, но че Косово се е отделило от Сърбия - може ?!?!?!?
    Но двойният стандарт е запазена марка за евроатлантическите ценности !!!

    Коментиран от #18

  • 2 1234

    31 2 Отговор
    Западните Балкани в ЕС!!! Тиквени хрумки.
  • 3 ванката

    49 4 Отговор
    американците само цигани талибани и африканци подкрепят...
  • 4 Сърбите изкукуригаха

    10 35 Отговор
    Тия съвсем се орусначиха. Гледат и не виждат, слушат и не чуват и живеят в някакво измислено минало. Един ден се събуждат и няма ги тия. Ни Сърбия, ни Русия.

    Коментиран от #13

  • 5 Браво на албанците

    3 24 Отговор
    Показват как се лекува сърбеж

    Коментиран от #9, #14

  • 6 ХанкоБрат

    32 1 Отговор
    А БЪЛГАРИЯ си няма и хабер какво е очаква след циганското демографска експанзия. Хората във властта са наясно какво ни очаква, тъй като работят в тази насока вече 30 г. По-лошото е, че не знае огромна част от българите, които са се отрекли от своята цивилизация и народ и се мислят за англосаксонци.
  • 7 Анонимен

    17 8 Отговор
    Когато ви подаряваха чужди земи и население и основаваха велика Югославия не равахте,нали?
  • 8 Гост

    31 2 Отговор
    Не злорадствайте срещу съседите си, да не се окаже, че утре гледаме същият "филм" в Южните Родопи! Едно време така сме злорадствали при експанзията на мюсюлманите във Византия и ето докъде я докарахме! Така че, малко по-кротко!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 11ап

    18 0 Отговор
    Кой ги пита тези отЕС? А за велика МЮСЮЛМАНИЯ попитайте мадамОЛ' Брайт!
  • 12 сноу

    23 0 Отговор
    Всичкото е в резултат на англосаксонския долен помиярлък, което пък медийната им прислуга нарече, евроатлантически ценности.С такъв долнопробен идиотизъм се пробутва на едни добре спретнати народи шкарта и боклука на човешката цивилизация и то единственно краварите да докажат на света ,че били фърст.Цяла Европа реве от албанската и шиптърска мафия ,действащ с изключителна жестокост бандитизъм и грабежи ,същото като нашата цигания, но всички със самоубийственна толерантност ги гали и пренебрегва здравия разум на историята.Нещо по-вече дори
  • 13 Кеворк Яшхуян

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сърбите изкукуригаха":

    По-скоро нас няма да ни има

    Коментиран от #16

  • 14 Кеворк Яшхуян

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Браво на албанците":

    Интересно.... Хора с които говориш почти един език не са ти приятни... Може би си турчин.... Няма лошо естествено...

    Коментиран от #15

  • 15 Inog

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кеворк Яшхуян":

    Нали знаеш, че пишеш на един и същи джендърски трол?
    За тия няма нищо свято-само и само да си заработят паричките от Сорос.
    На тоя главоч, не му минава дори през ума, че това шиптърско хоро,скоро ще заиграе и в територията България.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Разликата е огромна....АМЕРИКА Е ПРАВА!!!Дори на долара и пише,,,УПОВАВАМЕ СЕ НА БОГ,, //или нещо подобно//.,,in god we trust,,.Това автоматично поставя ДРУГИТЕ В ПОДЧИНЕНО ПОЛОЖЕНИЕ....ТЕ/ти/ НЯМАТ/ш/!!!!ПРАВО!!!!!.....на нищо .....
  • 18 TOЧKATA

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    коментарът бе за теб.