29 Ноември, 2018 17:02 2 738 4

Проф. Пилософ: Ползите от модерна детска болница са много

  • правителствена болница-
  • детска клиника

Една от основните задачи на държавата е да финансира детското здравеопазване

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След години на обещания правителството най-накрая взе решение да премине към създаването на детска болница в столицата. Това трябва да бъде сегашната клиника на вастта - "Лозенец". Добро решение ли е това и как приема идеята сподели проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация (БПА) пред m.clinica.bg.

- Проф. Пилософ, имате ли вече конкретна информация как правителствената „Лозенец" ще се превърне в детска болница?

- Това е едно решение на Министерски съвет, на което тепърва му предстои административен живот. Предлага се всъщност изменение на Закона за лечебните заведения. По-конкретно отмяна на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Отмяната на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби създава възможност правителството да взема решения и по отношение статута на болница „Лозенец". Това досега не е било възможно. Ако законопроектът стане реалност, Министерският съвет ще има правото да решава по-нататъшния статут на болница „Лозенец", включително и да реши тя да стане първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца. Този текст намираме в мотивите за законопроекта. Самият ЗИД (закон за изменение и допълнение) гласи буквално следното: „Параграф единствен. Параграф 5 от Преходните и заключителните разпоредби се отменя. Предложената промяна трябва да мине през Народното събрание, а после следвайки Закона за административните актове, в най-добрия случай най-рано след 2-3 месеца ще има окончателно решение. Това е едното, което трябва да се знае. Второто, което е важно, но произлиза от разговорите, които представители на БПА и Инициативния комитет са имали с управляващите, включително и с министъра на здравеопазването е, че става въпрос за нова сграда с нови възможности, която да се финансира от държавата.

- От решението на МС излиза, че трябва да се преструктурира болница „Лозенец", така ли е?

- „Преструктурира" е административен термин. Използването на думата означава, че трябва да има разрешение за допълнителни дейности. Вижте на сайта на болницата – ръководството казва ясно, че става въпрос за ново строителство.

- Да, но от стенограмата от заседанието на МС се вижда, че премиерът Борисов нарежда да се преструктурира болница „Лозенец". Това не означава ли, че ще се преустрои съществуващата база?

- Тази дейност, която върши в момента болница „Лозенец", няма да бъде хвърлена на боклука, това е невъзможно. Има неща, които се разбират и без да се обясняват надълго и нашироко. Но аз ви казвам какви са намеренията, а какво ще излезе в бъдеще, не знам. Има много път да се извърви. В момента няма нищо, което да е окончателно и което да казва ето това ще стане. Само едно е сигурно – ако ще се прави нещо в рамките на тази идея, това е на болница „Лозенец" да й бъде разрешено да се занимава и с лечение на деца. Това значи преструктуриране на административен език. Все пак важни са детайлите.

- От къде ще дойде инвестицията?

- Една от основните задачи на държавата е да финансира детското здравеопазване. И тя го прави, защото осигурява за здраве децата. Затова няма никаква логика да даде някой друг да се занимава с болницата, която е предназначена за тях. Инвестицията ще бъде от държавата, защото парите за самото здравеопазване на децата ще идват от държавата.

- Как виждате тези промени във времето?

- Ако някъде към март следващата година имаме очертана физиономия на всичко това, ще бъде много добре. Защото три месеца е минималният срок, през който предложението трябва да мине през Народното събрание, след което да се пусне за обсъждане. Това е по Закона за административните актове. Като имате предвид, че идват празници – Коледа, Нова година, не знаем и какви политически събития ще има, предстоят избори за Европарламент, при щастливо стечение на обстоятелствата в най-добрия случай го виждам да има някакво очертаване на началните стъпки през март. Като прибавим и изработването на заданието за такава болница, ако до края на следващата година това бъде реализирано, ще е много голям успех.

- Какви ще бъдат ползите от едно такова обединяване на съществуващите педиатрични отделения в една болница?

- Ползите са много големи и съществени. Независимо от това къде и по какъв начин ще се реализира идеята, ще има ползи в три направления. Първо, за самите пациенти. Става въпрос особено за онези случаи, които са по-сложни. Защото всекидневната медицина и баналните диагнози е ясно как се решават, но всеки случай, който e извън стандартното, се превръща в проблем. Нека видим какво става в момента в София, където живее една трета от населението на страната. Детето се лашка в поне 4-5 болници, докато се стигне до решение, какво да се прави. Това е истината. Трудностите са за родителите, от една страна, за лекарите, които не могат да си свършат работата и най-важното е, че всичко това се отразява зле на пациента, защото се губи излишно време. Второ. Сегашната организация на детското здравеопазване в София, се отразява негативно върху медиците, които работят разпокъсано, всеки в своята тясна специалност и с годините постепенно лекарят загубва своя общ поглед върху пациента, защото не практикува всеки ден заедно с колегите си. Това води до деквалификация. Трето, именно поради тези причини, които ви очертах, всичко това не действа благотворно върху обучението както на студентите, така и на специализантите, които няма как да проследят един случай от А до Я. Те го изучават на парчета. Както клиничните пътеки – тази е до тук, затова ние приключихме, сега някъде другаде да направят другата. Крайно неизгодно е и от материална гледна точка – имаме разкрити много отделения, чиято база се използва не толкова рационално, като основната причина е тази разпокъсаност. В специализираните клиники имаме пациенти, които се лекуват само за даденото заболяване, за даденото направление в медицината и когато дойде нещо друго, трябва пациентът да отиде в друга клиника. Въобще, няма някаква последователност на лечението на цялостния проблем в едно и също лечебно заведение. Мога да изредя още много неща. От икономическа гледна точка също е нерационално, защото във всяка институция има определена апаратура, която не се използва достатъчно. Това не се отнася само за педиатрията, а и за другите специалности, но при детските болести е особено крещящо.

- Смятате ли, че ще се появи и съпротива, все пак в момента няколко болници разчитат на тези отделения, макар и в повечето случаи те да са губещи?

- Съпротива ще има, това е сигурно. Друг е въпросът, че тук е мястото на държавата и на обществото да реши, какво иска. Защо се вдига този вой, когато трябва да се прати някое дете в чужбина, а то може да се лекува и в България, ако имаше нужните условия за това. Нали разбирате, че част от специалистите, които искаме да поканим за да работят заедно с нашите лекари, когато дойдат казват, че нямат тук необходимите условия. Защото те искат да работят в една съвременна среда. Къде е тази модерна болница за деца, където с удоволствие ще дойдат да работят съвместно с нашите колеги? А между другото, това е и начинът, по който ще привлечем младите лекари да останат да работят в България.

- Как трябва да се изгради концепцията за бъдещата болница? Необходимо ли е да се консултират с водещите педиатри?

- Това е искането на инициативният комитет – когато се прави заданието да участват представители на гилдията и на неправителствените организации, които работят с деца.

- Инициативният комитет обяви, че има конкретни предложения. Може ли да изброите някои от тях?

- Предложения има, подготвяме и нови. Това, което ви казах, е обща позиция на ръководството на болница „Лозенец", на Асоциацията на педиатрите и на инициативния комитет. Ние нямаме противоречия, какво трябва да се прави. Смятаме, че трябва да се построи нова сграда, тя да е напълно адаптирана за нуждите на децата, да осигури всички условия за тях и за придружаващите ги родители, да има условия за обучение на кадри, за обучение и на родителите, особено на деца с хронични заболявания, защото това също е много важна работа, която сега няма къде да се върши. Колегите полагат много усилия, но всеки сам в неговата си област. Няма един общ център, който да ръководи лечението и обучението.

- Защо, когато преди години правителството на Симеон Сакскобургготски обяви, че ще строи детска болница, имаше такъв негативен отзвук?

- Защото медиите говореха за корупция, а всичко беше просто една идея. Нямаше нищо, нямаше движение на пари, нямаше дори проект, но въпреки това се изписа какво ли не. Според мен това бяха политически игри.

- Не съществува ли и сега опасност да се случи нещо подобно?

- Не съм неразумен оптимист, нищо не е чудно в нашите условия и в нашата земя. То и в момента какви неща се изприказваха, преди още някой да се е опитал да вникне по същество, за какво става дума. Така че си представям какво ще бъде занапред. Вече обявиха, че се закрива болница „Лозенец", че видиш ли персоналът се местел при военните, че вече били получили предизвестия и куп такива работи, които нямат нищо общо с действителността.

- Кои са най-сериозните проблеми на детското здравеопазване, които могат да се решат с една такава болница?

- Не си правя никакви илюзии, че болницата сама по себе си може да реши проблемите на детското здравеопазване. Но специално в София тя ще е предпосавка за решаването на всичките тези проблеми, за които вече говорихме. А те се отнасят до качеството на здравната помощ за децата в столицата, при положение, че тук идват най-сложните случаи и са съсредоточени голяма част от специалистите в страната. Има тежка урология, тежка кардиология, кардиохирургия, да не изреждам всички клиники, които са само тук, но са на различни места в София. В Европа, където и да погледнете, ще видите, че навсякъде има голяма, модерна детска болница с всички видове специалисти вътре, защото идеята е да работят не само тези, които се наричат педиатри, а всички, които лекуват малчуганите - детски хирурзи, офталмолози, ортопеди и други.

- Защо педиатричните клинични пътеки са едни от най-недофинансираните и това не се променя през годините?

- Тази година отново написахме нашите предложения за преговорите с касата. Пътеките остават недофинансирани по две причини. Първо, очевидно се подценява тази дейност. Второ, не се взима под внимание, че реалните разходи, които в момента има за детското здравеопазване са малка част от общите разходи за сектора. Ние имаме официални данни, които показват, че за всички дейности, не само клиничните пътеки, а и в доболничната помощ, се дават около 350 млн. лв. годишно. Ако примерно решите да увеличите с 20% тази сума, ще стане въпрос за 70-80 млн. лв. Нали разбирате, че е смешно да говорим, че държавата не би намерила толкова пари допълнително за децата. Това е фактическото положение. Разбира се, не е въпросът само да се наливат пари, но и действително да има промени. Вземете само още един факт - няма вече педиатри. Това е голям проблем. Няма и други специалисти, работещи с деца.

- Какво трябва да се направи, за да се насочат повече специалисти към педиатрията?

- Трябва да се създадат привлекателни условия за работа. Друга формула засега никой не е намерил. Трябва да се седне, да се мисли държавнически, по какъв начин да бъдат стимулирани тези, които работят с деца. Тук не става въпрос само за пари. Става въпрос и за условия на работа, възможност за въвеждане на нови технологии, за израстване и т. н.

- Оптимист ли сте, че примерно след 2 години ще имаме нова детска болница?

- Това е много смела мечта, но ако поне започне да се строи до две години, ще е много добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлини

    4 0 Отговор
    Не съм чел статията, но у нас всичко модерно се по българява моментално и се превръща в една далавера и перачница на публични пари...В момента НЗОК има бюджет 5+ млрд и все не стигат, а болниците са наполовина от преди 20 години ...
  • 2 този евреин

    2 0 Отговор
    бе пръв комунист преди 30години,а сега...?
  • 3 я пак

    1 0 Отговор
    да строят нова болница????Нещо пак ще усвояваме май,а???
    И то на фона на стоманобетонния 14 етажен ,но недостроен корпус до АГ-то предвиден още от бай Тошо за Институт по педиатрия!
  • 4 Пешо

    1 0 Отговор
    Този професор, НПО-тата - оле, мале, вони на корупция. Точно този съсипа Фонда за лечение на деца, корупционер от класа.