30 Ноември, 2018 11:00 5 027 13

Неолибералният глобализъм е Картаген, който трябва да бъде разрушен

  • доналд тръмп-
  • либерализъм-
  • брекзит-
  • студена война

Агресията срещу чуждото мнение – видяхме най-ясно около Брекзит и избора на Доналд Тръмп

Неолибералният глобализъм е Картаген, който трябва да бъде разрушен - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. С тези думи завършвал всички свои речи един от най-влиятелните римски политици за своето време – сенаторът Катон Стари. „Впрочем, смятам, че Картаген трябва да бъде разрушен“. Без да имам ни най-малката претенция да имитирам големия римски сенатор, смятам, че е време да кажем на висок глас: „Неолибералният глобализъм трябва да бъде разрушен“.

Либерализмът, онази свята идея на Джон Лок, че всеки трябва да бъде свободен, бе брутално вулгаризиран от възходът на неолиберализма след Втората световна война и особено след края на Студената война. В последните години почти бе заличен протестантският политически фундамент на Запада, който може да се резюмира грубо в две водещи разбирания – моралният минимум, който едно управление трябва да покрие, за да бъде легитимно и правото за национално самоопределение. Без да се прави научен анализ на неолибералния глобализъм, трябва да се отбележи, че в известна степен той е продукт както на следвоенните реалности, така и на амбициите за „нов световен ред“. Битката за световна доминация след Втората световна война се трансформира в Студена война между двете имперски разбирания – западното и източното. Макар и ценностно различни, като технология двете имат общото разбиране, че светът трябва да живее по начина, който всяка от системите разбира за правилен. Разбира се, че свободата надделя и Западът разруши своя Картаген в лицето на Съветския съюз. Само че това, колкото и е да бе необходимо, доведе до онова, което Джордж Буш-баща нарече именно с думите “нов световен ред“. Ред, в който неолибералният глобализъм бе освободен от клетката и като див звяр попиля мечтите и надеждите на милиони хора по света. Спор няма, че глобализмът има и своите положителни страни, но с тях дойдоха и много негативи, чиито гнили плодове виждаме навсякъде по света – бруталните неравенства, забравянето за нуждите на обикновените хора, безсмислените войни, агресията срещу всяко мнение, което критикува „новия световен ред“ и т.н.

Последното – агресията срещу чуждото мнение – видяхме най-ясно около Брекзит и избора на Доналд Тръмп. Отказът на Великобритания да участва като съглашател в политиките на Брюксел, които са се превърнали в еманация на неолибералния глобализъм, бе повод за всякакви говорещи телевизионни глави да обясняват как срещу Брекзит били хората в големите градове (следователно за Брекзит са само „селяните“), по-високо образованите (следвателно за Брекзит са само „неграмотниците“) и по-младите (следователно за Брекзит са само пенсионерите, които „не разбират новия свят“). Същото виждаме и в САЩ, където Доналд Тръмп и неговите поддръжици са обект на ежечасна пропаганда и език на омразата. Белият дом днес откъсва Америка от неолибералния глобализъм, което елитите не могат да преглътнат. Тръмп деконструира „новия световен ред“, защото той не е част от консенсуса на глобализма. Тръмп е част от естествената реакция на американския народ за връщане на протестанските разбирания за държавност, които са в основата на Западния свят. Разбирания, които въздигат в идеал националното самоопределение, защитата на държавността и моралния фундамент на властта, която трябва да служи на собствените си граждани.

Неолибералният глобализъм се превърна в чудовище. Той скъса пъпната си връв и захвърли в канавката разбиранията на Лок за свободата на индивида. Натика в ъгъла и протестанските корени на Запада за самоопределянето на нациите. Неолибералният глобализъм подмени тези ценности със своите разбирания за заличаване на суверенното начало на държавите. Това е идеологията на империята, която въздига в най-висша ценност унищожаването на суверенните държави. Суверенната воля на народите е досадна муха, която империята иска да прогони, за да не досажда на елитите, докато те разпределят света помежду си. Волята на народите е пречка пред наднационалните корпорации и техните глобални споразумения, пред наднационалната бюрокрация, която иска да налага своите виждания над света и пред дълбоката империя, която иска да пренарежда света по собствените си вкусове. Неолибералният глобализъм създаде империя от ново поколение. Неолибералната империя не е империя на „ще завладеем света физически“, каквито са всички досегашни империи в историята. Неолибералната империя е онази, която иска да завладее мислите на хората. Затова днес много образовани хора вярват с фанатизъм в светлото бъдеще на неолибералния глобализъм, който е „единственото възможно бъдеще“, а Тръмп и Брекзит са просто случайности, бъгове в системата. Тези хора носят такива разбирания, защото са (често неосъзнати) подданици на империя, за която е възможно дори да не подозират, че съществува.

След Брекзит и след Тръмп неолибералният глобализъм се клати неконтролируемо под напорите на вятъра на промяната, който иска връщане на баланс, държавност и свобода за народите и индивидите по света. Дали неолибералният глобализъм ще се катурне в крайна сметка и ще се превърне в страница в историята, както и всички досегашни империи, предстои да видим.

Впрочем, смятам, че неолибералният глобализъм трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    40 2 Отговор
    Точно така!
  • 3 Усмивката

    8 15 Отговор
    Разбира се че повечето велики империи дължат съществуването си не само на върхъ на оръжието .Либерализмът като политика за обединение на покорените земи е прилаган и от монголите ,римляните ,на Александър Македонски.Коминтерна подменя и идва със съвършн нов подход.Атеизъм.Което до този етап от човешката история и държавническо управление не познава .А ние от източният блок ,в повече България Русия ,носиме уродливата симбеоза и от двете,което и наблюдаваме
  • 4 Тръмп

    24 0 Отговор
    Бих добавил,че неолибералния глобализъм заприлича твърде много на комунистически интернационал и е обречен на унищожение!След Сорос,нещата ще се върнат към нормалното и моралното!:):):)

    Коментиран от #5

  • 5 Хер Отто Флик

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Защо ли Желязната Лейди, навремето изгони шорош от Великобритания...
  • 6 Генерал

    9 2 Отговор
    Така е, идеите на марксизма-ленинизма, които се основаваха на принципа на пролетарския интернационализъм и световна революция, са предшественици на съвременните идеи за глобализация.
    И нали през ПСВ Ленин изтъква лозунга за превръщането на световната война в гражданска война, като напълно изоставя концепцията за национален интерес. А пък прес 50-те години на миналия век един наш бележит комунист каза, че "българският национализъм е най-големият враг на социализма".

    Коментиран от #7

  • 7 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал":

    Е като гледаш СИМЕОНОВ,как да не кажеш това....От НАЦИОНАЛИЗЪМ до национализъм има разлика.....ПОдобно на фашизма и комунизма---НЯМАТ НИЩО ОБЩО.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 eeeeeeee

    2 0 Отговор
    Този младеж се изявява като левичар, а баща му е един от големите бизнесмени във Видин(те са десетина човека). И като съборят либерализма, този ще изкара дори повече, защото инвалидите са с привилегии в лявата утопия. Както се казва, в тяхната рода няма празно.
  • 10 Бай вестникар

    2 0 Отговор
    Нека кажем -" не!", на неолибералния глобализъм!
  • 11 Боре

    0 0 Отговор
    А бе много сложно иската да го изкарате, а то е елементарно. Когато обществото се устрой на принципа на училищата работата е готова в по-елитните влизаш с повече знания и подготовка,като при падане на успеха или поведението може да те изключат, а в долнопробните вся астольная. И така приемен изпит всяка година -норми на морал, етика, образувание, ценности и тн.
  • 12 Боре

    0 0 Отговор
    А бе много сложно иската да го изкарате, а то е елементарно. Когато обществото се устрой на принципа на училищата работата е готова в по-елитните влизаш с повече знания и подготовка,като при падане на успеха или поведението може да те изключат, а в долнопробните вся астольная. И така приемен изпит всяка година -норми на морал, етика, образувание, ценности и тн.
  • 13 Алисунгер

    0 0 Отговор
    Какви империи ви гонят?Кви пет лева?