Last news in Fakti

1 Декември, 2018 19:00 4 905 47

Какво ги е грижа американците за кризата в Керченския проток?

  • патрик бюканън-
  • керч-
  • украйна-
  • русия-
  • керченски проток

Ако Украйна е имала право да се отдели от Русия, тогава защо Крим, Донецк и Луганск да нямат право да се отделят от Украйна? Имат ли право Южна Осетия и Абхазия да се отделят от Грузия, след като тя се е отделила от Русия? Това са въпросите, от чиито отговори се интересува американският политик и публицист Патрик Дж. Бюканън* в статия за списанието The American Conservative

Какво ги е грижа американците за кризата в Керченския проток? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди отпътуването си за Буенос Айрес за форума на върха на Г-20, президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната си среща с Владимир Путин с аргумента, че руски военни за превзели и задържали три украински плавателни съда и екипажите им, общо 24 моряци.

Но нима Путин е този, който провокира неделното стълкновение в района на Керченския пролив, който съединява Черно и Азовско море? Или провокатор бе украинският президент Петро Порошенко? Ще повторим. Но първо малко история.

През 2014 г., когато проруският режим в Киев бе свален в резултат на преврат и с помощта на САЩ бе създаден пронатовски режим, Путин отдели от Украйна и присъедини към Русия Кримския полуостров, където от векове насам е базиран Руският Черноморски флот.

След като си възвърна Крим, Русия заема двата бряга на Керченския пролив. И тази година тя завърши изграждането на 19-километров мост над протока. Путин бе първият, който мина по него, карайки камион.

Азовско море по същество се превърна в руско езеро, подходите към което се контролират от Москва, така както Турция контролира влизането в Черно море.

Докато светът отказваше да признае новите реалности, Русия започна да въвежда свои собствени правила за преминаване на кораби през Керченския проток. По-специално, тя заяви, че за да получи разрешение за влизане в района, корабът трябва да я уведоми за това в рамките на 48 часа. Украински кораби, включително бойни, също трябва да уведомяват руските власти, преди да преминат под Кримския мост в Азовско море, за да достигнат до голямото пристанище на Мариупол.

В неделя два украински артилерийски кораби и влекач, които излязоха от Одеса в Западна Украйна, навлязоха в териториалните води край бреговете на Крим и полуостров Керч, които сега Русия смята за свои. Тяхната дестинация бе Мариупол.

Украинските кораби не се подчиниха на заповедите на руснаците да спрат. Руски военни плавателни съдове откриха огън срещу тях и удариха влекача. Трима украински моряци бяха ранени. Членовете на екипажа бяха задържани.

Отказът на Русия да освободи моряците стана основание за президента Тръмп да отмени срещата с Путин.

Москва твърди, че Украйна е нарушила новите правила за транзит, които Киев е спазвал по-рано, за да провокира инцидента. Путин от своя страна се опита да облекчи ситуацията, като заяви, че това е „граничен инцидент и нищо повече".

„Инцидентът в Черно море е провокация, организирана от сегашното правителство. Мисля, че в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година ... когато, рейтингите на [Порошенко] падат ... той трябваше да направи нещо".

Максим Еристави, който работи в Атлантическия съвет, изглежда е съгласен с това: „Порошенко иска да направи начален пробив за предизборната си кампания. Той играе с картата на главния командир, появява се навсякъде в униформа, опитвайки се да създаде впечатлението, че всичко е под контрол".

Обаче нашият (американският – бел.р.) представител в ООН Ники Хейли обвини Русия в „незаконни действия" срещу украинските кораби и заяви, че това е „дръзко действие, което международната общност никога няма да приеме".

Нашите интервенционисти предсказуемо изпищяха за руска „агресия" и настояха САЩ да подкрепят своя украински съюзник, като му изпратят военна помощ. Защо заповедта на Порошенко да изпрати бойни кораби до Азовско море, в която той пренебрегна руските правила за преминаване на пролива, е провокация?

Понеже Порошенко, чиито военни кораби вече са преминавали многократно през Керченския проток, не може да не е знаел, че рискува много, защото Русия може да окаже съпротива.

Защо Порошенко провокира руснаците?

Показателите за подкрепата му от страна на избирателите значително намаляха и Порошенко разбира, че ако не направи нещо грандиозно и сензационно, неговата партия няма да има почти никакъв шанс на изборите през март.

Непосредствено след сблъсъка в пролива Порошенко въведе военно положение във всички области, граничещи с Русия и Черно море, и заяви, че Москва може да нахлуе в страната. Поради тази причина поиска от Запада да въведе нови санкции срещу Русия и призова САЩ да действат заедно с него.

Някои представители на Запада искат да се противопоставят на Путин още по-решително.

Адриан Каратницки от Атлантическия съвет ни призовава да укрепим американското военно присъствие в Черно море, да разположим противоракетни и противокорабни ракети в Украйна, да затегнем антируски санкции, да заплашим Русия с изключване от системата SWIFT на международните банкови сметки и да окажем натиск върху Европа, така че да отмени изграждането на тръбопроводите „Северен поток 2" и „Южен поток".

Но тук възниква още един въпрос. Нима контролът върху Керченския проток е наша работа? Как се отнасяме към тази кавга и защо американски стратези искат да подадем искове към Русия за Кримския полуостров, където се намира дворецът Ливадия, който стана последната лятна резиденция на цар Николай II? Ако Украйна през 1991 г. има право да се отдели от Русия, тогава защо Крим, Донецк и Луганск да нямат право да се отделят от Украйна?

Защо да си позволим да бъдем въвлечени в конфликтите на други държави, като започнем с въпроса кой е „собственик“ на островите в Южнокитайско море, кой трябва да притежава Курилите и завършим с този дали Приднестровието има право да се отдели от Молдова, а Южна Осетия и Абхазия от Грузия, след като Грузия се отдели от Русия?

Какво се интересува американският народ от тези региони? Наистина ли сме готови да поемем такъв риск като война с Русия или Китай за правото да притежаваме тези територии?

Превод: Агенция "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа здраствуйте!!

    78 22 Отговор
    Всички знаят кой е властелина на пръсените!! Ми Америка разбирасе с 500 бази по света тя е '' миротворецът'' които решава милиони човешко животи! Или по точно сег един издухал перчем!
  • 2 Америка решава кой, къде, какво!

    78 21 Отговор
    Ми да Путин и да се изпикае трябва сигурно да пита издухалия рижавец може ли!

    Коментиран от #14

  • 3 Meganoob BG

    59 21 Отговор
    Кога ги е било грижа за нещо освен за страха да не изгубят калории, тях дори не ги е грижа че живеят на гърба на целия свят.
  • 4 Рано или късно ще си го получат:

    78 24 Отговор
    Краварите! Кърлежите, които разпалват всички войни по света без да водят такива на тяхна територия!
  • 5 фют

    49 20 Отговор
    дано го прочетат тези които трябва.Иначе накратко на всяка манджа меродия и като цяло е прав.Някога едни държави са се присъединявали доброволно към империте.Други чрез династични бракове.Изселвания заселвания.Ако хората имат работа няма проблем
  • 6 реалист

    47 20 Отговор
    интересна статия,макар и малка по обем.

    Коментиран от #16

  • 7 соросоида

    12 21 Отговор
    дойдоха опорните точки ама са на английски след малко започваме работа в екип

    Коментиран от #8

  • 8 Айде бе

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "соросоида":

    Не знаете ли английски

    Коментиран от #9, #40

  • 9 Нещо не можем

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Айде бе":

    да разчетем но си имаме клишета

    Коментиран от #10

  • 10 имаме имаме

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "Нещо не можем":

    ама този е американец кво да правим сега

    Коментиран от #11

  • 11 като няма какво

    31 18 Отговор

    До коментар #10 от "имаме имаме":

    Ми плювайте срещу русия това можете
  • 12 нервен

    33 38 Отговор
    1991 Украйна и Грузия са се отделили от Русия така ли ??? Я сега да ви сложа вас екипа на "факти" и вашите читатели пред учебниците по история ! Ще гледам са боравя с факти в истинския смисъл на думата ! Така какво беше СССР ? Съгласно собствената му конституция де юре е конфедерация от съюзни републики ! Руската федеративна република е една от тях редом с още 14 ! Пакгласно според чл. 72 на същата конституция "всяка от тях има право да се отдели от състава на Съветския съюз!На 26 декември 1991, с декларация на Върховния съвет на СССР признаваща независимостта на съюзните републики! Грузия е част от СССР от 1922г. (Напрактика е окупирана от червената армия но това е друга тема) Грузия има държавна традиция от 975г. (Нещо любопитно ; бачковския манастир е започнал съществуването като грузински) . Та на какво основание някой казва че Грузия се е отделила от Русия ??? Нито 1991 е в нейния състав нито е принадлежащата на Русия !!!

    Коментиран от #13, #24

  • 13 а почна се

    24 22 Отговор

    До коментар #12 от "нервен":

    този е разчел инструкциите
  • 14 Така е

    15 42 Отговор

    До коментар #2 от "Америка решава кой, къде, какво!":

    Путин е президент на Русия , а Тръмп на Света.Така де..! Някой против ?

    Коментиран от #15, #17, #25

  • 15 Петко Бочаров

    26 18 Отговор

    До коментар #14 от "Така е":

    Да да ама не
  • 16 Гост1234

    27 21 Отговор

    До коментар #6 от "реалист":

    Много ТОЧЕН коментар ! Тук - там са останали Мислещи хора
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЕЙ РЕДАКЦИЯТА

    26 3 Отговор
    Не публикувайте тези американци бе не можем да изкараме нормата
  • 20 Назад във времето

    12 17 Отговор
    Спомнете си Залива на прасетата, Унгария 1956, Чехословакия1968!
  • 21 стоян георгиев

    22 25 Отговор
    защото господин бюканън руснаците няма да спрат с този инцидент.ще следват нови и нови и те ще са по-сериозни и по-сериозни.така като вас мислеха вашите политици по времето на хитлер и сталин докато не удари ситуацията и по вашата глава.путин има договор с украина за преминаване през пролива и ако украина сега реши да приеме нарушаването му и новите руски правила реално трябва да се лиши от суверенното си право на достъп в азовско море,а за ваша лека информация украина има огромна прилежаща територия в това море.та ако сащ стоят и не предприемат нищо ще стимулират тъмните сили на нашата малка планета ,които така или иначе вече се групират около руския сатрап.
  • 22 козяксоросоид гейбероседераст

    21 19 Отговор
    Статията е дразнеща и объркваща,щото показва че може да има и други гледни точки и то от лице произходящо от нашата мека!

    Коментиран от #43, #45, #46, #47

  • 23 Усмивката

    20 28 Отговор
    Не схванах смисълът на тази публикация ,щото това го знае и чистката на Домузчиев че руснаците са агресорите.Няма такова,и слава Боку ,международно правило,след като не харесаш президента на съседна ,международно призната държава,да анексираш част от нейната територия.Нали се сещате че това можеше да се случи и с България и Румъния ,ако не се бе сетил някой да присъедини България към НАТО
  • 24 Усмивката

    22 29 Отговор

    До коментар #12 от "нервен":

    Много точно.Путин е новият Хитлер .Разиграва картите на много опасна игра.Игра чийто залог е планетата.От която победители няма да има.И те ,Московските диктатори много ясно го съзнават .Имаше стар филм на Чарли Чаплин .Беше се превъплатил в ролята на Хитлер ,и с неговия талант на гений в импровизаторското изкуство по един неповторим начин успява да пресъздаде образът на един умопомрачен човек и диктатор .Не само настоящ ,но и за в бъдеще такъв.Сцената с Хитлер и земното кълбо.Ето това в момента прави Путен.

    Коментиран от #28

  • 25 Като домакин

    21 18 Отговор

    До коментар #14 от "Така е":

    На кой свят? Тръмп не го ебават Русия, Китай, Индия, Бразилия, Иран, Венецуела, Северна Корея ... А това е 3/4 от света.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Усмивката

    18 17 Отговор

    До коментар #25 от "Като домакин":

    А ти освен в изброените държави Сев. Корея Бразилия,Индия Русия....другаде ходил ли си.Например Германия или Франция дето са 1/100000 от света
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    21 19 Отговор
    На Запад винаги е имало "полезни идиоти", които да подкрепят руските имперски интереси. Но защо господина не зададе въпроса защо руснаците води а две войни н Чечня и избиха сума ти народ само и само тя да не се отдели от Русия? На практика амера се прави на по голям руснак и от Путин и на по голям русофреник и от задунайските.
  • 30 Китаец

    23 19 Отговор
    Не нужно да се задават такива въпроси относно Чечения.Просто,защото такава страна никога не е съществувала!А сега псевдомногознайко,що не отговориш Хиспания,защо всячески пречи на отделянето на Каталуния?А Ингилизия ,защо пречи на обединението на Св.Ирландия и Р.Ирландия?
  • 31 Шаран БГ

    19 17 Отговор
    Естествено, че народът на САЩ въобще не го " е еня", какво става в далечния Керченски провлак. Но има корпорации, които бълват оръжие и това оръжие някъде трябва да се употребява.Има огромен военен бюджет и огромна военна машина, която нищо не върши. Някъде, срещу някого трябва да се " оползотворят " Че щели да загинат десет или сто хиляди млади граждани на САЩ - много важно. Колкото по-вече убити и осакатени - толкова по-вече злато ще потече към Уолстрийт !! Най-удобна е Русия . Огромна територия, на която даже и самите руснаци не знаят добре къде и какво има. И най-важното - само тя не принадлежи на Великата Британия и САЩ - властелините на Земята. Пропаганда, провакации, лъжи и инсинуации - това няма да доведе до нищо хубаво на този свят !! А "противникът" и други периферийни държавици като нашата, никой не ги мисли !! Някой могат да служат само за бази. Какво ли ги очаква ........... ? Решава доларът...........
  • 32 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    19 20 Отговор
    Поредният изветрял дъртофелник на руска пропагандна копанка. Както е казано никога не е късно да се осереш в корупция. Въпросът с Украйна, Грузия и Молдова не подлежи на обсъждане. Еднозначно Русия е агресор и ще бъде изтрита на от тези земи. Въпросът, който стои, е колко жертви ще вземе отделянето на Краснодарския край в независима Хазария и отстраняването на Русия от Черно море.

    Коментиран от #36

  • 33 носител на еврогейатлантическите ценност

    6 21 Отговор
    и аз много искам русия да се разпадне,ама моите предци и инцестни продукти го чакат от 11 век пък то кво стана- измираме от наследствени болести и СПИН , а на наше място нашите господари докарват чернилки ,че да поразводнят дефектният ни ген!

    Коментиран от #41

  • 34 ГАЛЕВ

    11 17 Отговор
    Боли го Путин путинио за палячото кравар.Истината е,че краваря с нищо не може да впечатли Путин и не може да му говори от-високо ,не може да го излъже и т. н.защото е разбрал,че Путин го превъзхожда по всичко и ,че палячото кравар е една пионка пред него.Защото го е страх от Путин и Русия.За това и не желае да се среща.
  • 35 ТОЧКАТА

    8 15 Отговор
    Списанието е издание на републиканската партия...То публикува много материални ,важни за оформяне на стратегията и политиката и на партията и на ИНСТИТУЦИИТЕ на Америка...ЗА да са УСПЕШНИ ходовете /а те 80/90 % са УСПЕШНИ/ се нуждаят от ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ/ИСТИНА/...ТО ТЯ и за нас е ИСТИНА И ОБЕКТИВНА информация....ХАРЕСВА НИ!!....НО как ще се манипулира и какви действия ще произлязат от това е работа на ДРУГИ...И ТОЧНО РЕАЛИЗАЦИЯТА,в интерес на империята вече НЕ ни харесва....А Пат Бюканън е мозък,голям мозък...
  • 36 нервен

    19 4 Отговор

    До коментар #32 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Да ..и след унищожението на империята на злото българите там най-после ще бъдат свободни хора ... Ще се появят поне две нови български държави една по-малка в Кавказ и една по-голяма на Волга с столица Казан....дано Бог ме дари с дълголетието да видя свободата на нашите братя

    Коментиран от #38

  • 37 има още

    4 17 Отговор
    Умен човек-политик!.....

    Коментиран от #42

  • 38 ОлигУфрен

    7 15 Отговор

    До коментар #36 от "нервен":

    Тцъ, за теб няма хапчета!

    Коментиран от #39

  • 39 нервен

    13 6 Отговор

    До коментар #38 от "ОлигУфрен":

    Кви хапчета бе брат как може да не знаеш за собствената си кръв къде по лицето на земята е разпиляна ???
  • 40 РУБЛОИДА

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Айде бе":

    Абе ние английски знаем, не сме като вас, дето филита рАЗИЯта без бъкел на рАЗИЯтски да вдявате, не ни мисли. Па и ни плащат в долари, не в рубли. Що, искаш да се прехвърлиш в по-пълния супермаркет ли?
  • 41 Носитель

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "носител на еврогейатлантическите ценност":

    де я видя твоята рАЗИЯ XI, покажи ни картата или каквото е там, просветли ни, молим те, че тие доколкото помня по онова време още сноват с еднодръвките между наколните колибки и понякога се сбиват със съседното племе за изсушените кравешки лай.на, с които палят огньовете???
  • 42 бюкенън

    18 7 Отговор

    До коментар #37 от "има още":

    абcолютно неправомерно и волунтаристичнd смесва договора за създаването на СССР от 1922, където ключовата дума е "ДОБРОВОЛНО", с агресията на мъника срещу бивши съюзни и автономни републики днес.

    Защо ли рубладжиите от всички страни са неграмотни или направо лъжат?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Обича лиже

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "козяксоросоид гейбероседераст":

    рУССКИЙ г ы з, обича лапа толстый пачка русски рублей. Hема само Уорлик буде лочи русский цвик от газпромовcки копаня, иска и за меньой!