6 Декември, 2018 13:02 2 651 30

Що дишаме тази гадост?

  • софия-
  • мръсен въздух-
  • смог

Не си карайте колите. Вземете си зелен билет. Целият градски транспорт, за цял ден, за 1 лев

Що дишаме тази гадост? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този екзистенциален въпрос има два отговора. Кратък и дълъг.

За радост на плеймейтките, нека започнем с дългия.

Дишаме фини прахови частици. Благодаря на Вселената, че са фини. Това носи усещане за лукс.

Дишаме по десет цигари на ден. И пушачи, и непушачи безплатно. А можеше да се измисли нещо. Нали? Я данък, я някаква удръжка. Защото половин кутия цигари си е два лева и половина, както и да я погледнете. Тази далавера не върви да е безплатна. Ако се съберат вземанията по тази точка - това е четири милиона лева на ден. За десет дни – смятайте колко.

Направо ще има за още една обществена поръчка, за да ни е още по-хубаво.

Хората били умирали от заболявания на белия дроб. Те, хората, само това правят. Търсят от какво да умрат, за да злепоставят общината. Ако не им се умира, могат да мигрират или да ядат моркови. Да сте чули за заек с бронхит?

Но нека сме сериозни.

Не си карайте колите. Вземете си зелен билет. Целият градски транспорт, за цял ден, за 1 лев.

Момент.

Това поведение се възпитава. То не се инициира с някакъв зелен билет от един лев.

Направете транспорта удобен и разумно евтин. Наблягам - за тези, които си плащат. Давам пример. Тричленното ми семейство пътува за две спирки с метрото. Ние не сме римляни и нямаме рождено право на безплатен превоз. Пътуването прави четири и осемдесет. В двете посоки почти десетарка. Да го… имате предвид, та това е по-скъпо от такси. И определено по-неудобно. Ако щете дори и безплатно уиски да се раздава на кръгъл час в метрото.

Общината Софийска? Кой ви кара да правите билета с 60 стотинки по-скъп? Какво се промени от това, че билетите поскъпнаха? Тези, които пътуват безплатно, пътуват безплатно и на десет левови билети. Тези, които си плащаме обаче ни излиза болезнено скъпо. Непрактично. Обидно. Затова си караме колите. Не защото сме изверги, а защото не можем да ви насмогнем на решенията.

И няма да стане по-евтино като се бичат клипове по телевизията как да не си караме колите. Да се оптимизираме. Вече така сме се оптимизирали, че направо сме некротизирали.

Иначе да. София е в котловина, вятърът ни е виновен, атмосферното налягане и магнитните бури в частност. Но тези неща не зависят от нас. Ако искаме превенция на това да дишаме фини прахови частици, върнете билетите на старите цени. А зеления билет си го… ползвайте вие понякога.

Това беше дългият отговор. Ако плеймейтките не са удовлетворени, съжалявам. А сега късият отговор.

Ако ви е мръсен въздуха… Ми не дишайте, бе. Като няма въздух дишайте… пасти!

Муахахааа…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    9 18 Отговор
    Абе за кво иде реч, купуват се стари автобуси за градския транспорт при цялата прекрасна инфраструктура за електротранспорт в столицата. Че на всичкото отгоре може да се произвеждат трамваи и тролеи в България. А ти бате като ходиш с жена си за две спирки с метрото с кола,си за убиване, заедно с жена ти. Децата,мое се възпитат после в приют. Въпреки че пишеш не лоши неща от време на време. Но въпросът е принципен

    Коментиран от #25

  • 2 Пешо

    32 2 Отговор
    Нисък стандарт на живот - мръсен въздух. Де да бяха заплатите по 5-6 хиляди, дали щеше да има отопление на дърва , на въглища, стари димящи таратайки.... та на кой му се мъкнат д дърва и въглища и му се чисти печка... ама като заплатите са ниски - всеки търси евтин вариант за топло , на студено не се седи.. Изхода е само един - повишаване на жизнения стандарт - високи заплати - чист въздух , екологично отопление, нови автомобили..
  • 3 Onq s konq

    13 16 Отговор
    Сички селяни да си заминат от Дека са дошли и цел месец да не гася беенве пак ще е чист въздуха ама те ще одим у София да цапаме и ще живеем в мазе или на таван по 5 селяни за по ефтино

    Коментиран от #23

  • 4 ШОП

    18 3 Отговор
    Абе гн йотовски вие май пак не сте разбрали. Летото нема такъв мръсен въздух а пък и тогава сме в котловина. Не разбрахте ли че отоплението на твърдо гориво е основният проблем? Качете се на стара планина около вр. Готен и погледнете от там. Ще видите една пелена върху софия а около факултето тази пелена изменя цвета си в керемидено кафяв.
  • 5 еее

    30 1 Отговор
    Като пушач всеки ден давам на държавата 5 лева от акциз. Къде отиват тези пари, за екология, за здраве, едва ли? Отиват за издръжка на 300 000 чиновници и в нечии джобове.
  • 6 джими

    18 2 Отговор
    пълни глупости! Картата за цяла градска мрежа е 50 лв. на месец. Само за сравнение - автомобила, с който се придвижвам ми струва около 500 лв. на месец. Така че не е проблема в цената на билета, а в лошата инфраструктура и нередовния градски транспорт. Отново сравнение - пътя ми до работа е 10 мин. с кола при спазване на ограниченията. С автобис е около час и 20 мин. в едната посока, без да включвам мръзненето по спирките. Метро удобно нямам. Мисля, че решението се набива само на очи.

    Коментиран от #18

  • 7 гост

    6 9 Отговор
    Като пътуваш всеки ден ще си купиш годишна карта и няма да плащаш подобна сума, логично и близко до мозъка е, но е по-лесно да се мрънка и да се плюе. Да, и според мен билета не трябва да е повече от 1лев., но пък е най-евтин от всички страни в ЕС. Отиди в Германия и се качи на трамвай да видиш за какво плащане става въпрос. Ама у нас старата ти кола струва 200лв застраховка и 20лв данък, а там таксите за същата кола са умниожени по 10. Може да караш колело като ползваш метро за две спирки, или пък да ходиш пеша, 15мин повече, но е по-здравословно.

    Коментиран от #9

  • 8 нервен

    5 5 Отговор
    Хахахаха ми спрете да дишате бе ахааххах шопи ...
  • 9 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Стига ръси глупости и стига ни сравнява с Германия. Ние живеем в България, взимаме български заплати и се возим в "нашенски" рейсове - да България не е само София и да, тя пръднята се разсейва навсякъде. Ела в друг град или да не говорим да си извън града, на 10-15 км - няма рейс, няма метро, с каква карта да се пътува. На запад хората ползват обществен транспорт защото е по-удобен, по-бърз и по-евтин, ама това всичкото заедно.

    Коментиран от #12

  • 10 Ники

    10 1 Отговор
    Отлично .. 1 ва награда за мръсният въздух отива при ..... Автомобилитее Честито !!! Забележка от Журито : Данните от Кварталите Овча Купел и Красна Поляна се приемат за невалидни поради прекалено нереалистино високите стойности и така Мангалите дето живет в гетото между тях са Дисквалифицирани ....
  • 11 Drittes Reich

    4 4 Отговор
    Понеже София се претъпка и още преди години се изнесохме на село. Три ката къще, 10 дка двор. Планина, река, даже гугутки и врабци има. Чист въздух и вода. Прибирам наеми от имоти, пътувам си до София - няма и 100 км и ми дреме на шнура какво дишат там.

    Коментиран от #21

  • 12 Първан

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Иди в Англия да видиш колко е евтин обществения транспорт.Транспорта е с кондуктори и за три спирки плащаш три паунда,за четири спирки 4 паунда и т.н. Въобще не е евтино.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГосТ

    2 5 Отговор
    В Токио до 4 спирки плащаш 1.78 USD. Питам,ако всеки там тръгне с автомобил, особено с ДВГ, какво ще стане? Между другото там въздуха е по чист отколкото в София и задръстванията по малки. Парадокс или култура? Адските задръствания са уикенда на входа на града по магистралата по 50-60км... защото всички ходят да почиват

    Коментиран от #16

  • 15 Ески Джумалия

    11 2 Отговор
    Всичкото го правят за пари... Сега измислиха, че въздуха е мръсен за да сложат нови данъци за печките на дърва...
    Подготвят народа да си плащат данък мръсен въздух...
    При Бойко само данъци такси и глоби...
  • 16 п.п.

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    а да, другата особеност е,че в тези адски задръствания хората са така строени че остава достатъчно пространство за мотористите. Тоест не ги затапват за да им е гадно и на тях ;)
  • 17 Радо

    7 2 Отговор
    Колко мозък трябва да има човек, за да се тика да живее в такава кочина като софето???
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всичко

    4 1 Отговор
    Е за пари, каквото и да ни говорят! В случая за много милиони от ЕС и от нас
  • 20 Вчера имало финни прахови

    2 0 Отговор
    Частици, а днес ги нямаше, в София. Къде отидоха, или ни работет с тука има, тука няма
  • 21 И във София

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Drittes Reich":

    Има гугутки и врабчета . Отиди в кв. Обеля, селото, където са къщите . Много умни са гугутките. Когато, съборен от дървото орех от гарваните и орехът се счупи на земята, те са първи! Гугутките знаят по-добре от Фандъкова и Борисов, дали е чист въздуха. Другото е лъжа, за пари, не от глупост и незнание. Нали са умни и знаещи.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Onq s konq":

    Любовта ти към коня , явно вече е станала интимна .
  • 24 gost

    1 3 Отговор
    Защото дишаме? Ами защото си я правим тази гадост, понеже сме голяма работа и ходим с коли навсякъде, имаме смартофони за по 1000лв в джоба но пари за катлизатор не даваме, гордо племе сме

    Коментиран от #27

  • 25 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Помислете защо в много градове се премахват тролейните линии !!! Защото имаме недостиг на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ !!! Затова и повечето ни заводи спряха работа !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СКГТ

    1 0 Отговор
    Изобщо не е скъп градският транспорт в София, особено ако го ползваш редовно. Годишната карта за всички линии е 365 лв. или излиза по 1 лв. на ден...
  • 29 ADMIN

    1 0 Отговор
    Абе тука само карачи бее!

    Къде точно на Запад е хем по-бърз градския (със задръстванията по мнайсе километра), хем по-удобен ('талянската столица, например няма ел. табла и по спирките четеш едни пана, сложени нависоко да не ги драскат, и се дзвериш кат неандерталец), хем по-чист (като нашето метро е най-новото, чисто и с най-големи станции, а по старите Евро-метра все едно влизаш в Преизподнята..

    10 леа на ден му излизал транспорта на автора - ми ето, информирам го, че политиката на СКГТ е да се взимат карти - хубава, лоша - такава е. Т.е. за 50 лв в София се возиш 30 дни по 24 часа, НЕОГРАНИЧЕН пробег. Колкото ти струва едно зелено такси Център - Горна баня - Център, еднократно. Е, кое е скъпо? Мрънкането излиза винаги най-скъпо. И мързелът..
    Както вика Вонегът, мрънкането върши толко работа, колкото джвакането на дъвка при решаване на математическо уравнение :D

    Ааа и още нещо! Aко жена ви си е намерила тъпкач, голямата вероятност е такъв, дето ходи много пеша, спортува и се движи, щото при ходенето поне по 2 км дневно (4 ако е с колело) имаме оросяване на малкия таз, простатата и ерекции като камък ;)
    Пък вие си карайте колите, тъпчете скара с фафли и си пафкайте цигарите
  • 30 chetin

    0 1 Отговор
    TOYA TIP JURNALİST DA İDE DA DİSHA V SWİSS KOİ Vİ Gİ PUBLİKUVA TEZİ STATİİ İ TOİ E TIPANAR KATO TEZİ DETO Gİ PİSHAT