Евроизборите са завръзка в трагедията на глобализаторите

Публикувана: 27 Декември, 2018 13:11
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1216
ШРИФТ ПЕЧАТ
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да не се лъжем - отношението на редовия българин към европейските избори е ясно, осмислено и напълно последователно - хич не му пука за тях. Това са избори, които решават само едно - кои 17 души да командироваме в ЕС, за да получават една торба евро на месец. Тъй като българският евродепутатски глас е известен като глас без помощ, глас в пустиня, то и българинът не си дава зор нито да следи, нито да участва в този вот.

Няма да разубеждавам никого. Просто искам да припомня, че от тези избори зависят малко повече неща, освен заплатата на 17 български евродепутати.

Но първо - pro domo sua

Евроизборите са на 26 май. Засега прогнозите, че ГЕРБ води с малко пред БСП, двете партии са в рамките на статистическата грешка, на практика имат изравнени позиции. В тази връзка има две прогнози - ако ГЕРБ бие на евроизборите, ще си бетонира мандата. И обратното - ако падне на евроизборите, ще падне скоро и от власт. Както долу-горе ясно се вижда - нито една от прогнозите не засяга вторите избори, които със сигурност ще имаме тази година - местните наесен. Прогнозите засягат само едно - евентуалните трети национални избори, които могат да се състоят тази година. Т.е. всички прогнози са от типа "ще вали, но може и да ни се размине".

Българските изборни традиции повеляват, че за кампания е рано да се говори, но тенденциите, които ще бележат тези избори, вече са видими. ГЕРБ например ще гони същия резултат като през 2014 г., т.е. 6 от 17, като ще заложи преобладаващо на вече доказаните си евродепутати. Периодът до май ще бъде използвана за нещо друго - за стягане на структурите, включително за "ревизии по места" и "отстраняване на всички слабости и грешки". Може би ви се струва леко странно, но точно това се казваше в поздравителния адрес по случай 12 години от учредяването на ГЕРБ, която изпратиха до структурите Борисов и заместниците му Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Драмите с листите ще бъдат в БСП -

те са породени от сблъсъка между партийния лидер Корнелия Нинова и нейния партиен евролидер - Сергей Станишев. Както и да го гледаш, редно е Станишев, току-що преизбран за лидер на ПЕС, да оглави и листата на БСП. В същото време се чува все по-отчетливо, че на "Позитано" търсят надпартиен водач на листата... Общо взето лагерите са единодушни само в едно - Мистър 15/15 Момчил Неков никога повече да не е депутат. За да не влизат неоторизирани лица в Европарламента, БСП и ГЕРБ леко промениха Изборния кодекс - пак ще се влиза в преференции, но партиите няма да имат номер, така че 15/15 вече не е опция.

През 2014 г. Николай Бареков и Ангел Джамбазки станаха евродепутати от т.нар. "България без цензура - ВМРО-ЗНС-Гергьовден". Редно е тези две места да отидат в коалиция "Обединени патриоти" и едното от тях сигурно ще бъде спечелено от Ангел Джамбазки. Чий ще бъде вторият евродепутат от ОП - на "Атака" или на НФСБ, и дали въобще ще има такъв - ето това е проблемът на "патриотите".

Пред десните, които преди 5 г. пласираха в Европа само Светослав Малинов, също има само един кахър - дали въобще ще имат такъв сега. Разбира се, преди да спечелят нещо, те вероятно ще се сбият, защото Малинов вече е кандидат на ДСБ, а "Да, България" най-вероятно ще лансира за водач на листата Стефан Тафров.

Дотук с българските тревоги

Разбира се, те са отломка нищожна на фона на общоевропейската скръб. Въпросът на въпросите в ЕС е дали Европарламентът ще бъде ударен от мощна дясна вълна, или бозовата коалиция от сини и червени/ЕНП и С&Д (Прогресивният алианс на социалистите и демократите) ще удържи властта. Сега двете еврогрупи имат 407 от 751-те евродепутати. След излизането на Великобритания евродепутатите остават 705. Прогнозите са, че след изборите ЕНП и С&Д ще имат 318 места, т.е. двете групи няма да имат мнозинство в ЕП. И за да имат такова, трябва да разчитат на официална подкрепа на Алианса на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ), които са безспорна трета сила в ЕП. АЛДЕ ще я осигури. И трите да подкарат нещата така, както и досега.

Възможен е и друг сценарий - левите от С&Д да зарежат десните и да потърсят коалиция със "Зелените" на Ска Келер и лево/зелените от GUE-NGL на Габриeле Цимер. Тук обаче мнозинство едва ли ще се роди, тъй като С&Д е на път да загуби с още по-голяма разлика изборите от ЕНП (те не са били първа сила през този век).

Къде са националистите сега?

Сега те са 8-а по численост парламентарна група. Движението на Европа на нациите и свободите (Europe of Nations and Freedom, ENF) включва австрийската и холандската Партия на свободата, френският Национален фронт, белгийският Фламандски интерес, полският Конгрес за нови права и италианската Северна лига. Те заемат само 39 от всичките 751 места. Незначителна фракция. Те ще имат ръст, това е почти сигурно и според цялата социология на Европа, той ще е около 10%.

В Европарламента има и друга сходна група. Това е групата около UKIP на Найджъл Фараж - "Европа за свободата и пряката демокрация" (Europe of Freedom and Direct Democracy). Половината от 45-те депутати на тази група идват от Великобритания, която вече няма да участва на евроизбори. Така че въпросът на въпросите е какво ще правят останалите евроскептици от EFDD - това ще са хора от италианската "5 звезди", "Ред и справедливост" от Литва, Шведските демократи... Като се има предвид, че "5 звезди" вече управлява със "Северна лига" в Италия, то е напълно възможно двете групи да заиграят заедно в следващия Европарламент. Тогава и само тогава дясноконсервативните евроскептици ще имат изключително добро представителство от между 70 и 90 евродепутати. Те могат дори да станат 3-та политическа сила в ЕП - ако някои депутати на ЕНП, примерно, се прехвърлят при тях. Защо не? Цяло чудо е, че ФИДЕС на Орбан още е в ЕНП.

Това е вълна, но не е решаваща. Това не е целта на Банън - евродепутатите в консервативната Супергрупа да са 1/3-а от всички. Отчетете и факта, че нито една група не е декларирала и едва ли ще декларира готовност за сътрудничество с евроскептиците.

Накратко и по-ясно - опасенията, че дясната вълна

ще залее подредения либерален европейски дом,

са напълно фалшиви. Приказката за "антиевропейската" вълна е просто част от евролибералната предизборна пропаганда - начин за стягане на редиците. Няма никакво съмнение, че колкото по-голяма е либералната пропаганда по темата, толкова по-силна ще става консервативната вълна.

С избирането на Тръмп старата европейска номенклатура пое рефрена "Демокрацията е в опасност", "Те искат да срутят Европа" и свърза директно американския президент с националистическите популистки партии в Европа. Основание за това имаше - главният стратег на Тръмп - Стив Банън, изрази желание да помогне на такива партии и за целта създаде фондацията "Движението" в Брюксел. Обиколи Националния фронт на Льо Пен през март, поразходи се в Лондон, изнесе лекция на тема „Глобалните последствия от въстанието на популистите” в Цюрих - т.е. стори достатъчно, за да може либерална Европа да изреве и да го обяви за расист и ксенофоб, примерно. Първо обаче помощта на Банън бе отхвърлена още през лятото от "Алтернатива за Германия". "Тук не е Америка, интересите на европейските крайнодесни партии са доста различни", заяви един от лидерите на АзГ Александър Гауланд. Второ, оказа се, че избирателните закони в повечето европейски страни пречат на чуждестранни организации като "Движението" да оказват подкрепа по време на национален вот.

Всичко това не попречи на блюстителите на европейското статукво да продължат с внушенията, че зад евроизборите ще стои Тръмп. В Страсбург дори бяха разлепени плакати, на които се вижда лицето на президента на САЩ Доналд Тръмп, частично закрито от европейските символи. Кампанията с този плакат бе адресирана към колебаещите си, тя искаше да вдигне избирателната активност. Т.е. - ако не гласуваш, получаваш бай Дончо.

Разбира се, покрай фалшивите заплахи от националистите и от тръмпизация на Европа, се провря и вече традиционната заплаха, че

руснаците/корейците, китайците/ ще хакнат изборите ни

И ако не ги хакнат, то поне ще повлияят сериозно и негативно на крехкия европейски разум. Този рефрен ще се чува отчетливо през следващите месеци - няма как да се спасим. Докато той се чува, в ход ще бъде обратната кампания - силен натиск да се "гласува правилно". Google например разработи нови правила за политическа агитация и реклама в Европа. В Google, разбира се, работят изключително политкоректни ангели и няма никакво съмнение, че новите правила ще помогнат на гражданите да имат чиста и обективна информация, която ще укрепи демократичните процеси, нали? Контрол на демократичната агитация в мрежата, разбира се, ще осъществява самият Google. И така - ако политиците искат да си направят реклама, трябва да подадат документи в корпорацията, а после Google ще разреши кое да се чуе и кое е неприемливо. Накрая ще пусне най-точните метаданни за това кой е купил реклама, кой е купил достъп до архиви, колко пари са похарчени и т.н. Тази "ангелска инициатива" на Google е в Еврокомисията, която се съгласи да я разгледа.

И така, кръгът е затворен - посочени са лошите, подкрепен е добрият, съдията е правилен...

Коментарът на Петьо Цеков е публикуван във в. Сега.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.