8 Януари, 2019 04:00 3 898 16

Калоферско хоро между кръста и петолъчката

  • калофер-
  • хоро-
  • кръст-
  • йордановден

Поисках да купя свещи и тогава подробно ми беше обяснено за сухия спирт

Калоферско хоро между кръста и петолъчката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Калоферското хоро" сега е стилизирано и развито, но обичаят влезлите във водата мъже, след изваждане на кръста, да се уловят за ръце и да направят няколко хороводни кръга, е съществувал открай време. Така твърдят питани от мен калоферци.

Имало е период на опит да се забрани хвърлянето на кръста, но без успех. Тогава се ражда една комична инициатива на местното ръководство. Правят се два вира. В единия вир се хвърля кръста, което е крайно нежелателно и назадничаво! На гражданите не се препоръчва да присъстват на този суеверен обичай!

И сега внимание! В другия вир по същото време хвърляли петолъчка! Това било напредничаво и идейно издържано.

Народът обаче ходел там, където се хвърлял и вадел кръстът и където мъжете правели няколкото завъртания в хоро...

Хвърляната на Йордановден петолъчка напомня за атеистичната система и нейното нахлуване в традицията на ритуалите. Например при погребения - няма опело, а ритуал, воден от служител на общината; на гроба не се поставя кръст, а пирамидка с петолъчка... Навремето, когато "отвориха" новите гробища на Монтана, от Градския комитет на БКП забраниха на тях да се продават свещи. Продаваха сух спирт. Не бях ходил дълго време в Монтана и реших да почета гроба на близък. Имаше някаква служителка в помещението при гробищата. Поисках да купя свещи и тогава подробно ми беше обяснено за сухия спирт...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антей

    22 20 Отговор
    Петко, а стига де ....,спри се малко! Че имаше простотии, имаше....., ама тези дето вие ги сътворихте като дойдохте на власт, не знам как ще се оправим и след 100 години....

    Коментиран от #2, #5

  • 2 СссереМ

    17 17 Отговор

    До коментар #1 от "Антей":

    Скрий се бе червен.
  • 3 Червен еврейски интернационал

    24 16 Отговор
    Комунизма е най голямото зло за човечеството!
  • 4 Снайперист

    8 8 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Маргарет Тачър

    18 17 Отговор

    До коментар #1 от "Антей":

    Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света. След като създадоха толкова много проблеми, те се опитват да прехвърлят върху нас вината за трудностите, възникващи при решаването на същите тези проблеми.
  • 6 Активен Борец

    12 9 Отговор
    Тя !! " онази " Змия , Затова Пълзеше ! вчера ТАМ !
    / с ЧЕРВЕНО шалче !!! / УЖАС
  • 7 Вельо Вълканов

    34 7 Отговор
    Аз съм от Калофер и никога не е имало такова нещо-с два вира и хвърляне на петолъчки-това е лъжа. Малко над 60 години съм и такова нещо не е имало. Незнам защо с тези лъжи искат да омаскарят нашата традиция-този Петко е лъжец в случая. Никой не ни е спирал-аз почнах да влизам в реката от 14 годишен. Как може така да се лъже безотговорно и нагло??? И после искате народа да вярва на сегашните управници и слугите им-няма как да стане.

    Коментиран от #11

  • 8 1944

    10 11 Отговор
    комунистът няма родина, поради това няма как да а патриот.
  • 9 Румяна Костова

    10 7 Отговор
    На границата на две епохи сме,в света се случват динамични и интересни събития .А някой се вайка как преди 30-тина години не са му дали да си купи свещш ! Да е писал тогава сензационни материали за хвърляне на петолъчка вместо кръст във водата ,ама не му е стискало.Ако въобще се е случило,защото кумунистите биха се похвалили за това си хрумване.И сега никой не е въвел тест за адекватност при приемане на работа на местните бюрократи в общинските власти.
  • 10 Batushka

    6 5 Отговор
    Жив ли си ,ба бай Петко....още....мислех ,че си умрял от срам вече....
  • 11 Хаджи Папурко

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Вельо Вълканов":

    Вельоо, Вельоо и дървена купа ни хвърляха сатанистите/комунистите/.След 10-ти станаха най-върли християни.
    А, щом си от Калофер, помниш ли на Коледа как пукаха тъпани и гайди другарите на дявола.
  • 12 Само питам

    7 6 Отговор
    А аз може ли да запитам червените пенсионирани бастуни пускате ли ги на хорото
  • 13 Помнещ

    18 3 Отговор
    Е , че е имало забрана на религиозни събития спор няма, въпроса, че тези които ги забраняваха след това станаха най - големите ,,вярващи"!
  • 14 Гост

    8 5 Отговор
    Това с Петолъчката може да не е така ,но добре си спомням времената с опелото и пирамидката с Петолъчката. Попа идваше да опее умрелия скришом и възрастните хора се страхуваха да не навредят на децата си.
  • 15 Кумчо Вълчо

    3 2 Отговор
    петко петкооо ,не се ли умори да плюеш бе , спри се най после .То бива бива ама твоето на нищо не прилича .
  • 16 Не Не

    4 0 Отговор
    Петко Симеонов

    31 януари 2012г.



    Роден е на 11 май 1942 г. в гр. Фердинанд /сега Монтана/. Завършва средно образование в родния си град и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1967 г.

    Работил е в Центъра за социологически проучвания на младежта и като редактор в списание "Младеж". Доктор. Старши научен сътрудник в Института по социология на Българската академия на науките (от 1969 до 1991 и от 2001 г.). Научен секретар на ИС. Създател и заместник-главен редактор на бюлетина "Социологически преглед". Заместник-главен редактор на обществени начала на в. "Труд" като отговарящ за Клуба на социолога към вестника.

    Бил е два пъти член на БКП. През 1967 година е изключен (според постановките на тогава действащия устав) с формулировката "няма качествата на комунист". При националната кампания за приемане в БКП на всички синове и дъщери на активни борци, проведена през 1974 година, е приет отново. Напуска БКП през ноември 1989 г.