11 Януари, 2019 13:00 3 396 14

Филмът, който обиди пазителите на морала в Русия

  • филм-
  • русия-
  • празник-
  • морал-
  • обида-
  • алексей красовский-
  • кино-
  • ленинград

Филмът на Алексей Красовский разбуни духовете в Русия

Филмът, който обиди пазителите на морала в Русия - 1
Снимка: Praznik (2018)
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пореден скандал в руското кино. Този път буря от недоволство предизвика филмът на Алексей Красовский "Празник", чието действие се развива в обсадения Ленинград. Този филм-невидимка едва ли ще излезе в Русия на голям екран. Той е осъден на най-висока степен патриотично наказание. Възмутени депутати и чиновници го сравняват с фашистка пропаганда, която се опитва да подкопае моралния дух на обсадения град. Аз изгледах този филм. Той е трагикомедия за поведението на хората, намиращи се в огромна беда, за тяхното изкривено съзнание, граничещо понякога с делириум. И ако във филма има насмешка, то тя е над слабостта на човешката природа, която е предмет на изкуството от древни времена.

Свещената руска история

Но всичко зависи от контекста. Руската държава гледа на себе си като на обсадена крепост, с която никой не бива да се шегува. През последните години в тази обсадена крепост възникна свещена история, дълга стотици години. Победоносна история без нито едно поражение, в която са включени безразборно всички - царе, православна църква, Распутин, червени и бели, аристократи и космонавти, жертви и палачи, които също се представят за жертви. От този славен летопис отпаднаха само провинилите с в нещо Ленин и Троцки. Но затова пък в него е отредено място на място Сталин. В тази официална свещена история има и особено свещени страници. Те са свързани с войната срещу хитлеристка Германия. Ако не вземем под внимание идеологическите напластявания, можем да не се съмняваме във величието на победата.

Сред тези особено свещени страници от историята, обсадата на Ленинград заема уникално място. Алексей Красовский е знаел с какво се захваща. Знаел е, че да покажеш смешното и негероичното в този героичен контекст е много рисковано. Обсадата, ако става дума за историческия контекст, се случва по време на сталинисткия тоталитаризъм, извратил душите на хората не само с репресии, но и с номенклатурни привилегии. До нея се стига след големия терор от 1930-те години, когато на повърхността изплува малодушието и ръководителите на различни нива са превърнати в треперещи същества. За тези треперещи същества и за това как са оцелявали хората в потока от лицемерие и страх разказва филмът "Празник".

За обсадата на Ленинград аз знам не от слухове, а от първа ръка. Моята баба изтръпваше до края на дните си от похлопването на малките прозорци от вятъра. Заедно с дядо ми те са преживели и трите години от обсадата и едва не са умрели от изтощение. Спасили са се, защото баба ми умеела да шие и приемала тайно частни поръчки. А когато и това не помагало, ги спасявали хранителните продукти от Областния комитет на партията: навремето моят млад баща-дипломат помолил за помощ и я получил. Баба ми разказваше за чудовищните изпитания по това време и с цялата си душа ненавиждаше фашистите. Тя никога не е смятала себе си и дядо ми за герои.

Когато пикът на безумието отмине

В апогея на митологизацията на собствената история, където понастоящем се намира Русия, е трудно да се противопоставиш на помията, лееща се върху режисьора, който има друга представа за философията на историята. Но след като отмине пикът на пълното безумие, творческият опит на един независим автор на филми да разкаже за кастовото неравенство и политическите категории, разделили защитниците и заложниците на обсадения град, ще може да бъде оценен безпристрастно. Дневниците на най-различни обсадени ленинградчани свидетелстват не само за мъките, обстрела и глада, но и за луксозните пиршества в Обкома, многото жрици на любовта и други обичайни житейски мерзости. От историята на съветското и руското изкуство знаем, че има "художествени" скандали, които издигат автора на световно ниво, както се случи например с автора на "Доктор Живаго", осмелил се да отправи предизвикателство към сакралната съветска история на гражданската война и последвалите ужаси на режима. Има и местни, недълготрайни скандали, които избухват и угасват, оставяйки по-скоро свидетелство за времето, отколкото за автора.

Филмът на Алексей Красовский е изграден в парадоксален стил: външната мхатовска театрална интерпретация от старото съветско време се пречупва през постмодернистичния абсурд. И не е важно кой тук е шпионин, кой е дезертьор, кой е създател на биологическо оръжие, кой е глупак, а кой е убиец. Тези човешки страсти са показани в екстремни исторически измерения. Според мен, някои от тези измерения са истински находки, други - не. Но да устройваш Валпургиева нощ от скандали, заплахи и проклятия, каквито се носят от страна на самозваните пазители на моралните устои, е демонстрация на същите онези житейски мерзости, за които става дума в трагикомедията "Празник".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен еврейски интернационал

    25 15 Отговор
    Съветите,ръководени от ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ избиха собствения си народ!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Емил

    21 21 Отговор
    Русия и морал - несъвместимости! Имам много приятели в Ленинград и доста лични впечатления. По време на обсадата е имало всички крайности, а руснаците (както и американците) са малко людоеди, така че германците само са освободили задръжките (не моралните, а страховите). Гледайте филма!
  • 4 Емил

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Червен еврейски интернационал":

    Писах ти +, защото си прав, освен за "собствения си народ". Евреите не признават неюдеите за хора. Проповядват "обичай ближния си" и много точно определят, че ближен е само юдеин. Христос промени всичко и те го разпнаха!
  • 5 някой си там

    19 13 Отговор
    Забележете, че тази гнусна статия е взета, не от кой да е, а от нацистката медия Дойче веле! Преди време в Русия имаше друг подобен скандал. Либералите-соросоиди, които Путин не спира да "преследва и убива" и за съжаление още не е избил бяха провели анкета със следният въпрос в Петербург.. "Мислите ли че Ленинград, е трябвало по-добре да се предаде, отколкото да бъдат давани такива жертви"? Разбира се този въпрос не е замислен от местните руски предатели, а от някоя западна централа с цел да се провери волята за съпротива на руснаците в днешно време.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не Не

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "някой си там":

    Само аз ли не виждам името на автора?
  • 8 Пеньо

    14 8 Отговор
    Как да се допусне такъв филм, след като тронът на сегашният владетел с крепи именно на изкривената,руска, героична история. Прекалено ярък е паралелът със сегашната власт.

    Коментиран от #9

  • 9 БОЛГАР - БЪЛХАР

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    А ГРАНИЦИТЕ НА КВО СЕ КРЕПЯТ? ЗДРАВ ПАТРИОТИЧЕН ЮМРУК ГИ ПАЗИ. ЛИГЛЮВЦИТЕ СА НА ЗАПАД.....
  • 10 Вельо Вълканов

    20 5 Отговор
    Значи...неможе да се снима някаква комедия за една от най-трагичните и кървави страници в човешката история-забележете-човешката,а не само руската...Защото във въпросната трагедия са измирали и убивани над 60 различни националности. Това че руснаците почитат паметта и пазят спомените за жертвите си е тяхно право-както и начина по който го правят. Аналогична реакция от нашето общество-а се надявам че и от властта ще е,ако някой истърсак направи комедия за Баташкото Клане или клането в Стара Загора...Така че по-леко с умозаключенията тук в форума. И мислете малко с главите си-защото който не помни и не почита миналото си - остава без бъдеще. Лек ден на всички.
  • 11 мда

    14 6 Отговор
    Говняна статия ! Пишман журналистът дори не може да се изрази кратко и ясно ! Да не говорим за тезата му ! Тъпня !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1944

    0 3 Отговор
    има го в ютуб в ейч ди качество. за ужас на еничарите русофили. гледайте го, мазни каскети.
  • 14 Доктор Охболи

    2 1 Отговор
    Интересно как ще реагират лагеристите т Аушвиц, ако и м претнат една комедийка за тях? То ясно, че морални ценности няма вече, ама да правиш комедия за град, който близо 3 години е бил под обсада и не се предал въпреки всичко, е най-малкото лош вкус...