12 Януари, 2019 19:02 5 881 41

Заляха Пловдив с тонове злоба

  • пловдив-
  • култура-
  • столица на културата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пловдив е чудесен град. Ако четете Ню Йорк Таймс, Индепендънт, Гардиън, CNN ще разберете, че трябва задължително да го посетите. И ще изкарате прекрасно в Пловдив. Това написа във фейсбук Емил Кошлуков и продължава:

Ако четете българи във фейсбук, ще помислите, че ви пращат в Мордор. Едни определени българи, с претенции за пазители на истината и върховни съдии на всичко. Те изливат тонове злоба върху Пловдив, само защото трябва да мразят, иначе няма какво да правят.

Пловдив обаче си остава прекрасен град. С всичките си недостатъци, въпреки пропуските и грешките в управлението. Защото хубавото е много повече от несвършеното, защото Капана пращи от гости, защото бизнесът го избра за инвестиции, защото става все по-добре да живееш в Пловдив.
И ще бъде европейска столица на културата, ще е една хубава година за града и България. Въпреки несвършения ремонт на площада, защото зад площада има свършени, оправени пеещи фонтани, под площада има римски форуми и базилики, от площада тръгва огромна, разкошна пешеходна улица, най-дългата, а от двете ѝ страни архитектурата е впечатляваща.

Пловдив има душа, има чар и история, която все по-добре се вижда. Две крачки и можеш да видиш и Златю Бояджиев, и Слона един до друг. Можеш да гледаш Антигона така, както са я гледали на премиерата. Можеш да влезеш в етнографския музей и да разбереш защо пловдивските търговци са имали представителства в Лондон и Индия преди два века.

Вместо това да хулиш Пловдив също може. И дребните, злобни хора трябва да имат някаква наслада. Както беше казал един светогорски монах, ако питаш пеперудата, ще ти каже, че покрай реката има цветя, прохладна вода, цъфнали дървета... а ако питаш мухата, ще ти каже, че има лайно. Кой каквото го влече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яро

    46 9 Отговор
    Е вече си обясних защо Тотев привлича толкова мухите! Иначе Пловдив ми харесва как е нагизден, струваше си!
  • 2 Toteff /крадец. Com

    95 6 Отговор
    Пловдив е прекрасен град ,но за жалост е управляван от един малоумник!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Guðmundsson

    48 4 Отговор
    И сегашния е предишните са все едни и същи. Не, че и на София са стока.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Миро

    40 4 Отговор
    Тотев си направи гей шоу с кукери
  • 7 Batushka

    33 7 Отговор
    Боклуков!
  • 8 в голяма заблуда сте

    22 29 Отговор
    Не мразя хора като Кошлуков, Тотев и много други евроатлантически лай.а. Каква столица е Пловдив ххаххаа, да не би да е поле за чужда изява и кражби? Пловдив никога не е била столица на култура на евреи, цигани,турци и др. евролай.а Забравихте ли историята бе хора, че седнахте да ядете и пиете с тях?!?
  • 9 отчаян от живота в бьлгария

    26 3 Отговор
    Пловдив е европеиска столица на културата , е няма лошо ,даже се гордея с това ,все пак сьм бьлгарин но ;каква ние културата в бьлгария ,на тях циганите ,че нещо не се сещам , вижте огледалото в воиводино ,в русе ,в катунци и навсякьде по циган. махла е много културни хора са ,нема що ,аиде нема нужда , по нова телевизия; всяка сьбота и неделя сутрин има предаване /сьбудисе/ но някои си проспаха младините там в парламента цели 30 години и продьлжават да спят , даже и похьркват щото всите са затльстели до един.
  • 10 Кайчо

    31 4 Отговор
    Скоро се очаква петиция, град Варна да бъде преименуван на
    ТИМ-Варна! Гугъл картата вече е готова с всички сгради и райони собственост на групировката - оказва се, че само ПАНЕЛНИТЕ апартаменти са собственост на жувущите! Всяка нова сграда се строи с рахат от Кмета и Архитекта, които са малки служители в могъщата групировка. Само за сравнение - комуникациите на по-голямата част от Варна са собственост на МСАТ, пътищата и всички ремонти се правят от кого - О! Чудо - гласувайте за новата реалност на Варна, не заблуждавайте хората, бъдете откровени! ТИМ-Варна - времето е спряло в 90-те!!!

    Коментиран от #23

  • 11 авто джанбазин

    12 0 Отговор
    мале са що убави возила че откраднем от тоя Пловдив ,цел автовоз меже да натоварим ,и що каже сьрбино,преко границу брато бегаи
  • 12 Селянин

    31 1 Отговор
    Не, че ти си стока, ама в случая си прав...а най-куриозното е, че ти и подобни на теб, докараха държавата в такова положение...ти да ръсиш мъдрости...
  • 13 Хьйфйгйф

    35 2 Отговор
    Кошлуков, Пловдив е хубав град, но не заради управниците си а въпреки тях и историята която носи. А ти си подлизурко на всяка власт ! И ако ви се стори уважаеми гости на Пловдив, че мухите са много, може би Кошлуков е там....

    Коментиран от #20

  • 14 Йцйфйг

    26 1 Отговор
    Селянин, ти си прав! Днес такива като Кошлуков и Джамбазки изглеждат като световните корифеи на философската мисъл. Накъде върви този свят....
  • 15 Фбьйфужиц

    0 3 Отговор
    Аз-Президент!
  • 16 любо

    21 2 Отговор
    Без ракетата ще бъде още по красив
  • 17 патриотъ

    23 0 Отговор
    Пловдив е хубав град,един от най-хубавите в България,но защо трябваше да се дават милиони левове за издигането на странното съоръжение,наречено кула?!Нима тия пари не можеха да се използват за други цели!?Или нашите управници мислят,че сме достатъчно богата държава,та можем да ръсим пари наляво и надясно,а после да викаме,че няма пари за пенсии,за култура,за образование,за повишаване раждаемостта на българския етнос и гн. и тн.Или така са им наредили от Брюксел и Вашингтон?!
  • 18 Аве Адолф да развеем Тотевото одеалце

    20 3 Отговор
    Бре Кошлучката , че той Тотев и на теб ли ти плати с клошарско одеалце за пи-ар дрън -дрънканиците ти ?
  • 19 За мухите и пеперудите

    15 0 Отговор
    Мнението ми е, че мухите са набедени, за вредни, защото техните деца, познаете на рибарите като бели червей освобождават природата от гниещи трупове, органична материя. Освен това те, мухите, изсмукват най-малките частици от мазнини и захари, в природата! Без тях всичко да е мазно и лепкава: маси столове, подове, улици, площади, магистрали! То и пчелите отиват на лайната, но Кошлуков не знае! Няма излишна гадинка, в природата! Бог не е тъпанар! Излишното и вредното е измислено, защото са малоумни, от управниците, за да си намират работа и отклоняват пари! Пеперудите и гъсениците, са регулатори на. зелената маса и реколта, вредни за човешката лакомия! Всичко да гепиме!
  • 20 АналИзатор

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хьйфйгйф":

    Кошлуков е прав ... всички заедно вкупом обединени от цветовете на дъгата ... под този голям фалос- чудо ... загърнати с безплатни одеала да пеем и да се радваме на посланията изричани от водещите със патос и радост че живеем в такъв розов свят ... дитирамби и мантри от европата ... заклинания колко всичко е прекрасно и прелива от любоффф ..само не разбрах защо и къде се е скрила госпожа Култура та не дръпна и тя една блага реч ? Така че няма злоба а има радост и да се прегърнем всички и да се разцелуваме както е в европейските ценности директиви ... радост на духа и за сетивата...това доживяхме пък идва и друг празник за " чифте баня " - 2 февруари ... радвайте се хора живота е розов
  • 21 сеянин

    6 13 Отговор
    Кат го хвалиш тоа пловдив иди там да живееш , защо си у софиа

    Коментиран от #25

  • 22 СамоНаМен

    9 0 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление или снимката, която дават тук и я видях няколко пъти - като реклама на Пловдив - в центъра стрелката огражда и сочи основите на джамия ? Търсете символиката и ще разберете защо и какво се организира около вас.
  • 23 Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кайчо":

    Коментара ви ми говори за изключително непознаване на проблемите на град Варна но пък до болка робувате на градския фолклор
  • 24 Трифонов

    4 6 Отговор
    Пловдив е прекрасен град... точно, както повечето градове по Света... за екскурзийка. Но, както всеки пътник по душа ще ви каже, има огромна разлика между екскурзиант и емигрант. Пробвайте да поживеете година, две в Пловдив и пак ще поговорим...
  • 25 Ботев Пловдив

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "сеянин":

    Ние в София не влизаме Селянино. Имаме си самолети за Европа. Колкото и народни пари да се трошат в София, най - много пак до терминал 2 да стигнем у гоуемото сеуо. Много е удобно - магистралата, Искърско шосе, у десно и чао ! Гуедаме ви отгоре.
  • 26 Баш Майсторът

    6 1 Отговор
    Не спорете,.,,"Всичко далеч от морето е провинция".Ъ.Хемингуей
  • 27 Гзт

    2 2 Отговор
    Густо майна култура пада от небето за филибето да си оправи тепето.
  • 28 Цар Вул

    8 1 Отговор
    Един тъпанар казал :Толкоз път за един път!!!!ВИж Париж и умри!!Виж
    ПлОвдив извън наклонената кула глътнала милиони и иди до най близките малки улички!Тогва сам ще скочиш в гроба!!Хаос в движението,неизхвърлени боклици,не-довършени ремонтни работи и други тъпотии на Марко Тотев/кмето/!
    Оправи зоологическата градина сега за едно откриване похарчи милиони!Кому беше нужно това!Има и друг италиански град като европейска столица на културата,ама там такива изгъзици няма!!Както и при евро предателството:То не бяха хвалби и нас.рания,то не бе и министър-дебелогъзата пуйка и върла комунистка/дялания камък на Тиквоча/!Добре,че всичко има начало и КРАЙ!Само за един -два дни толкоз пари хвърлени от Тотьо!А в културата на един град не включва само това ,което другите са строили ,а ти го използваш за Пи Ар.Вижте и шофьорите как се псуват,надуват клаксони,убийствата,стрелби за щяло и нещяло!Всичко и всички са се озлобили не само срещу себе си ,а и"управленците"!Ела бе Кошлук/боклуи виж малко из задния двор на
    Пловдив/ и тогаава си пиши на воля!!То бива лизане на задници ама
    твоето надминава всичко!Язък,че се водиш основател на СДС!Ама то си е било само за да се уредиш и ти на ТРАПЕЗАТА!!!ЕВАЛА НА БЕРОН И ДРУГИТЕ,КОИТО НЕ ЛАМТЯХА ЗА ПОСТОВЕ ,А ЗА НАРОДНА СВОБОДА И
    ХУБАВ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ!!!
  • 29 Кашчей

    5 2 Отговор
    Кошлуков-Пошлонеуков, аре улево бе, соросоид нашмъркан! Ти ще ръсиш мозък, дрогар сдухан.
  • 30 Смотаняци 33

    2 1 Отговор
    Пловдив Столица на България! :D Rollling rollling
  • 31 777

    0 0 Отговор
    имали са представителства зощото други са биле политиците
  • 32 Информиран

    2 1 Отговор
    Покрещя пред парламента навремето, направи впечатление, Пейчинов му купи билета за щатите, Сорос му плащаше там стипендията и ето ти готовия продукт който ни върнаха - пращи от соросоиден акъл и се опитва да ни учи. А Филибето си го знаем и без той да казва.
  • 33 Plovdiv

    2 1 Отговор
    На мен ми се повдига от факта, че при наличието на половин дузина източноправославна църкви само в Стария град, при наличието на католическа, адвентистка, арменска, тия мърши тъпо и упорито снимат все оная гнусна джамия!!!
  • 34 Българин Пловдивчанин

    4 2 Отговор
    Толкова ли сме социално и икономически неграмотни?!!! Толкова ли сме предатели и злобни?!!! Толкова ли сме дребнави и жалки, че упоени от завист и яд да оплюваме всичко, което не се случва в натрапената ни столица, в която "столичани" са изчезващ вид?!!! Много дълго време позволявахме на "столичани" да се изживяват като нещо по-висшо от обикновени българи, напуснали български селца и градчета и търсещи кариера и самочувствие от "привилегията" да се наричат "столичани". Истинските българи, талантливи и родолюбиви, са далеч от нагласите и дебелащината на преселниците, които визирам тук. Позволихме в един град, само защото е АДМИНИСТРАТИВНА столица да се концентрира всичко и да ни третират като поданици на "столичани"! В никоя друга държава няма такова безумство - да се разединява нация, да се оплюва всичко, да се забравят държавни и национални интереси в името на лично его, злоба и некадърност да се радваме на постиженията на други, щото, видите ли, "столичани" са велики и безгрешни, всички други българи са маскари. Кой е Слави Трифонов, че ще държи сметка колко са преценили да похарчат за откриването на Евопейска столица на културата? Това са пари на пловдивчани! Някой ще му потърси ли сметка за имотите в България и извън България, за ошфорките и просташката агресия, с която ни облъчва?! Не е само той, виждат се и други търсачи на евтина слава, които намериха ниша за изява с евтини оплювки и неаргументирани критики. Не може всичко да е перфектно, но може
  • 35 Българин Пловдивчанин

    3 2 Отговор
    Продължение:
    Не може всичко да е перфектно, но може да е достатъчно добро!
    Критиката може да бъде градивна и добронамерена, за който иска и го може.
    Факт е, че Пловдив е Европейска столица на културата:)
    Факт е, че светът ни се радва:)
    Факт е, че се полагат огромни усилия за всичко, което се случва и ще се случва в Пловдив:)
    Факт е, че Пловдив, а с него и България ще се на фокус, осветени и следени с внимание и дружелюбен интерес:)
    Факт е, че туристическият поток ще се насочва към Пловдив:)
    Факт е, че ако сме умни България и Пловдив ще спечелят много:)
    Нека поне веднъж бъдем и ние, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ дружелюбни към собствената си държава и нейните интереси!
  • 36 Здравчева

    4 0 Отговор
    Пълна трагедия беше това откриване! Щом за един час даде два милиона, ясно е какво се случва с другите пари
  • 37 Българин Пловдивчанин

    4 5 Отговор
    Здравчева, защо не прочете, че тези 2 лмн. лв са неверно твърдение, измислица на недобронамерени критикари? Хайде да прочетеш отчета на фондацията и тогава да плюеш, става ли? Зарадвайте се, хора, опитайте поне тази година да мислите позитивно за факта, че сме Европейска столица на културата и покажете култура на писане, общуване и родолюбие. Откриването не беше идеално в някои дребни детайли, но имаше много силни и запомнящи се моменти, въпреки кучешкия студ. Защо никой не говори за хубавото???!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 минавайки

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българин Пловдивчанин":

    А ти що не вземеш да прегледаш отново сутрешното интервю на пловдивската общинарка и да разбереш, че милионите дори не са два, а и още 200 хиляди отгоре!!! Че даже имаха наглостта да сложат цял милион в графата "други разходи"! Язък за Пловдив!!! Тая безвкусна техно-чалга, дето ни я стовариха връз главите със сигурност кара пловдивските люде на духа да вият от безсилно отвращение!!!
  • 40 патриотъ

    1 0 Отговор
    Тоя Тотев като го гледам,нещо не е в ред,пък и делата му показват същото,ама нали е от Герб!
  • 41 Българин Пловдивчанин

    2 0 Отговор
    Говорим само за наем на съоръжението. Излиза, че баровецът Слави Трифонов е платил повече. Той не включва другите си разходи по организация и реализация... но за Пловдив ги включва. Манипулация в най-чист вид! Не знам как се оправя икономиката на тази държава с толкова икономически неграмотни хора, които не искат да направят прости сметки. Не казвам, че всичко ми е харесало от откриването, напротив, имам свои съображения за доста неща. Казвам, че с хейтене и оплюване до никъде няма да я докараме. Казвам, че може поне веднъж, ама поне веднъж да подкрепим добрата инициатива и да критикуваме градивно, без тази яростна омраза и злоба, може би и завист... Разсъждавам на глас - дали не сме отвикнали от спокойните и плавно течащи събития и във всичко търсим луда динамика и надбягване? Може би сетивата ни са притъпени до толкова, че реагират само на високо адреналинни и с бурни темпа и динамика събития? Може би и в нас има вина, може би сме далеч от усещането на европейците за лежерност, може би има за какво да погледнем към себе си, щото може би не сме толкова идеални и морални... Защо търсим все някой друг да е виновен?