ФАКТИ.БГ

Където стъпи Данаил Кирилов, правото капитулира

С напускането му порочните практики на парламента в законодателната сфера няма да се променят, а ще се затвърдят

Публикувана: 29 Април, 2019 16:00
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3604
Където стъпи Данаил Кирилов, правото капитулира
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато стане въпрос за право, най-често си представяме стройна и трайна система от публични правила, оформена с почти математическа прецизност. Е, през последните няколко години парламентарната комисия по правни въпроси успя да докаже пълната несъстоятелност на подобно схващане. Нейната работа показа, че правото е разтегливо понятие, трайността му може да се простира от ден до пладне, а хората, които го творят, са способни на всевъзможни нелепици и трикове. Това посочва в коментар за в. „Сега“ Людмил Илиев.

Това съмнително постижение дължим в значителна степен на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов, който оглавяваше комисията в настоящия и миналия парламент. От 2014 г. насам почти всеки съществен законопроект, върху който е работило Народното събрание, е минал през правната комисия и през ръцете на новия правосъден министър. Затова и всеки законодателен скандал (а такива имаше безброй), породен от обвинения в лобизъм, политически поръчки и съпровождащите ги юридически лупинги, неизбежно беше свързван с неговото име. Не ще и дума,

тази лоша слава ще го съпровожда и в правосъдното ведомство

Безобразията, които натвори правната комисия под ръководството на Кирилов, са толкова много, че дори изброяването им е неимоверна трудност. Обществеността отдавна е забравила например новия закон за концесиите, който управляващите подхванаха през 2016 г. под предлога, че трябва да се въведат европейските стандарти в тази област. И между другото, предложиха да отпадне таванът от 35 години за продължителността на концесионните договори. Герберите искаха държавата, общините и публичноправните организации сами да определят максимален срок на сделките.

Неслучайно се нароиха прогнози, че се подготвят "вечни концесии"

Тогава Данаил Кирилов самоотвержено се нагърби с многотонния проектозакон, напук на обвиненията, че правителството го използва, за да прокара частни интереси. „Времето на онази затворена икономика, в която имаме петима партийни олигарси и само те се състезават, ще свърши", тържествено прокламира Кирилов. След месеци на разпри и критики управляващите не издържаха и одобриха закона без „вечните концесии". Остава отворен въпросът дали с приемането на закона партийните олигарси се превърнаха в застрашен вид. Случаят обаче доказа, че на Кирилов може да се разчита, когато властта иска да пробута нещо особено скандално в парламента.

И той потвърди това мнение при мащабното преправяне на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), което от ГЕРБ подеха в средата на 2017 г., а приключиха чак в края на 2018 г. Законопроектът мъчително си проправяше път в Народното събрание повече от година заради огромната съпротива, на която се натъкна от гражданските организации. Причината беше най-вече в драстичното увеличаване на таксите при обжалване във Върховния административен съд (ВАС). Промяната беше направена под благовидния предлог да се разтовари ВАС, но реално ограничи противодействието по съдебен път на изпълнителната власт. Все пак ВАС е последна инстанция по делата срещу подзаконовите актове на правителството, за мръсния въздух, незаконните строежи в планините и по плажовете, за отказан достъп до информация и др.

Тук Кирилов беше в стихията си, водейки

безконечни словесни битки с неправителствените сдружения

по време на безкрайните заседания на правната комисия. Нещо повече, той беше агресивната страна, присъединявайки се към кохортата обвинители на НПО сектора, според които всички граждани, оспорващи действията на правителството, работят против обществения интерес. „Няма да правя подробен списък на случаите, в които парадоксално и абсурдно - без дори внасяне на държавна такса, се блокират национални инвестиционни проекти с европейски средства, умират хора на пътищата, защото вие - и това започнахте да ни прехвърляте на нашия политически гръб, за да се окаля и да се очерни това, което всъщност се постига. Но помислете - не искам да връщам дебата в екологична тема - колко жертви даваме заради невложени средства само в пътната инфраструктура?", пенеше се Кирилов тогава. „Ако отворим дебат и по един друг закон, който е за конфликта на интереси, вероятно ще се види, че в много от случаите, когато се финансира един проект, след това се застъпват финансираните позиции. Затова ние всички апелираме за публичност и прозрачност. Аз искам яснота, на Иван Петров кой му дава 20 лв., за да му напише жалбата? А в някои случаи не се дават 20 лв. В някои случаи донорите са много щедри. Не е ли честно, след като аз описвам цялото си имущество, та не само моето, а и на семейството си, и на лица, с които някога по някакъв повод съм се сблъсквал житейски, го описвам и го вадя пред вашите очи. Не е ли редно и аз да попитам: Аджеба, когато се прави един проект за зелено, за сиво, за червено, кой е дал парите и колко пари е дал?", питаше той.

С други думи, ако даден гражданин подаде жалба в съда срещу държавата или своята община, едва ли не ще трябва да пусне и декларация за имущество и конфликт на интереси - такава беше логиката на „юридическото острие" на ГЕРБ. Всяко протестно действие срещу правителството е политическо, следователно всеки протестиращ гражданин трябва да се третира като политик и да се разследва до дупка кой стои зад него - така се подреждат нещата в главата на Кирилов.

Сред законодателните „подвизи" на новия правосъден министър не можем, разбира се, да пропуснем антикорупционния закон. Толкова пъти беше преправян след приемането му в началото на 2018 г., че

вече се превръща в шарено платно от законодателни кръпки,

подобно на Закона за движение по пътищата. И всяка подобна кръпка неизменно е съпроводена от скандал, обвързан с името на Кирилов. По негово предложение, внесено през декември миналата година например, парламентът на практика отхвърли презумпцията за невинност и прие промени, позволяващи да се конфискува имущество дори на оправданите, срещу които по стария закон има процес за отнемане на имущество. В тази категория спадат банкерът Цветан Василев, издателят Иво Прокопиев, бившият министър Трайчо Трайков. И тук основният аргумент на Кирилов бяха развилнелите се олигарси. „Волята ми е била проверки срещу олигарси, които са започнали, да не бъдат прекратявани. Доколкото чувам, вече се прекратяват проверки срещу именити български олигарси", обясняваше той.

И не се спря с това, а поиска съвместно с ДПС общинските съветници да бъдат извадени от обхвата на антикорупционния закон. Иначе казано, на общинарите нямаше да се налага да декларират имущество и конфликт на интереси, както другите публични държавни длъжности. И това в навечерието на местни избори! Оправданието беше повече от абсурдно - много работа се създавала на антикорупционната комисия. А когато ставаше въпрос за граждани, подаващи жалби срещу правителството и общините, Кирилов искаше да им се проверяват доходите и интересите! Добре, че го смъмри лично главният прокурор Сотир Цацаров, та

чинно обеща да изтегли безобразната си идея

И като стана въпрос за избори, не можем да подминем акробатичните подскоци на Кирилов покрай последните промени в Изборния кодекс. Тогава Бойко Борисов направи на луди своите депутати, които току-що бяха подкрепили ДПС за ликвидирането на преференциите, а буквално 2-3 дни след това трябваше да се отметнат и да ги върнат по негова заповед. От бързане да му се подчинят герберите изпревариха ветото, което президентът Румен Радев наложи върху първоначалните поправки в кодекса. Така се вкараха в абсурдна ситуация - първо трябваше да подкрепят отново високия праг на преференцията, за да отхвърлят ветото, а след това да се захванат с възстановяването на ниския праг. На Кирилов обаче дори не му мигна окото, а гордо заяви, че шантавият законодателен маньовър на управляващите бил „огледална техника". И продължи да обяснява, че заради преференциите в парламента влизали по-малко юристи. „Юристите сме неатрактивни за това състезание, защото не сме типични политици, които лесно участваме в политическата битка и борба“, ожали се тогава бившият депутат.

Няма съмнение - същото ще стане и с правосъдното министерство, където Кирилов се настани. Вече набира скорост нов скандал около идеята му да се въведе механизъм за разследване на "тримата големи" в съдебната власт - предложение, очевидно насочено към председателя на ВКС Лозан Панов, една от основните фигури, противопоставящи се на статуквото. А и след напускането на Кирилов парламентът не е в безопасност, защото законодателният стил, който наложи, няма да се промени. Сигнал, че нещата в Народното събрание ще продължат постарому, е изборът на близката нему Анна Александрова за негов приемник начело на правната комисия.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ред код
1 Отговор
Какво да прави Барни, като си е дал задника под наем на падишаха ... прави каквото му нареди главния "мозък" от Банкя

Коментиран от #5, #24


Оценка:
-3 +52

2
Този коментар е премахнат от модератор
Пиниза
3 Отговор
Люба Кулезич много точно прекръсти тоя на Барни Ръбъл.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +41

Марони
4 Отговор
А където стъпят"генийте"от БСП,какво става?

Коментиран от #6, #11, #23


Оценка:
-34 +6

жуже гербераст
5 Отговор

До коментар #1 от "ред код":


На един акъл са и двамата вожд и дребен индианец !

Оценка:
-2 +28

СИК
6 Отговор

До коментар #4 от "Марони":


Научи се да пишеш неграмотнико.И по-точно научи кога се пише Й.Цървул

Коментиран от #10, #13


Оценка:
-0 +18

Бастун
7 Отговор
Този е абсолютен гейзер.

Оценка:
-0 +17

Docenta
8 Отговор
Този отрича правото въобще,и е част от петата колона в правителството заедно с катито захариева.Бойко се обгради с русофили и затова ще го ш..ат

Оценка:
-2 +8

1944
9 Отговор
агент "димитър" да се яви на амбразурата. още ли дочита винету?

Оценка:
-1 +8

Марони
10 Отговор

До коментар #6 от "СИК":


Омразата е присъща за нещастниците с нищожен интелект!Да не говирим,че да обиждаш е и признак на лошо възпитание.

Оценка:
-13 +1

100 % си някой, роден след 1989 година,
11 Отговор

До коментар #4 от "Марони":


защото НЕГРАМОТНИ нямаше преди това!!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +9

1944
12 Отговор

До коментар #11 от "100 % си някой, роден след 1989 година,":


преди това неграмотните управляваха държавата. сега това правят неграмотните им деца.

Оценка:
-0 +7

А отговор
13 Отговор

До коментар #6 от "СИК":


Не разбрах какво мислиш по въпроса с БСП?
Не пренебрегвам забележката за грамотно писане на български език, но много по-важно е как мислим! Това право десетилетия наред ни го отнемаха! Аз лично при нова поява на БСП във властта съм аут - терминал 2, към Германия, или Англия...
Тая паплач долна съсипа държавата и всеки път щом вземе властта, нещата се влошават само броени седмици!!!

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +6

Българин
14 Отговор
Кой е автора на това мнение?
Кой стои зад този сайт? Защо представяединствено гледната точка на БСП и Румен Радев?
Това ли обективно представяне на различни гледни точки?

Коментиран от #17


Оценка:
-8 +2

щерян
15 Отговор
Пингвин и правосъдие=на корупция!!!

Оценка:
-2 +4

Правосъдието онемя
16 Отговор

До коментар #3 от "Пиниза":


Министъра на правосъдието, Кирил Данаилов , под прикритие като "Граф Монте Кристо".
Така, няма да му намерят апартаментите и сметките в банка" ГЕРБ".

Оценка:
-1 +5

критик
17 Отговор

До коментар #14 от "Българин":


Това не ти е телевизионен предизборен дебат, че да са представени всички. Рубриката се казва "Мнения". Ясно е, че един човек по един въпрос има едно мнение. Иначе трябва да е шизофреник. Друг с друго мнение ще си го напише в негова си статия и ще я публикува. На теб като не ти харесва, не чети. А това, че публикуваното мнение съвпадало с това на БСП и на президента, нищо чудно. Всички здравомислещи българи имат същото мнение. И те ще стават все повече. Всеки нов ден ще разкрива все повече некадърността, некомпетентността, алчността, наглостта и простотията на герберската шайка.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +9

анализатор
18 Отговор

До коментар #13 от "А отговор":


Много ти е плитко мисленето и много къса паметта. Който и умен човек да попиташ, ще ти каже, че България никога не е била по-съсипана, отколкото сега, след 10 г. "управление" на престъпната мафиотска и некадърна герберска клика.

Коментиран от #21, #22


Оценка:
-3 +8

ТОЧКАТА
19 Отговор
Ама че ,,елит,, , а????старателно подбран от козяк...

Оценка:
-1 +2

Мдааа
20 Отговор

До коментар #17 от "критик":


И аз това казвам - едно мнение нон стоп!
Статията започва с увод, който обяснява позицията на факти , че трябва да се дава възможност за различна гледна точка и т.н.
Е аз питам , защо само едната гледна точка се изказва и то от години? Прост въпрос. Философските ти излияния са ок, само че мен ме интересува кой е човека изразил това мнение! Искам да знам с какво се занимава , какво го кара да изкаже тази гледна точка.
Иначе това което чета си е чиста проба махленска история. Имам приятели , които преди години пишиха новини и ги публикуваха във вестник, които нямаха нищо общо с истината- измислени истории, подписани с някакви измислени псевдоними.
Това тука ми изглежда нещо подобно -електронно издание на вестник дума, пишешето каквото му е угодно , криейки се зад анонимност...

Оценка:
-0 +1

Българин
21 Отговор

До коментар #18 от "анализатор":


По кои показатели?
Кои са всички? Тия дето пишат в тоя форум и освен някой цинизъм , друго не могат да измислят. Ако си някой сополанко и спомените ти датират от 10тина години насам съм склон да приема , че си вярваш. В противен случай или си тотално объркана натура, загубила сетивност , или платен крал.
И в двата случая съжалявам за теб.
Ако си извадите главите от задниците и започнете да поставяте правилните въпроси, то тогава ще сте от полза за обществото, иначе е загуба на време и енергия.
Атакувате демографския проблем, атакувате нарастването на доходите. Това са проблемите на България!
А вие ми обяснявате , че сме зле финансово - верно 2000г. Ако пътуваш от софия до Перник през Владая в делничен ден може да срещнеш 5-6 коли. Въпроса ми е защо? А) хората бяха много богати и се скатават по курорти б) нямаха кьорав лев да сипят газ на жигулата. Жокер по това време пред блока ни имаше 3-4 коли, а сега са над 60. Дали сме по-бедни-сугорно, но през 96-седма много хора преживяваха д доход от няколко долара на месец. Швейцарски доход... или пък банкрута на банките и ограбването на спестените от такова време пари- швейцарски банков сектор.
Опашки оглт по-няколко километра на бензиностанцията в квартала- мечтан швейцарски стандард, или пък купонната система, какъв швейцарски социален живот- цял де на опашка сред хора за половинка хляб и малко сирене. Абе мечтан, доход и стандарт , също като в катар.
Има още доста идиощини и ако не ги помните си ваш пр

Оценка:
-0 +1

Българин
22 Отговор

До коментар #18 от "анализатор":


Проблем, но има хора като мен , които не са равнодушни към лъжите , изричани в този форум и разни други подобни.
Проблема е, че объркване младото поколение и ги тласкаше към същите мракобесни времена. Не е нужно те да иживяват мизерията , през която ние минахме през деветдесетте и до някъде тройната коалиция!!!

Оценка:
-0 +1

Т О В А. С Т А В А
23 Отговор

До коментар #4 от "Марони":


Където стъпи БСП-БКП = Б У З Л У Д Ж А ! = ПЪЛЕН РАЗГРОМ! = ФАЛИТ след ФАЛИТ! = ГРАБЕЖ след ГРАБЕЖ! = Б У З Л У Д Ж А !

Оценка:
-0 +1

ТИКВО
24 Отговор

До коментар #1 от "ред код":


Как става, че винаги си на първи пост ?! Е твоя "ред" главен мозък е като на крокодил и много далече и задника ти винаги е зает, не можеш дори да избираш! Хехехеее

Оценка:
-0 +1

закон и шамари
25 Отговор
При държава капитулирала пред корупцията няма как един като Кирилов, да не си съчинява закони от днес за утре, ние си ги избираме ,боклуците си живеят на нашия гръб и много им пука кой какво казва.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се защитава за Суджукгейт
Имам високо кръвно. Аз суджук не ям."

Още бисери
ТОП 5