Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Ще помогне ли на "Български пощи" номерът с ДДС?

Държавното предприятие поддържа близо 3000 станции, като 78% от тях са в селата

Публикувана: 31 Май, 2019 17:00
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2089
Ще помогне ли на "Български пощи" номерът с ДДС?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И за бегло запознатите с пощенския пазар у нас е очевидно, че „Български пощи“ ЕАД не е в състояние да се справи с усилващия се конкурентен натиск. От няколко години насам това е видимо дори в областта на универсалната пощенска услуга (УПУ), където допреди десетилетие компанията има монополна позиция. Причината е, че когато става дума за избор, потребителите все по-често предпочитат услугите на частни фирми, особено в рамките на големите градове.

През 2004 г. държавното предприятие държи 50% от общия пазар на пощенски услуги в страната - дял, който се срива до 13% през 2017 г. (последната, за която Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е публикувала данни). Спадът показва превъзходството на частните компании.

Тежкото състояние на "Български пощи" се дължи както на неспособността на ръководството му да го превърне в конкурентоспособно дружество, така и на несъвършенства в нормативната уредба. И докато приетият на първо четене проект за промени в Закона за пощенските услуги като че ли засяга някои от тях, паралелните действия на НАП през последните месеци създават впечатлението, че държавата се опитва да удари приятелско рамо на държавните пощи за сметка на конкурентите им.

ДДС със задна дата

Ключовата промяна е в чл. 4, от Закона за пощенските услуги, който разделя двата типа пощенски услуги - универсална и неуниверсална. Обхватът на двата типа пощенски услуги, както и на начина за тяхното предоставяне, са ясно разписани в действащото законодателство. Сега обаче се прави ново разграничение - между „универсална пощенска услуга" и „услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга".

Това на практика означава, че оттук нататък за потребителите една и съща услуга ще е с 20% по-скъпа, когато я предоставя частен оператор, който ще трябва да начислява ДДС - за разлика от "Български пощи“ ЕАД, което ще продължи да ползва правото да не начислява ДДС. По-скандалното е, че НАП е казала на операторите, че всъщност техните услуги, представяни през последното десетилетие, е трябвало през цялото време да бъдат облагани с ДДС. Поради което НАП търси несъбраните данъчни приходи за 5 години назад - колкото е давностният срок.

Част от пощенските оператори обявиха, че вече са започнали да начисляват ДДС, въпреки че промените в закона все още не са приети. Причината е ясна – ако промените влязат в сила, НАП ще си потърси и тези пари, независимо дали те някога са били събрани от потребителите. Но има и друго - ако не бъдат приети промените, може да се претендира за неоснователно обогатяване, тъй като по сега действащият закон не би следвало да се начислява ДДС.

Ясно е, че между институциите е съществувал някакъв дългогодишен спор за това кои услуги следва да бъдат освобождавани от ДДС и кои не. С промените сега законодателят на практика признава неяснотата на нормативната уредба до този момент, но се кани да накаже за тази неяснота фирмите, които са спазвали закона, както е бил разписан.

Това говори или за абсолютен провал в дейността на НАП през последното десетилетие, или (много по-вероятно) за неграмотно написан действащ закон, несъблюдаването на чиито призрачни норми ще накажем със задна дата. Абсолютно отвъд здравия разум е предположението, че участниците на пазар с обем над 425 млн. лв. в продължение на близо десетилетие вкупом недобросъвестно избягват да изпълняват задълженията си, а НАП установява това едва през 2019 г. За какви инвестиции и за какъв Volkswagen изобщо си говорим, след като законодателят, регулаторът (КРС), НАП и други заинтересовани институции изведнъж решават, че спазването на правилата на играта на даден пазар през последното десетилетие всъщност се оказва нарушение със задна дата?

Може би поне преструктуриране на пощенската мрежа?

Като по-скоро положителна промяна може да определим промяната в закона, с която се премахва сегашното изискване КРС да определя точките за достъп до мрежата на "Български пощи", така че те "да съответстват по брой и гъстота на нуждите на потребителите“. Това би трябвало да даде възможност за известна гъвкавост при преструктурирането на клоновете на „Български пощи“.

Според последния публично достъпен отчет на предприятието - той е от 2016 г., то има 2980 пощенски станции, като 78% от тях са в селата. Промените в ЗПУ предвиждат задължение за поддържане на стационарни станции само в населени места с повече от 800 души, което означава, че 1538, или почти 52% от станциите стават „незадължителни“. Подобно решение се очаква отдавна, особено при намаляването на значението на традиционните пощенски услуги и наличието на редица алтернативи за предоставянето им. Поддържането на такъв огромен брой станции, особено в по-малките населени места, не само е нецелесъобразно - предвид технологичното развитие и демографските тенденции, но и направо вредно за финансовото здраве на компанията. Това се посочва и в доклада на регулатора (КРС) за 2017 г.:

„Пощенската мрежа на БП не е преструктурирана от началото на либерализирането на пощенския пазар, което води до високи разходи за поддържането ѝ. С оглед чувствителността на въпроса за закриване на пощенски станции и социалния и политическия му отзвук следва да бъде разработена и приета цялостна концепция за оптимизиране на пощенската мрежа на задължения оператор, тъй като предоставянето на УПУ не предполага задължително наличието на стационарна пощенска станция. Задълженият оператор може да използва алтернативните форми на обслужване като мобилна пощенска станция, пощенски агентства, изнесени гишета, каквато е практиката на неговите конкуренти.“

В мотивите към законопроекта обаче тълкуването е друго, а именно, че „Промяната на броя и на разположението на част от стационарните пощенски станции в големите градове няма да повлияе на съществуващата мрежа в малките населени места, където „Български пощи“ е единствен оператор, предоставящ пощенски услуги".

Остава впечатлението, че законодателят вижда възможност за икономии през затварянето на пощенски станции в градовете. Това силно стеснява границите за евентуално преустройство на пощенската мрежа. И шансовете на "Български пощи" ЕАД да оцелее.

Автор: Явор Алексиев

Източник: "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Умно село
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Български Пощи в годините назад имаха и Починни станции из цялата страна, но настъпването на "ДЕМОКРАЦИЯТА" , ТЕ БЯХА ПРОДАДЕНИ ЗА СТОТИНКИ, дори и заменки на сгради с панелки апартаменти. ОСТАНА САМО ЧАСТ ОТ КЛОНОВАТА МРЕЖА, КОЯТО Е В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ.
РАЗДУТА АДМИНИСТРАЦИЯ, РАБОТЕЩА ЗА КОЛИГИТЕ СИ "ПОЩЕНЦИ".
ДЪРЖАВАТА, АКО Я ИМА ТРЯБВА ДА ПОДДЪРЖА ПОЩИТЕ, НО ДЪРЖАВАТА Я НЯМА.
НЯМА ЛОШО , ЧЕ ИМА ВСЯКАКВИ КУРИЕРИ, НО ОСТАВЕТЕ БП ДА РАБОТЯТ СПОКОЙНО, ВСЕ ПАК Е СТРУКТУРА С ИМЕ И ТРАДИЦИИ ОТ 1879 ГОДИНА, НО НАЧАЛНИЦИТЕ , КОИТО УПРАВЛЯВАТ НИ ИМ ДРЕМЕ, ЗАЩОТО СА ВРЕМЕННО. ДЕН ДА МИНЕ, ДРУГ ДА ДОЙДЕ ДО ЗАПЛАТА.
ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ, НАЧАЛНИЦИ СА ЦАРЕ НА БАСТИСВАНЕТО.
ТО И МНОГО НЕ ОСТАНА НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ ЗА БАСТИСВАНЕ.
ПБ и БДЖ.

Оценка:
-0 +7

11ап
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Е преди нова година търсих в Български пощи пликове и марки за писма и картички ,и какъв бе отговора НЯМА?

Оценка:
-4 +3

Ааааааа
(гост)

Неутрално
3 Отговор
На БП им липсва стабилно управление, съкращаване на администрацията, която нищо не върши и преструктуриране. Е тогава нещата ще се оправят и пощите ще станат пак уважавана, работеща и конкурентоспособна институция. Ама няма кой да се заеме с всичко това. Много жалко

Оценка:
-0 +9

Видими резултати
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Значи за да спасят бп променят закон, което няма да помогне, но за да спасят тец 2 не правят НИЩО! А той е в технически фалит защото първо заради преференциалните цени на които се озкупува тока на тец 1 и 3, и второ защото квотите за въглеродните емисии ПО ДОГОВОР ГИ ПЛАЩА БЕХ!

Оценка:
-0 +4

Философ
(гост)

Неутрално
5 Отговор
В повечето села и градчета няма частни куриерски фирми, редно е Български пощи да предоставят цялостни услуги и да си изпълняват задълженията, и да не чуваме няма и не може!

Оценка:
-2 +2

Аз съм
(гост)

Неутрално
6 Отговор
И в частните куриерски фирми има много кусури, но понеже са " някой" си се мълчи. И оплюваме държавните институции както обикновено.

Оценка:
-0 +5

Националист
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Колкото по-малко данъци и държавен апарат толкова по-добре.

Оценка:
-1 +4

краденето е спорт за високите етажи
(гост)

Неутрално
8 Отговор
„Пощенската мрежа на БП не е преструктурирана от началото на либерализирането на пощенския пазар, което води до високи разходи за поддържането ѝ." - Това са пълни глупости. Почти всяка година се правят реформи и оптимизации. Проблемът е, че разходите умишлено не се намаляват. На всеки двама - трима съкратени оперативни служители се назначава един "наш" човек, който седи някъде на някое бюро и не знае за какво е назначен!
Има дори хора, които никой не знае, че се водят на работа в БП. Но, всеки месец те си получават заплата в картовите сметки за някаква длъжност. Дейностите на БП се увеличават постоянно, но това не води до печалби, защото ръководството "умело" ги "усвоява" по най-различни начини. Т. е , в БП е същото, като в цялата ни държава. Краде се най-много по високите етажи.

Оценка:
-1 +2

Димитър
(гост)

Неутрално
9 Отговор
"Български пощи" имат необходимата инфраструктура и логистична мрежа да сложат в малкия си джоб всички частни куриерски фирми, но имат също така руководство, което съвсем целенасочени ги тласка към фалит, за да може някой от рода на борисов, цветанов или пеевски да ги купи за една стотикна и да запогатее още по-неприлично. Тоталната липса на гражданско общество и позиция е рай за вампирите на герб.

Оценка:
-0 +10

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов по повод терористичното нападение в шведската столица Стокхолм
Войната е цивилизационна. С цвята, плюшени мечета, поход на безстрашните и т.н. няма да стане"

Още бисери