Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?

Пазарните правила могат да бъдат пренаписани

Публикувана: 13 Юни, 2019 15:10
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6396
Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Моло Канстракшън ЕООД е експертна организация, която събира на едно място всички специалисти, необходими в строителния процес. През последните две години екипът на фирмата разработва, тества и сертифицира строителна система от високоустойчиви стоманобетонни модули- МОЛО. Фирмата предлага на клиентите си една цялостна услуга - вместо да ходят от среща на среща, се виждат и разговарят само с един човек. Съпътства ги и насочва през целия процес до влизането в мечтаната къща. А след това подсигурява поддръжка, ремонт, преустройство и надграждане с допълнителни модули. За да разкаже повече за фирмата и технологията от ФАКТИ разговаряхме с нейния собственик Кирил Балабанов. Ще ви представим информацията в серия от материали.

- Г-н Балабанов, бихте ли запознал нашите читатели с модулното строителство?

- Ако мога да обобщя какво е модулното строителство, бих казал, модерен пропорционален дизайн, изпълнен от високо квалифицирани специалисти, с върхова специализирана техника, независимо от обичайните човешки фактори. Машина, робот, часовник са логичните сравнения на този процес! За да обясня какво представлява модулното строителство ще опиша процеса и ще го разделя на отделни части:

Модулното строителство започва с неговото проектиране. Това е един процес на усъвършенстване и модернизация на стандартния дизайн. Защо усъвършенстване и модернизация- защото този процес изисква дълбок анализ на цялостната визия за проекта и поглед през призмата на пропорцията и възможността за нейното повторение. Така се идентифицират части от проекта, които се обособяват от повторяеми елементи, примерно колоните и полетата оформени между тях, или цели помещения, стаи, бани, кухни, а защо ли не цял апартамент? Във високото жилищно проектиране, архитектът разработва един етаж, състоящ се от няколко апартамента, който всеки взет по отделно се състои от по няколко помещения и всичко това трябва да се побере в рамките на етажа. След разработката на етажа същият се повтаря няколко пъти във височина. По този начин на различните етажи се получава баня над баня, кухня над кухня, стая над стая и така нататък. Не представляват ли това модули-стаи, кухни, бани, цели етажи… Но процеса на модулното проектиране не спира до тук. Трябва да се идентифицира най-оптималният размер модул, така че с неговата повторяемост и комбинация да може да се композира цял апартамент или цял етаж.

Вторият етап е производството. Ето така идва и модернизацията, а имено как ще се произведе този модул, къде, как ще се монтира, кога…

За да се стигне до модулното строителство се изследва подробно строителният процес и се идентифицират различните рискови фактори в изпълнението му. А именно:

- Опасност от ненавременна доставка на материали;

- Опасност от човешки пропуск;

- Опасност от негативно влияние на атмосферните условия;

- Опасност от множество промени на проекта по време на строителство;

По този начин отговорното решение, за да не се допуска влиянието на тези фактори е организация на индустриален процес, в които се контролират всички параметри на желания резултат.

В тази фаза се навлиза в индустриалният процес.След като вече уточнихме какво представлява модул и каква е неговата повторяемост можем да плануваме производство в индустриален процес.

По този начин модулният дизайн на проекта дава на първо време пропорции на проектираната сграда, след което обособява с какво повторение се композира сградата или от какви еднакви части се състои тя и накрая дава характеристиките на тези еднакви повторяеми части насочени към производствения процес.

- Стигаме до превръщането на модулите в едно цяло.

- Сглобяването е третата и най-видимата част от представлението на фокусника. Това е там, където фокусникът представя на публиката с помощта на специално оборудване сложността на представянето му и публиката затаява дъх за много кратко време, казва си – ”Какво ще стане!?“. Следва положителната развръзка. Използвах това сравнение, за да опиша образно какво представлява този етап а именно:

- Използване на върхова специализирана техника;

- Използване на висококвалифициран персонал;

- Прецизно съчетание в кратко време на всички елементи;

Модулите Моло, които се произвеждат в България съчетават, предимствата на модулното строителство и характеристиките на масивното стоманобетонно строителство, което се е доказало като най-устойчиво.

- Каква е историята на модулното строителство?

- Доказано е, че строителите на пирамидите са използвали умело повторението на Божествената пропорция φ (фи).Тази пропорция се използва от редица велики хора още от античността чак до днешни дни.След втората световна война, изхождайки от нуждата бързо да се реконструира Европа са били разработени множество строителни системи на принципа на модулността и повторяемостта. В България модулното строителство е познато още през 60-те и 70-те години на миналия век и има изпълнени сгради. Такива например са почивна станция на три етажа, намираща се в Хисаря, жилищен блок в Стара Загора, редица супермаркети за рекордно кратки срокове – 45 дни за цялостно завършване на обекта, болничен стационар на три етажа към Окръжна болница – Враца. Изпълнението на супермаркети е било особено наложително поради отсъствието на обекти за обществено обслужване в изгражданите едропанелни жилищни комплекси. Модулното строителство се е използвало и за изпълнение на детски заведения ( детски градини, детска ясла, занималня), магазини, двуетажни супермаркети, културен дом в Криводол, селскостопански сгради и пр.

Ние живеем в ранните години на третата революция която ще промени основни процеси. Първата революция беше Индустриалната, втората беше Информационната революция и третата, в която се намираме е на Дизайна. Тези, които разберат как модулният подход позволява да се отговори на клиентските изисквания и го приложат като стратегия, са тези които ще пренапишат пазарните правила.

За повече подробности и контакт с фирмата: https://www.moloconstruction.com/


Построени модулни сгради по света и в България:

Монреал, Канада

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?

Тел Авив, Израел

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?
Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?

Дайсън, Англия

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?

Стара Загора

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?

Хисаря

Какви са предимствата на модулното строителство на "Моло"?София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Реалист
(гост)

Неутрално
1 Отговор
А цената - никъде нито дума. Като започнах да проверявам цени за модулно изпълнение с дървени панели ми искаха също толкова пари колкото за масивно строителство. Естествено - отказах модулните и строих масивно.

Оценка:
-1 +38

коки
(гост)

Неутрално
2 Отговор
само дето цената е леко голямшка 250 квадрта само 250 000 евро

Оценка:
-0 +26

Баш Батка
(гост)

Неутрално
3 Отговор
В Моло е яко на Софията като идвам там спирам за баница.

Оценка:
-1 +21

Един
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Простотии!

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +9

Бай Дончо
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #4 от "Един":


Аслъ, пълни простотии при това!

Оценка:
-0 +7

сгур
(гост)

Неутрално
6 Отговор
поне сайта да си бяха направили,че на фалшименто бие

Оценка:
-0 +9

Изумен
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Този наглец Киро Балабанов изпозавлече стотици фирми и се покри навън. Сега се е прибрал и търси нови жертви. Пълна отрепка!
Нищо чудно скоро да му щракнат Сейкото и да продължи рекламите на модулното строителство с решетъчни прозорци!

Оценка:
-3 +8

222
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Това е старото панелно строителство

Оценка:
-0 +5

Най-накрая нещо ново и интересно
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Най-накрая нещо ново и истинско масивно модулно строителство и в България. А какви са цените?

Оценка:
-2 +3

Българин
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Супер!! Време беше и от България да излезне нещо модерно.

Оценка:
-0 +3

11
Този коментар е премахнат от модератор
Нristo
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Алла балла! Този се е предизвикал сам себе си. Рекъл си е (или на жена си): аз съм комуникативен и интелигентен, виж само как с ала бала приказки ще врътна як бизнес в която и сфера да кажеш😉 Сега са на ход балъците, да го поемат

Оценка:
-0 +1

Въпрос
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Абе панелното строителство не отмина ли преди близо 30 години като технология която е доказане енерго - неефективна

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +0

Инспектор Мадуро
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #13 от "Въпрос":


От скоро живея в саниран панелен блок и сметки над 90 лв за ток не сам плащал.

Оценка:
-1 +2

Kiril Balabanov
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Здравейте,благодаря на всички читатели на Факти .В отговор на коментиралите по-горе искам да направя следния обобщен отговор:
Строителството винаги е одговаряло на някакви норми и специално по отношение на качествени показатели.Някой от тях са били ревизирани към в по-добро през годините.Това което предлагаме е нова подобрена версия на познати успешни технологии разработени през 70 те години.Предложеното строителство е вариант на изпълнение на основата на стоманобетонна конструкция.Този тип строителство обобщява технологиите на сглобяемото стриотелство(предварително отлети структури) и поетапно монолитно строителство.Това към момента е най модерното изпълнение на световяен мащаб приложено е в статията и световна практика на емблематични сгради.Изложеното в материала преповтаря мнението на световните експерти в материята.По отношение на цени Ви предизвиквам със следните предложения:къща 140 кв.м. и парцел в кв. Г.Баня построена за по малко от 150 дни- цена 100 000 евро с ДДС и къща 252 кв.м. и парцел в кв. Бояна,максимален срок за построяване 150 дни-цена 245 000 евро(цената на парзела е ж110 000 евро и цената на къщата е 135 000 евро).Цената на кв.м. излиза 532 евро/ кв.м.,ако някой може да направи по-добро предложени да заповяда.Просто няма такава цена! По отношение на личните коментари , аз заставам зад името си ако някой има нещо да ми каже то го подканвам да ме потърси на -0899801298.По отношение на енергийната ефективност стените на MOLO са с дебе

Оценка:
-0 +3

Kiril Balabanov
(гост)

Неутрално
16 Отговор
По отношение на енергийната ефективност стените на Моло са с дебелина 290мм и са изолирани отвън и отвътре, което в комбинация с правилната дограма, оборудване и изложение прави Моло пасивна сграда, отговаряща на строеж 5-та категория по ЗУТ. Да, наистина вярвам в тази технология и във възможностите и, така че искам да я споделя не само на жена ми, а на по-широг кръг хора. Оставам на Ваше разположение за допълнителни обяснения. Благодаря още веднъж.

Оценка:
-0 +2

Маркетинг
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Само да спомена, че "оДговаря" се пише с "Т", а "някоЙ от тях са били..." не се пише с "Й", а с "И".
С "Й" в единствено число завършват само имената на римските императори и подобни - Тиберий, Великий и т.н.
Иначе е добре, че излизате с името си и телефонният си номер, но се появява усещането, че ако някой не стане клиент или не харесва решението, може да яде бой.
По принцип клиенти не се "предизвикват", а трябва да се заинтригуват. Както се казва "Една снимка струва колкото хиляда думи!"
Вие имате ли изпълнени обекти и клиент, който е готов да Ви препоръча?
Успех с маркетинга!

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +1

Ужас
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Г-н Балабанов, аз се заинтересувах и разпитах познати. Казаха ми, че винаги ходите с голям пистолет на кръста. От лоши хора ли се пазите или от недоволни клиенти?
Честно казано малко се уплаших.
След като ходите въоръжен, значи познавате силата на страха и ще ме разберете. Съжалявам, но аз бях дотук. Желая успехи!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +1

закон
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #18 от "Ужас":


Не е престъпление да се ходи въоръжен. Закона обаче казва, че оръжието трябва да се прикрива. г-н Балабанов е добре известен в южните райони на София с това, че винаги показва личното си оръжие. Това може да се обясни с две причини:
1. Не признава закона и счита, че сметките се уреждат по каубойски.
2. Очаква да му бъде извършено покушение и превантивно показва, че има готовност.
3. Иска да се хареса на жените като хайдутин с препасан пищов.
4. Изпитва постоянен страх от нещо, което очаква да му се случи.

И четирите причини не описват човек, на който може да се дават пари за каквото и да било.

Иначе идеята не е лоша, но в България все още сме много далече от тези неща и може би това е за добро, защото това са временни и евтини решения. Ние строим солидно и трайно и това е много рядко срещано по света защото е скъпо. Паркета ни е от цяло парче дърво, а навън го цепят на 5 ленти и под лентата залепват пълнеж от топола. С две думи, поради изоставането ни се превръщаме в страната с най-солидни имоти.

Оценка:
-0 +1

745
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Моло търси кОпувачи.
Да си направят едно клипчИ, за фон - Румънеца и Енчев - Столична

Оценка:
-0 +0

Доволен клиент
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #17 от "Маркетинг":


Здравейте, аз съм купил два апартамента от г-н Балабанов и мога да изкажа лично мнение и впечатление за работата му като строител и човек. Преди 20 години са купени апартаментите и към момента нямаме никакви проблеми- нито теч от покриви или по фасади, няма влага. С две ръце го препоръчвам като строител. Лично аз съм с впечатление, че е възпитан и ерудиран човек.

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +0

1234
(гост)

Неутрално
22 Отговор
На мен ми построи космически кораб и ми помогна да се свържа с извънземни, защото знае много езици. Имах лек теч когато прелитах край Юпитер заради силната гравитация, но веднага го отстраниха.

Оценка:
-0 +0

112
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #21 от "Доволен клиент":


Нали не сте написали тази препоръка с опрян пищов в тила?
Подайте локация за да изпратим помощ!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Вучич
Президентът на Сърбия смесва политика със спорт
Сърбия вече няма да бъде боксова круша"

Още бисери