Новини

Партиите и мафията ръка за ръка поеха към светло бъдеще

Политиците легално ще отворят касите си за родни и чужди мошеници и престъпници, само ще хвърлят едно тънко покривало върху срамните си сделки

Публикувана: 9 Юли, 2019 13:00
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2541
Партиите и мафията ръка за ръка поеха към светло бъдеще
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Людмил Илиев

Устремно полетяхме към дъното. Поредното дъно. Досега законът таксуваше българските данъкоплатци, за да изплаща издръжка на големите партии и коалиции от държавната хазна. От сега нататък съвсем официален данък на корумпираната политическа класа ще плащат всички – и фирми, и фондации, и организации от всевъзможен род и вид. Някои ще дават парите с желание, а други – с неохота. Но всички ще плащат, за да имат благоволението на онези, които управляват – сега или в бъдеще.

Как го докарахме до това отвратително положение?

Назад във времето остана фактът, че цялата история започна с финансовия министър Владислав Горанов. Сега управляващите говорят, че били подхванали темата за партийното финансиране, за да уважат волята на 2.5 милиона българи, гласували срещу държавното субсидиране на големите политически сили на националния референдум през 2016 г. Истината е, че никой дори и не помисляше да се захване с това, докато „Шоуто на Слави” не разкри, че ведомството на Горанов е раздало милиони левове в повече на политическите формации заради своеволно тълкуване на Закона за политическите партии.

Управляващите от ГЕРБ

обявиха това безобразие за „техническа грешка”!

А самият Горанов се измъкна от политическата отговорност за скандала, като прехвърли вината на своите подчинени. „Не е работа на министъра лично да извади писалката и да смята процентите и гласовете. Той не носи отговорност за математически грешки на служителите си!”, горещо защитаваше колегата си правосъдният министър Данаил Кирилов. Самият Горанов арогантно отказа да се появи (или поне да прати свой представител) в парламента миналата седмица, когато системата на партийното финансиране беше фундаментално променена.

Скандалът, развихрил се около Горанов, обаче беше достатъчно мощен и управляващите все пак се принудиха да предприемат нещо, което да разсее надвисналите черни облаци над очевидно безценния министър. Така премиерът Бойко Борисов бе "озарен" от идеята, горещо подкрепена от избирателите през 2016 г., да се намали бюджетната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев. Направо е трудно да се опише с какво нежелание и съпротива Борисов направи това предложение. То не бяха заплахи, то не бяха апокалиптични пророкувания, че някакви безименни бизнесмени с криминални намерения ще плячкосат партийната система, ако се ореже мултимилионната субсидия. „Ще стане накрая като в Чехия и много страни - милиардерите и олигарсите да са премиери. Няма да мине много време. Партиите ще станат собственост на бизнесмените”, редеше върховният бос на ГЕРБ.

Да му се чудиш на логиката

– хем твърди, че милее за интересите на държавата, хем я пуска с лекота в ръцете на олигарсите (дето така и не ги научихме кои са). А може би най-скъп му е Горанов. Ако просто го беше уволнил, дори нямаше да му се налага да започва промени в партийното финансиране. Просто политическите причини за такава законодателна акция щяха да отпаднат. Но очевидно финансовият министър е важен – може би заради топлите му връзки с ДПС.

Движението на Ахмед Доган изигра ключова роля в тази противна политическа игра. Борисов подхвърли предложението за 1 лев в парламента и след това благоразумно се самоотстрани от хода на събитията (очевидно за да не се компрометира от това, което последва). От тук нататък работата поеха депутатите и за онези, които редовно следят българската политика, не бе изненада, че необходимите законови промени станаха предмет на договорка между ГЕРБ и ДПС. След като поиграха за кратко на управляващи и опозиция – хората на Борисов настояваха за 1 лев, а хората на Доган защитаваха действащия режим на финансиране – двете партии стигнаха до споразумение.

Изненадващото не беше това, че се разбраха (защото почти винаги го правят), а за какво се договориха – да се ореже почти напълно субсидията, както ГЕРБ предлагаше, и в същото време да отпаднат всички ограничения пред даренията, както пожела ДПС. Досега спонсори на партиите и коалициите можеха да бъдат само физически лица, при това общата сума, която едно лице дава годишно, не трябваше да надхвърля 10 000 лв. Компромисът между ГЕРБ и ДПС обаче позволяваше дарители да бъдат и юридически лица, при това без никакъв таван за размера на сумите. Не е трудно да се предвиди, че ефектът от подобна мярка би бил опустошителен за контрола върху произхода на придобиваните от политиците средства. Все едно, вместо да отвориш шлюзовете на един язовир, направо да бутнеш цялата му стена.

В този момент се намесиха „Обединени патриоти”, на пръв поглед за да внесат доза здрав разум и принципност в парламентарния дебат, който скоростно беше навлязъл в наистина опасни води. Оказа се обаче, че

патриотите просто са обидени

и разтревожени от лекотата, с която ГЕРБ ги пренебрегна в полза на ДПС. И след като Бойко Борисов им гарантира, че тяхното място на общата коалиционна трапеза продължава да е запазено, се успокоиха и приеха договорката с движението на Доган. Дотук с изваждането на ДПС от властта, с какъвто лозунг националистите влязоха в управлението на държавата.

Последвалото обсъждане в пленарната зала на парламента послужи единствено да покаже за пореден път в каква подигравка се е превърнал законодателният процес в България. Компромисът между ГЕРБ и ДПС щеше за малко да бъде одобрен, както беше предложен, ако депутатите на БСП не бяха подразнили патриотите, че работят в полза на Доган. Така се стигна до минимална редакция, с която от юридическите лица, на които се позволява да бъдат политически спонсори, бяха извадени единствено търговските дружества, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в офшорни зони. Това беше договорено между ГЕРБ, ДПС и патриотите за по-малко от час. Накратко казано, една гигантска промяна, която отговорни политици биха обсъждали и осъществили съвместно с гражданското общество в продължение на много, много дълго време, се случи с едно щракване на пръстите.

И така вече партиите ще могат

да приемат дарения от кого ли не

– фирми, спечелили (или стремящи се към) концесионни договори и обществени поръчки, акционерни дружества, в които участват чуждестранни лица или дори офшорки, всякакви НПО-та. Че дори и държавни, и общински фирми. Кой може да ги спре? Със сигурност не и законът. Партийните каси широко се отварят за родни и чужди мафии и мошеници, които и досега скришом работеха с политиците, но вече ще го правят съвсем легално, стига да хвърлят едно тънко покривало върху срамните си сделки. Мислите, че досега българската политика е била полукриминално занятие? Почакайте само да видите какво ни предстои от тук нататък.

Разбира се, такава глупаво замислена и съвсем открита към корупция система няма да издържи дълго. Най-вероятно ще бъде изменена още с първия сериозен скандал, какъвто със сигурност скоро ще има, тъй като предстоят местни избори наесен. Президентът Румен Радев може да забави малко нещата, като наложи вето. Но това няма никакво значение. Практиката досега показва, че депутатите отхвърлят всяко вето дружно и на инат. А кутията на Пандора вече е отворена и нищо добро няма да изпълзи отвътре.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ass453
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Vreme e za haidutluk

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +13

Патриот
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Сякаш сега е нещо различно. Мафиотите се ползват с политическа протекция, хапват, пийват заедно. Едва ли ще е нещо по-различно.
Ще кажеш, че Премиера ни не е бил никога в тез престъпни среди.

Оценка:
-3 +28

Кресченто
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Се е крайно време да си гласуват за заплати минималната работна заплата за страната-както е и редно, и в изборите да започнат да участват само хора, готови да работят за просперитета на родината си и да не мислят за нищо друго, защото би трябвало да са толкова добри, че другото да саго постигнали отдавна!

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +18

Въшо
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Типично комунистическа статия. Частник - това звучи съмнително. Всеки с пари е престъпник. Най-добре е анархията. Там няма власт, управляват всички. Глупости, чиста утопия. Кой е казал, че до сега партиите не взимаха пари от други места. С какви пари БСП издаваше парцалът "19' ", който раздават без пари по спирките ? С какви пари се готвеха да си купят телевизия, след като имат вече вестник "Дума" ? За щатните функционери на Позитано 20 да не говорим. Парите на различни "донори" отдавна текат към партиите. Важно е да има баланс на интересите.

Оценка:
-12 +12

РК-ПК
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Ми че то кога е било по-различно,от промяната насам те са си ръка за ръка винаги,само че некой МОЗЪК се сети след 30год.да го УЗАКОНИ И ЛЕГАЛИЗИРА.А честита да им е ЛЕГАЛНАТА СЛОБДИЯ,па ние кой до кога и както може,т.е.пята песен на нов,модерен и легален ГЛАС...БРАВО,БРАВО ГОСПОДА...:)

Оценка:
-1 +9

Мордекай
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Вестник "сега" това е достатъчно , те рзсъчдават като диви комунисти , този , авторчето говори как стоят нещеата според неговите разбирания и умствен багаж , той така ги възприема. Нещата вече не са такива както стояха по време на управлението на компартията , комунистите вече на са фактор , както виждаме всеки ден сивия сектор изчезва а с него и компартията , тя от там суче , лека и пръст . Амин.

Оценка:
-8 +8

Вещер
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #3 от "Кресченто":


Ей, ти наистина ли ги мислиш тия небивалици. Да не си отроче на някой руски солдатин, употребил по братски баба ти при гостуването му у нас по 9.09.44 . Само алкохолизиран и потомствено отровен от Ленин мозък може да използва такива клишета.
PS. Напиши си правилно името: кресчèндо Муз. Знак за постепенно усилване на тона при музикално изпълнение.

Коментиран от #13


Оценка:
-9 +4

8
Този коментар е премахнат от модератор
Кресчендо
(гост)

Неутрално
9 Отговор
До коментар №7 от Вещер

За едно си прав, допуснал съм правописна грешка в името и го поправям. За останалото- или много си бозал от тази порочна система или болният мозък си ти!

Оценка:
-1 +6

Levski
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Мафията сте комунистите.... терористи и убийци.какво ревете като вдовици.пускайте партизанките от Посрано 20 на околовръстното и ще имате мангизи.Четата да я води Лъжата Нинова ,тя има опит.

Оценка:
-6 +4

бсп
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Мафията бкп- дпс и някои други не могат да вземат властта и пищят с все сила!Тази год.се увеличи минималната раб.заплата за трети път, освен това от 1-и юли са увеличени пенсиите на всички пенсионери без изключение и на това такива като др.людмил илиев който е написал тези простотии в утрепания си коментар вече са бесни за власт!Защо мафията не приветства и увеличението на пенсиите минимална, средна, и голяма пенсии, ми как защо, трябва всяко хубаво нещо да се ос*ре, да се оплюе и очерни!Случайно ако някоя година вземат властта мигом ще кажат, че грабежа (увеличението на заплати и пенсии) е спрян, и вече живеем свободно!Пукайте се от бяс др.людмил илиев!!!!

Оценка:
-5 +1

7777
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Г-н Людмил Илиев ако искате може да субсидирате партиите от собственият си джоб. Моля не ни вкарвайте в харчове, които не желаем, всеки може да пресметне ползата и вредата от партийните субсидии, не е необходимо да агитирате никой. Най вероятно сте от БСП, затова насочете усилията си към връщане на надвзетите субсидии. В противен случай скоро ще ядете дървото.

Оценка:
-5 +3

Сатър
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #7 от "Вещер":


То за това сме чъфнали и вързали от такива дървени философи като Вещери и Кречиталовци разни. Големи умици и разбирачи няма щос две думи пълни БОКЛУЦИ.

Оценка:
-0 +1

Балъка от BG
(гост)

Неутрално
14 Отговор
До сега не са вземали , така ли? Айде бе!!!

Оценка:
-0 +2

Димов
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #1 от "Ass453":


С теб съм!

Оценка:
-0 +1

гощо
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Ама то самите партии са мафия! Тук нямаме модел политици свързани с мафия! Тук самите те са мафията.Олигарси и тем подобни са техен продук,те са ги създали и си им се отчитат и сега!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Президентът успокоява "притеснените" филипинци
Спокойно, няма проблем, здрав съм"

Още бисери