Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Борисов смали балканската си осанка

Премиерът се разшета из Балканите като слон в магазин за порцелан

Публикувана: 11 Юли, 2019 15:57
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5915
Борисов смали балканската си осанка
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли да се каже, че премиерът Бойко Борисов е балкански лидер? "Може да се каже, че е балкански", ми отговори високопоставен български дипломат.

Скандалът, който внезапно се разрази със Сърбия заради негово изказване на 5 юли в Познан на среща от т.нар. Берлински процес, показа, че тънкостите на дипломацията му убягват. Без да се замисли, той бръкна в косовската рана на сърбите, които чрез своя външен министър Ивица Дачич веднага му се нахвърлиха. Два дни по-късно той прегръщаше в Сараево на срещата от ПСЮИЕ (Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа) сръбския премиер Ана Бърнабич, която видимо не схващаше неговите мъжки ласки въпреки уверенията му: "Аз съм най-добронамереният човек". В какъв конфуз се е вкарал личеше от извинителния му тон и неподредените му изречения. Стана обратното на официалната позиция на Министерството на външните работи, което предния ден настояваше Дачич да се извини за невъздържаните думи срещу българския премиер в стил "Ти, Бойко". Вместо да изчака извинения, Борисов побърза да се оправдае, сякаш бе гузен. После усети, че олеква, и зае героична поза пред български журналисти: "Искам Дачич да ми се извини. Докато не каже "Извинявай, Бойко" ... Толкова ли е трудно?"

Жалко бе да се наблюдава как политик с претенцията за регионален лидер се отбранява от държава, която би трябвало да го гледа с благодарност, защото като по-старши в Европа ѝ помага да излезе от изолацията.

Откъде дойде заблудата,

че Борисов стърчи с една глава над другите като балкански авторитет?

Всичко започна преди година и половина. Дотогава България следваше традиционната си политика да поддържа добри отношения с всички съседи, без да се забърква в спорове, за които има поуки от миналото. Даже с македонците, които несъмнено я дразнеха, предпочиташе да се държи хладно, защото за вразумяването им по исторически въпроси водеща роля играеха гърците. Но наближаваше българското председателство на Съвета на ЕС и в навечерието му все още не бе измислена неговата водеща тема. Специално назначената за целта министърка Лиляна Павлова избра за приоритети "трите К" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, но това звучеше толкова брюкселски, че нямаше кого да впечатли. Малко преди началото дойде просветлението: българското председателство ще бъде балканско! Така му бе придадено наднационално измерение, което се цени в Европа.

Но на Балканите четири държави - България, Румъния, Хърватия и Гърция - са членки на Евросъюза, като старшинство има Гърция. С какво да се отличи България, без да засегне другите? Отговорът бе - като се предложи за водач към ЕС на балканските държави, които още не са приети. Турция отпадаше по две причини: първо, поради неевропейското поведение на президента Реджеп Ердоган; второ, поради смехорията България да води за ръка Турция където и да е. Оставаха младите държави от Западните Балкани (бивша Югославия) плюс Албания. Спрямо тях България не изглеждаше нито малка, нито маловажна. Освен това те нямаха причини да ѝ откажат, защото само тя се сети за тях, след като темата за разширяването на ЕС отдавна бе загубила актуалност. Тук Борисов видя своя шанс да израсне над националния си ръст и

да стане Бойко Балкански

От срещата на високо равнище в София "ЕС - Западни Балкани" през май 2018 г. той не е спирал да се представя за говорител на региона и да напомня колко успешно е било българското председателство на Съвета на ЕС, което като всяко друго ротационно председателство мина и замина. След него дойдоха Австрия, Румъния и Финландия, които трябваше да продължат темата, но нищо подобно не се случи. Така той си остана без конкуренция в ЕС и намери специфичния си европейски образ. Това му дава по-голямо самочувствие в Европейския съвет, където седи редом до лидерите на големи и влиятелни държави. Изтиканият накрая на масата езиково неподготвен Борисов, който напразно чака снизхождение за държавата си да бъде приета в Шенгенската зона и в еврозоната, се сдоби със собствен „ресор“, по който да говори компетентно.

Не е сигурно доколко другите лидери са му делегирали права на медиатор между ЕС и Западните Балкани, но колко е компетентен за такава роля пролича от изказването му в Познан. Запитан на пресконференция за номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика, въпреки че неговата страна не признава Косово, Борисов направи следния коментар: “Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”. Привидно нямаше нищо обидно за Сърбия, че да скача като ужилена. Но

в дипломацията голямо значение имат полутоновете

По принцип Борисов е прав, че европейските представители изразяват общата политика на съюза, а не националната позиция на държавите, от които идват. Но тук има една подробност. Тъй като пет държави в ЕС (Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия) не признават Косово за самостоятелна държава поради страх от лош пример за сепаратизъм, Европейският съюз няма единна позиция, а се придържа към неутралитет. Външната министърка Екатерина Захариева се притече на помощ на Борисов, като заяви, че само държави признават новите държави, а не съюзът, но белята бе сторена. Борисов загуби доверието на Белград, че разбира проблемите му. Косовският премиер Рамуш Харадинай му направи лоша услуга, като го похвали и благодари за думите му. Оттук нататък никой не можеше да убеди сърбите, че стъпките в градината им не са от Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич, когото Борисов държеше здраво подръка на срещата в София преди година, докато тикаше по гърба косовския президент Хашим Тачи да се ръкува с него пред камерите, опита да потуши огъня, но обърка тубите и вместо вода сипа бензин. Като каза, че това е „малко недоразумение“, незнайно защо вметна, че в Сърбия живее българско малцинство, което „не бива да страда заради такива разногласия“. Нерде Испания, нерде Западните покрайнини. Ще излезе, че Сърбия третира етническите българи като заложници, за да изнудва България.

Вижда се, че малките камъчета преобръщат каруци на Балканите. Борисов предпочете

да определи „недоразумението“ като „камъче в обувката“,

но направи втора грешка с обяснението си, че докато не бъде извадено, европейската интеграция ще буксува. На конгреса на ГЕРБ миналата неделя той каза в коридора: „Но колкото и да е болезнено, там (в Сърбия – б.а.) трябва да се вземе окончателно решение. (…) Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, в региона колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност - няма как”.

Пак беше прав и пак сгреши, защото го каза. Истина е, че принципът в ЕС е да не се приемат държави, които не са уредили проблемите помежду си. Смисълът е да не инжектират споровете си в съюза и да не ги превръщат в общи за всички държави. Този принцип, известен като Пакт за стабилност, дойде по инициатива през 1993 г. от тогавашния френски премиер Едуар Баладюр. Той застави Унгария и Румъния да подпишат договор за добросъседство, с който да се откажат от взаимни териториални претенции. Така си отвориха пътя за кандидатстване в ЕС. Оттогава е правен само един компромис за приемане на държава с неуреден териториален спор.Това бе Кипър през 2004 г., но в последвалите преговори с Турция бе поставено условието тя първо да уреди въпроса за Северен Кипър, с което Анкара получи безсрочна перспектива да тича на едно място към ЕС.

Проблемът на Борисов е, че което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика. Тази латинска сентенция трябва да му отвори очите да не се мисли за по-важен, отколкото е. Или с други думи, да не се големее като балкански лидер, защото не е.

Автор: Светослав Терзиев, вестник "Сега"

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЪРП
(гост)

Неутрално
1 Отговор
БАЛКАНСКИ!!!!.......ГАНЬО БАЛКАНСКИ!!!!!!!!!!!

Коментиран от #4


Оценка:
-9 +70

Bahti
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Съветствал се е Винету!

Оценка:
-6 +52

Кой
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Борисов е едно недоразумение, което българското общество ще трябва да изтърпи по пътя си към цивилизоването си.

Коментиран от #16


Оценка:
-9 +67

хаха
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #1 от "ЪРП":


С филия намазана с мас!

Оценка:
-5 +46

Bahti
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Ханъма ще е!

Оценка:
-2 +18

Подкупен червен овчар
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Какъв Балкански лидер е Борисов? Балканският лидер е Курнелия - лидер по корупция! Но Йончева съвсем успешно я догонва!

Оценка:
-53 +11

Коко
(гост)

Неутрално
7 Отговор
По визия,и възпитание отвсякъде Ганьо Балкански, по акъл и интелект , няма с кой примитив да го сравня , това същество е грешка от интелектуално и биологично естество

Оценка:
-4 +49

Чичо Тони
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Преди време един български политик беше казал за него: "някой трябва да му каже, че може и да не говори...".

Оценка:
-5 +42

аааа
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Човекът ,ЦЯЛА книга е изчел!!!

Оценка:
-4 +30

ПЕЕВ
(гост)

Неутрално
10 Отговор
БОРИСОВ Е ИСТИНСКИЯ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ,КОЛКОТО И ДА ГО ПЛЮЯТ ЧЕРВЕНИТЕ ДЖЕНДЪРИ.

Оценка:
-43 +7

Международник
(гост)

Неутрално
11 Отговор
БРАВО НА АВТОРА

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +22

Horhe
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Не е задължително да си червен,както казват някои,за да видиш,очевидното! Няма такъв тъпанар! А лошото е,че въвлича държавата в дразги

Оценка:
-1 +24

ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #11 от "Международник":


Бойко Борисов Ви “изработи” всички кукловоди и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
... Пък Бойко е хитър шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.

Оценка:
-21 +3

гост
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Бойко Борисов може да е лидер само на ашлаците в махалата в Банкя.

Оценка:
-2 +24

Мнение
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Виждам, че тука има големи дипломати. Само да ги попитам, 30 години провеждахме политика на невмешателство на балканите с други думи стояхме в страни. Какво спечелихме от това поведение нищо. Бойко им каза да си решат проблемите с Косово защото от това упорство страдат не само те, а целите западни и източни балкани. Никой няма да ги приеме с нерешени териториални претенции. Ако Сърбия е в Европейския съюз и НАТО за България е много по-добре от всяка една гледна точка. Балканските държави имат нужда от лидер който да ги обедини и да тръгнат напред.

Оценка:
-13 +4

Ина
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #3 от "Кой":


А защо да го търпи???

Оценка:
-0 +2

Ина
(гост)

Неутрално
17 Отговор
А защо да го търпи???

Оценка:
-0 +3

Балъка от BG
(гост)

Неутрално
18 Отговор
3 ТОМ "БАЙ ГАНЬО -ПРЕМИЕР"

Оценка:
-0 +2

критик
(гост)

Неутрално
19 Отговор
ББ не само че не е балкански лидер, той не е никакъв лидер.

Оценка:
-0 +2

Ишиаса
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Метлааатааа..Остааавкааа! Лъжливото овчарче....Крадеца на асфалт!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът приятелски съветва културния министър пред журналисти по време на посещението си в Перперикон:
Вежди Рашидов да гледа постановката "Език мой, враг мой" и да се поучи от мен."

Още бисери