Last news in Fakti

12 Юли, 2019 13:00 14 445 104

Митовете за битката при Курск

  • битка-
  • курск-
  • митове

В района на Курската дъга нацистка Германия иска да нанесе удар по настъпващите съветски войски и да ги унищожи. Операцията, наречена "Цитадела", обаче се проваля. Германците губят битката

Митовете за битката при Курск - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 76 години, през август 1943, завършва най-голямото сражение през Втората световна война - битката при Курската дъга, която е и една от най-големите танкови битки в историята. Тя продължава около 50 дни и в нея участват около 3 милиона войници, почти 8000 танка, самоходни артилерийски установки и не по-малко от 4500 самолета.

Операция "Цитадела"

През лятото на 1943 година Третият райх успява за последен път да съсредоточи толкова големи сили на Източния фронт. В района на Курската дъга нацистка Германия иска да нанесе удар по настъпващите съветски войски и да ги унищожи. Операцията, наречена "Цитадела", обаче се проваля. Германците губят битката.

"След това поражение германците веча нямат възможност да разгърнат масирана атака. Това е последното мащабно настъпление на Вермахта през Втората световна война, след което нацистка Германия окончателно губи инициативата на Източния фронт", подчертава Йенс Вернер, куратор на Военно-историческия музей на Бундесвера в Дрезден.

"Именно поради това много генерали от Вермахта започват да твърдят, че идеята за операция "Цитадела" била на Хитлер. Само че това не е вярно. Хитлер е бил против битката при Курската дъга", пояснява мюнхенският историк Роман Тьопел и добавя, че идеята за операция "Цитадела" дошла от командващия втора танкова армия генерал-полковник Рудолф Шмид. "Впоследствие генералите убеждават и Хитлер."

Кой е виновен за поражението на германците?

Роман Тьопел от години изследва битката при Курск. Той е автор на книга, озаглавена "Курск 1943. Най-голямото сражение през Втората световна война". Издадена е през 2017 година и вече е преведена на испански, английски и френски. През есента предстои издавенето ѝ на руски език. Роман Тьопел е един от малкото историци, получил достъп до архива на германския фелдмаршал Ерих фон Манщайн, който е участвал и в двете световни войни и се смята за най-талантливия стратег на Вермахта.

В своята книга Тьопел се опитва да развенчае съществуващите и до днес многобройни заблуди около битката в района на Курската дъга. Така например неколцина историци твърдят, че операция "Цитадела", която е пролог към сраженията под Курск, е можела да бъде успешна, ако била започната по-рано. Но Хитлер искал да дочака доставката на танковете и я отложил за месец юли. "В редица военни мемоари пише, че ако германците били започнали операцията по-рано, щели да спечелят битката. Но това не е вярно. Започването на операцията през май е било невъзможно поради метеорологичните условия. През май 1943 валят проливни дъждове", подчертава Роман Тьопел.

"Хитлер действително залага големи надежди на новите модели танкове. Под Курск е било съсредоточено голямо количество нова военна техника - например около 130 тежки танкове "Тигър". Освен това именно в тази битка за първи път се включват и танкове тип "Пантера"", казва Йенс Вернер. Впрочем, тези и други цифри, посочвани от историците, се различават значително в зависимост от източниците.

В началото успехът е на страната на Вермахта. Разгърнатото на 12 юли 1943 година танково сражение под Прохоровка се превръща в една от най-известните части от операция "Цитадела". По данни на военния историк Карл-Хайнц Фризер, в него участват 186 германски и 672 руски танка. И въпреки че германците не успяват да завземат Прохоровка, съветските загуби са значителни. Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет.

"В битката под Прохоровка съветските войски претърпяват съкрушително поражение. Въпреки това съветското командване обявява сражението като победа и съобщава за това в Москва. В светлината на окончателната победа на Червената армия при Курск това изглеждало достатъчно правдоподобно", казва историкът Матиас Ул. Как обаче Червената армия, чиито сили превъзхождат значително силите на противника (почти два пъти повече танкове и 130 000 войници срещу 70 000 германци), е могла да загуби тази част от битката? По думите на Карл-Хайнц Фризер, при битката под Прохоровка съветските генерали са допуснали твърде много грешки, защото Сталин ги карал да бързат.

Така например 29-и танков корпус е бил хвърлен в битката без предварително разузнаване и е бил посрещнат от огъня на германски танкове, които са изчаквали врага в укрития. Така 29-и танков корпус е бил почти напълно унищожен.

Някои историци твърдят, че германците са загубили битката при Курската дъга поради прибързаната заповед на Хитлер да бъде спряно настъплението в северния участък и да бъдат предислоцирани отделни танкови бригади от Курск към Сицилия, където навлезли британски и американски войски. Роман Тьопел и Йенс Вернер обаче категорично опровергават това.

Както пояснява Роман Тьопел, този мит се появява в мемоарите на прочутия германски танков командир Ерих фон Манщайн.

"Но това е само легенда. Настъплението на 9-а германска армия в северния участък на Курската дъга е било спряно още на 10 юли. Освен това Хитлер дава заповед за прекратяване на настъплението, но не заради нахлуването на съюзниците в Сицилия, а заради започналото на 12 юли настъпление на съветските войски под Орел", разяснява той.

Генералите, които приписват вината за поражението от Курската битка единствено на фюрера, твърдят и друго - че германците нямало да понесат толкова големи поражения, ако били останали на отбранителни позиции, вместо да настъпват на Източния фронт през лятото на 1943 година.

"Но и това не е вярно. Операция "Цитадела" не коства на германската армия толкова големи загуби. Във всеки случай те не надвишават загубите, понесени по време на отбранителните боеве. Освен това през 1943 година германските войски нямат възможност да останат в отбрана и да пазят силите си, тъй като Червената армия така и така е преминала в настъпление и германците нямало как да избегнат тежки боеве", казва Роман Тьопел.

Русия прави преоценка. А Западът?

Съветската и руската историография определят сраженията при Курск като окончателен преломен момент във Втората световна война и трета по значимост битка след битките при Москва и Сталинград. Германските историци обаче опровергават това становище.

"Битката в района на Курската дъга е била едно от най-големите и кръвопролитни сражения по време на Втората световна война, но в никакъв случай не е била решаваща. Много по-рано става ясно, че германците ще загубят войната - още през 1942 година след провала на плана "Барбароса" и двете неудачни настъпления на Източния фронт, както и покрай сражението в атола Мидуей, което бележи повратен момент в битката в Тихия океан и след което там инициативата преминава в ръцете на американците", казва Роман Тьопел.

На Запад пък не дооценяват Курската битка.

"Тук хората знаят много повече за Сталинградската битка и десанта в Нормандия, както и за сраженията между англо-американските и италианско-германските войски в Северна Африка. А Курската битка има голямо военно-историческо значение", казва Матиас Ул.

"Рано е да слагаме точка на изследванията на битката при Курск. За да получат реална представа за това сражение, учените трябва да работят още много със съветските и германските архиви, да изследват маса документи и материали. Сега например историците анализират германските документи от онзи период, които дълго време бяха в архива на министерството на отбраната на Съветския съюз, а след това и в министерството на Русия. Сега тези документи се дигитализират и скоро ще бъдат достъпни в интернет", заключава Матиас Ул.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихихи

    140 20 Отговор
    Хахахаха, биеш в атола Мидуей и немците падат на източния фронт! Тези от D/WC направо избиха рибата!

    Коментиран от #24

  • 2 Бесен Язовец

    114 67 Отговор
    Никой не е печелил срещу ТЕ34 а фашагите могат да си дърдорят колкото си изкат! Писаното звучи малко като носталгия и съжаление. Ако се натискат руснаците могат да ги опукат пак и да им охладят мераците!

    Коментиран от #11, #44, #58

  • 3 висок

    35 88 Отговор
    ВСВ я спечели Ленд-лийза!

    Коментиран от #6, #31

  • 4 плевен

    72 9 Отговор
    Само като прочета, че Майнщайн е бил танков командир, и ми стават ясни писачите от DW.За мен най- силният фелдмаршал е бил Модел.Но той се самоубива в края на войната. А Майнщайн се погрижва за своето безсмъртие и гениалност, пишейки доста обемисти мемуари.

    Коментиран от #10, #77

  • 5 луд народ

    146 7 Отговор
    Германците са хора на крайностите.Кой нормален може да обяви война на целия свят и да очаква да я спечели? Сега са изпаднали в друга крайност:Да заселят всички араби и негри в Европа.

    Коментиран от #72

  • 6 любопитен

    36 12 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Лиз, лиз ама колко да е лиз?

    Коментиран от #7

  • 7 СссереМ

    12 45 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Ма си кух като маче.
  • 8 Все пак е Дойче Веле

    91 3 Отговор
    Курската Битка е последен опит на германците да излязат от блатото на Русия. Германия спешно се нуждае от мир с руснаците , за да се съсредоточи към предстоящата англо-американска инвазия. Но кой иска мир , и как се постига мир?. Наполеон дава този отговор . Мир иска по слабият - победеният. За да получиш мир , трябва да победиш противника си на бойното поле, и той да поиска мир. Целта на германците е да хванат в клещи 4 групи армии , до поставят отново Москва под натиск , и подпишат мирен договор , запазвайки своите териториални придобивки. Дали въпросното сражение е изпълнило целите и плановете на германците , или само е стопило още много от ресурсите им , до степен на невъзможност вече да нападат , и да се отбраняват , определят в него победител и победен. А някои пасажи в изложението на уредника на музея , са толкова смешни , че не си струва да бъдат коментирани .

    Коментиран от #32

  • 9 НУД

    66 9 Отговор
    Глупави мисли. Глупава пропаганда. DW
  • 10 Отбрана и нападение

    47 3 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    Манщайн и Модел двама изключителни гениални командири , но сами по себе си са два антипода . Манщайн е замислял гигантски настъпателни операции , с обграждане на хора и техника , като почти винаги е съумявал да изненада противника, а Модел е бил "геният на отбраната , като е изненадвал неприятно ,настъпващият противник. Олицетворение на това става руската настъпателна операция при Ржев , която се разбива в умело ръководената отбрана от "Пожарникаря на Хитлер" (така е бил известен Модел) . Ржев е операция за която руснаците предпочитат да не говорят , но тя отнема много важните сили на Вермахта , които не могат да помогнат на обградените по това време войници в Сталинград.

    Коментиран от #30, #41

  • 11 гост

    27 37 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    В интерес на истината Руснаците дават значително много повече жертви от Немците ако прочетеш нещо може и да научиш интересни неща съотношието на танковете е беше нещо от рода на 10 Руски за 1 Немски

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 12 стоян георгиев

    40 53 Отговор
    битката при курск е много неправилно интерпретирана.в нея се пише за немско поражение,а такова няма.просто немците не успяват да извършат поставените си цели,но в никакъв случаи не губят при курск,напротив техните загуби са в пъти по-малки от съветските.самия факт обаче че са със само със 130 танка тигър при тва наи-голямо танково сражение показва ясната картинка и причина за немското фиаско и това е тоталната липса на ресурс.в битката при курск руснаците губят няколко пъти повече танкове говорим за около 7-8 пъти ,двоино или троино повече воиници,самолети ,артилерия и въпреки това изтощени след тази битка са немците.после нека да обясняват другарите колко мирен и невоенизиран е бил ссср и как са се били с една пушка по трима воиника!

    Коментиран от #25, #36, #59, #83

  • 13 Бесен Язовец

    32 8 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    В интерес на истината е време нещо да си лягаш! И да не забравиш тури си под възглавницата алманх по истори на ВСВ! Като се събудиш може нещо да се е промъкнало в ухото ти от алманха!
  • 14 дааа

    37 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Еми така е функционален,елементарен и лесен за производство танк е т34.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Статистиката не е стъкмистика

    46 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Жертвите на руснаците са повече - това е факт , но 1-10 е разюздена фантазия. Има в битките такива моменти на изненада , добро стечение на обстоятелства , натренираност, когато единият прекарва другият " на етажерката" . и от двете страни могат да се похвалят с подобни изпълнения , НО ТЕ НЕ СА МЕРИЛО И КРИТЕРИЙ, а просто епизод полезен за нуждите на пропагандата, увеличен понякога многократно. Все едно да кажеш , че резултата Германия - Англосаксонци 1-30 , защото Витман е елиминирал 32 бойни машини , впоследствие се разбрало , че били под 20 , а нормално Германци съюзници са воювали в съотношение 1-4 и това е донесло победа на съюзниците . И е много погрешно да се брои танк срещу танк , защото танковете най често, не стават жертва , на на други танкове , а на авиация , артилерия САУ , мини , противотанкови ровове , и липса на гориво- след което екипажа ги взривява.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Наблюдаващ

    44 9 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф Хитлер":

    Важно е също да се каже , че докторът явно е сбъркал с хапчетата ти .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Читател

    45 12 Отговор
    Достатъчно е човек да види логото DW и вече е ясно , че ще има 90% лъжи в статията .
  • 22 Popovo prase

    5 17 Отговор

    До коментар #20 от "Обикновен човек":

    Прав си , и аз това се питам постоянно !
  • 23 Бесен Язовец

    27 10 Отговор

    До коментар #18 от "Адолф Хитлер":

    Ти си една мижитучица! Само Иво Мин е по голяма мижитурчица от теб!
  • 24 Borislav Popov

    14 25 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихихи":

    Да бе, както беше казала Мара с малките бозки, щом Червената армия разгромила немците в Сталинград, значи спасила българските евреи.
  • 25 Трол

    38 11 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Десо, пак ли ръсиш мозък? К'во е тва "само 130 танка Тигър"? Ам че Пантерите, ми другите котки, мотки? Айде от любимата ти Уикипедия: Германските войски, включени в настъплението, наброяват 900 000 души, около 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и 2000 самолета.

    Коментиран от #37

  • 26 Лингвист

    8 18 Отговор

    До коментар #17 от "Адолф Хитлер":

    Траките като етнос са родствени с древните гърци. Колкото до атила и в частност, хуните - последните принадлежат към алтайско-самодийските народи инямат нищо общо с прабългарите, чийто произход се отнася към народите от източно иранската езикова група.

    Коментиран от #33

  • 27 Абе то много

    33 2 Отговор
    митове бе. Да не излезе, че и ВСВ е мит. Знъм ли? С тия историци нищо чудно ... и те като нашите.
  • 28 ТОЧКАТА

    27 4 Отговор
    Сега май некой друг иска да опита...Е ,после уошингтън поуст ще прави заключения...а Путин на бял кон ще е приел парада на победата...
  • 29 Готин ама не съвсем

    39 11 Отговор
    А-уууууу! Големи глупост от не дойче. Първо руснаците разбират кога ще е настъплението и предприемат една добре координирана артилерийска канонада по позициите на германците, които търпят сериозна загуба и отлагат атаката за след обед! Второ, ако германците губят при Прохоровка само " по-малко" от десет танка, коя е причината немската атака да бъде спряна?? Руснаците били загубили 235 танка??? Тогава какво точно е спряло германците?? Изгубват още едни 10 танка, като унищожават нови 230-240 танка, и излизат на оперативен простор и никой не може ги спря! Ма то бива лъжи и съчинение по изречение, ама тези хептен за дебили ни взеха! Или нещо вълната им е попречила??
  • 30 плллллл

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Отбрана и нападение":

    Майнщайн ме дразни с навика си ,за всеки свой провал да обвинява Хитлер.
  • 31 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    който е около 8%

    Коментиран от #86

  • 32 Баба Вуна

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Все пак е Дойче Веле":

    А какво например очаквате от Дойче Веле! Не сбъднати мечти!
  • 33 Хаджи хаджи Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Лингвист":

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA чети бедни ми духом братко! Освен ако не си от генерацията на психопатите! Тоест, заченат виртуално във някой форум!
  • 34 Шаран БГ

    33 4 Отговор
    Колкото по-вече се отдалечаваме от онези ужасни години на човешко изтребление и масираните унищожения на човешкия съзидателен труд, толкова и съчиненията за ВСВ стават по-занимателни, по-съчинителни, "по-достоверни" /разкриват се все по-вече тайни от архивите/, в крайна сметка за някого и по-весели. И като че ли прозира едно неглижиране на всичко ужасно, което носи една война. Защото вече две поколения специално у нас не знаят и нямат представа за тях времена! А тези до 35 годишна възраст / компютърното поколение/ ги възприемат както на компютърна игра !? Ще минат години и ще се окаже, че САЩ, Англия и най-вече Франция са спечелили ВСВ. И ще се чудят хората, защо руснаците са били в Берлин, Прага и Виена!? Вероятно от любов към туризма !? Особено, ако вестите пристигат само от ДВ............
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Желанията пораждат страданията

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    " То" относно кой е победил , слушай какво казва Хайнц Гудериан. В резултат от проваленото настъпление - "Цитадела" , ние претърпяхме решително поражение. От само-себеси се разбира , че руснаците се възползваха от нашият неуспех , и повече на Източният Фронт , нямаше спокойни дни , инициативата отиде в ръцете на противника. Тоест руснаците контраатакуват през разбитите немски части , в две операции "Кутузов" и "Румянцев" . Еди след друг падат градове , и силно укрепеният Харков . Манщайн се измъква на косъм от обкръжението на Харков , за да не го сполети съдбата на Паулус в Сталинград, пренебрегвайки заповедта на Хитлер , Харков да се задържи на всяка цена.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    9 20 Отговор

    До коментар #36 от "Желанията пораждат страданията":

    битката при курск е поредната тъпотия на хитлер.може да четеш маинщаин или гудриан имат хората бая писано в книгите си внимание танкове и проиграни победи.хитлер като наркоман и прост човек с ефреиторско военно ниво не разбира до последно силата на немския блицкриг и въпреки, че губи всички глобални и стационарни сражения,като това при москва,сталинград,ел аламеин...до последно не спира да търси именно такива ненормалника прост!!!!маинщаин иска оперативна свобода и докато я има немците побеждават,когато хитлер почва да търси глобални сражения немците се изтощават и губят воината.курската битка въобще не е трябвало да я има.тактиката на динамична отбрана и нападение дава резултат три пъти при харков.немците при трите чувала там унищожават близо милион съветски воиници.та хитлер не разбира че немците не трябва да дават глобални сражения предвид много малката си армия и резерви ,а да се движат динамично в степта ползваики своята повратливост и организираност и вкарваики в чували при всяка възможност съветските тромави ,но многоброини армии.хитлер точно обратното на военните си гении търси глобални сражения които го обезкървиха и без загуба на източния фронт загуби воината.пълен тъпак бе австрииския ефреитор с идиотските му заповеди да не се отстъпва загуби огромни свои боеспособни групи в сталинград,керч,беларус,а също така и на западния фронт.

    Коментиран от #45, #50, #51

  • 39 ужас

    29 3 Отговор
    Като губят Курската битка, защо продължават към Берлин. След някоя година ще обявят и че не са влизали в Берлин. На това се казва фалшификатори на историята.
  • 40 мурзилка

    19 6 Отговор
    ТУРЦИ ГЪРЦИ АНГЛИЧАНИ / БИЯТ СЕ СЪС ДАМАДЖАНИ / А СЪВЕТСКИТЕ КАТЮШИ / БРУЛЯТ ГИ КАТ ЗРЕЛИ КРУШИ
  • 41 Руски войник

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Отбрана и нападение":

    Хоризонта гори от тук до безкрая,
    мъртав съм и незная,
    наш ли е Ржев?

    Коментиран от #46, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гтхх

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    фашисти не е имало в Германия..бъркаш..имало е социалисти..така се е казвала партията на хитлер...и двете държави са били социалистически...явно си трол
  • 45 Желанията пораждат страданията

    20 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    По принцип си прав . Половината ген. щаб са били против настъплението при Курск . Модел, Фон Клюге, и Гудериан се изказват открито против. Показват снимки от разузнаването , в което се вижда руската щателно подготвена и дълбоко ешалонирана защита , с всевъзможни танкови капани , мини ровове , скрити противотанкови пушки . Руснаците никога не са имали толкова доволно количество време, за да се подготвят за това очаквано настъпление. Изкопали са траншеи с обща дължина от Москва до Мадрид. За да се окопае и скрие добре едно противотанково оръдие , са били необходими да се изкопае 57 кб.м пръст , само така то може да изстреля двуцифрен брой снаряди по настъпващите танкове. Променя се тактиката на разположение на оръдията. танковете се пропускат в коридори , след което се стреля по тънката странична броня от 200 метра . Прави се селекция на добрите стрелци артилеристи , завишават им дажбите и ги пращат на най-нужните места . Нови противотанкови авиационни бомби , държани в тайна . Един самолет, като Ил-2 с 4 контейнера такива бомби е можел да порази цяла колона танкове. Хитлер възлага големи надежди на новите Тигър, Пантера , Фердинанд , заради тях изчаква няколко месеца . Но се вижда , че и те могат да горят , а през времето за което германците са направили ограничени бройки , руснаците са направили 3 нови армии. И в крайна сметка колкото и да маневрираш в степта , все ще ти се наложи да спреш пред някой силно укрепен рубеж , като Москва - примерно.

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Без значение

    2 10 Отговор

    До коментар #41 от "Руски войник":

    Ржев, Гжатск, месомелачка, за която на руснаците не им се говори.
  • 48 Без значение

    2 9 Отговор
    Ржев, Гжатск, месомелачка, за която на руснаците не им се говори.
  • 49 Лупи

    14 1 Отговор
    Като видиш автора, не ти трябва да четеш написаното. Такива клоаки, като DW са за закриване.
  • 50 Дивуй

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Леле какъв тактик и разбирач.Как си закъснял с раждането?Щеше да намачкаш руснаците нали?

    Коментиран от #52

  • 51 Митре ле

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Да не забравяме и ненужно блокираната 200 хилядна армия при Ленинград.....

    Коментиран от #53

  • 52 стоян георгиев

    0 16 Отговор

    До коментар #50 от "Дивуй":

    тва кво общо има ?руснаците сами се намачкаха през комунизма.руската империя се сви почти двоино като територия и население след като комунизма си изпа песента.тва че годи наред ни лъжеха за втората световна другарите от масква трябва да се поправи.приеми ме като един твои доктор дето те лекува от натрупаните ти илюзии!
  • 53 стоян георгиев

    1 12 Отговор

    До коментар #51 от "Митре ле":

    при ленинград е единственото място дето немците реагират правилно.там не тръгват на щурм и блокират с много малки сили огромна армия намираща се в града и околностите му.ако го бяха нападнали самия град щеше да повторят сталинград и москва.след блокадата на ленинград немците практически извеждат от там танковете си и ударните си части и ги преместват на други фронтове.

    Коментиран от #56

  • 54 стоян георгиев

    1 14 Отговор

    До коментар #45 от "Желанията пораждат страданията":

    при курск основните немски танкови загуби са от артилерията и наситените отбранителни линии.било е просто мармалад .представи си 25000 оръдия и 5000 танка стрелящи срещу настъпващите 2000 немски танка!!!!руснаците са знаели включително от разузнаването къде ще бъдат основните направления на немския удар.самата операция е била чисто самоубииство за малката немска амрия. по немски данни немците губят загинали ранени и изчезнали половината от 800000 хилядната си групировка и реално остават 400000 които са вече недостатъчни да организират настъпателни операции.руснаците губят близо милион но им остават още един в непосредствен резерв и поне още толкова в тила ,срещу въпросните 400000 немци,които няма как да бъдат увеличени през лятото на 43 ,когато запада открива фронт в италия.съветската авиация през цялата воина е гола вода.тва е наи-слабото съветско звено ,въпреки че руснаците са сериозно подпомагани от сащ .та самолетите на ссср не са нанесли особени щети.въпреки че често публикуват снимки на разгромени от въздуха немски колкони.пикиращите им бомбандировачи не са имали качествата на немските такива ,а стратегическата им авиация е била далеч,далеч зад американската.отношението на руснаците към хората също е пословично.възможно е някъде да са подсилвали квалифицираните и способните,но е било по-скоро инцидентно.комисарите ич не ги е било еня за съветския воиник.жертвали са го де им падне в огромни количества.освен това в съветската армия полевите командири
  • 55 стоян георгиев

    2 17 Отговор
    освен това в съветската армия полевите командири са лишени от правото да вземат оперативни решения,което допълнително е прецаквало добрите воиници,които е нямало как да покажат опита си.тва бе насадено в последствие и в българската комунистическа армия за голямо съжаление.
  • 56 Така е

    17 0 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    И какво да направи Вермахта , да разположи пред всеки руски град армии , и да чака докато падне тавана на лятното кино . Всеки загубен ден работи в полза на руснаците . От конвеерите слизат танкове , самолети , Катюши , обучават се командири , оформят се нови армии. А вермахта седи там , яде , сере, и няма петрол , няма стомана , няма жито. Ленинград не е превзет , защото това е вторият по важност град , със собствена военна икономика , и най- голямото военно пристанище на Русия . Преградният огън на бреговите артилерийски батареи , както и корабните оръдия , е попилявал настъпващите германци , в комбинация от мощните отбранителни съоръжения , и кофти терен за масирано нападение. Германците се окопават дълбоко , насищат терена с артилерия , войници и картечни гнезда , а голяма част от бронираната техника и самолети пращат по други фронтове. А историята е отговорила на въпроса , дали това им е донесло успех.

    Коментиран от #69

  • 57 Стуенчо

    21 1 Отговор
    ама верно ли са ни лъгАле? Аз мислех че СССР победили Германия ама май не било така. Оня със знамето на Райхстага май е било постановка,а?
  • 58 Историк Неверни

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Ха-ха-ха ти представи си да загубиш 235 танка срещу 10 германски . Това е реалното съотношение на качествата. А относно фашагите. Единствените фашаги са Фашистка Италия и НРБългария. Германия е национал-социалистическа.
  • 59 ГОШО

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    То и при отбраната на Берлин не губят сражението, просто не успяват да изпълнят посатавената им задача Но виж на Западния форт губят всички сражения Даже и тези от 40 та година Дори при Дюнкерк ,реално губят сражението ,англичаните хитро се изтеглят ,като си оставят цялото снаражение за да заблудят, че германците са постигнали някава си победа За Де Гол да не говорим колко умно постъпва като предава Париж на Хитлер ,с цел оня да се фука
    Вобще време е да се изясни, че Германия реално не е изгубила нито едно сражение от Русия ,но вследсвие гръмките победи на американците на Западия фронт са пуснали руснаците в Берлин за да не дадът възможност на демократичните страни обладани от евроатлантически ценности да го превземат Хитлер вес пак е бил социалист може да се е наричал националсоциялист о това е било за се да прикрие пред Запада ,че реално е бил подлога на Сталин

    Коментиран от #60, #70

  • 60 Хихихихи

    16 0 Отговор

    До коментар #59 от "ГОШО":

    Аааа, нищо не знаеш! Немците ги победи ленд лийза! Значи каубоите доставят техниката на руснаците, те пък я нареждат на фронтовата линия и се прибрали в къщи. И немците започват един бой, един лабут. Пукат гумите на американските танкове, трошат американските камиони и те така, докато се уморили! Направо се съсипали психически, изтрещели и отишли на запад да се предат на каубоите!
  • 61 Това е положението

    17 4 Отговор
    Кофти беше при Курск - все едно Москвич да нацепи Мерцедес, ти да видиш! И сега битката ще е неравностойна. Москвичът със счупен мигач, Мерцедесът на парчета. Да, Мерцедесът е високотехнологичен, но много тъничък, скъп и труден за подържане. Това е една от причините Германия и обединена от нея Европа да загубят войната срещу комунистите от СССР - макар и по малобройни и не толкова технологично развити.
    И сега ако има война победата ще е на страната на по-волевите и решителни руснаци, макар и не всички да са комунисти.
  • 62 Dimo

    8 8 Отговор
    Едва ли ще разберем истината за Прохоровка по проста причина,че и двете страни лъжат и не се знае,как точно разбират самата битка.Истината е,че при самата Прохоровка заради терена от германската страна не може да се струпат толкова много танкове,както описват руснаците.Според германците на 12 юли 1943г в района действат 1-ва,2-ра и 3-та СС дивизии и 2-ри танков корпус на СС,който разполага с 211 боеспособни танка.Това са най-успешните дивизии на армии юг,които успяват да пробият за 6 дни около 35км.от руската отбрана.1-СС дивизия действа централно срещу Прохоровка,а 2-ра и 3-та съответно юг и север.Най-голям брой загуби,руснаците дават централно срещу 1-ва СС дивизия заради терена.Заради овраг и жп-линия всички танкове трябва да преминат през участък,който е широк няма и километър,по този начин стават лесна мишена,както на танкове и оръдията,така и на авиацията.Именно и в този район сега е разположен Държавния военноисторически музей-резерват "Прохоровско поле".Възможно е руската страна да разглежда събитията от 12-юли мащабно,защото 48-и 3- ти танков корпус претърпяват поражения,на север при Обаян и на юг при Шахово.Истината е,че при района на Прохоровка руснаците претърпяват тактическа военна катастрофа и съдбата на операция " Цитадела"се решава на север при гр.Орел,там "Група Армии Север" не успява да пробие и на Ерих фон Манщайн е заповядано да отстъпи,а 1-ва СС дивизия е преместена в Сицилия.
  • 63 МетраНпаж

    9 4 Отговор
    Другарки и другари, дами и господа,
    защо и на кого е необходимо вие да се карате? Кому е нужна тази истина? На вашите деца, на нашата икономика или здравеопазване? Всеки има мнение и то е различно от всяко друо - това е прекрасно! Така е било, така и ще бъде. Само лицемерието и определена зависимост кара хората да лъжат, че мислят еднакво в групова белязаност. Оставете тези безмислени спорове, защото историята е Парантия, която всеки си я врътка, както му е удобно! Вгледайте се в очите на децата и повярвайте, че още може да унищожим безвъзвратно просташката пасмина, която ни задушава и убива всичко ценно! Събудете се!
  • 64 Ввв

    17 1 Отговор
    Истината момци е една-чичо ви Хитлер не може да произведе повече от 1200 танка месечно,а Сталин произвежда над 2000,така и със самолети и всичко друго.СССР печели с количество,не с качество!!!

    Коментиран от #65

  • 65 Друга порода

    17 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ввв":

    СССР печели с количество. Това че са рядка порода хора свикнали на нечовешки страдания , на жестоки загуби , извън човешките способности . Това ,че могат да се бият , и да не напускат окопите , да се съпротивляват отчаяно дори и в най-безнадеждната ситуация , съзнавайки ясно ,че просто ще умрат , или се предават когато им свършат патроните , хляба , и спирта . При "Вяземският Котел " се бият месеци в обкръжение , и по този начин спасяват Москва , с времето което дават за нови руски армии , и задържат германското настъпление. Истината е , че германците загубиха войната в първите 4-5 месеца , когато всяка друга страна, на мястото на руснаците би се предала след такива тежки загуби.

    Коментиран от #84

  • 66 Порно

    11 1 Отговор
    Това е една стара немска стъкмистика. Отчитат като загуби само безвъзвратно загубените танкове. Същевременно си траят за сериозно повредените , които трябва да бъдат изпратени за основен ремонт в танковите заводи в Германия и Чехия. Повечето от тия танкове, които са евакуирани от бойното поле , руснаците пленяват след няколко дни по гарите. А това , че съветските загуби са по големи от немските , никой не отрича. На Жуков се приписват думите - солдат не жалет. И така е било.
  • 67 соросоид дебил

    13 3 Отговор
    " Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет"...Тази Гьобелсова медия дойче веле е уникална.Пак добре, че не са написали 5 повредени немски танка и 500 унищожени съветски. Всички ветерани немци и руснаци участвали в тази битка разказват практически едно и също.."На Земята беше ад всичко гореше. Навсякъде около нас горяха и немски и съветски танкове..." Вярно че съветските загуби са били повече, но не значи че немските са били малки.До ден днешен тези фашизоиди крият немските загуби в жива сила и техника, не само в тази битка, но и за цялата война.Един немски ветеран разказва за Съветското настъпление в Крим как са били унищожени напълно частите в които той е служил и как той и още няколко човека успяват по чудо да се спасят и да бъдат прехвърлени в Румъния. След това разказва.. "Когато след това чух, какво тръбеше пропагандата в Германия за сраженията в които аз самият участвах се разплаках от гняв.." Гьобелсовата пропаганда е тръбяла, както дойче веле тук, че " немските загуби били минимални. Връгът понасял големи загуби и тн.."
  • 68 А бе статистики за вас няма ли

    8 2 Отговор
    Германските войски, включени в настъплението, наброяват 900 000 души, около 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и 2000 самолета.[22] Към фланговете на ударните групировки действат около 20 други дивизии.

    В периода април-юни на Курската дъга съветските войски създават сложни отбранителни съоръжения. В началото на юли на Курската дъга Червената армия разполага с повече от 1,2 млн. души (1 272 700[23]), около 20 000 оръдия и минохвъргачки, около 3600 танка и самоходни оръдия и около 2800 самолета.
    Съотношение в жива сила 1 към 1.3
    Съотношение на оръдията 1 към 2
    Съотношение на танкове и сау 1 към 1.3
    Съотношение самолети 1 към 1.4

    Какви огромни количества техника, какви загуби, какви огромни разлики и прочие тъпни... съветската и немската армии при Курск са били почти равни по численост и техническа обезпеченост... просто , неясно защо немците не са спазили тактическото правило, че пробив се прави при съотношение 3 към 1 за атакуващия, а най- добре при съотношение 5 към 1 ...ма който не чете Гай Юлий Цезар лошо го бият.

    Коментиран от #71

  • 69 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #56 от "Така е":

    точно така вермахта е трябвало да подмине москва и сталинград.съветските армии останали в блокада макар и огромни са в капан.така се случи в ленинград и в крим.в крим е особено показателно .сталинград не бе никаква военна цел.хитлер го набеляза заради престижа на самия град като име.немците можеха да пресекат волга между сталинград и кавказ където решат и да ударят каспииско море и нефтените кладенци.вместо това забозиха в една безсмислена битка изпила ресурса им.за ленинград си прав,немците не правят опит да го превземат ,но реално обезвреждат втория индустриален център на ссср и блокират огромни военни и цивилни ресурси без никакви загуби за тях.ако бяха постъпвали така и при сталинград и москва ,а в последствие при курск според маинщаин и гудриан е имало огромна възможност да достигнат до сепаративен мир със сталин предвид огромните услия на съветската армия да ги гони в степта.немската армия при оперативен простор с много малки загуби и с много малко пилеене на ресурси е предизвиквала на огромната съветска армия огромни загуби.веднъж в жива сила втори път в суровини и трети в техника.хитлер за съжаление не е разбрал идеята.тои по същия начин прецаква и ромел в африка.тъп наркоман както вече казах!
  • 70 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #59 от "ГОШО":

    германците просто са били много по-добри воиници от руснаците ,но в пъти по-малко от тях и западните съветски съюзници.под четири милионната немска армия воюва с 20 милионната съветска.за да е още по-зле за немците руснаците получават постоянно огромни технически и суровинни доставки от запад,а немците получават бомбени килими от същия този запад,както и пълна морска блокада по отношение на суровини жизненоважни за ссср.съветската армия ако не бе толкова неорганизирана можеше да смаже немците още в първите месеци на воината.тва бе една голяма таина крита от съветите десетки години.сега истината почна да излиза и много хора са шокирани както виждам и ти.

    Коментиран от #75, #87

  • 71 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #68 от "А бе статистики за вас няма ли":

    тва не са верни данни пич.руснаците лъжат постоянно с данните и трябва да ги засичаш от няколко руски източника.руснаците имат 1,3 млн воиника казваш,но самите руснаци твърдят в същата статистика че губят в тази битка един милион,а че немците губят половин,демек след битката немците са били повече от руснаците на фронта!!!как мислиш дали е било така?

    Коментиран от #74

  • 72 Kiril Kirov

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "луд народ":

    Еееее, туй поне ще го осъществят, и.....ще се затрият.
  • 73 Хамсал

    11 2 Отговор
    Някакви козяшки недоносчета се опитват да ни убедят, че 50 немски войника и 10 танка са унищожили 1 млн.руснака и 2-3 хиляди танка. И а да се спрат на Владивосток, Чък Норис, бат Рамбо и Железния човек спечелили ВСВ! Браво, Холивуд ще ви завиди!
  • 74 Ето

    16 0 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    "TO" Ето ти данните да си ги запишеш и знаеш. На Юг напада Манщайн с 445 000 армия и 1500 танка. - Срещу него е Ватутин с 626 000 човека армия и 1700 танка. Група Армии Център ,напада Модел с 332 000 човека 1000 танка и САУ . Срещу него е Централен Фронт - Рокосовски 712 000 армия и 1800 танка . Зад двете руски армии е разположен руският стратегически резерв- Конев , който трябва да удари немците изненадващо в чувал . Както и в последствие става , но немците имат умни фелдмаршали , и въпреки заповедите на Хитлер успяват да се изтеглят навреме (да избягат) , оставяйки и загубвайки огромни територии , а и стратегическата инициатива . Тоест както казва Гудериан - Да водиш руснаците за носа , до като ги риташ в гърба - Това вече е минало. Така,че тези мантри в стил КИТАЙСКИ ФИЛМИ ЗА КУНГ ФУ как един боец убива 14343546575756869970708-8-0988786 противника, няма как да се е случвало на бойното поле. При Курск , видно от данните е достатъчно всеки един немски войник , или танк да убие по двама свой противници , и руснаците остават без армия , но това е само по филмите. В Германия 1945 година почти няма зрели мъже , избити са по фронтовете.

    Коментиран от #79

  • 75 Той

    11 2 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    ТО- Русия и Германия не започват войната от еднакви позиции. Германия капитулира през ПСВ и започва процес на нейното икономическо , демографско , и идеологическо възстановяване , включително и с огромно финансиране от еврейските банки - Германия става - Икономически Тигър , а в семейство по 5-7 деца. Национал -Социализма стяга държавата в железен ред и организация . После мога та ти кажа как Хитлер лично следи конкурсите за нова бойна техника , и там няма прошка , корупция , или приятелски връзки. Има само най-доброто , най умният , най кадърният . Всички модели и прототипи се изваждат пред комисията взимат се хронометрите, мерките ,теглилките , и има честен победител , на него се възлага "Обществена Поръчка" . Русия - загубена война - комунистическа революция - тежка гражданска война - армии на чужди държави подкрепящи различни крила на контрареволюцията , японците са във Владивосток- реки от кръв .

    Коментиран от #76, #80

  • 76 Той

    11 1 Отговор

    До коментар #75 от "Той":

    Когато немците са пред Москва 1941г. - Сталин изрича фразата - през 1918 беше много по тежко от сега , ще се справим отново. Русия се тресе още дълго време . Сталин се опитва да навакса това десетилетно изоставане . До някъде успява , до някъде не . А немците по това време са млада империя , разпростряла се върху континентална Европа , на върха на своите сили , германски дух и възможности. Така че "ТО' да не сравняваме ябълки и сливи. Руски генерал казва следното - За периода на войната създадохме толкова нови заводи оръжия , танкове , самолети , и военни разработки , за които в нормална обстановка биха ни трябвали десетки години.

    Коментиран от #81

  • 77 Запознат

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "плевен":

    Най добрият генерал на вермахта е бил ервин ромел който е водил кампанията в северна африка.Добри генерали са били също манщайн,рунтщет,паулус, хафнер и др.

    Коментиран от #78

  • 78 Той

    7 0 Отговор

    До коментар #77 от "Запознат":

    Ервин Ромел е разхождал съюзниците като" Пръскачка из лозе " по Северна Африка. Дошъл е в помощ на" винаги калпавите италианци" , щото са му били малко другите дертове на Хитлер. До като е имал нормални доставки , ги е громял от където ги хване . След като разбиват Енигмата , англичаните са един ход напред , настават черни дни за него в Африка . Англичаните вече знаят какво замисля генерала , и кога ще получава жизнено важните доставки , и те приключват още в морето. Драмата на германците е , че не стоплят , че секретните им кодове са разбити , и англичаните ги послушват най-спокойно до края на войната . Няма по-голямо предимство от това да знаеш какво има в генералската глава. Това Сев. Африка , Битката за Атлантика всичко рухва за германците . Знае се къде подводниците ще причакват конвоите , и вместо конвой -разрушители с противолодъчни бомби. За Манщайн каквото и да се каже все е малко . Полша, Русия , с всеки правилно замислен , и разгадан противников ход , кариерата му лети стремглаво нагоре , и напълно заслужено. Само да се види с какъв негов интелектуален труд е превзет Крим , и не само Крим . Всъщност може да се каже ,че най-силното звено а армията на Вермахта , са неговите офицери и генерали . Много от тях са воювали през ПСВ , и са получили длъжността си след реални заслуги , и когато влизат в Русия , те са вече готови . А на руснаците им трябват много месеци и поне година , до като изплуват нагоре талантливите им офицери , и заем
  • 79 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #74 от "Ето":

    къде си бе модерен ляв?въртиш въртиш и хоп почнеш с геиските номерца а?сърби те простатата и тва е еи!!смях!!!само леко да ти обясня че курската битка не е само двата първоначални немски опита за настъпление ,а обхваща и съветските опити за контранастъпление.демек около два месеца.руснаците за да оправдаят поредното си фиаско и да го обявят за победа ползват еи такива като теб леви специалисти дето се мотивират в аргументите си с пола или препинателните знаци.та другар има руски изследователи един от тях е кривошиев .писал е човека колко са участниците в тази операция от съветска страна и тените загуби.става въпрос за 2,4 млн. човека.я сега виж къде са се били скрили тия милион и сто хиляди червеноармееца.според кривошиев съветските общи загуби са около 900000 хиляди човека както и 6000 танка.та я обясни как руснаците са загубили 6000 танка при налични три хиляди в твоята статистика.смях!!!!и незабравяи да ми провериш правописа и да ми обясниш как всъщност съм жена след като няма как аргументирано да отговориш!
  • 80 стоян георгиев

    2 8 Отговор

    До коментар #75 от "Той":

    поредните тъпотии.след първата световна другар германия е пълна развалина.инфлация безпътица,вътрешни размирици...хитлер идва на власт 1933 година ,а почва да воюва 1938.демек е имал пет години да създаде армия,щото до 1933 германия няма такава ,а в ссср навлиза след едва 8 години управление.освен това хитлер не успява да мобилизира дори и 10 % от ресурса които управлява.изкарват го много голям милитарист ,но българия,гърция,франция,югославия,белгия,холандия ...не са военизирани в немската армия,а става въпрос за десетки милиони воиници.те остават да пият ракия и да играят карти през цялата воина.съвсем различно е положението на казахстанците,монголците,таджиките и т.н. народи под властта на сталин.те са мобилизирани на 100 % далеч ,далеч преди воината.далеч дори и преди хитлер да доиде на власт.в ссср от идването на комунистите народа има само една риза на гърба си и бачка по 12 часа за създаване на военна инфраструктура,армия и производства подпомагащи воденето на воина.както казва един съветски изследовател основната разлика между сталин и хитлер е че сталин никога не би позволи да се правят алуминиеви стълби за подрязване на цветя в семеината оранжерия,щото всяка капка алуминии е отивала в самолетопроизводството,а и в русия няма семеини оранжерии за цветя!няма да коментирам твърденията ти за евреиските банки щото са смехотворни и показват ниското ти информанционно и интелектуално ниво.
  • 81 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #76 от "Той":

    ти с тия аргументи ли пишеш исрторически анализи бе модерен?кво казал сталин пред москва ,като не е ясно дали въобще го е казал и защо го еказал,предвид че сталин е лъжец както всички политици!смях!сталин се опитвал да навакса деситилетно изоставане!!!хаххахахаха!!!хохохохох! кво деситилетно изоставне бе другар?мнемците създават армията си 8 години преди да нападнат ссср.руснаците през 1933 година имат танкове,самолети ,артилерия...дето немците нямат!!!тия тъпотии може да ги разказваш на сбирките ви в оня клуб с розовите перденца и червената звезда.смях!и не ми излизаи с лъжливи трактати на някакви несъществуващи руски генерали.през втората световна воина няма руски генерали другар има съветски,които в болшинството си не са руснаци.та я разкажи кви оръжия е създал ссср през втората световна воина.разкажи да ни поразвеселиш!освен да правиш тъпи намеци и да поправяш правописа ми другото ти е пълен смях.смешно та чак жалко.та чакам да ми разкажеш за съветските оръжия дето са били измислени в ссср през втората световна.

    Коментиран от #82

  • 82 Трол

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    Десо, айде стига с твоите тъпни! В крайна сметка кой победи при Курск (въпроса ми е риторичен)? Защото по твоите обяснения в стил-скъпи не е това, което си мислиш, излиза, че едва ли не бушмените са сразили немците! То бива простотия, ама твоето е клинично!

    Коментиран от #91

  • 83 Мар.Жуков

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Българи коментират ВСВ.Със седемте ястребичета и Митко Палаузов ли участвахте в нея.За бога братя спрете да се излагате.

    Коментиран от #90

  • 84 Льотчик Рътев

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Друга порода":

    Руснаците могат да се бият само след порядъчно количество алкохол!

    Коментиран от #88

  • 85 Инкасатор

    3 6 Отговор
    И да кажем за лошите фашисти. Когато германците нахлуват в Русия , заградените и пленени мужици са толкова много . че те няма какво да ги правят . Един руснак раправяше как като ги пленили ,ги закарали на едно поле да вадят картофи , след 2 часа приключили и им казали : Ruski weg , Руснако хващай пътя и ги пуснали да си вървят. А иначе няма начин да не кажем ,че Хитлер и Сталин унищожиха голяма част от Европа . Хитлер през войната , Сталин след войната. Поне Западна Европа видя просперитет с помощта на "лошите американци"
  • 86 Много си дигнал мизата на ленд лийзата

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    По различните статистики ленд лийзът , варира като стойност между 2 % и 4 % от разходите на СССР за Втората Световна Война.
    А ти направо им качи двойно и четворно...и така не е много де, но дай да се придържаме към фактите.
  • 87 Не знам

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    ... но за теб ще е по- добре да се лекуваш...само като прочетох за , цитирам те :"... 20 милионната руска армия " и " ...4 милионната немска армия" директно те класифицирах в графа "тежък маниак".
    Ти бе златен , представяш ли си как при това съотношение немците ще успяват да държат фронтовете по цялата линия на настъплението.
    Що не си отвориш статистиката, че да разбереш , че към 1945г., цялата съветска армия е пет и половина - шест милиона.
    Що за тъпотии пишеш и най - вече защо го правиш. Остана да кажеш, че пред Москва атмосферното налягане е по-високо и това е попречило на Вермахта да я превземе.

    Коментиран от #89, #103

  • 88 В шоколада

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "Льотчик Рътев":

    Немците след порядъчно количество амфетамини ,начело с лудият наркоман фюрер.
  • 89 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #87 от "Не знам":

    другарю чети ми постовете и записваи,не мисли не разсъждаваи ,а записваи и учи!през първите месеци на нападението над ссср немците залавят над 6 милиона пленени съветски воиници ,а и убиват един.въпреки това продължават да воюват в съотношение поне едно към две в съветска полза на всички фронтове.та що е 20 милиона,че и повече съветската армия ами много просто заради пълната мобилизация на мъжкото население в нея.демек около 20 % от населението на страната.ти ги смятаи колко са.тва дето пишат руснаците в разните там луди техни лъжи може да го ползваш ти за настолно четиво за балъци за каквито ви третират въпросните руснаци вече 70 години.съветските армии са около 100 ,тва е без частите на мвр и флота .ти ги смятаи.

    Коментиран от #96

  • 90 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #83 от "Мар.Жуков":

    нямаме право да я коментираме ли бе другарю?или по-скоро не трябва да ви хващаме в печалните ви 70 годишни лъжи?и остави че лъжете нас ама лъжете и руснаците ,което е жалко та гнусно.щото руския,украинския,беларуския и т.н. народи на ссср изнесоха воината на гърба си и въпреки печалоно некадърното си ръководство и още потомците им нямат право да научат истината за въпросното ръководство.

    Коментиран от #92

  • 91 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #82 от "Трол":

    другарю серГЕИ,при курск не побеждава никои,но стратегически побеждава ссср ,щото немците немогат да се въстановят от загубите допуснати при курск за разлика от руснаците,въпреки че руските загуби са в пъти по-големи.тва е ясно като бял ден и е прието и на изток и на запад.чест прави на новите съветски изследователи че приеха точно тази позиция и спряха да повтарят лъжите натресени от комунистическата пропаганда и повтаряни от разни тролове все още наляво и надясно с цел реанимация на комунизма!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #92 от "ОлигУфрен":

    западните държави към 1939 година бяха абсолютно демилитаризирани изключая англия.всички останали не развиваха сериозно армиите си.затова и хитлер се справи с тях нападаики ги една по една,но с англия удари на камък.две години в съюз със ссср не успя да я победи ,напротив загуби морските битки с нея и въздушните такива.след като дебаркираха американци и англичани в европа за разлика от руснаците те в нито една битка не загубиха повече хора от немците.руснаците до берлин включително и при неговото завземане губеха поне две към едно хора и при по-сериозните сражения с немците.тва дали ти е направило впечатление?

    Коментиран от #94, #95

  • 94 От смях вече не мога да са засмея

    9 0 Отговор

    До коментар #93 от "стоян георгиев":

    Стоене , пак си зациклил в сектора -Хумор Сатира И Забава. Англия била милитаризирана - така е , както и повечето други държави обект на агресията. Малка Дания , която воюва заедно с Англия, Франция , Холандия , Норвегия , Люксембург , и др. В СЪЮЗ ЕДНОВРЕМЕННО СРЕЩУ ГЕРМАНЦИТЕ по това време ,само тя има 400 бойни самолета , и 100 тежки бомбандировача. Да не ти изброявам въоръжението на всички тези армии . Само Франция има повече бойни единици техника , личен състав от германците. Франция прави мобилизация за 6 милиона , а Германия за 5,4 мил. Истината е ,че германците са родени войници . Техният боен дух , жажда за реванш е много по силен от този на съюзниците . Генералите им са гениални пълководци , държат инициативата , нанасят светкавични удари , като в бърза партия шах .Осигурени са с много моторизирана бойна техника , за бързо завоюване на територия . До 20-25 % от състава на германците са ветерани от ПСВ , и по същество са си истински закалени в кръв убийци . Силно милитаризираната Англия - търти да бяга към Дувър , в операция Динамо.

    Коментиран от #101

  • 95 ОлигУфрен

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "стоян георгиев":

    Може да ползваш ника ми!
  • 96 Вече знам

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    ...че със сигурност си за лечение. Особено бях впечатлен от "демократичната" ти директива" ,цитирам те : "не мисли, не разсъждавай"...това ли е основния постулат на ЦРУ- Шорошкия трол? Щото ти явно сериозно се придържаш към него.
    Я бе златен , да си отвориш всички статистики вкл. и западните и да ми обясниш как са пленени 6 милиона съветски войници и убити един милион, като съставът на Червената Армия в 1941г., е бил четири и половина милиона...виж си и немските източници и престани да пишеш тъпни.
    Кух фантазьор си ти ....и маниак на всичкото отгоре.

    Коментиран от #102

  • 97 kirasirrav

    1 1 Отговор
    чел съм много материали за Курск и Прохоровка от всякакви автори, описващи много подробно сражението; някои от пишещите преди мен са обяснили донякъде нещата - за Северния фланг е ясно, по-добре подготвена отбрана, по-негативно съотношение на силите както и контранастъплението срещу фланга на Модел са изиграли своето. Далеч по-сложно и със много перипетии е настъплението на Манщайн и контраудара на 5-а гвард. и 5-а гв. ТА (и не само те) в района на Прохоровка и по фланговете на настъпващата групировка. Истина е че германците след няколкодневното настъпление успяват да подготвят отбрана за по-малко от денонощие в изгоден за тях район и нанасят големи загуби на настъпващите безпорядъчно масирани съветски части, поради динамиката на боевете често съветската авиация е бомбардирала своите и е имало много случаи на разпокъсаност на отделните подразделения, тилове щабове и пр. съветските загуби са чудовищни но немските макар и по-малки са невъзстановими.
    Като цяло битката не решава войната, но загубите на най-добрата за времето си техника и от двете страни е много голяма.

    Коментиран от #98

  • 98 Като цяло

    4 0 Отговор

    До коментар #97 от "kirasirrav":

    Като цяло точно тази битка обръща хода на войната. До момента настъплението на Вермахта е спряно , руснаците имат няколко успеха , като този при Сталинград, но немците успяват да им го върнат малко по - късно. Фронтовите линии са стабилни и никоя от страните не може да развие успеха си и да излезе на оперативен простор...именно разгромът на немската операция на Курската дъга е решаващата битка в тази война бе само в ресурсен, но и стратегически и оперативен смисъл.
    Да , това е битката , която реши войната...ако Германия я беше спечелила, просто нямаше да има Русия...но руснаците имат друга визия за съществуването си...цитирам Путин, Владимир Владимирович - " На нас руснаците, за какво ни е свят в който я няма Русия ."
    Моля се на Бога всички тъпаци, имащи петролни и колониални мераци да схванат посланието и да мирясат, а не е лошо и да спрат да пренаписват историята, че ще принудят Русия да я напише още веднъж в онази част с поставянето на знамето...този път на друг купол.

    Коментиран от #99

  • 99 kirasirrav

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Като цяло":

    помислете внимателно, в този момент и двете страни са се готвели за настъпление и то точно този участък от фронта е предвиден за основните операции. какъв е бил шанса на германците ако изчакат РККА да атакува първа? по различни оценки съветското превъзходство в района е било голямо, да речем че немците успеят да нанесат големи загуби на руснаците в отбранителните боеве и при успешни контраудари и все пак сигурно щяха да имат немалки загуби и те, това не би могло да съкруши Червената Армия / те все пак успяват да нанесат загуби на руснаците при тяхното контранастъпление, но при собственото си настъпление губят много техника (най-вече на север, където атаките са предимно челни срещу много добре подготвената отбрана,Манщайн успява на юг защото нанася основните удари в стиковете, малко встрани от очакваните направления)/ и дори при някакъв успех съветските войски щяха да се държат известно време в обкръжение а отзад се намира Степния фронт (по различни оценки между 630 и ~ 900 000 души и на предварително подготвени позиции макар и не така както предната линия)
    нещо което би върнало Германия в играта би било също толкова мащабно настъпление, на подходящ участък от фронта но при фактора изненада, тоест съветските войски да не го очакват там и да не подготвят такава отбрана и да съсредоточават толкова резерви бойна техника и боеприпаси.
    Но като размах, като динамика,участие и загуби на бойна техника Курската битка и съпътстващите я сражения (лично за мен) оста
  • 100 kirasirrav

    0 0 Отговор
    Но като размах, като динамика,участие и загуби на бойна техника Курската битка и съпътстващите я сражения (лично за мен) остава най-мащабната за ВСВ (на сушата).
  • 101 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "От смях вече не мога да са засмея":

    нямаше ме няколко дни и гледам мишките отново сте заиграли,а другарю?смехотиика след смехориика!дания имла голяма армия.голямата датска армия е от две дивизии капитулирали след няколко десетки загинали.така ли постъпват милитаризираните държави бе другар?дания е с население колкото българия ,а ние при милитаризация имаме милионна армия през първата световна!!!и къв е тоя съюз срещу немците,я ми покажи кви операции съвместни са извършили холанци,датчани,люксенбургци?даваи чакам!!!вие тролчетата като ви наритам и хоп в нова тема и нови щуротии.та чакам да ми обявиш съюза и съвместните операции на въпросните държави дето деиствали заено срещу германия!и мобилизацията не значи винаги милитаризация другарю,кво като франция мобилизира много хора като няма оръжия?пишеш някви щуротии за френски танкове и самолети.та нов въпрос я ми кажи колко френски трофеини танка и самолета ползват немците в последствие щом са пленили толкова много и добри такива?чакам отговор на тоя въпрос за френската милитаризация.и последната голяма тъпотия.немците били родени воиници разбираш ли!!!!смях!!!ами като са били родени воиници що през първата световна не го показват бе другар срещу същите льохмани с които се разправят за няколко седмици през втората световна?та чакам отговори на зададените от мен въпроси щото ми омръзна да ми скачаш от тема в тема с лъжи и тъпотии!
  • 102 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Вече знам":

    сега официалната статистика за теб другарю трол съветската армия през втората световна воина наброява 34,5 млн.човека,тва е без частите на кгб които също са значителна цифра говорим за няколко милиона в тях както и за черните полкове от затворници ,които не са част от съветската армия.от тия 34 милиона 11 милиона са загуби ,а останалите никои не се уволнява предсрочно до края на воината.ти смятаи другарю колко е била деиствителната съветска армия.справка за съветската армия има в руската википедия както и в българската ако искаш ще ти дам адресите да си ги провериш.та излиза че 1945 съветската армия по личен състав е била 23 милиона човека ,без кгб частите.подобна е била ситуацията през цялата воина предвид ангажираните набори в нея и начина на мобилизация.изключение прави периода на немското нападение от юни до зимата когато съветската армия е около 13-14 милиона щото огромните загуби е трябвало да бъдат компенсирани с нова мобилизация ,а това е изисквало време.при та тава е другарю трол,както ти казах чети и записваи!
  • 103 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Не знам":

    и специално за теб съветски данни за военнопленниците на ссср.официално руснаците обявяват 4,5 милона,като 90% от тях са от първата част на воината.та сега ми обясни ти другарю как става така да дадеш 4 милиона пленници от 4,5 милионна армия ,а ранени ,убити дали е имало ,а другарю ?
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%B2%D0%BE_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8F_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%9E%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8B
  • 104 Пешо

    0 0 Отговор
    Проблемът е, че Германия е разгромена и от нейните военни архиви не е останало нищо или почти нищо. Трудно можем да си съставим реална картина за това, което е било, притежавайки документи само на руската страна. Още повече, че победителите ни ги съдят и те могат да си изфабрикуват каквото си искат. Факт е, че и двете страни понасят огромни загуби и жертви. Русия има огромен тил и ресурс и особено неизчерпаеми човешки попълнения, които никой не брои. Те са нищо.