Новини

Преходът свършва, ние също

Истинското равенство е при бадявато и страха от смъртта

Публикувана: 15 Август, 2019 19:04
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2939
Преходът свършва, ние също
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прословутият преход е поливалентен термин; значи какво ли не в различните глави, тоест значи всичко. А което значи всичко, често значи и нищо. Все пак, ако трябва да му подирим най-сериозната характеристика, то тя е свързана с прехождането на собствеността от държавни ръце в частни, но и с още нещо – категоричната невъзвратимост на този процес, юридическото му алиби. Независимо от криминалния или полукриминалния характер на това прехождане трябва да признаем - то стана.

Да признаем и друго - тя, собствеността тоест, рядко в историята


не е прехождала криминално.


Достатъчно е да изчетем сведенията за големите аристократи земевладелци през Средновековието и преди него, за да се убедим – голямото имане е завладявал най-якият, най-безскрупулният. Едва сетне е идвало правото да рамкира новото статукво, или, казано в унисон с римската му класика: „Което е мое, е мое, и да му се посяга е незаконно“. Само вижте какви защитници на правото днес са някои от вчерашните охотни негови нарушители, т. нар. „мутри“, и този ход на движение – от придобивките към правото и морала, ще ви докаже и настоящата си, и вероятно бъдещата си социална жизненост.

Тази тема обаче е чепкана напоително, понякога тенденциозно, а често и скучно, та няма да се присъединя към нея отново. Ще ви обърна внимание на друго, по-скоро добро нещо. Част от въпросния преход е и конвергенцията на мисленето, изглаждането на манталитетните, бодящи очите различия между западния и социалистическия труженик. Не казвам гражданин или елит, а именно труженик. Защото елитите – и на Запад, и на Изток, често са с неизпълнена отговорност, понасят и по-висока кармична вина, по-грешни са откъм манипулативност и лицемерие; с тях сега няма да се занимавам.

Но разликата между западния и източния труженик беше огромна! Да, имаше такива неща като социална сигурност у източния, имаше си той и здравеопазване, имаше си и национална гордост и любим отбор – това да. Обаче – при среща със западния си еквивалент, колкото и рядко да се случваше това, нашият заемаше сложна, шизофренична позиция. От една страна – да не покаже, че е по-долу – тоест и по дреха, и по манджа, и идеологически спор гледаше да е опонент на равнище. От друга страна, нашият се потискаше от джунджуриите на онзи, от улиците му, от магазините му, от списанията му, от влаковете и автомобилите му. Ала имаше още едно нещо, което потискаше най-много. То е, че на онзи, западния, някак не му пукаше кой го наблюдава и как ще го тълкува, не му пукаше за впечатлението, което произвежда върху нашия, а произвеждаше. На нашия му пукаше. Тъкмо поради възпитанието и идеологическите догмати – „този е враг, трябва да му покажа превъзходство. Но пустите му дънки, уискита и цигари, изобилстващи тук така нехайно, много пречат на равнопоставеността“.

С две думи, нашият гледаше западния отдолу нагоре, силейки се погледът в отчета да е с обратен вектор. Общение не че нямаше, не че не се завързваха и приятелства, но като цяло, в сферата на бита, потреблението и удобствата нашият труженик чувстваше по


неприятен начин чуждото превъзходство


А тези неща – бит, потребление и удобства, много вълнуваха нашия, нищо че учебниците му твърдяха как тези неща не са толкоз важни, и в светло бъдеще ще разцъфтят. Тези различия създаваха комплекси. Източният човек искаше да покаже идейно превъзходство, поне за пропагандата, в същото време дълбоко в себе си усещаше унизеност от по-некачествения си бит и стоки, както и от по-репресивната си политическа система. Искаше да се хареса на западния, а за онзи, възпитан в откровената и по-честна, макар също грозновата система на крайния утилитаризъм и печалбата, това не беше важно.

Бивал съм свидетел на много патос за дружба и какво ли не при срещи от страна на нашите, и на недоумение кой плаща за тия неща и защо са нужни, в края на краищата, от страна на западняците. Двайсетина години това се трансформираше трудно – нашите изгубиха Студената война, но щампите не изчезнаха отведнъж. Източните говореха повече за царе, мафия и история, а гледаха заплати и магазини. Онези не говореха толкоз – гледаха да се възползват от хаоса и евтинията.

Това е на път, и то е хубаво – да приключи. Сега имаме комисари от Литва, Чехия, България, младите ни кадри говорят езици, обикалят офисите или хостелите на света на равна нога, и общо взето – ги гледат с уважение.

Оня ден зърнах още едно доказателство за общност и изтриване на разликите. В Поморие има едно езеро, от което се копае кал и се провежда калолечение. Калта се смята за полезна и понеже е бадява, не само цигани, но и българи, и руснаци пълнят пластмасови бутилки и си я носят вкъщи – за мазане ли, за продажба ли – кой както... Напразно докторите съветват да не се прави това, защото 1) калта не е полезна след 24 часа, 2) не бива да се маже навсякъде, защото може да навреди, и освен това при някои заболявания е противопоказна. 3) мирише лошо – като я отнесеш в стаята си, усмърдяваш я.


Хората си я копаят – без пари е понеже


Е, видях не само чехи, но и немци, па и англичани да го правят. Като видиш всичките черни като судански негри – и източен, и западен, и наш, и чужд – разбираш – истинското равенство е при бадявато и страха от смъртта.

Та, преходът свърши, под калта се вижда това най-добре.

Обаче и ние посвършваме някак – етнически имам предвид.

Автор: Бойко Ламбовски

Източник: "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
LORT
(гост)

Неутрално
1 Отговор
някога П. Дертлиев каза, че ще са ни нужни колкото години сме загубили(45) и тогава никой не вярваше, но както върви май ще се окаже прав..... с такъв матреял

Оценка:
-8 +20

Другия с коня
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Ако от малък не са те учили,че хората не са Равни и няма Обществена Справедливост,то ще ти се наложи да го научиш като Голям....Някои могат,знаят,имат повече....Справедливостта е Лична....Заюомни го и не пиши поеече Тъпотии от преди 30 години....И мези Блажно....Мези....

Оценка:
-2 +17

Behemoth
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Всичко е бошлаф работа.....само ПРЕМИЕРА е еманация на еманациите....

Оценка:
-2 +17

123
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Преходът не е започнал. Властта пак е в комунягите, ДС и техните отрочета.

Оценка:
-7 +20

Ханко от село Осеня
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Още един куц кон се бие на бързия , специализирал в Москва и в момента работи във вестник сега .От кога един стихотворец почна да разбира и от политика , никогане е разбирал , просто наклона който е зададен на брошурката сега , е у лево и стройно редици лайномети , аман от кухи лейки.

Оценка:
-19 +5

Уууууу
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Хора на изборите да осъдим всички Сини фашаги-комуняги Сдс, ДПС, Ндсв, Герб, Иванчева, Слави и др. на същата участ, която ни осъдиха нас народа на БГ през 1989г. Без работа, доходи, социално-здравно-образувателно осигуряване и др. Да им бъдат издадени сини лични карти без право на напускане на БГ, да измират бавно, както ние измираме след 1989г. Не трябва да излизат извън БГ, защото имат големи сметки извън БГ и там ще живеят и ще ни се присмиват.

Оценка:
-7 +21

1989
(гост)

Неутрално
7 Отговор
За жалост промяната не винаги е към по добро.

Оценка:
-4 +18

Тръмп
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Няма драма и единствения преход е към отвъдното!!!:):):)Всичко е преход и прехода е всичко,което имаме!!!:):):)

Оценка:
-2 +6

ДЕМОНкрация!
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Планетата се ръководи от политици и едри бизнесмени, които изповядват религията на Злото. Това че един човек има малко интелект не означава, че не е изперкал, а ония политически "експерти" са пълни откачалки. В Йейл, Харвард, Кембридж и прочие университети предподават содомити, кръволаци, канибали и каква ли не паплач. Да не говорим, че децата на статуквото придобиват престъпния характер на родителите си... та, тогава се получава така смеска от алчност, наглост, пошлост, извратеност, психопатия, че картинката е по страшна от Хорър филм! Вместо в момента да се избиват наркомани, меркантили, хулигани, кучкари и коткаджии, комплексари, безотговорници и всяква подобна паплач, точно тия са толерирани и размножавани от системата. Само идиот и психопат не разбират какво се случва и как злодеи контролират системата

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +16

11ап
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Прехода свърши, но Похода ,,Четирите конника на Апокалипсиса " НЕ!

Оценка:
-1 +5

Госта
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #9 от "ДЕМОНкрация!":


Спокоооооо дедо,хапчетатата гълтай

Оценка:
-7 +2

Адолф Хитлер
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Преход в България НЯМА!Това само най-големите идиоти не го знаят и гласуват за БКП(ГЕРБ, патрЕотите,БСП,АБВ...).Днес България тайно се управлява от Москва и не случайно Боко тиквата и Румен Радев са през 1 месец на среща с Путин/Медведев.ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ-ОТ СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ДО КАВКАЗ!!!

Коментиран от #13, #18


Оценка:
-5 +3

антрашпиц
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #12 от "Адолф Хитлер":


Мноооого си проз!Тез ф16 Москва ли на накара да ги купим бе идиот?Други примери не ми се дават ,щото нямаш потенциал да ме разбереш.....

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-1 +7

Адолф Хитлер
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #13 от "антрашпиц":


Ф16 са купени само за прикритие.Когато Доналд Тръмп посети България или покани някой друг бг политик в САЩ,тогава ми кажи че България е под американско робство.

Оценка:
-5 +2

Адолф Хитлер
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #13 от "антрашпиц":


А защо не купуваме горива от САЩ,а купуваме от Русия?Руските да безбожно скъпи,но кремълските слуги държат да е руско. ДА ЖИВЕЕ РАЙХА!!!

Оценка:
-6 +1

Гад
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Много дълга статия не можах да я прочета.Е кво правим хората които ви хранят бягат кой да храни поколението от "бизнесчилдрен" ли става на въпрос ХОРАТА не са глупави те Знаят.

Оценка:
-0 +1

17
Този коментар е премахнат от модератор
Мартин
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #12 от "Адолф Хитлер":


Добра смешка. Но много модно мислене,за всички проблеми от управленченски характер, благосъстояние, че скоро и метеорологични условия - да обвиним Кремъл.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП с оценка за работата на проф. Огнян Герджиков
Оценката ми за служебното правителство е 4."

Още бисери