Новини

Когато БНТ си събуваше потурите

Една от тези изчезващи професии е добрата стара журналистика

Публикувана: 8 Септември, 2019 10:02
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2421
Когато БНТ си събуваше потурите
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато светът си събува потурите, професии като градски фенерджия, кундурджия, даракчия и кафтанджия, събуждач, резач на лед, суфльор и майстор на кюнци изчезват бързо. Сега светът очевидно пак се е разгащил, тъй като един куп други други професии са с отмиращи функции - пощальоните намаляха, фермерите не са това, което бяха, скоро колите ще тръгнат без шофьори, парите ще бъдат само виртуални, а един ден и ключарите ще бъдат IT специалисти. Появяват се нови професии - зареждач на тротинетка, например. Лайф коуч, боже мой, например.

В тази еволюция драма не може да се търси. Това е естествен процес - почти толкова естествен, колкото редуването на ледников период с глобално затопляне и всемирен потоп.

Една от тези изчезващи професии е добрата стара журналистика. Със сигурност - вестникарството, няма спор за това. На Запад печатните медии тръгнаха към залеза преди 2 дузина години, а тук, където очевидно и умирането се случва по-бавничко, преди една дузина. Скоро последните свободни вестници ще отидат в историята, а веднага след това ще си отидат тихо и несвободните - защо му е на Пеевски да харчи пари за глупости, след като окончателно победи?!

Ние сме наясно с това. Бунтувахме се колкото можем само по две причини - първо, защото има нещо скандално нелогично в ХХI век новините да се разпространяват като в епохата преди Гутенберг - от тия, дето викат по-силно, и второ, защото бе изключително дразнещо в доубиването на медиите да участват активно... журналисти.

Не се справихме и по двете линии - интернет се доказа като изключително ефикасен и напълно безплатен клюкарник, в който всеки може да се представи като "обществен журналист", гениален влогър и носител на най-истинската истина. Доста журналисти пък просто снижиха критериите и понятия като безпристрастност, обективност, придържане към фактите и тяхната проверка бързо отшумяха. В резултат на всичко това в главата на публиката бе затвърдено това, което ѝ втълпяваха всички специалисти от едно време - медиите само лъжат, медиите само обслужват политиците... Колкото повече се повтаряше това, толкова по-близки до властта ставаха медиите.

Но останаха и добри журналисти

Не много - през последните поне десет години по различни причини десетки наистина качествени журналисти скочиха в PR-а или други сходни професии. Но все пак останаха и хора в бранша - не само във вестниците (дори и във вестниците на Пеевски), дори и в електронните медии. Някои се бунтуват срещу сливането на политическата, икономическата и медийната власт в страната, но повечето кротко преживяват от заплата до заплата. И само малцина денонощно рушат това, което журналистиката постигна с добри темпове след 89-а (ако през 90-те тиражите на вестниците стигаха до 500 хил., то днес и с 5 хил. бройки си "национален всекидневник").

И сега важното - за да се стигне до закономерния край на гилдията, очевидно трябва да се мине през отстраняването на всичко живо, което не се нарича посредствен журналист.

Поредното движение в тази посока е свързано с търсенето на дипломи от журналисти, които имат впечатляващ стаж и добро име в национални медии. И тъй като става дума за търсене на дипломи в две контролирани от държавата медии, тази работа по дефолт е координирана и смрадлива.

Да припомня конкретните случаи - БТА уволнява Евелина Андреева (26 г. стаж в агенцията, от тях 16 г. е главен секретар на националната медия). Защо я уволнява е ясно - защото Максим Минчев не я иска там. По-важно е какво измисля, за да я уволни - сменя ѝ длъжностната характеристика и в нея е записано необходимостта от икономическо и юридическо образование. Разбира се, това изискване го няма никъде в закона за БТА, там (чл.17, ал.8, във връзка с чл.11, ал.1) пише, че главсекът трябва да е магистър като генералния директор. Андреева си има образование, и то журналистическо, Минчев също си има - военно-журналистическо, от Лвов. Но на Андреева ѝ казват, че трябва да е юрист или икономист и 15 минути по-късно е на улицата. Не познавам лично Андреева, но с голяма вероятност мога да прогнозирам, че тя ще спечели евентуално дело срещу бившия си работодател.

Случай 2 - Кедъра. Камен Алипиев е един от най-добрите спортни журналисти в България, а по отношение на "американските" спортове, мисля, че е най-добрият. Камен е име в българската спортна журналистика, той е в БНТ от началото на демокрацията. Изведнъж пристига Емо Кошлуков, който сега е шеф на БНТ, а своето име в журналистиката градеше в "Алфа", ТВ7 и Канал 3, и решава, че подобен спец като Кедъра не е нужен на обществената телевизия. Следва онова упражнение с търсенето на дипломата. Кедъра няма диплома. Пък и да имаше диплома, тя можеше да е от Лвов и Санта Барбара, можеше да бъде диплома за инженер или агроном.

Кошлуков сигурно е напълно наясно, че

това, което Кедъра има, го няма нито един човек с диплома

в тази страна.

В БНТ имаше още един случай, за който се писа по-малко - до стартирането на новата програмна схема на телевизията на практика бе спряно неделното вечерно токшоу на Искра Ангелова „Нощни птици“, което е едно от малкото интелигентни предавания в националния ефир. Тук поводът не бе липсваща диплома, а забележете - нисък рейтинг.

Удивително е как в зависимост от интереса се подменят понятията. Кой е "против" високите рейтинги? Никой, ще кажете вие. А кой може да е "против" това в медиите да има висшисти и ясни правила? Никой, ще кажете пак вие - ако не сте прочели внимателно написаното дотук. А дотук бе написано, че:
- БТА не спазва закона за БТА, освобождава човек напук на правилата, а не по правилата.
- БНТ се разделя с журналист по формален повод, без никаква връзка с работата му. Съществува журналистическо образование, но повярвайте ми, в редакциите е пълно с филолози, инженери, юристи, международници, писатели и всякакви интересни хора, които са там не защото имат диплома, а защото са се доказали в бранша с работата си.
И трето - БНТ е обществена телевизия, не е търговска. В този смисъл да твърдиш, че рейтингът е приоритет, е твърде неловко. Напротив, като обществена телевизия с общ профил, БНТ не просто трябва да подкрепя подобни предавания, те трябва да са задължителни - както информационните, така и образователните и културните. БНТ трябва да осигурява достъп до националните и световните културни ценности. БНТ трябва да популяризира българската култура и българския език. Това трябва да прави БНТ, а не да гони рейтинг. Има кой да се грижи за чалгата и опростачването на населението.

И нека припомня, приветствахме решението на Кошлуков да разкара от програмната схема предавания, които изстискват бюджета на БНТ. Онези, които гълтаха по 12 бона за половин час... Но как да приемеш удар по предаване, което хем носи престиж, хем струва 2 бона, разделени на 20 души?

И Кошлуков, и Максим Минчев сигурно са наясно, че без имена като Андреева, Кедъра и Искра Ангелова

БТА и БНТ няма да цъфнат и вържат

Напротив, ще потъват с още по-голяма скорост - защото без добри журналисти добра журналистика не се прави.

Разбира се, не това е целта на занятието в тези случаи - някой умишлено да вреди на обществените медии като гони знакови лица. Работата е там, че Кедъра и Искра, например, си отиват не заради дипломи и рейтинги, а заради инакомислие. Това е класическа чистка заради позиции - позиции написани в социалните мрежи, позиции казани на глас. Позиции срещу хората, които избират шефовете на обществените медии. Те не са от "техните" хора. Те не са удобни. Те са "врагове" и трябва да бъдат изгонени. Защо това е лошо? Защото позициите, които имат Кедъра и Искра, нямат абсолютно нищо общо с работата им в БНТ. Още по-лошо е, че подобно отношение към журналисти се случва тук, в уж свободната ни страна, 30 години след демократизирането ѝ. Ако все още има значение дали ти харесваш ДСБ, а шефът ти - ГЕРБ - всички тези 30 години са били абсолютно безсмислени. Между свободата и нас има пропаст. От едната страна е Волтер с "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш", а от другата е нестихващото желание да удариш вътрешния враг.

И тук идва основният въпрос - може ли властта да се окопае, да се обкръжи от добри и много послушни хора и да не ѝ дреме за другите. Може, бих казал аз. Може, ако сме по времето на Алеко и бай ви Ганя тъкмо е допипал кокала с две ръце и таман е дошло време някои хора да се осигурят за стари години.

Коментарът на Петьо Цеков е публикуван във в. "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Костя Копейкин
1 Отговор
Така така другарю,хубава статия си написал,мини утре през позитано да ти броя надника,стига да има нещо в касата де.

Оценка:
-21 +14

2
Този коментар е премахнат от модератор
Госあ
3 Отговор
Не знам защо, но колкото пъти съм виждал някъде мутрата на този кошлуков, толкова пъти съм си мислил как я разбивам...хораааа погледнете си държавата бе !!!

Оценка:
-6 +20

Алфа Вълкът
4 Отговор
За 100 вестника по 50 страници отива едно дърво! ФАКТ е, и че онлайн сайтовете са по четени! Това, че печатните медии не се ориентирахте и останахте в миналият век си е ваш проблем! След 10г ще остане само "Държавен Вестник"

Оценка:
-0 +14

Коментар📝
5 Отговор
НЕЩО ВАЖНО ЧЛ.294 ОТ Н.К.
КОШЛУКОВ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕ,КАЗВА ЧЕ ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С ИЗТОЧВАНЕ НА СРЕДСТВА В БНТ УВОЛНЯВА НО ПРИКРИВА ДЕЙНОСТТА ИМ СЛЕД КАТО НЕ ДЕКЛАРИРА ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА ДАДЕНИТЕ КРАЖБИ ИЛИ КОМФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ С ЦЕЛ ОБЛАГОРОДЯВАНЕТО НА ЛИЦА С УПРАВЛЕЧЕНСКА ДЛЪЖНОСТ.ПРИМЕР ЕМИ КОКО ФАЛИРА ТЕЛЕВИЗИЯТА.АМА КАК ФАЛИРА 70милиона Бюджет как е с 37милиона Дефицит.ТЕЗИ НЕЩА СЕ (ПРЕМЪЛЧАВАТ) но по 294чл. НЕ ТРЯБВА ДА Е ТАКА.ПРИМЕР ВИТО ВЗИМАЛ 500хил на Година ОТ ПРЕДАВАНИЯ НА КОЙТО ТОЙ БИЛ ПРОДУЦЕНТ,ВИТО Е РАБОТИЛ И КАТО ШЕФ НА СПОРТНА РЕДАКЦИЯ.ПРИМЕР КУПЕНА Е ТЕХНИКА НА ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ С ЦЕЛ КОМИСИОННА10% 350 000лв.Техниката е Взета на Изплащане А ПАРИТЕ СА ПРИБРАНИ Е ЩО МЪЛЧИ КОШЛУКОВ
ТОЕСТ НАРУШАВА ЗАКОНА ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС.

Оценка:
-3 +11

Търнър
6 Отговор
От както Свинята овладя медиите, всичко е бълвоч. Кедъра е просто връзкар с големи претенции.

Оценка:
-4 +6

Тръмп
7 Отговор
А защо БНТ и БНР трябва да бъдат бащиния и хранилка за едни и същи до пенсия???:):):)Ако са толкова кадърни изброените лица,ще просперират и извън БНТ!!!:):):)А къде са младите кадри,те трябва да изчакат някой "велик" журналист да се гътне за да пробият???:):):)

Оценка:
-4 +12

Тръмп
8 Отговор
Само Гигова забравихте да споменете и тя е от "великите" журналисти в БНТ, защото е дъщеря на някой си!!!:):):)

Оценка:
-3 +13

Aaa
9 Отговор
На мен ми беше писнало от разни стари хрантутници в БНТ - не знам какво прави там и така нареченият "Петел". Което и предаване да пуснеш - постоянно разни ЧервенКольовци и КънчоСтойчевци раздават ум - време е БНТ да се изчисти и да стане една нормална и модерна ТВ!

Оценка:
-5 +10

Тодор $$$
10 Отговор
Да не забравяме че в България телевизията е патерица на управляващата мафия и служи за отклоняване на вниманието на хората от всекидневните мародерства и кражби извършвани от управляващите през посредните 30 години

Оценка:
-3 +12

Барбой
11 Отговор
Ако Кедъра не беше син на Маргарита и Цветан Алипиеви , никой нямаше да го допусне в БНТ, встудиото и пред микрофона, че да стане велик коментатор за 32 гогини!

Оценка:
-0 +11

керанов
12 Отговор
БНТ 1,БНТ 2, БНТ 3, БНТ НD ,тия програми не знам дали ги гледа някой даже,обаче са държавни паричките им наши.

Оценка:
-2 +7

1944
13 Отговор
Всички журналисти, заемащи ръководни постове до 1944 са разстреляни или убити много от герберите и позитановците са наследници на тоталитарните комуняги Директора на БНР е обесен с шнура на микрофона Виждам вашето изконно желание да унищожихте БЪЛГАРИЯ задоволявайки долните си страсти на прав път сте!В името на какво?

Оценка:
-0 +3

селянин 1
14 Отговор
БНТ,е хранилка за нескопосани като..мира добрева,ели гигова,нора арсова..и.т.н.

Оценка:
-2 +8

////////
15 Отговор
И все пак въпреки всичко БНТ спазва някакви естетически норми и критерий и е с едно стъпало по горе от Босфор тв и пошлата телевизия на разните му там Халваджияни . Двете продажни телевизий в които разни Кикимяновци с дипломи от Аграрния факултет раздават правосъдие, разни тъпи Халваджияни и Рачковци ,които уж забавляват народа. Отвратителните подлоги на която и да е власт турската Босфор тв и Ереван тв с некадърната платена журналистика, лигавите и малоумнически турски и индийски сериали,елементарните и тъпи реалити шоута и гнусни предавания в подкрепа на чалгарството са виновни за опростяване на народа през последните две десетилетия. Така че каквото и да се случва в БНТ тя си остава еталон за качество.

Оценка:
-0 +4

Студент
16 Отговор
От утре излизам на гладна стачка на жълтите павета! След една седмица на глюкоза в медицинската палатка наблизо, ще получа стипендия да следвам в САЩ! След като ме " образоват" в САЩ , ше се върна в България, ще се показвам по медиите , тук и там, за да си спомнят за мен, как съм гладувал на жълтите павета! А след някоя година, като насъбера малко медиен рейтинг! Разбирайте, да ме показват по кабеларките, до втръсване на зрителите от мен, леко с едно рамо от БГ мафията и Козяк, ще заместя Кошлуков в БНТ! А той до тогава, ще е за пенсия, или ден- два преди това, скоропостижно починал! Е ще изминат 25-30на години до тогава, аз съм оптимист и от итре започвам гладна стачка!

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Стефан Данаилов
Стефан Данаилов с коментар за политиката
Веселин Марешки да задвижи двигателя на ГЕРБ, за нашия – благодаря"

Още бисери