Новини

Армията е в полуразпад

Когато недокомплектът е над 6000 души, а едновременно хвърлят оставки няколко висши военни, положението наистина е зле

Публикувана: 9 Септември, 2019 19:00
63 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5309
Армията е в полуразпад
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Александров за в. „Сега“

Ако в някоя нормална държава подадат оставки и рапорти за напускане почти едновременно ръководителят на военното разузнаване, началникът на Националния военен университет и командир на ключова механизирана бригада, това определено би предизвикало сериозно безпокойство в държавното ръководство и би хвърлило в силно притеснение и дълбок размисъл обществото. И тук е без значение дали ръководителят на военните разузнавачи е "сготвен", дали шефът на НВУ си отива и заради несъгласие с държавни решения като тези в Долна Митрополия, или пък на някой генерал не са му издържали нервите заради случващото се около армията. Бързо се намират някакви заместници, дават им се генералски пагони и играта продължава някак.

Когато обаче това е гарнирано и с недокомплект от около 20 на сто на състава на армията, когато от военноморското училище излизат само по 15 курсанти, когато дори 50 на сто от гвардейците не може да се попълнят,

ситуацията изглежда драматична и дори неспасяема

Ето например наскоро от Националната гвардейска част, която е една от най-представителните и би трябвало поне за там да има желаещи, разказваха как, ако "през 2014 година за всяка една длъжност са се явявали между 4 и 5 човека, сега е обратното – за пет длъжности се явявал един човек".

И опитът с националната информационна кампания на Министерството на отбраната за популяризиране на военната професия под наслов

Бъди войник“ не помогна кой знае колко

Тя бе обявена като мероприятие, според което в 29 града в страната се организират информационни борси, "за да могат хората, които проявяват интерес към военната служба, да получат подробна информация не само за условията на кандидатстване за войнишки длъжности, но също и за професиите в Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“." Те предвиждат "всеки желаещ на място да може да се запознае с критериите за подбор,

с предимствата на професия „войник“,

както и с възможностите за кариерно развитие по време на военната служба".

Инициативата не е приключила и продължава и в момента. Независимо от вложеното като пари, реклама и емоция става ясно, че и така работата с кадровия колапс в армията няма да бъде решена. Появиха се твърдения, че за първи път кандидатствали повече от обявените бройки - около 1000 кандидатствали за близо 700 места. Оказало се обаче, че медицински, образователно или физически повече от половината не ставали за тази работа. Според досегашните сметки

нямало дори и 300 души, които да са минали съответните процедури

и те да са предложени за назначаване като професионални войници.

Съществува и версията, че нерядко и самата армия прави така, че да не бъдат назначени нови и млади хора чрез всевъзможни по-високи изисквания, като по този начин се пазят много празни щатове и се дава възможност за повече допълнително стимулиране на наличния състав, както и че се запазва възможността и да стоят по местата си по-стари и в пенсионна възраст хора. Дори самият военен министър обясни преди няколко месеца, че сега 30-40 процента от кандидатите отпадат заради психотестовете.

"Излишни хора ги хвърляме ей така. Има фрапиращи случаи.

При нас идват хора нормални, с картон на здрав човек. Грехота е", обяви тогава той.

Каквато и да е точно истината, то реалността е повече от притеснителна. Защото самите военни записват в докладите си за състоянието на армията, че "българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск". Констатира се и че българската армия е недофинансирана и има сериозни проблеми с липсата на кадри и достатъчно надеждна техника.

И зад тези констатации трябва да се виждат и разбират

много голяма кадрова криза, липса на финанси и перспектива,

драматичен проблем с резерва, с техниката, с горивата, с резервните части, с възможността за обучение, за летене, за тренировки, за учения.

Няма спор, че най-големият проблем е с човешкия фактор. И че в момента армията изживява истинска кадрова криза, като официално свободните места са около 5500, но неофициално се говори за над 6000, че и повече.

При всички положения поне 1/5 от армията е цифри, зад които липсват хора. Самата армия признава, че в някои съединения има дори 25 на сто недокомплект, като най-тежко е положението в Сухопътните войски.

Военното министерство пробва с инициативи като "Бъди войник" и с промени в закона, с които да се въведе т.нар. доброволна служба да позакърпи нещата, но нещата изглеждат обречени. За събирането на войници по градовете вече стана дума, а пък доброволната служба срещна отпор от страна на бизнеса, защото проектът предвижда неглижиране на работодателите и поставянето им в зависимост от някакви имагинерни обезщетения, които щели да се определят от министъра на отбраната.

На практика това означава, че не само армията, но и т.нар. резерв е в колапс. Така МО признава в прав текст: "Анализите показват, че в рамките на

следващите 10–15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени

граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования". Като пример се привежда обстоятелството, че "за периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали 337 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили - едва 27".

Ако и това не е трагично за една държава!

В същото време правителство и парламент пуснаха в ход проекти за модернизация на въоръжението в армията за над 4 млрд. лв. Вече бяха платени накуп 2.2 млрд. лв. за 8 американски изтребителя, които ще дойдат след поне 2-4 години. Вече е в ход проектът за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Той предвижда придобиване на 150 броя бронирана бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времето за неговата реализация обхваща 12 години, а прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лева с ДДС. Върви и проектът и за 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС. Той е за 1 млрд. лв. Всеки и сам може да изчисли, че само дотук става дума за 4.6 млрд. лв.

Отделно от това проектът за изтребители предвижда придобиването на още 8 изтребителя. И до този проект ще се стигне по-рано дори от пристигането на първите 8.

Казано иначе,

вървят някакви многомилиардни проекти,

докато армията се топи, докато подготвеността при тази засилена миграция на "млади мозъци" на Запад спада катастрофално.

И тогава идва естественият въпрос: в един момент кой ще я използва тази техника? Откъде ще се вземат кадри? Или и за тази дейност ще се внася персонал като в туризма и икономиката?

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Коментар📝
2 Отговор
КАРАКАЧАНОВ.НЕЗАБАВНА ОСТАВКА
ДАНС ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ.ВОЕННАТА ПРОКУРАТУРА ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА ВЗЕМЕ НЕЩАТА В ИНИЦИАТИВА
ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ СВЪРШВА КАТО ДЪРЖАВА.НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БОКО ТОЙ Е КУПЕНА МАРИОНЕТКА.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +115

Хачо
3 Отговор
По зле сме и от албанци и косовари.

Коментиран от #30


Оценка:
-4 +104

Erdoğan
4 Отговор
Турция над 650 хилядна редовна армия, България 650 хиляди гладни пенсионира

Коментиран от #8, #13, #26


Оценка:
-7 +98

Обикновен човек
5 Отговор
Занимават се с лов на вещици, вместо да вземат мерки за да не се разпадне България окончателно те ми арестуват "руски шпиони"!!??

Оценка:
-5 +95

Сашо
6 Отговор

До коментар #1 от "Комуниста":


Стига сте съновали предишни тъпни, къде никога няма да се върнат. Те руснаците на едни венецуелци и кубинци не могат да помогнат и ония страдат от недохранване той ми тръгнал да бленува, за разпадалия се комунизъм и за разпадналия се варшсвски договор където Рейгън го унищожи.

Оценка:
-66 +14

Behemoth
7 Отговор
Чи кой ша.ни напада нас бе...то който ни е превзел се е разпаднал....

Оценка:
-7 +63

Киро
8 Отговор

До коментар #4 от "Erdoğan":


Трябва да знаеш, че камък камион преобръща.Недей така лекомислено да подценяваш българската армия.Ако бяхме толкова слаби колкото мислиш вече штяхме да сме нападнат и превзети.

Коментиран от #11, #15, #20


Оценка:
-63 +14

Ф 16
9 Отговор
Вече 33 дни чакам новите 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително чрез облигационен заем взет от Боко тиквата и шкембе войвода и парламента в размер на 2,2 милиарда лева и прехвърлени към федералната банка на САЩ лихва за отчетния период в размер на 7 милиона лева в полза на американската икономика и администрация и управление на човешките ресурси и президента на САЩ барак Обама и Ромни и Доналд Тръмп

Оценка:
-5 +61

Дачко
10 Отговор

До коментар #1 от "Комуниста":


С малко над 1 милион реално работещи българи пенсионери 2 милиона ли да изхранваме, тъмните братя помощите, тока и водата ли да им плащаме, за учители и лекари заплати ли, за крадливите политици ли, кое по напред и искаме силна армия е няма как да стане.

Оценка:
-2 +80

Голяма тъпня
11 Отговор

До коментар #8 от "Киро":


Неграмотник

Оценка:
-3 +21

Гост
12 Отговор
В какво е армията? В полуразпад? Че то от много години армия няма и направо си е в цялостен разпад!

Оценка:
-2 +73

Търнър
13 Отговор

До коментар #4 от "Erdoğan":


Е да де ама и Израел са малка държава пък ви разката фамилиите на мюсолманите Египтяни и ваще турските затва ердоганчо само се жалва от Израел от инцидента с кораба насам.

Коментиран от #14


Оценка:
-8 +35

Erdoğan
14 Отговор

До коментар #13 от "Търнър":


САЩ ако одръпне подкрепата си от Израел, не Турция, а първо Иран ще разкатае фамилията на Израел.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +50

Erdoğan
15 Отговор

До коментар #8 от "Киро":


Кой ще ви нададне и превземе като България само лиже задни части, България е послужко на всеки, кой да я нападне.

Коментиран от #27


Оценка:
-10 +32

Иван
16 Отговор

До коментар #1 от "Комуниста":


И кво стана, некадърния комунистически строй се РАЗПАДНА и ни остави ръждиви тенекии. Който и саюз и идеология да дойде начело в България. Винаги ще се намерят български политици издевателстващи и прецакващи народа. Просто българина си е такъв нагъл и тиранин към своите си и винаги наведен и кланящ се на някой друг. За тва тази държава гине и няма оправия.

Коментиран от #45


Оценка:
-7 +19

Яжте свинскоТ
17 Отговор

До коментар #14 от "Erdoğan":


Ако бабати беше мъжка щеше дае с дръжка. И Египет идентична по мощ с Иран така си мислеше пък и един Американски войник не е участвал в войната срещу Израел. А Израелци ги наритаха, за една седмица плюс това имат и ядрени оръжия.

Коментиран от #19, #37


Оценка:
-16 +8

ШЗО
18 Отговор
Няма хора за нищо вече! Изгониха ги, измряха... Без войни, епидемии, природни бедствия, катастрофи за 30 години минус 2 млн. българи ги няма! Нещо нечувано и невиждано в човешката история!!! Резултат от 30-годишна "демокрация"!
Ай чИститу!:)
А еще давно, давно тов. Сталин сказал: Кадрьи решают все!:)

Коментиран от #29, #31


Оценка:
-4 +61

Erdoğan
19 Отговор

До коментар #17 от "Яжте свинскоТ":


Израел точно за това се пъчи толкова защото има ядрено оръжие благодарение на САЩ! И Иран има ядрено оръжие, само САЩ да се одръпнат Иран ще смяже като хлебарка Израел, отделно Турция ще подкрепи Иран.

Коментиран от #23, #25


Оценка:
-9 +20

737372727
20 Отговор

До коментар #8 от "Киро":


Ти чуваш ли се кви ги мислиш в главата си е, да бе подценяваш 15 000 армия от, които 5 000 да стават щото са родени само за тая работа ,всичко друго дебеляци и фусти дето не им мястото там. Две серизни бомби по 250 кила и Шопиландия остава без войска да я защитава,всички ше се разбягат към къщите си да си спасяват семействата, само 68 бригада в Пловдив стават за работа, в провинцията обречена работа.

Оценка:
-7 +31

Гост
21 Отговор
Преди няколко дни имаше статия, че сме 59 - та по сила армия в света /или някъде около това място/. Оказа се, че това се изчислява на база разходите направени за военна техника. Ха сега си направете изводите откъде сме на това място!

Оценка:
-1 +29

oficer
22 Отговор
Другаря Калашников крайно време да е на ход !!!

Оценка:
-1 +15

23
Този коментар е премахнат от модератор
24
Този коментар е премахнат от модератор
Яжте свинско
25 Отговор

До коментар #19 от "Erdoğan":


Добре гадателю, така като знаеш бъдещето, я кажи кво ша е времето занапред, до петък слънчево ли ще е.

Оценка:
-4 +9

Факти
26 Отговор

До коментар #4 от "Erdoğan":


Ама тия гладни пенсионери, знаеш ли как се бият за банани по магазините, ша бият секи турчин.

Оценка:
-5 +10

МАГАРЕ
27 Отговор

До коментар #15 от "Erdoğan":


Много като теб вече плакаха.Прочети малко история.Че и дядо ти плака на Одрин.

Коментиран от #34


Оценка:
-6 +14

Кой68
28 Отговор
Армия нема но главнокомандващия трупа генерали?Войници недостигат но имаме самолети/модерни/на чертожна дъска,а и платени при това?Сега ще придобиваме и бронетехника?

Оценка:
-2 +26

Факти88
29 Отговор

До коментар #18 от "ШЗО":


Аре бе още 1989-1990г,заради икономическия хаос при разпадането на великите ви комунойди напуснаха над два милиона Българи доброволно желаещи да работя за повече пари и подтискани на сила да седят тука в гадния ви комунизъм. След тва като няма кой да ви работи в комунистическите заводчета естествено че ще фалират и ще се разпродадът. Бойко Борисов къде се гордее че е член на комуноидите той ви оправлява толко години и цъфнахме а и направо вързахме с станишев орешарски, създадената от ДС Дпс и БСП като беше на власт толкова години егати и оправията стана.

Оценка:
-14 +5

Криско
30 Отговор

До коментар #3 от "Хачо":


Все някой ти е виновен ганйо, ама ти като си мълчиш и не държиш сметка на политика от който ти зависи бъдещето винаги ще си цакан от същите тези политици. Я виж Гърци и Румънци, кво прават тяхните политици.

Оценка:
-1 +19

Иван
31 Отговор

До коментар #18 от "ШЗО":


Ами умник то и в Гърция има демокрация пък са по добре финансово и демографски от нас. Тва не те ли навежда на въпроса, че политиците ни не са никакви демократи а най обикновенни крадци и ние Българите не ги контролираме, както Гърците контролират тяхните.

Коментиран от #47


Оценка:
-1 +24

Чочо
32 Отговор
Що за армия? Полицията я превишава в численост в пъти.

Оценка:
-0 +22

Горис???
33 Отговор
Къде сте българи, къде сте патриоти, няма ли българи да попълнят редиците на Българската армия??? Мишоци сте, жалки сте, само за компютърни игри ви бива, мама да ви носи яденето пред компютъра, и после пак тя трябва да прибира всичко. Ама вас кой ще ви защитава, момчетата от Столипоново ли. Молете се да няма военен конфликт, сигурно зад жените и децата ще се криете

Оценка:
-7 +16

Йокортак
34 Отговор

До коментар #27 от "МАГАРЕ":


Раята да мълчи

Коментиран от #36, #43


Оценка:
-9 +7

анонимен
35 Отговор
ШКЕМБЕ ВОЕВОДАТА ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД НАРОДА И ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЕ! !!! А НЕ САМО ДА ДЕБЕЛЕЕ! !!

Оценка:
-1 +21

Я виж колко си бял!
36 Отговор

До коментар #34 от "Йокортак":


Некой еничар от раята се е трудил много за да побелееш!

Оценка:
-0 +7

Fenasi Kerim
37 Отговор

До коментар #17 от "Яжте свинскоТ":


Израел не е водила война с Иран.

Оценка:
-1 +6

Реалист
38 Отговор
По-добре да уволняват останалите и да освободят държавата от едни милиарди разходи, а парите да се дадат за образование.

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +15

Благой Рунтавия
39 Отговор
Никой няма интерес да ни напада защото и без това сме умрели от гъдел.

Оценка:
-1 +9

лекар
40 Отговор
Армията е като здравеопазването.Купуват бойна техника без да ги е грижа кой ще я управлява.Купуват линейки без да им дреме кой ще бъде в тях.Важното са комисионните!Народе?????????

Оценка:
-1 +16

лекар
41 Отговор
Армията е като здравеопазването.Купуват бойна техника без да ги е грижа кой ще я управлява.Купуват линейки без да им дреме кой ще бъде в тях.Важното са комисионните!Народе?????????

Оценка:
-0 +7

МАГАРЕ
42 Отговор

До коментар #38 от "Реалист":


Ти какво работиш?

Оценка:
-2 +2

43
Този коментар е премахнат от модератор
SAAB
44 Отговор
Щкембе Войвода и Вожда Главанак ...... ша ги опраят :)

Оценка:
-1 +9

Някой
45 Отговор

До коментар #16 от "Иван":


Тук не си прав. Не съм комунист, а реалист. Не може да има никакво сравнение между армиите на България по време на комунизма и сега. Били ръждиви тенекии. Ами те чисто нови да са били преди 30 г. през 89г. Сега вече са на 30г. А техника по на 20г. тогава, сега е на 50-60 г. Ти какво очакваш, нещо което сме имали тогава , да е вечно ново. Като не се подменя - ОСТАРЯВА. Твоята кола, ако сега е 10-15 г. След още 30г. По - млада ли ще стане. Кажи след комунизма , какво се направи за армията. За тогавашното време е имало що годе техника и кадри. Даже допускам, че е имало и ядрено оръжие на наша територия, под шапката на руснаците естествено. Поне така се говори, за прословутите нарязани ракети, които могат да носят ядрена бойна глава.

Коментиран от #48


Оценка:
-3 +10

Някой
46 Отговор
Сега разчитаме НАТО да ни пази. Ама не ми се мисли, ако Турция спретне един референдум в Кърджали. Как може да отцепи територия. И НАТО, едва ли ще си мръдне и пръст, срещу това. Ще почнат някакви бели,сини, бенбяни "каски" , да наблюдават, да няма издевателства над мирното население, и дотам. Процеса ще си продължи. Вижда се в арабският свят, Сърбия. Тогава, като нямаме собствена армия достатъчно силна, не да по един Турция, а да е способна да и нанесе толкова поражения, като техника и човешки жертви, че да не са готови да платят тази цена и да рискуват , да ни правят мизерии. Е това е ролята на армията. Което напрактика се получава с Северна Корея и Иран. САЩ са по-силни, но не смеят да платят цената на собствените си жертви. И само обикалят но ме нападат. Ако бяха някои племена изостанали. Досега да са ги изорали.

Коментиран от #50, #58


Оценка:
-4 +12

ШЗО
47 Отговор

До коментар #31 от "Иван":


Е много ясно!
Може да не живеехме богато, но имахме сигурност, образование, здравеопазване, работа със заплата, с която покриваше всички сметки! Сега имаш само свободата да избягаш да береш портокали и да слугуваш на дърти германци за минималната им заплата и да си дойдеш в отпуск да се правиш на филма Господин за един ден! Можеше ли някой преди 30 години да си представи, че някой може да бъде осъден за това, че не може да си плати тока и парното?! А кажете ми, г-да Демократи???

Коментиран от #49


Оценка:
-4 +15

Иван
48 Отговор

До коментар #45 от "Някой":


Ти сами виждаш за един единнствен самолет, колко много пари отиват, и за държавата това е тежест. Да не говорим за части за машини който са също много скъпи за поддръжка. Просто като държавата няма пари да ги поддържа стават едни тенекии. Неможе един милион данъкоплатци да издържат и армия, и политици, и чиновници, социално слаби, пари за детски, високи заплати на учители, лекари, здравна каса и др. За тва влезнахме в Нато, да имаме някаква сигурност. Румъния и Гърция могат да си позволят армия но там обществата са им други. А тука не виждаш, ли че на българина не му пука кой му управлява съдбата.

Оценка:
-1 +8

Иван
49 Отговор

До коментар #47 от "ШЗО":


И кво стана с тази твойта система къде я хвалиш, ами разпадна се не издържа нали била правилна бе пък те хората така да я отхвърлят. Затова, че мишкуваш цял живот и нямаш пари си виновен само ти. И повярвай ми тези, който берат портокали и мият чинии на запад си уреждат живота и после им е много по лесен, като са печелили по добре от теб десетки пъти.

Коментиран от #51


Оценка:
-3 +6

Рашко
50 Отговор

До коментар #46 от "Някой":


Много си вярваш Сащ никога немогат да изгубят в такива битки, защото иранци и северно корейци знаят че при евентуална ядрена воина държавите им завинаги ще бъдат заличени. Просто Сащ и Нато ще ги направят на пустини. Друг е въпроса, че си играят с търпението им.

Оценка:
-3 +5

МАГАРЕ
51 Отговор

До коментар #49 от "Иван":


Чак пък десетки пъти.Тук като взимам 1500 лв,той там 15 000 лв ли взима. Айде моля ти си
.Ама се отнасят с него както ние тук с бежанците.

Коментиран от #59


Оценка:
-3 +6

52
Този коментар е премахнат от модератор
Георги
53 Отговор
На гол тумбак чифте пищови!

Оценка:
-1 +2

Zorro
54 Отговор
Да вдигнат заплатите и пак ще има желаещи, сега за 800-900 лева кой ще дойде!

Оценка:
-1 +8

onq s konq
55 Отговор
Що не публикувате заплатите и бонусите на шкенбе войвода и неговите приближени уж патриоти. За него не е важно колко взема войската.

Оценка:
-0 +12

Уууфф
56 Отговор
НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ
ЦЯЛА АРМИЯ ОТ ЦИГАНИ ЧАКАТ
ТЕ НЕ САМО ЩЕ Я РАЗФАСОВАТ НО И ЩЕ Я ПРЕТОПЯТ ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ265

Оценка:
-0 +7

Армията служи
57 Отговор
За спасяване на имането на полит шаиката ако сгафят много ..аз няма да ида да ме стрелят за да пазя сарайте на доган на тиквата островите на цвъки кокошарниците и на паши маргини територии на влияние даже напротив веднага ще ида в редиците на освободителите и ще връщам всичко дето имам да давам на тея дето сега се пишат по българи от всички и живеят на наш гръб

Оценка:
-0 +5

Ввв
58 Отговор

До коментар #46 от "Някой":


Пич,Боко така е излизал краварския задник,че ФАЩ ще шамаросат Турция,ако се наложи

Оценка:
-0 +2

Гост
59 Отговор

До коментар #51 от "МАГАРЕ":


Ми не,взима 3-4 хил.,а тук мишкуване!

Оценка:
-0 +1

60
Този коментар е премахнат от модератор
Един капитан
61 Отговор
Армията е тотално деморализирана и основната причина, ако щете вярвайте не са толкова заплатите, колкото военните пенсионери, които взимат заплата и пенсия едновременно, а са го дали на тотален уволджак и не им пука, щото са хванали сигурното. За капак на всичко са се окопали в едни топли началнически местенца, и макар, че не са свършили работа за 5 стотинки обясняват колко са незаменими. С кеф да им счупиш главите и докато не махнат АПЗ-тата (аванс, пенсия, заплата), нищо няма да се промени, щото останалите (непенсионери) опъваме каиша и заради тях и се дразним до немай къде, та ако стане война, аз ако и да съм военен няма да воювам, да си пратят АПЗ-тата и без това взимат два пъти повече пари от мен, но съм сигурен, че те ще са първите избягали, да му мислят тогава правителствените лекета дето я надробиха тази попара.

Оценка:
-0 +3

Баце
62 Отговор
Вземете Плевню,Ненчев и Дани Бой те са като Рамбо в приказките срещу "основния враг" на демократичния Свят.

Оценка:
-0 +0

Патриот
63 Отговор
Щом с такъв огромен некомплект сме 59-та сила си представям като се окомплектоване на 100%. Ще пердашим всички наред и то със войнишка заплата от 400евро някъде.
Каква Европа, какво НАТО?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът обяснява защо АМ "Струма" е най-екологичната в страната:
Спазени са всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки."

Още бисери