Новини

Ограмотяването на Европа да започне от българския премиер

Ресорът на Мария Габриел ще модернизира България, колкото Борисов ще проговори чужди езици

Публикувана: 21 Септември, 2019 16:01
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3932
Ограмотяването на Европа да започне от българския премиер
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Светослав Терзиев за в. „Сега“

Европа навлиза в ново Просвещение, но едва ли си дава сметка. За образованието ѝ занапред ще се грижи българската еврокомисарка Мария Габриел. Чрез нея ще придобият нов смисъл думите на Иван Вазов "и ний сме дали нещо на светът". Народният поет е имал предвид "вси словене", които чрез нас са се научили "книга да четат". Сега мисията ни е по-амбициозна, защото вси европейци ще черпят от българския опит. Какво можем да им предложим?

Трудно е да се проникне в мислите на Мария Габриел, защото като водач на листата на ГЕРБ за европейските избори през май 2019 г. тя задължително ги криеше зад встъпленията от сорта на: "Както каза нашият лидер г-н Борисов", "както каза лидерът на ГЕРБ" или "както каза премиерът Борисов". Оттам нататък обичайно следваше негов цитат, който, общо взето, оформяше съдържанието на нейните изявления. За да разберем какво предстои в Европа, трябва да следим не толкова думите на Мария Габриел, колкото на Бойко Борисов. А неговият най-известен цитат, засягащ собственото му и нашето национално културно-просветно равнище, е: "И аз съм прост, и вие сте прости - затова се разбираме".

Тази мъдрост минава за вътрешна употреба, но дали Европа ще я разбере по същия начин? Когато Мария Габриел започне да учи на ум и разум другите държави, всяка може да се заинтересува

що за интелектуална мощ носи от родината си

Позоваванията на Бойко Борисов вероятно ще ѝ направят лоша услуга, защото изявите му в Брюксел са прекалено видими и не могат да бъдат прикрити със загладени цитати. В международна среда първото, което събеседниците преценяват, е способността за комуникация на чужди езици, която определено не е формирана у Борисов. Оправданията му, че е бил жертва на комунистическия режим, звучат неубедително, защото негови връстници показват висока езикова грамотност. Само преди половин година той твърдеше не къде да е, а в Европейския парламент в Брюксел: "В село Банкя ни казваха - английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа". В други изказвания пък е давал да се разбере, че между топката и книгата изборът му е падал върху топката.

Образователните липси не бива да се омаловажават, защото съпътстват човека през целия му живот, каквато и кариера да направи. Като министър-председател Борисов ни даде съвсем пресен пример в края на август, обяснявайки защо бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев има „достатъчна езикова подготовка“ да стане консул във Валенсия въпреки основателните съмнения в неговите познания по испански език: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”. Вижда се, че образователните дефицити са не само за лична сметка, но и за държавата, която се оставя да бъде представлявана от учили-недоучили хора.

Бойко Борисов няма да се захване да работи над себе си само защото пратената от него в Брюксел еврокомисарка е получила ресор "Иновации и младеж". В образованието, както и в другите ресори, за които се спекулираше, че могат да бъдат дадени на България,

той не вижда друго освен парите

Първата му реакция във Фейсбук гласеше: "Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно." Сякаш от социалната мрежа ни гледаше анимационният герой Чичо Скрудж, когото рисуват с въртящи се пред очите му жълтици.

За човек с образователен недостиг трябва да се уточни, че 100 млрд. евро не са бюджет за образование, защото целият годишен бюджет на ЕС е 150 млрд. евро, а това е прогнозна сума за следващия 7-годишен период в Многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.), която още се обсъжда. Но дори така сумата не е малка. Проблемът е, че България няма на какво да се радва, макар че на Борисов му се привижда златен дъжд: "Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения ѝ ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика".

Когато още при комисарството на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета, започна подготовката на новата многогодишна финансова рамка, нетните донори (най-богатите държави) поискаха

да се промени философията на финансовата политика на ЕС,

за да се стимулират иновациите, които да дърпат съюза напред. До този момент се стимулираше повече регионалната политика, за да могат изоставащите райони да догонят по-развитите. Това ставаше чрез кохезионния и структурните фондове, които в името на европейската солидарност помагаха за ускоряване на развитието на Източна Европа, и в частност на България. Благодарение на тях у нас се ускори строителството на магистрали и жп линии - гордостта на Бойко Борисов.

Както е известно, съвременните иновации са по силите на най-развитите държави. Обръщането на финансовата политика означава и обръщане на финансовия поток - парите, които влагат в общия бюджет, ще отиват обратно пак при тях, като в сумата ще се добавят и дължимите дялове от по-бедните държави. Така нетните донори могат да станат нетни получатели по този ресор, а по-бедните ще има да чакат, докато се развият до тяхното равнище. Мария Габриел, която няма да има право да изпълнява инструкции от Бойко Борисов - колкото и да му е задължена, - ще играе ролята на разпределител на пари сред други държави, които ще бъдат в състояние да представят високотехнологични проекти. В такава конкурентна среда България трудно ще се вреди с предимствата си, които обикновено изтъква за привличане на чуждестранни инвестиции - плосък данък и ниски работни заплати. Удостояването на българската комисарка с новия ресор ще донесе полза точно толкова, колкото досегашният ѝ ресор "цифров пазар" помогна за развитие на електронно управление и киберсигурността в страната.

Борисов знае всичко това, защото най-малкото са му го казали по-грамотни хора, но фанфарната му поза произтича от

всекидневните му пропагандни потребности

Той е уязвим политик и за да оцелява, трябва системно да се къпе в светлината на действителна или въображаема слава. Когато се хвали с получаването на "изключително важен и модерен ресор", той казва на сънародниците си, че Европа оценява България под неговото ръководство като изключително важна и модерна държава, макар че очевидно не е такава.

Интересно е, че за пропагандната мъгла допринася и самата Европейска комисия, която никога досега не е била тъй енигматична. Ресорите на нейните комисари по традиция бяха съпоставими с основните министерства в държавите, каквито са и различните формати на Съвета на ЕС, където се събират министри според обичайните национални ресори. Подобна специализация имат и комисиите в Европейския парламент. Сега обаче новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен е вложила художествено мислене, защото някои от комисарите ще изпълняват функциите си зад твърде обтекаеми понятия: "Демокрация и демография", "Съхраняване на европейския ни начин на живот", "Ценности и прозрачност", "Сближаване и реформи" и пр. За да не дава много обяснения, само преди две седмици гостуването ѝ в България бе съпроводено с премахване на микрофоните в пресцентъра на Министерския съвет, което засили подозрението, че тя може би не е най-подходящият човек за високия европейски пост.

Борисов се постара да я спечели със самохвалство за успехите на българската образователна система и тя твърде доверчиво повтори думите му: "В България виждам колко големи са инвестициите в университетите и училищата, в заплатите на учителите".

Истината е друга

От началото на годината минималната основна работна заплата на директор на училище и детска градина е 1140 лв., на учител - 920 лв., на старши учител - 955 лв. Според дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт бpyтнaтa мeceчнa paбoтнa зaплaтa в Coфия за юни e 1730 лeвa, а за цялa Бългapия cpeднaтa зaплaтa e 1253 лв. С толкова пари многодетната майка Фон дер Лайен не би могла да прати дори и едно от седемте си деца на училище.

По тази причина учителската професия у нас постоянно губи привлекателност. Годишно се пенсионират близо 5000 учители и в началото на учебната година България страда от недостиг на около 1000 учители, от които 600 в София. Особено дефицитни са учителите по математика, информационни технологии и физика - все дисциплини, свързани с ресора, който би трябвало да краси образа на страната в Европа. Когато светът отбеляза на 8 септември Международния ден на грамотността, статистиката на ЮНЕСКО напомни, че у нас броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище, е нараснал от 5000 през 2012 до 19 000 през 2016 г. Данните съвпадат с втория премиерски мандат на Борисов, а за третия ще видим какви висоти ще отчетем.

Можем да очакваме, че колкото Борисов ще проговори чужди езици, толкова и Мария Габриел ще допринесе за модернизирането на България.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Глупости на търкалета!
1 Отговор
За това се явяват по 40 човека за едно вакантно място за учител, щото има липса ли?

Коментиран от #5, #7


Оценка:
-51 +7

Факт
2 Отговор
България и технологии .... ахаха

Оценка:
-2 +51

параметър
3 Отговор
Добре де, само да довърши Винету и......,опааа то няма да има смисъл,за кога вече я камилата я камиларя

Оценка:
-2 +46

Начо
4 Отговор
Ограмотяването трябва да започне от еврогейовете напълнили европа с талибани

Оценка:
-3 +50

Ха бе
5 Отговор

До коментар #1 от "Глупости на търкалета!":


Още ли има деца в умиращата българия ?

Коментиран от #35


Оценка:
-5 +26

Behemoth
6 Отговор
Абе щом от ЕС го толерират тоя примат явно и те не са много по у чалмъта....просто са по лустросани и не ритат мач....

Оценка:
-2 +50

Да да
7 Отговор

До коментар #1 от "Глупости на търкалета!":


Къде е това ?
Може би в Симитли или Бяла или в Кула.
Ти си малоумен.

Оценка:
-1 +22

Лекар БГ
8 Отговор
Как да се ограмоти мутро-простак?Няма как.Естествено,че Вожд,простако-неграмотник,се обгражда със себеподобни.И така,те славно се самовъзпроизвеждат в годините. А България затъва в главанащината на главанаците.

Оценка:
-3 +57

Усмивката
9 Отговор
Браво .Една достоверна критика.Така трябва да се пише.Знаем че гербаджии ще наскачат като маймунки по клоните с крясяци....,,русопитециии,чирвени буклуцииии...."та...това е езиковата им колтура

Оценка:
-2 +48

Д-р Гигълс
10 Отговор
А наш Ганьо вика " Келепир ще пада тука 100 милиарда ресор не е шега работа " Човек който изобщо не се интересува какви са възможностите на Габриел ,а тя е обикновена калинка ,а единствено го интересува бюджета на ресора .

Оценка:
-1 +53

Чичо Гошо
11 Отговор
Браво, Факти. Редовно се възмущавам, че пишете пълни простотии, но се оказва ,че можете да публикувате и сме.слени коментари. Пък всеки да Гил тълкува както иска

Оценка:
-3 +34

Иновации и младеж
12 Отговор
Дори при обтекаемите дефиниции от това наименование следва, че за да има иновации, трябва да има и младеж. Но българската младеж (качествената част) е успешно гонена в чужбина от самия Борисов (нали той управлява). А щом ги гони, то гони и иновациите. Погледнете заплатите на учените - те са по-ниски от тези на учителите. Цветът на нацията - младите таланти - трябва да правят наука със 700 лева на месец. Това слага край на всяка дискусия за наука и иновции.

Оценка:
-2 +33

Д-р Гигълс
13 Отговор
А наш Ганьо вика " Нас ресор Селско стопанство не ни интересува ,там всичко е разпределено ясно "

Е как да го каже по хубаво ,че му трябва ресор за гепене . Е дадоха му муй ,ама най още не е разбрал с тая една книжка ,малко са му трудни някои процеси

Оценка:
-1 +32

бая сол са натрили на тиквата
14 Отговор
С думи прости , чест е за мен , че не се разбирам с Борисов. Между впрочем , превъзходна статия.

Оценка:
-1 +31

Капончик
15 Отговор
Само озлобен червен тъпанар може да работи в издание на мултака Сашо Д.!

Коментиран от #16


Оценка:
-38 +3

Усмивката
16 Отговор

До коментар #15 от "Капончик":


Я...една маймунка изкочи

Оценка:
-0 +29

9967
17 Отговор
Мнението на афтора,въобще не ме интересува.

Коментиран от #18, #21


Оценка:
-24 +1

Усмивката
18 Отговор

До коментар #17 от "9967":


Тогава прочети какво е написал автора.

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +18

Патриот
19 Отговор
Може да е прост Баце, може да е всякакъв, ама си е наш.

Оценка:
-25 +1

Гост
20 Отговор
Само "златен дъжд" за боко.

Оценка:
-0 +18

21
Този коментар е премахнат от модератор
някой
22 Отговор

До коментар #18 от "Усмивката":


И да го прочете, няма да го разбере и осмисли!

Оценка:
-1 +17

23
Този коментар е премахнат от модератор
ейййй
24 Отговор

До коментар #23 от "ПЕНКО":


Пенко .Пенко.....И ти ли ...

Оценка:
-2 +4

ПЕНКО
25 Отговор
КАК МОЖЕ НЯКОЙ ДА СЕ САМОНАРИЧА - ЕЙЙЙ !?!? НО ИМА И ДРУГИ ТАКИВА" ИНСТИТУЦИИ " КАТО ЛИСТЕТО " СЕГА" - ...НИЩО НЕ СЪГРАЖДАШ ... НО С КЕФ КРИТИКАРСТВАШ !!!!!!!!!

Коментиран от #26


Оценка:
-9 +0

абе
26 Отговор

До коментар #25 от "ПЕНКО":


Пенко пак бърза двойка завъртя....

Оценка:
-0 +6

истината
27 Отговор
ТОВА Е САМАТА ИСТИНА ,КОЯТО ГЛЕДАМЕ И ЧУВАМЕ ПОЧТИ ВСЕКИ ПЪТ ПО НОВИНИТЕ,ТА ДОРИ БАЙ ГАНЬО СЕ ОПИТВА И ДА СЕ ШЕГУВА ПО НАЙ ПРОСТАШКИЯ НАЧИН.КОЛКО МНОГО НЕГОВИ ВРЪСТНИЦИ ,А И ПО ВЪЗРАСТНИ ХОРА ЗНАЯТ ПОНЕ ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК.ЗА НЕГО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕ ТЪНКОСТИТЕ И ХИТРИНКИТЕ ПРИ ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.

Оценка:
-1 +19

гост
28 Отговор
Бат Бойча си е велик чиляк.И кат сички велики чиляци и той знай чужди езици кат например ромски , бушменски , индиански да ни забраим и пожарникарски и не на последно мясту и мутренски.

Оценка:
-2 +22

кауза пердута
29 Отговор
Абе то убаво да започне , но няма шанс някога да приключи с някакъв резултат , пък било то и посредствен.Се едно да пълниш продънена каца.

Оценка:
-0 +12

По- скоро на кюсето брада ще порасте
30 Отговор
От колкото на Побойко Методиев тиквата му да уври !

Оценка:
-0 +15

XXXXXXX
31 Отговор
В ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ПО БТВ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ ПРИ ЖЕНИ МАРЧЕВА, МАЧОТО ОТ БАНКЯ ЗАЯВИ, ЧЕ Е БИЛ ЕДИНСТВЕНОТО МОМЧЕ ОТ СЕЛОТО(БАНКЯ СТАВА ГРАД ПРЕЗ1969), КОЕТО Е ЗАВЪРШИЛО МЕСТНОТО СОУ С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ НЕГОВИЯ ТАЛАНТ И МАЙСТОРЛЪК В "КЪСИЯ РАЗКАЗ", ВПИСВАЩ СЕ УНИКАЛНО В "КЪСАТА ПАМЕТ", НО ПЪК ДА ЛЪЖЕ ЧАК ТОЛКОВА МНОГО НЕ ВЯРВАМ. ЕДВА ЛИ ПРИЧИНАТА ЗА ПЪЛНАТА ТОРБА С ШЕСТИЦИ Е ПРОФЕСИЯТА НА МАМА. В БАНКЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ИМАЛО И ДРУГИ УЧИТЕЛИ И ТЕ СА ИМАЛИ ОТРОЧЕТА.ИСТИНАТА Е,ЧЕ ТОЗИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦ УМЕЕ УСПЕШНО ДА МАНИПУЛИРА СЪСЕЛЯНИТЕ СИ, НЕ САМО В БАНКЯ А ПО ВСИЧКИ КЬОШЕТА НА МИЛОТО НИ ОТЕЧЕСТВО. ТАКА Е ПОЛУЧИЛ И ДИПЛОМАТА С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ. ТАКА ПЕЧЕЛИ И ИЗБОРИТЕ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ НИВОТО МУ НА ГРАМОТНОСТ. НЕ Е ПРОСТ ТОЙ, ПРОСТИ СА ТИЯ КОИТО ГО ИЗБИРАТ. А КАЗВАТ, ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ ОБРАЗОВАНИЕТО НИ БИЛО"OKAY". ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ОТЛИЧНИК.

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +16

И още
32 Отговор

До коментар #31 от "XXXXXXX":


Пропуснал си много важен факт че майка му е била учител в това училище и това отличие е под много голяма въпросителна. А това че с неприкрита гордост разказваше как е носел всеки ден помия на прасетата. Хвалеше се като че ли е завършил Харвард. И последно че менторът му е бил бай Тошо.

Оценка:
-1 +10

onq s konq
33 Отговор
Колко пъти да ви каже, че след като е слугувал на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски никакъв университет повече не му трябва.

Оценка:
-0 +3

Аз Клавдии
34 Отговор
Свинята лебед не става...

Оценка:
-0 +5

Путарина
35 Отговор

До коментар #5 от "Ха бе":


пълно е с деца,уч. са все на 2 смени и се става 6.20 за да се смогне

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон към Реджеп Ердоган
Пусни бързо нашия журналист"

Още бисери